Final 4 Euroleague LIVE

Η δουλειά (και όχι η ποδιά!) κάνει τους άντρες

Η δουλειά (και όχι η ποδιά!) κάνει τους άντρες Facebook Twitter
17

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Η δουλειά (και όχι η ποδιά!) κάνει τους άντρες Facebook Twitter

Σε πείσμα των καιρών, των μοντέρνων ζευγαριών, και των αναγκαστικών απαιτήσεων της σημερινής ζωής, ο άντρας, συνιστούν έρευνες και κοινωνικοί ψυχολόγοι, θα πρέπει να διατηρεί τον παραδοσιακό ρόλο του, γιατί διαφορετικά χάνει την ερωτική επιθυμία και στην πράξη την λίμπιντο, όταν καλείται να γίνει κι αυτός… νοικοκυρά.

Η ισονομία στους ρόλους εντός νοικοκυριού, που σε δυτικές και ανατολικές κοινωνίες έχει σχεδόν καθιερωθεί πια χωρίς ταμπού, φαίνεται να γειώνει την ερωτική έλξη και πρακτικά να «ρίχνει μαύρο» στη δραστηριότητα της κρεβατοκάμαρας, όσο ο άντρας προσθέτει στις υποχρεώσεις του φασίνα λάντζα και μπουγάδα.

Το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον θέλησε να επαναφέρει το ερώτημα των αρχέγονων στερεοτύπων, του γένους και των ρόλων της συζυγικής ζωής, και να ελέγξει, με εξελιγμένες πια ερευνητικές μεθόδους, στην πράξη, αν τα μοντέρνα νοικοκυριά, όπως εξελίσσονται, ανάβουν ή σβήνουν το πάθος που φέρνει ένα ζευγάρι να ανοίγει σπίτι για να ζήσει μαζί.

Όπως φαίνεται, το μοντέλο του άντρα που κατά την διάρκεια της ημέρας αναλαμβάνει τα οικιακά, ενώ η γυναίκα δουλεύει και πληρώνει τους λογαριασμούς, χάνει και τη νύχτα από τον ρόλο του στην κρεβατοκάμαρα, εμφανίζοντας το χαμηλότερο σκορ στην συχνότητα των ερωτικών επαφών.

Αντίστροφα, τα ζευγάρια που μοιράζονται αρκετές από τις υποχρεώσεις της κοινής τους ζωής, τηρώντας όμως στα οικιακά τους παραδοσιακούς ρόλους, αναφέρουν μέγιστη συχνότητα και επιθυμία για σεξ, και μάλιστα με μια ιδιαιτερότητα. Η γυναίκα στο σπίτι, αποδεικνύουν προηγούμενες έρευνες, χρειάζεται βοήθεια, και όταν ο άντρας συμβάλλει για να την ανακουφίσει, η επιθυμία της για σεξ αυξάνεται. Για να τηρηθεί η ισορροπία αυτή, συνιστούν οι οικογενειακοί σύμβουλοι και ψυχολόγοι, οι δουλειές που ιδανικά είναι καλό να αναλαμβάνουν οι άντρες, είναι οι κλασσικές, εντός σπιτιού: Υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, εξωτερικές δουλειές, λογαριασμοί (και διακανονισμοί,τώρα για την Ελλάδα) που αφορούν το νοικοκυριό, βεράντα ή κήπος, αυτοκίνητο και διαδρομές, βάψιμο ή ταβανόβουρτσα κ.α.

Είναι το προφίλ για κάποια από τα οικιακά, το σιδέρωμα, η λάντζα ή το σφουγγάρισμα, που αφαιρούν από τον άνδρα τα ανδρικά του χαρακτηριστικά, και... μέχρι να βραδιάσει, τον οδηγούν στο να απέχει από τον ρόλο του εραστή; Η μήπως αρκεί η κόπωση, αυτή καθεαυτή από τις παραδοσιακές δουλειές της νοικοκυράς, που ρίχνει τις επιδόσεις και των ανδρών, όπως και την επιθυμία των γυναικών, στην κρεβατοκάμαρα μετά από μια μέρα κουραστικής «φασίνας»;

Συγκεκεριμένα, στην Έρευνα που βασίστηκε στα δεδομένα της Εθνικής Μελέτης για τα Νοικοκυριά και τις Οικογένειες των ΗΠΑ αναδείχτηκε ότι:

  • Στις περιπτώσεις που ο σύζυγος απείχε από τα κλασσικά γυναικεία καθήκοντα, η συχνότητα του σεξ ανά μήνα εμφανίζονταν κατά μέσο όρο 1,6 φορές μεγαλύτερη από ότι στα ζευγάρια που ο άντρας συμμετείχε στις δουλειές της νοικοκυράς. Συνολικά, σκορ 4,85 φορές το μήνα για αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή ερωτικές σχέσεις συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα

  • Στα ζευγάρια που ο σύζυγος βοηθούσε στις οικιακές υποχρεώσεις με παραδοσιακά ανδρικά καθήκοντα, η συχνότητα του σεξ ανα μήνα αυξάνονταν κατά μέσο όρο κατά 0,7 φορές, σε σύγκριση με τις περιπτώσεις των ζευγαριών όπου η γυναίκα χρειαζόταν να αναλαμβάνει και τις πιο βαριές ανδρικές οικιακές δουλειές.

  • 3,3 φορές το μήνα, σχεδόν μια φορά στις δέκα ημέρες, ήταν το μικρότερο σκορ που καταγράφηκε και αφορούσε στα ζευγάρια που ο άντρας «έβαζε πλάτη, και ποδιά» για τις δουλειές της οικοκυράς.

  • Σχεδόν μια φορά την εβδομάδα, και ελαφρώς λιγότερο, η συχνότητα του σεξ στα ζευγάρια όπου η νοικοκυρά επωμίζεται και ανδρικές δουλειές και μαστορέματα, και ο άντρας πάλι δεν ασχολείται καθόλου με γυναικεία οικοκυρικά

Η έρευνα αφορούσε 4.500 «κατά κύριο λόγο, παραδοσιακά» ζευγάρια, ετερόφυλα, και επειδή βασίστηκε σε πραγματικά στατιστικά δεδομένα δεν συμπεριέλαβε περιπτώσεις πλήρους αντιστροφής των ρόλων. Οι άντρες συμμετείχαν, στο τεράστιο δείγμα που αναλύθηκε, κατά μέγιστο ποσοστό στο ένα πέμπτο των καθηκόντων της νοικοκυράς, και διεκπεραίωναν, επίσης στο μέγιστο, κάτι παραπάνω από τα μισά ανδρικά καθήκοντα και μαστορέματα.

Για πιο μεγάλο βαθμό συμμετοχής, ούτε οι εξεταζόμενοι έδειξαν να θέλουν να ξέρουν, ούτε και οι ερευνητές μπήκαν, καν, στο κόπο να ρωτήσουν.

17

Final 4 Euroleague LIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

16 σχόλια
H έρευνα δε μας λέει τι γίνεται αν η γυναίκα είναι ικανότερη στο να συναρμολογεί τα έπιπλα του ΙΚΕΑ, να επιδιορθώνει πρίζες, να κάνει μερεμέτια και να αλλάζει λάστιχα στο καζανάκι, ενώ ο άνδρας ανοίγει τέλειο φύλλο, πετυχαίνει την τσάκιση, ξεσκονίζει, νοικοκυρεύει. Τότε πού πάει η λίμπιντο;;;
Πριν αρχίσουμε τα περί μισογυνισμού και την αμφισβήτηση της έρευνας ας σκεφτούμε ότι η έρευνα απλώς περιγράφει μια πραγματικότητα (όπως κάθε έρευνα.Η ερμηνεία της είναι άλλη υπόθεση. Προφανώς και δεν ευθύνεται το σφουγγάρισμα για τη μείωση της αντρικής λίμπιντο αλλά τα κοινωνικά στερεότυπα που έχουν (ή έχουμε) πολλοί άντρες και που συνδέουν τις δουλειές του σπιτιού με την έλλειψη ανδρισμού.Αυτά τα στερεότυπα πρέπει να καταπολεμηθούν και όχι η έρευνα.Υ.Γ. Ο φίλος που συζεί με το σύντροφο του προφανώς έχει από καιρό αποβάλλει αυτά τα στερεότυπα, αποδεχόμενος (δε μ' αρέσει η λέξη αλλά δε βρίσκω άλλη) την ομοφυλοφιλία του. Κάθε ευτυχία του εύχομαι.
Σόρυ,αλλά μάλλον είναι αφελής αυτή η έρευνα. Με αυτή τη λογική,όσοι μένουν μόνοι τους δεν θα έκαναν ποτέ σεξ γιατί κάνουν μόνοι τους όλες τις δουλειές!Από τη στιγμή που δεν έχεις βαρεθεί τον/την σύντροφό σου,ο συνηθισμένος λόγος που δεν έχει κάποιος/κάποια όρεξη για σεξ είναι η κούραση,είτε σωματική είτε ψυχολογική.
Δηλαδη... εγω και ο φιλος μου που ζουμε μαζι εδω και 15+ χρονια, ειμαστε και οι δυο αντρες αλλα κανουμε εμεις ολες τις δουλειες τους σπιτιου, απο καθαρισμα μεχρι μαγειρεμα, απο κλαδεμα στο κηπο μεχρι σφουγγαρισμα, ολα αυτα τα χρονια μας εχει... "πεσει «μαύρο» στη δραστηριότητα της κρεβατοκάμαρας μας" και δεν κανουμε σεξ;;;;;;; Χα-χα-χα-χα-χα-χα-χα-χα-χα-χα!!!Ανεπαναληπτο!!!!!
Με κάλυψαν τα προγούμενα σχόλια αλλά θέλω να συμπληρώσω και κάτι ακόμη: μπορεί να φταίει που δεν έχουν συνηθίσει να κάνουν δουλειές του σπιτιού οι μαμούχαλ..εε οι άντρες κι έτσι να τους ξένισε, να ήταν κακόκεφοι με ανάλογη επίδραση και στο σεξουαλικό. Αλλά ας κοπιάσουν, θα συνηθίσουν, έλεος δηλ!
επισης τι παει να πει ανδρικες και γυναικειες δουλειες; απο που προκυπτει αυτο; ειναι δυνατον μια γυναικα να μην μπορει να αλλαξει μια λαμπα κι ενας αντρας να μη μπορει να σιδερωσει; ειναι δυνατον ενας ανθρωπος να μην μπορει να αυτοσυντηρηθει και να εχει αναγκη μια ζωη απο μια μαμα η εναν μπαμπα;
Αγνός Σεξιστικός Κρεττινισμός: Οσο πιό πολλά σώβρακα του πλύνει η σύζυγος τόσο πιό ευχαριστημένος - και ξεκούραστος - θα είναι ο δήθεν επιβήτορας. Τί ανείπωτη ευτυχία για την εξουθενωμένη γυναίκα/υπηρέτρια...Αυτό που μετράει είναι να μη κουραστεί ο Αντρακλας, αυτή ας κουραστεί, αντέχει.Ο πολυδιαφημισμένος δυτικός πωλιτισμός σε σταθερή καθοδική πορεία.
"Συγκεκριμένα, στην Έρευνα που βασίστηκε στα δεδομένα της Εθνικής Μελέτης για τα Νοικοκυριά και τις Οικογένειες των ΗΠΑ αναδείχτηκε ότι:...". Ποιας χρονιάς ήταν αυτά τα δεδομένα; και τι ήθελε να δείξει αυτή η έρευνα;Α, και ποιος την διοργάνωσε;"Το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον" είναι ελλιπές.
Ουτε κι εγω καταλαβα ποιο πανεπιστημιο της Ουασιγκτον εκανε την ερευνα. Μηπως ειναι κανενα απ αυτα τα "χριστιανικα πανεπιστημια"; γιατι τετοια υπαρχουν πολλα εδω στις ΗΠΑ, και καθε τοσο πετανε και φοβερες θεωριες της δεκαρας οπως... "ο κοσμος ειναι μονο 6.000 ετων γιατι... ετσι λεει η βιβλος", με αλλα λογια θεωριες και φιλοσοφιες επιπεδου λαϊκης αγορας και κατω!