Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέφυγε στο ΕΣΡ για τουρκικό σίριαλ

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέφυγε στο ΕΣΡ για τουρκικό σίριαλ Facebook Twitter
48

Επιστολή προς το ΕΣΡ απέστειλε το Φεμινιστικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την προβολή και τη διαφήμιση της τουρικής σειράς Fatmagul, που κατά το κόμμα, «προωθεί την κουλτούρα του βιασμού.»

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, στο διαφημιστικό σποτ του ΜΕΓΚΑ για τη σειρά, τίθεται το ερώτημα «αν θα ερωτευόταν μια γυναίκα-θύμα τον βιαστή της». Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, "το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών αυξάνονται και που είναι ακόμη νωπά τα γεγονότα στην Ινδία αλλά και στη χώρα μας, όπως πρόσφατα στην Ξάνθη". Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το ΕΣΡ, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

 

H επιστολή:

«Προς Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Κυρίες-κύριοι,

Απευθυνόμαστε σε εσάς για να εκφράσουμε την ανησυχία και αντίρρησή μας για...

...την προβολή και διαφήμιση τηλεοπτικής σειράς η οποία προωθεί την κουλτούρα του βιασμού. Συγκεκριμένα, με τρόμο παρακολουθήσαμε το διαφημιστικό σποτ σειράς στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, όπου τίθεται το ερώτημα «αν θα ερωτευόταν μια γυναίκα-θύμα τον βιαστή της»!

Η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως καταδικάσιμη. Ο βιασμός είναι κακούργημα. Τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών αυξάνονται ειδικά σε εποχές κρίσης  (βλ. σχετικές δημοσιεύσεις από Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων), επομένως είναι απαράδεκτο να προβάλλεται με αυτόν τον τρόπο το απεχθές έγκλημα του βιασμού. Είναι ακόμη νωπά τα γεγονότα στην Ινδία, αλλά και στη χώρα μας, όπως στην Ξάνθη ή άλλα περιστατικά που δημοσιεύονται δυστυχώς τακτικά. Δεδομένης της δύναμης επιβολής στην ανθρώπινη σκέψη και συνείδηση που έχουν τα μέσα ενημέρωσης, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την προβολή με οποιοδήποτε μέσο μιας κουλτούρας που χρησιμοποιεί το γυναικείο σώμα με απαξιωτικό και προσβλητικό (τουλάχιστον)τρόπο.

Οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, πολύ μεγάλο τμήμα των εφήβων δικαιολογεί τη μερική χρήση βίας στα πλαίσια μιας σχέσης. Είναι λοιπόν αυτονόητη η ανησυχία μας για την προβολή της βίας εναντίον των γυναικών, ειδικά σε ώρες prime zone.

Επίσης, οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε, ότι σύμφωνα με το άρθρο 2.1 του Συντάγματος «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας».

Εξαιτίας όλων των παραπάνω παρακαλούμε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα που αρμόζουν για την προστασία της επίτευξης της ισότητας των φύλων, που τουλάχιστον νομικά είναι κατοχυρωμένη στη χώρα μας.

48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαρίνα Σάττι αποδοκιμάζει τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

TV & Media / Η Μαρίνα Σάττι προκάλεσε αντιδράσεις με τη συμπεριφορά της για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη του Ισραήλ - Με ψεύτικα χασμουρητά και γυρισμένη την πλάτη της, η Μαρίνα Σάττι έδειξε την αποδοκιμασία της για την Ισραηλινή τραγουδίστρια
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Εντάξει, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, το trailer είναι πολύ αίσχος. Η εν λόγω σκηνή είναι αρκετά σκληρή, αλλά και το ρεζουμέ του trailer πάνω - κάτω είναι "Δείτε Φατμαγκιούλ! Αγωνία! Πόνος! Βιασμοί!"... Δεν ήταν ανάγκη να δείξουν και την επίμαχη σκηνή φόρα παρτίδα στο trailer. Μία φορά το είδα όλη κι' όλη και μου έκανε πάρα πολύ άσχημη εντύπωση.
Λεωνίδα, δεν είναι το ίδιο [ καταρχήν δεν τους βίασε κανείς να το κάνουν ! ]Ανάθεμα τους Τηλεθεατές ΕπίσηςΚλείστε το Γ****ο το Τηλεκοντρόλ να Πούμε, έτσι Τιμωρείται η Τρασιάρα Τιβι !!!
Εν δύο τρία εμπρός με χαρά.Κράτος, σχολεία, θρησκεία, στρατόςΝομοθετούνε για μας ευτυχίαΤα συνδικάτα το κόμμα φραγμόςΚάντε εμετό και νιώστε αηδία.(Νικόλας Άσιμος)
Ο βιασμός εμπεριέχει κουλτούρα; Αλλα πάλι και αυτό, δεν το γνώριζα.Δεν έχω δει το έργο, σύμφωνα με το τρέιλερ έχω σχηματίσει άποψη. Η κοπέλα κατ΄αρχήν δεν ερωτεύεται το βιαστή της. Ο πρωταγωνιστής ήταν αμέτοχος, οι φίλοι του όμως έκαναν το έγκλημα χωρίς αυτό όμως να τον καθιστά και αθώο. Απο την άποψη ότι γνώριζε άρα πιάνεται συνένοχος.όπως και νάχει υπερβολική η αντίδραση του Συριζα, γιατί εμένα προσωπικά ο βιασμός εξακολουθεί να μου βγάζει ως το χειρότερο έγκλημα πάνω στη γυναίκα και δε βρίσκω το λόγο τέτοια εγκλήματα να παραμένουν κρυφά, αντίθετα θα πρέπει να να τα βγάζουμε στο φως να τα καταδικάζουμε και οι τα θύματα αυτά να έχουν το κουραγιο και τη στήριξη και τη σωστή ψυχοσύνθεση αργότερα στη ζωή τους και να μπορέσουν να καταγγείλουν τους βιαστές.Μέα απο τρέιλερ τονίζω που έχω δει (μακάρι να μπορούσα να το παρακολουθώ) τονίζεται έντονα η πάλη της κοπέλας ώστε να μπορε΄σει να ξεπεράσει το κακό που έπαθε μέσα απο τον υπερβολικό και παράλοογο συντηριτισμό που υπάρχει στη κοινωνία της Τουρκίας.
Ναι, όμως εγώ προσωπικά μου είναι αδύνατον να δεχτώ τον βιασμό ως φυσιολογικό μέρος της ζωής του ανθρώπου οπότε ξανα θα επιμείνω πως για μένα δεν υπάρχει κουλτούρα καμιά, είναι έγκλημα. Δεν μπορώ να δω κάτι άλλο πέρα απο αυτό. Κ ας λέει αυτό το wikipedia ότι θέλει.
γκούχου γκούχου ...παιδιά αν υποψιαστώ ότι τα πολλά όχι στα σχολιό μου είναι επειδή είπα μακάρι να μπορούσα να βλέπω τη σειρά, θα πεθάνω. Ας είμαστε ειλικρινείς τα τούρκικα έχουν πολύ ωραίες παραγωγές και πολύ καλούς και ωραίους ηθοποιούς σε σχέση με τα δικά μας εδώ σήριαλ. Κ μην ακούω συνέχεια ότι φταίνε οι Τούρκοι επειδή οι έλληνες ηθοποιοί δεν έχουν δουλειές, έλεος δλδ.Αυτά ;)
Μυθοπλασία ξέρετε τι σημαίνει ; Θα έπρεπε να είχατε κράξει τα κανάλια που παίζουν συνέχεια τούρκικα κι ετσι οι έλληνες ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι είναι όλοι άνεργοι ! αλλά όσον αφορά τη μυθοπλασία, τα πράγματα αλλάζουν... μυθοπλασία = πλάθω μύθους , άρα λέω μια οποιαδήποτε ιστορία και την αφήνω στην κρίση του θεατή... κατανοητό ; Όχι τώρα να έχουμε λογοκρισία και από τον Συριζα ! Δεν μας έφταναν τα άλλα κόμματα... σας είχαμε για προοδευτικούς εκει στην αριστερά...
Εγώ, πάλι, θεωρώ άτοπο το επιχείρημα ότι οι Έλληνες ηθοποιοί, σκηνοθέτες κλπ είναι άνεργοι εξαιτίας των τούρκικων σήριαλς. Μιλάμε για κανάλια που χρωστάν τεράστια ποσά στο ελληνικό Δημόσιο και, παράλληλα, για συντελεστές που έβγαλαν χοντρό χρήμα με μηδαμινή προσφορά στην ποιοτική τηλεόραση.Τέλος, μου φαίνεται οξύμωρο κάποιος που δεν είναι αριστερός, όπως εσείς, να διαμαρτύρεται για τους νόμους της ελεύθερης αγοράς και του "υγιούς ανταγωνισμού". Ειδικά όταν το προϊόν είναι και φθηνότερο και καλύτερο.Αυτά.
@ leonidasm, το συμπέρασμα ότι δεν είστε αριστερός το έβγαλα από τη διατύπωσή σας : "σας είχαμε για προοδευτικούς εκει στην αριστερά", όπου η συγκεκριμένη επιλογή των λέξεων και των προσώπων (α και β πληθυντικό) δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Και κάτι ακόμα. Όταν ζητάτε να σας εξηγήσουμε πού διαφωνούμε μαζί σας και το κάνουμε, δεν μπορεί η απάντησή σας να είναι "συνέλθετε".
fedora οταν λεω εκει στην αριστερα , εννοω τους βουλευτες κ το φεμινιστικο κινημα... οσο για μενα, δεν το κρυβω, ψηφιζω συριζα εδω και πολλά χρονια ... !!!! αλλά σε αντιθεση με εσας, εχω και τις αντιρρησεις μου, δεν ειμαι προβατο !
leonidasm, τότε η διατύπωσή σας θα έπρεπε να είναι "μας είχα για προοδευτικούς εδώ στην αριστερά". Ωστόσο, όχι μόνο δυσκολεύεστε στην αυτοκριτική αλλά εξακολουθείτε να (προσπαθείτε να) με προσβάλλετε. Θα μπορούσα να σας ανταπαντήσω "συνέλθετε" για τα δικά σας συμπεράσματα. Όμως, δεν σκοπεύω να καταχραστώ άλλο χώρο για προσωπικές αντιπαραθέσεις.
"μυθοπλασία = πλάθω μύθους , άρα λέω μια οποιαδήποτε ιστορία και την αφήνω στην κρίση του θεατή"Σ'έναν κόσμο όπου είναι κυρίαρχη η τάση να θεωρείται ντεμί ή και καθόλου έγκλημα ο βιασμός ("τα'θελε ο κώλος της, τι φορούσε" κτλ), είναι βάσιμος ο φόβος ότι ο τρόπος που προωθήθηκε αυτή η σειρά (ίσως και η ίδια η σειρά) μπορεί να ενισχύσει το άλλοθι όποιου νιώθει την παρόρμηση να βιάσει και όσων θα έσπευδαν να τον δικαιολογήσουν/υπερασπιστούν.Έχω πετύχει εδώ μέσα άνθρωπο που πιστεύει ότι δεν υπάρχει βιασμός και ότι οι γυναίκες θέλουν να βιαστούν, όσο κουφό κι αν σου ακούγεται. Σ'έναν κανονικό κόσμο, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος λογοκρισίας. Σ'αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν αρκετοί, αν και προσωπικά είμαι μάλλον αρνητική, γιατί τη θεωρώ ασπιρίνη, όχι λύση.
Το πρόβλημα dear, δεν είναι η μυθοπλασία, το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο σίριαλ δεν κατακρίνει το γεγονός αλλά το "ρομαντικοποιεί". Ας συνεχίσουμε να δείχνουμε βιασμούς, να γυρίσουμε όχι μόνο μισθολογικά αλλά και ηθικά και πνευματικά, στην εποχή των τίμιων και αγνών κοριτσιών, άσπιλων, αμόλυντων, με τον άνδρα κυρίαρχο αφέντη, που δε παίρνε "χαλασμένο πράμα". Επίσης ας γυρίσουμε στο γυναίκες στην κουζίνα που το μόνο που μπορεί να της σώσει είναι ο ωραίος τίμιος νέος. Εύγε στην κουλτούρα που προβάλει το "Μεγάλο Κανάλι" και στην τόσο βολική κουλτούρα που υποστηρίζετε.