H γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο μόλις συμπλήρωσε τα 117 χρόνια ζωής

H γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο μόλις συμπλήρωσε τα 117 χρόνια ζωής Facebook Twitter
4
H γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο μόλις συμπλήρωσε τα 117 χρόνια ζωής Facebook Twitter

Η Emma Morano, η γυναίκα που κατέχει τον τίτλο του «γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο», αλλά και του τελευταίου ανθρώπου με ημερομηνία γέννησης στα 1800 (συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου 1899) γιόρτασε την Τρίτη τα 117α γενέθλιά της.

Η ιστορία της Morano εκτείνεται μέσα σε τρεις διαφορετικούς αιώνες. Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ζωής της κατάφερε να επιβιώσει από πολέμους, φυσικές καταστροφές, έναν σύζυγο που την κακοποιούσε, αλλά και την απώλεια του μονάκριβου γιου της.

Σύμφωνα με το BBC το μυστικό της μακροζωίας της οφείλεται στα γονίδια και την ασυνήθιστη διατροφή της: Η μητέρα της Emma έζησε μέχρι τα 91 της χρόνια, ενώ αρκετές από τις αδερφές της ξεπέρασαν τα 100.

Από την εποχή που ήταν παιδάκι, η καθημερινή δίαιτα της υπεραιωνόβιας Ιταλίδας περιελάμβανε τρία αυγά καθημερινά, τα δύο ωμά, διατροφική συμβουλή ενός γιατρού από τότε που της διέγνωσαν αναιμία.

Σήμερα, το έχει ελαττώσει τρώγοντας δύο αυγά και μερικά μπισκότα. 

Ο γιατρός της, Dr. Carlo Bava, θεωρεί επίσης πως η μακροζωία της οφείλεται στα γονίδιά της σε συνδυασμό με την θετική της διάθεση. «Από εντελώς ιατρική και επιστημονική οπτική, μπορεί να θεωρηθεί φαινόμενο» σχολιάζει, σημειώνοντας πως η υγεία της είναι σταθερά καλή εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ένα ακόμη μυστικό για τη μακρά και υγιή ζωή της είναι η απόφασή της να διώξει το σύζυγό της από το σπίτι όταν πέθανε το παιδί της το μακρινό 1938.

Παρόλο που παρέμειναν σε διάσταση όλα αυτά τα χρόνια, η Morano δεν πήρε ποτέ διαζύγιο από τον άντρα της και επέλεξε να μην ξαναπαντρευτεί. Η απόφασή της συνοψίζεται σε μία λιτή δήλωση που έκανε κάποτε στους New York Times. «Δεν ήθελα να με ελέγχει κανένας».

Με πληροφορίες από το περιοδικό TIME

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ