Έβρος: «Τα Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε» καταπατούν το δάσος

Έβρος: «Τα Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε» καταπατούν το δάσος Facebook Twitter
4

Στο μικροσκόπιο Εισαγγελίας-Αστυνομίας μπαίνουν οι παρεμβάσεις της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης» στον λόφο του Περάματος, στον Εβρο, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά των κατοίκων. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Εβρου κατήγγειλε παράνομη δραστηριότητα σε δασική έκταση, με μηχανήματα βαρέως τύπου που άνοιγαν καινούργιο δρόμο καταπατώντας δέντρα και θάμνους.

Εικόνες απο την δασική περιοχή. Δημοσιεύονται στο xronos.gr

Στο έγγραφο που κατατέθηκε στις αρχές τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-Η δασική βλάστηση στην πλευρά που επισκεφθήκαμε έχει αφανιστεί, μη εξαιρουμένης φυσικά και της μαύρης πεύκης.

 

-Αντί του δάσους υπάρχει σήμερα ένα πλήθος δασοδρόμων όπου δύο μηχανήματα (ένα γκρέιντερ και ένας φορτωτής) με τους αντίστοιχους χειριστές εργάζονταν για τη συντήρηση των δασοδρόμων αυτών. Θεωρούμε ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να συντηρεί έργο που ουδέποτε αδειοδοτήθηκε με τις νόμιμες διαδικασίες.

 

-Διαπιστώσαμε ότι έχουν κατασκευαστεί τσιμεντένιες βάσεις-δάπεδα μέσα σε έκταση δασικού χαρακτήρα. Αγνοούμε αν στο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών τής «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.» κάποια δημόσια αρχή νομιμοποίησε τον αφανισμό ορισμένων δασικών εδαφών και την υποκατάστασή τους με τσιμεντένιες επιφάνειες.

 

-Ολες αυτές οι εμφανώς παράνομες κατά την άποψή μας εργασίες μέσα στο σταδιακά και μεθοδευμένα αφανιζόμενο δάσος πραγματοποιούνταν ημέρα Σάββατο και ώρα 14.30. Δηλαδή σε ώρα και ημέρα που δεν λειτουργεί το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, και προφανώς ήταν τουλάχιστον δυσχερής η παρακολούθηση-επόπτευση των εργασιών.

 

-Η εταιρεία παραβιάζει τους όρους των εγκριτικών αποφάσεων για ερευνητικές εργασίες κατ" εξακολούθηση.

 

Σύμφωνα με την Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι αν και η εταιρεία έχει λάβει άδεια μόνο για ερευνητικές γεωτρήσεις αυτή συνεχίζει την αποψίλωση του λόφου.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικοκτονία στο Μενίδι:

Ελλάδα / Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Είχε απειλήσει τη 40χρονη Ενκελέιντα ότι θα την σκοτώσει, αλλά δεν είχε προφυλακιστεί

Ερωτήματα για τους χειρισμούς των αρχών - Το θύμα είχε καταγγείλει τον σύντροφό της που απειλούσε ότι θα την σκοτώσει - Η 40χρονη είχε προμηθευτεί panic button - Οι αρχές γνώριζαν ότι ο βασικός ύποπτος για τη γυναικοκτονία ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ
NEWSROOM