Tο ταξίδι του DNA: Το δυνατό βίντεο που καταρρίπτει τον μύθο της "καθαρής φυλής"

Tο ταξίδι του DNA: Το δυνατό βίντεο που καταρρίπτει τον μύθο της "καθαρής φυλής" Facebook Twitter
8

"Από που είσαι;"- μια εύκολη κι απλή ερώτηση που έχει όμως μια αρκετά πιο πολύπλοκη απάντηση από όσο νομίζουμε, όπως διαπίστωσαν και δεκάδες άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι με εντελώς διαφορετική καταγωγή κι αποδεικνύεται σε ένα συγκλονιστικό και συγκινητικό βίντεο που κυκλοφόρησε το site αναζήτησης πτήσεων Momondo από τη Δανία. 

Η ιδέα ήταν απλή και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας "Lets Open Our World" της Momondo. Αυτό που έκαναν οι υπεύθυνοι ήταν να προσφέρουν ένα δωρεάν τεστ DNA σε 67 ανθρώπους από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, αφού πρώτα τους έκαναν ερωτήσεις όπως "από που κατάγεσαι;", "τι γνώμη έχεις για την καταγωγή σου" και αν υπάρχουν κάποιες χώρες κι εθνικότητες στον κόσμο που αισθάνονται ότι δεν τα πάνε καλά και δεν τους αρέσουν ιδιαίτερα.

Όλοι οι συμμετέχοντες εμφανίστηκαν πάρα πολύ σίγουροι δηλώνοντας 100% καθαρή καταγωγή από τη χώρα τους κι ανά περίπτωση ανέφεραν άλλες χώρες που δεν συμπαθούν. 

Δύο εβδομάδες αργότερα, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των τεστ, τους κάλεσαν ξανά και τους τα ανακοίνωσαν μπροστά σε όλους. 

Οι αντιδράσεις τους όταν διαπίστωσαν πως τελικά "συγγενεύουν" με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους στον κόσμο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσο φαντάζονται ήταν σχεδόν πανομοιότυπες- στην αρχή σοκ και μετά συγκίνηση. Και το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου έχοντας ξεπεράσει σε λίγες μόλις ημέρες τα 2,7 εκατομμύρια views, είναι από μόνο του η καλύτερη απάντηση σε οποιαδήποτε ακροδεξιά αντίληψη για "καθαρές φυλές" στον πλανήτη.

 

 

Αν θέλετε κι εσείς να δείτε πόσο σχετίζεστε με τους ανθρώπους του υπόλοιπου πλανήτη κάντε το τεστ εδώ 

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Το βρίσκω πολύ όμορφο το βίντεο με συναίσθημα και δεν αμφιβάλω ότι είναι κατά πολύ έτσι τα πράγματα. Ομως δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι το DNA αυτών των ανθρώπων πιθανόν αλλοιώθηκε με την βία.. ότι πιθανόν την κοπέλα που βγήκε Καυκάσια ή τα ξαδέρφια δεν προέκυψαν επειδή κάποιος πρόγονος κατακτητής του ενός βίασε μία προγονή τους και πιθανόν κατάσφαξε την οικογένεια τους. Αν γνώριζαν αυτά τα γεγονότα πόσο θα αγκαλιάζονταν. Είμαστε παιδιά του κόσμου ναι αλλά το έθνος και πολιτισμός πιστεύω ότι έχει να κάνει με την καρδιά του κάθε ανθρώπου και όχι με το DNA του πια. Παρόλα αυτά το βρίσκω πολύ ανθρώπινο το βιντεάκι άσχετα αν μπορεί να υποκινήται από ύπουλους σκοπούς ή όχι
Ναι... τώρα να γίνω εγώ ο "σπαζοκλαμπάνιας" της παρέας; Φαίνεται πολύ καλό, φαίνεται συγκινητικό, φαίνεται να περνάει ένα ωραίο μήνυμα :"Μην εχθρεύεσαι τον ξένο, δεν είναι στην πραγματικότητα ξένος, δεν υπάρχουν καθαρές φυλές, μπορεί να είναι ακόμα και ξάδερφός σου".Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτό το μήνυμα : Δεν πρέπει να εχθρευόμαστε τους ξένους, δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές, επειδή στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο ξένοι, αλλά μακρινοί συγγενείς μας; Δεν πρέπει να αντιμετωπίζω ρατσιστικά έναν μαύρο, επειδή έχω κάποια (έστω μακρινή) συγγενική σχέση μαζί του; Αυτό πρέπει να είναι το κίνητρό μου; Ή μήπως πρέπει να είναι να μην τον αντιμετωπίζω ρατσιστικά μόνο και μόνο επειδή είναι άνθρωπος, αδιαφορώντας για το τι περιέχει το αίμα του και το αίμα μου; Αν για κάποιον λόγο/σύμπτωση, το αίμα μου δεν περιέχει κάποια "μαύρα" γονίδια, τότε είναι οκ να τους αντιμετωπίζω διαφορετικά;Το ίδιο το επιχείρημα περί μη-καθαρού αίματος, δίνει αξία στο ίδιο το αίμα (αν δηλαδή μια πλήρως απομονωμένη ολιγομελής φυλή του Αμαζονίου έχει "καθαρό αίμα", δικαιούται να αντιμετωπίζεται διαφορετικά;). Στην πραγματικότητα είναι άσχετο το τι αίμα κουβαλάς, δεν σε καθορίζει, δεν είναι ούτε "κακό", ούτε "καλό". Επομένως είναι επίσης άσχετο το εάν όλοι οι άνθρωποι τελικά συγγενεύουμε ή όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι πως είμαστε άνθρωποι.Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να είναι περήφανος για την φυλή του (ή έστω αυτή που πιστεύει ότι είναι), όχι για το αίμα της (αυτό είναι ηλίθιο άλλωστε, για ποιον λόγο να είσαι περήφανος για κάτι που δεν αποτελεί επίτευγμά σου;) αλλά για την ιστορία της, τις παραδόσεις της, την κουλτούρα της, γενικά από τα -όποια- επιτεύγματά της.
Ειτε true ειτε fake πειραμα, με συγκινησε και με πορωσε! Πολυ θα ηθελα να εκανα και γω ενα τεστακι, να δω απο τι ειδους παρτυ με ουζα αποτελειται το σωμα μου. Υ.Γ: Ολοι ειχαν εναν Ελληνα μεσα τους, TΥ MAσ ΚΡΟΙΒΟΥΝ?!? x,D
Πολύ καλό για να είναι αληθινό ! Την Ελλάδα αν θέλετε να σας στείλουν DNA kit αν το κερδίζατε δλδ δεν την έχει στις χώρες συμμετοχής ! Ποιος ρατσισμός ???