Τα "3+2" μέτρα που προτείνουν οι δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους

Τα "3+2" μέτρα που προτείνουν οι δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους Facebook Twitter
1

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προτείνουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης "τρεις συν δύο παρεμβάσεις", όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, που επικαλείται έγγραφο που έχει στη διάθεσή της.

Σύμφωνα με το έγγραφο στα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνεται η μετατροπή των επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων σε σταθερά από κυμαινόμενα (που ήταν η ελληνική επιδίωξη), ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προτείνουν την εφαρμογή τριών παρεμβάσεων και εάν χρειαστεί συστήνουν άλλα μέτρα.

Ειδικότερα, στο βασικό πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται οι εξής παρεμβάσεις στα δάνεια που έχει διαθέσει έως τώρα ο EFSF:

  1. Η επιμήκυνση της μέσης περιόδου ωρίμανσης των δανείων κατά 5 έτη.
  2. Η θέσπιση ανώτατου ορίου αποπληρωμής των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050.
  3. Η θέσπιση πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF ίσο με 2% έως το 2050. Το υπερβάλλον επιτόκιο θα καταβληθεί μετά το 2050 σε ίσες δόσεις.


Στα «εφεδρικά» μέτρα που θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν περιλαμβάνονται:

  1. Η επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος (ANFA και SMP) επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται σε 8 δισ ευρώ.
  2. Την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, εφόσον περισσέψουν κεφάλαια από το τρίτο πρόγραμμα που έχει συνάψει η Ελλάδα με τον ESM. Αυτό θα γίνει στο τέλος του προγράμματος του ESM.
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM