Μanspreading: Άντρες με ανοιχτά τα πόδια στο μετρό- χαλαροί ή ανάγωγοι;

Μanspreading: Άντρες με ανοιχτά τα πόδια στο μετρό- χαλαροί ή ανάγωγοι; Facebook Twitter
Άντρες μαζευτείτε, βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο...
3

Μanspreading: Άντρες με ανοιχτά τα πόδια στο μετρό- χαλαροί ή ανάγωγοι; Facebook Twitter
Θα περίμενε κανείς ότι τόσο η καμπάνια όσο και οι περιφρονητικές αντιδράσεις του κοινού προς τους επιβάτες με αυτή την κακή συνήθεια , αλλά και η έκταση που έχει πάρει το θέμα στα social media, θα έθεταν τέλος στο φαινόμενο. Όμως, μόνο αυτό δεν συνέβη.

 

Το να κάθεται κάποιος -στο τρένο, το Μετρό ή το λεωφορείο- με τα πόδια τόσο ανοιχτά που να ακουμπάει τους διπλανούς του ή να καταλαμβάνει και το διπλανό κάθισμα, δεν είναι μόνο… ελληνικό φαινόμενο.

Στο εξωτερικό, ωστόσο, και σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Τορόντο, η κατάσταση με τους «ανοικονόμητους» μάλλον έφτασε στο απροχώρητο και γι’ αυτό από τον Δεκέμβριο του 2014 ξεκίνησε καμπάνια καλών τρόπων στα ΜΜΜ που έχει στις μέρες μας κορυφωθεί.

«Μεγάλε, μην απλώνεσαι, σε παρακαλώ», ήταν το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας, με ένα εύγλωττο γραφιστικό,  και μέχρι τον Αύγουστο το “manspreading” (o νεολογισμός για κάποιον που «χύνεται» στα καθίσματα) είχε βρει τη θέση του στο Oxford English Dictionary, τουλάχιστον στην ηλεκτρονική του έκδοση.  

Θα περίμενε κανείς ότι τόσο η καμπάνια όσο και οι περιφρονητικές αντιδράσεις του κοινού προς τους επιβάτες με αυτή την κακή συνήθεια , αλλά και η έκταση που έχει πάρει το θέμα στα social media, θα έθεταν τέλος στο φαινόμενο.

Όμως, μόνο αυτό δεν συνέβη. Σύμφωνα με τις αιχμηρές επισημάνσεις αρθρογράφων, «κάποιοι απλώς δεν είναι έτοιμοι να τα κλείσουν». Ούτε το θέμα, ούτε τα πόδια τους.

Μanspreading: Άντρες με ανοιχτά τα πόδια στο μετρό- χαλαροί ή ανάγωγοι; Facebook Twitter

Και μάλιστα προκειμένου να «αθωώσουν»  την εξαιρετικά ενοχλητική και ανάγωγη συμπεριφορά ενός άντρα που κάθεται με ορθάνοιχτα πόδια στα ΜΜΜ  -φέρνοντας σε δύσκολη θέση άντρες και γυναίκες στο διπλανό κάθισμα-  έφτασαν να αναζητήσουν ακόμη και επιστημονικές δικαιολογίες.

Όπως αυτές που περιλαμβάνονται σε άρθρο του αναλυτή δεδομένων, Mark Skinner, ο οποίος απαντά στην καμπάνια με… στατιστικές.

«Ο Μύθος και τα Μαθηματικά, Μεγάλε», είναι το τίτλος του κειμένου του, η δομή του οποίου ισχυρίζεται ότι για το πώς κάθονται οι άντρες  και για το πόσο χώρο καταλαμβάνουν ευθύνεται η ανατομία τους.

«Από την πολυπαραγοντική ανάλυση μας, βασισμένη σε ανθρωπομετρικές παραμέτρους πολλαπλών συνόλων δεδομένων, φαίνεται να προκύπτει ότι το manspreading είναι μία προσαρμοστική συμπεριφορά που υιοθετούν οι άντρες λόγω των έμφυτων μορφολογικών χαρακτηριστικών τους», γράφει περισπούδαστα ο Skinner.

Ο ίδιος επιμένει ότι είναι θέμα σωματικών αναλογιών. Βάσει των δεδομένων του, οι ώμοι των αντρών είναι κατά 28% φαρδύτεροι από τους γοφούς τους. Και μπορεί αυτό να μην είναι ακριβώς «φρέσκο νέο» για την ανδρική ανατομία, αλλά κατά τον επιστήμονα, «αναγκάζει το ανδρικό είδος να χρησιμοποιεί τα γόνατα του, όπως η γάτα τα μουστάκια της, για να σιγουρευτεί ότι το κάθισμα προσφέρεται για το εύρος του σώματος τους».

Εκτός από τα, όχι και πολύ σπουδαία, μαθηματικά, ο Skinner στο άρθρο του εναντίον της καμπάνιας επιστρατεύει και λίγη προσωπική εμπειρία για κάθε φορά που χρειάστηκε να καθίσει κόσμια στο κάθισμα κάποιου βαγονιού ή οχήματος. Καμπούριαζε, λέει, και το έβρισκε πολύ ενοχλητικό, ενώ δεν φαίνεται να τον απασχολεί η άβολη θέση του συνεπιβάτη του από την όλη επαφή.

Και, τέλος πάντων, ακόμη κι αν υπάρχει ένα ψήγμα στατιστικής αλήθειας στην επιστημονικοφανή υπεράσπιση μιας αγενούς συμπεριφοράς, το σίγουρο είναι ένα: κανείς δεν χαίρεται ακριβώς με το χάος που συμβαίνει στα ΜΜΜ όλου του κόσμου.

Κίνηση, πολυκοσμία, κλεισούρα, καθυστερημένα δρομολόγια είναι υπέρ-αρκετά για να τρελάνουν τους επιβάτες. Το μόνο που τους λείπει είναι και ένα οπλοστάσιο επιχειρηματολογίας υπέρ μίας κατ’ εξοχήν ανάγωγης συμπεριφοράς. Ή όπως θα ‘λεγε και η καμπάνια «μαζευτείτε».

Urban Culture
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κάθετοι κήποι της Αθήνας

ADM 2024: The New Vision / Οι εντυπωσιακοί κάθετοι κήποι της Αθήνας

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Άρης Γιαννόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου WOA εξηγεί γιατί οι πράσινοι κήποι, πέρα από την καλαισθησία που προσφέρουν, είναι σημαντικοί για τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στην πόλη και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
M. HULOT
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Urban Culture / Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Μια βόλτα τον χειμώνα στο βραδινό λιμάνι μοιάζει με μεταμεσονύκτια προβολή στο σινεμά. Μόνο που εδώ η εικόνα και ο ήχος δεν έρχονται από την οθόνη αλλά από την «αστική ευθύνη» που έχει η πρωτεύουσα να υποδέχεται και να αποχαιρετά εμπορεύματα, ταξιδευτές και νησιώτες σε μια αδιάκοπη ανθρωπολογική ταλάντωση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο Στέφανος ερωτεύτηκε τα picó με την πρώτη ματιά

Μουσική / Ο Στέφανος και το picó του: Η κουλτούρα του καρναβαλιού της Κολομβίας έφτασε στην Αθήνα

Ένας Ελληνοαρμένιος από την Αιθιοπία θέλει να μετατρέψει την αθηναϊκή νύχτα σε ένα μεγάλο πάρτι σαν αυτά που γίνονται στο καρναβάλι της Καραϊβικής Ακτής της Κολομβίας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι Αθηναίες κυκλοφορούν "οπλισμένες": Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές - Μικροπράγματα

Urban Culture / Οι Αθηναίες κυκλοφορούν «οπλισμένες»: Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές

Έξι Αθηναίες μάς μιλούν για τα όχι και τόσο αθώα μπρελόκ αυτοάμυνάς τους, για αυτές τις φούξια γάτες που κρεμούν στα κλειδιά τους για να μη φοβούνται να επιστρέψουν μόνες στο σπίτι τα βράδια.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Τι συμβαίνει με το lean στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Lean: Το ναρκωτικό της γενιάς του τραπ

Το κωδεϊνούχο κοκτέιλ που συνδέθηκε με την κουλτούρα του τραπ είναι ένα φτηνό ναρκωτικό και πολύ εύκολο στην παρασκευή του, που έχει γίνει το αγαπημένο των εφήβων και των νεαρών ηλικιών. Και είναι ένα πολύ δημοφιλές ναρκωτικό που για την Ελλάδα είναι σαν να μην υπάρχει.
M. HULOT

σχόλια

3 σχόλια