Οι υποψήφιες για τη Γυναίκα της Χρονιάς

Οι υποψήφιες για τη Γυναίκα της Χρονιάς Facebook Twitter
37

Μας τις προτείνατε εσείς οι αναγνώστες τις προηγούμενες ημέρες και φτιάξαμε τη λίστα αφού συνυπολογίσαμε όλες τις προτάσεις.

  

Μόλις διαβάσετε για την κάθε μία μπορείτε να ψηφίσετε *μέχρι και πέντε* απ' αυτές που θεωρείτε ότι αξίζουν τον τίτλο Ελληνίδα της Χρονιάς.

Με αλφαβητική σειρά, αυτές είναι οι 12 υποψήφιες για φέτος.

 

 

1) Σούλα Αλευρίδου
Οι υποψήφιες για τη Γυναίκα της Χρονιάς Facebook Twitter

  

Ποια είναι: Ιδιοκτήτρια του ομώνυμου οίκου ανοχής στα Τρίκαλα, ονομάστηκε απ' τα ΜΜΕ "Η μαντάμ με τη χρυσή καρδιά".

Γιατί είναι φέτος υποψήφια: Η αντισυμβατική Σούλα Αλευρίδου χρησιμοποίησε έξυπνα το μάρκετινγκ, σπονσοράροντας ποδοσφαιρική ομάδα της Λάρισας, αλλά ταυτόχρονα βοηθώντας στα κρυφά κόσμο. Μιας αυθεντική, λαϊκή γυναίκα που δεν μασάει τα λόγια της και ξέρει πως κάθε μικρή βοήθεια μπορεί να αποβεί σωτήρια για τον δίπλα της.

Οι πρωτότυπες αγαθοεργίες της παρουσιάστηκαν από πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού, ενώ κοπέλες που είχαν δουλέψει γι' αυτήν επιβεβαίωσαν πως η κυρία Σούλα δεν ήταν σε καμία περίπτωση ο στερεοτυπικός νταβατζής/μαντάμ.

Τρίβια:

Μια εμφάνισή της στον Αντ1

όπου έδειξε στα ρεζερβέ "παράθυρα" τι σημαίνει ειλικρινής, ανεπιτήδευτος λόγος και καλές προθέσεις

2) Κική Δημουλά
Οι υποψήφιες για τη Γυναίκα της Χρονιάς Facebook Twitter

Ποια είναι: # Η Δημουλά (1931) είναι ποιήτρια. Χαρακτηριστικά της ποίησής της είναι η προσωποποίηση αφηρημένων εννοιών, η ασυνήθιστη χρήση κοινών λέξεων και η πικρή φιλοπαίγμων διάθεση. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά, τα Πολωνικά, τα Βουλγαρικά, τα Γερμανικά και τα Σουηδικά. Μεταξύ άλλων έχει βραβευτεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και με την είσοδό της στην Ακαδημία Αθηνών.

Γιατί είναι φέτος υποψήφια: Οι ποιητικές της συλλογές συνέχισαν να κάνουν νέες εκδόσεις και να συζητιούνται, μετάφραση ποιημάτων της κυκλοφόρησε στα αγγλικά απ' το Πανεπιστήμιο του Yale, πρωτοσέλιδη συνέντευξη δόθηκε στην Herald Tribune. Απ' τις λίγες ελληνίδες της τέχνης που ακούγονται έξω. 

Τρίβια:

Μια συνέντευξη στην ΝΕΤ:

+ Το δοκίμιο του Νίκου Δήμου για την Κική Δημουλά: 

Στην τετράγωνη νύχτα της φωτογραφίας

  

3) Μαίρη Κατράντζου

 

 

Οι υποψήφιες για τη Γυναίκα της Χρονιάς Facebook Twitter

Ποια είναι: Η γνωστότερη αυτή τη στιγμή ελληνίδα σχεδιάστρια με επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό, η Μαίρη Κατράντζου γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασε στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία (ζει και εργάζεται πλέον στο Λονδίνο) και έγινε γνωστή για τα πολύχρωμα prints της.

Γιατί είναι φέτος υποψήφια: Η μία διάκριση ερχόταν μετά την άλλη τα τελευταία χρόνια (το 2011 το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας της ανακύρηξε καλύτερη ανερχόμενη σχεδιάστρια), με αποκορύφωμα το 2012 που, εκτός των άλλων, ήταν υποψήφια στα Βρετανικά Βραβεία Μόδας ως Designer of the Year. Είναι απ' τα πιο αγαπητά ελληνικά ονόματα στον χώρο της μόδας παγκοσμίως.

Τρίβια:

  

Η συλλογή που παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου στις αρχές του 2012:

+ Ο Άρης Δημοκίδης πέρασε ένα Σαββατοκύριακο στο TEDxAthens και συνάντησε την ιδιοφυή Ελληνίδα σχεδιάστρια. Δεν ήταν όπως την περίμενε: Μαίρη Κατράντζου: Το κορίτσι με τα μαύρα

  

4) Ζωή Κωνσταντοπούλου

Οι υποψήφιες για τη Γυναίκα της Χρονιάς Facebook Twitter

Ποια είναι: Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Α' Αθηνών. Κόρη του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου. Γεννήθηκε στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 1976. Είναι δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, ειδικευμένη στο Eθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Γιατί είναι φέτος υποψήφια: Φέτος μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή και με την κοινοβουλευτική της παρουσία πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις. Η μαχητική της επιμονή (που ενόχλησε αρκετούς συναδέλφους της) στο θέμα της Λίστας Λαγκάρντ και οι σκληρές ερωτήσεις στον Ευάγγελο Βενιζέλο και -κυρίως- στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στο τέλος της χρονιάς φάνηκαν να την δικαιώνουν απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση ένα πρόσωπο με μεγάλο πολιτικό μέλλον.

Τρίβια:

Πριν από 3 χρόνια, πριν την εμπλοκή της με την πολιτική:

+ Η Κωνσταντοπούλου ανακρίνει τον Παπακωνσταντίνου:

5) Λένα Κιτσοπούλου
Οι υποψήφιες για τη Γυναίκα της Χρονιάς Facebook Twitter

Ποια είναι: Συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Το 2006 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων ''Οι νυχτερίδες'' για την οποία βραβεύτηκε από το περιοδικό Διαβάζω με το Βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Το 2009 εξέδωσε τη νουβέλα Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α., η οποία παίχτηκε από το Εθνικό Θέατρο ως μονόλογος, σε σκηνοθεσία της ίδιας.

Γιατί είναι φέτος υποψήφια: Μία παράσταση που σκηνοθέτησε, η Γυναίκα της Πάτρας (με την Ελένη Κοκκίδου) περιόδευσε με επιτυχία ανά την Ελλάδα, ενώ μία άλλη, ο Αθανάσιος Διάκος, παίχτηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και την έκανε και διάσημη - με την χειρότερη των εννοιών.

Το σεμνότυφο και ηθικό Πρώτο Θέμα την έκανε πρωτοσέλιδο βάζοντας άσχετη γυμνή φωτογραφία της (από έργο τέχνης) σ' ένα κρεσέντο σοκαριστικού συντηρητισμού. Η Χρυσή Αυγή ακολούθησε, το ίδιο και πολλά πατριωτικά μπλογκ.

Η Λένα Κιτσοπούλου συνέχισε να γράφει, να παίζει και να σκηνοθετεί, χωρίς να απαντήσει καν στους συκοφάντες της - και χωρίς να πέσει στο επίπεδό τους.

 

Τρίβια:

Είναι και τραγουδίστρια ρεμπέτικων, με εμφανίσεις σε κέντρα κλπ. Ακολουθεί αυτοσχέδιο, παρεϊστικο βίντεο:

Σούρα και μαστούρα - Λένα Κιτσοπούλου & οι ΡΑΣΤ ΧΙΤΖΑΖ

Γρήγορο χασάπικο του Δεληά, αυθεντικό ρεμπέτικο. Η Λένα και οι ΡΑΣΤ ΧΙΤΖΑΖ παιζοτραγουδούν σε παρεΐστικο κλίμα, στο bar Nuevo Mundo στο Πασαλιμάνι, 30-10-2012.

+ Η Λένα Κιτσοπούλου μιλά στο Lifo.gr για τις χούντες στην εποχή των πιθηκανθρώπων και τους μη κανονικούς. Εκείνους που δεν παλεύουν ν΄αποδείξουν πως είναι σημαντικοί. 

6) Νατασσα Μποφιλιου
Οι υποψήφιες για τη Γυναίκα της Χρονιάς Facebook Twitter

Ποια είναι: Τραγουδίστρια που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Έχει σπουδάσει πολιτική ανάλυση στη Νομική σχολή των Αθηνών. Έχει πτυχίο πιάνου και θεωρητικών μαθημάτων από το Ελληνικό Ωδείο. Μέρα με τη μέρα κάνει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία.

Γιατί είναι φέτος υποψήφια:

 

Το νέο της άλμπουμ «Οι μέρες του Φωτός», σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη κυκλοφόρησε τον Ιούνιο και έγινε χρυσό, έδωσε δεκάδες συναυλίες ανά την Ελλάδα (στην Τεχνόπολη τραγούδησε μπροστά σε 7.000 άτομα, ενώ στη Θεσσαλονίκη πήγε για λίγες μέρες και έμεινε πολλές μετά απο πρωτοφανή sold-out). Επίσης δεν φοβήθηκε -παρ' ό,τι αργότερα υπήρξαν απειλές εναντίον της- να δηλώσει ξεκάθαρα τι πιστεύει για όσους ψήφισαν Χρυσή Αυγή.

Τρίβια:

  

Μια Εξομολόγηση του LIFO.gr που έγινε πραγματικότητα - βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία, που μπλέκει και τη Νατάσα Μποφίλιου: "Το 'πε και το 'κανε. Είχε σχέδιο - και το έκανε τελικά τραγούδι"

+

Παρκάρει και κατεβαίνει ντυμένη σαν pin up girl, με ξανθό μαλλί και κατακόκκινο κραγιόν. Περνάει μέσα από τον κόσμο και πάει στο καμαρίνι της. Τα βράδια, όταν γυρνάει σπίτι, βλέπει με μανία τηλεόραση. Τους θούριους του Βασίλη Λεβέντη, ελληνικές σειρές σε επανάληψη και πολύ τελεμάρκετινγκ.

«Τρελαίνομαι μ’ εκείνο το στρώμα που το φουσκώνουν και μετά το βάζουν ανάμεσα σε δύο φορτηγά και το πιέζουν για να τσεκάρουν τις αντοχές του, για το Μπαμίξ που τα κάνει όλα στην κουζίνα, γενικά κολλάω με όλα. Μου αρέσει το καλτ. Καίγομαι τελείως. Ας πούμε, μου αρέσει πολύ ο Ζαγοραίος. Τον ξέρεις τον Ζαγοραίο; “Πάρτε, κύριε, λαχεία” και τα λοιπά;».

(Από τη συνέντευξή της στον Φώτη Βαλλάτο. Ολόκληρη εδώ: H Νατάσσα Μποφίλιου είναι φοβερά εξαρτημένη από τον Τζιμ Μόρισον)

7) Monika
Οι υποψήφιες για τη Γυναίκα της Χρονιάς Facebook Twitter

Ποια είναι: Τραγουδίστρια, συνθέτρια, μουσικός.

Γιατί είναι φέτος υποψήφια: Η μουσική της ακούστηκε περισσότερο από ποτέ, συζητήθηκε πολύ με αφορμή τις εμφανίσεις της στη Στέγη. Είναι αγαπητή από μεγάλη μερίδα του μουσικόφιλου κοινού.

Τρίβια:

Ένα τραγούδι της, το υπέροχο Yes I Do.

+ Η ανταπόκριση του Βαγγέλη Μακρή απ' την εμφάνισή της στη ΣΤΕΓΗ: ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στην Monika, βράδυ Παρασκευής

+ Η Monika για το ναυάγιο: «Ήταν ένα χαστούκι που μου έδωσε ξανά φόρα»

Η τραγουδίστρια μιλάει για την καλοκαιρινή της περιπέτεια

8) Αριστέα Μπουγάτσου
Οι υποψήφιες για τη Γυναίκα της Χρονιάς Facebook Twitter

Ποια είναι: H μυστηριώδης Ελληνίδα ρεπόρτερ που ξεσκέπασε ένα σωρό σκάνδαλα. Ένα απ' αυτά που συζητήθηκε τελευταία ήταν και το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη.

Γιατί είναι φέτος υποψήφια: Ήταν η πρώτη που άρχισε να ξετυλίγει το νήμα του σκανδάλου Λαυρεντιάδη -αλλά και του Άκη Τσοχατζόπουλου- στην Ελευθεροτυπία της Μάνιας Τεγοπούλου. Ήταν μια τολμηρή ρεπόρτερ, που για ειρωνεία των καιρών τώρα είναι άνεργη. Πρόκειται για ένα πρόσωπο, ακέραιο και ευθύ, που έχει πληρώσει ακριβά το θάρρος της γνώμης της. Όσο καιρό οι αποκαλύψεις της συμφέρουν το εκάστοτε εργοδότη της, την αφήνει ελεύθερη. Όταν οι αποκαλύψεις τον αγγίζουν, την απολύει.

Τρίβια:

Το καλοκαίρι δήλωσε τα εξής:

«Την Κυριακή -29 Ιουλίου 2012-ανακάλυψα πώς λεηλατήθηκε κυριολεκτικά αλλά και επιλεκτικά το μέρος απο το αρχείο μου που είχα αφήσει στην 'Ελευθεροτυπία' και περιελάμβανε έγγραφα σημαντικών υποθέσεων τα οποία μάζευα επί χρόνια. Η ντουλάπα δεν ήταν παραβιασμένη αλλά βρέθηκε ξεκλείδωτη, τα δε αρχειοθετημένα έγγραφα είχαν ψαχθεί προφανώς επι ώρες καθώς απ' αυτά αφαιρέθηκαν κυρίως στοιχεία λογαριασμών που βρίσκονταν σε πολλλούς φακέλους. Μάλιστα, όποιος ή όποιοι υπαίτιοι, μετά την πράξη τους, αφου συγκέντρωσαν απο κοντινά αλλά και απομακρυσμένα γραφεία άλλων συναδέλφων άσχετα έγγραφα,τα απόθεσαν πάνω απο το λεηλατημένο αρχείο για να καλύψουν το πλιάτσικο.»

  

+ Επίσης διαβάστε, την μοναδική συνέντευξη που έδωσε ποτέ και η οποία δημοσιεύθηκε στη LiFO, στις 20.11.2008

9) Μίνα Ορφανού
Οι υποψήφιες για τη Γυναίκα της Χρονιάς Facebook Twitter

Ποια είναι: Ηθοποιός. Έγινε γνωστή με την συγκλονιστική της ερμηνεία στο ρόλο της Στρέλλας στην ομώνυμη ταινία του Πάνου Κούτρα. Φέτος όμως έγινε πραγματικά διάσημη παίζοντας στη σειρά του Mega Βασιλιάδες.

Γιατί είναι φέτος υποψήφια: Η Μίνα Ορφανού είναι η πρώτη τρανς γυναίκα που γνώρισε τέτοια μέινστριμ επιτυχία και αποδοχή. Φέτος με την ερμηνεία της στην πετυχημένη σειρά, με τις συνεντεύξεις της και τις εμφανίσεις της άνοιξε μια πόρτα για όλα τα διαφυλικά άτομα: Δουλειά δε σημαίνει καταναγκαστικά πεζοδρόμιο.

Τρίβια:

"Μέχρι τα 15 μου δεν ήθελα να βγαίνω από το σπίτι μου στο νησί, επειδή κάποιοι με κράζανε τόσο πολύ που είχα πάθει ψυχολογικό. Έλεγα, Θεέ μου κάνε να μην τους βρω μπροστά μου."

(Η συνέχεια στο πολύ ενδιαφέρον Η Μίνα Ορφανού αφηγείται τη ζωή της)

  

+ Μια ιστορική στιγμή:

Η Μίνα Ορφανού κερδίζει το Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου (2010) από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, για την ερμηνεία της στη Στρέλλα.

10) Sarah P (Keep Shelly in Athens)
Οι υποψήφιες για τη Γυναίκα της Χρονιάς Facebook Twitter

Ποια είναι: Η Sarah P μένει στην Κυψέλη και είναι τραγουδίστρια και συνδημιουργός των Keep Shelly In Athens που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης από τα καλύτερα μουσικά μπλογκ της Αμερικής.

Γιατί είναι φέτος υποψήφια: Παγκόσμια περιοδεία, άπειρα δημοσιεύματα, πολλή μουσική. Η Sarah P παραμένει μια μυστηριώδης περσόνα με αιθέρια φωνητικά - και ωραίο χαμόγελο.

Τρίβια:

+ 5

Πέντε όμορφες στιγμές, από το ημερολόγιο των Keep Shelly In Athens.

11) Ξένια Παπασταύρου
Οι υποψήφιες για τη Γυναίκα της Χρονιάς Facebook Twitter

Ποια είναι: Εμπνεύστρια και ιδρύτρια του ΜΠΟΡΟΥΜΕ (boroume.gr) που καταπολεμά τη ΤΕΡΑΣΤΙΑ σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα. Στην υπόλοιπή ζωή της είναι μαμά δύο παιδιών, ποιήτρια και μαραθωνοδρόμος.

Γιατί είναι φέτος υποψήφια: Η κίνηση αλληλεγγύης Μπορούμε ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 (ως πρωτοβουλία είχε πρωτοξεκινήσει τον Μάιο του 2011). Η Ξένια Παπασταύρου -μαζί με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη και την Αλεξία Μοάτσου- πιστεύουν ότι εάν οι τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ψωμιού και φαγητού που καταλήγουν καθημερινά στα σκουπίδια -ενώ είναι κατάλληλα προς βρώση- δοθούν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση του υποσιτισμού, στη μείωση της σπατάλης με τον πλέον εύκολο και ανέξοδο τρόπο.

Τρίβια:

Η ίδια τα λέει καλύτερα λάιβ, σε μίνι συνέντευξή της:

12) Παναγιώτα Ποϊράζη

  

Οι υποψήφιες για τη Γυναίκα της Χρονιάς Facebook Twitter

Ποια είναι: Πολυσυζητημένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, στο ΙΤΕ του Ηρακλείου Κρήτης, που βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας!  

Γιατί είναι φέτος υποψήφια: Απέσπασε 1,4 εκ. ευρώ από ιδιαίτερα ανταγωνιστική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να μελετήσει τους τρόπους με τους οποίους οι δενδρίτες των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο συνεισφέρουν στη μάθηση, την αποθήκευση και την ανάκληση πληροφοριών, δηλαδή στη δημιουργία αναμνήσεων. Το όνομά της συζητήθηκε πολύ και στο εξωτερικό και θεωρείται απ' τις νέες μεγάλες ελπίδες της επιστήμης.

Τρίβια:

"Έχουμε να διασχίσουμε πολύ δρόμο ακόμη έως ότου επιτευχθεί η αποκωδικοποίηση του εγκεφάλου. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ελάχιστα για την όλη λειτουργία του. Ο εγκέφαλός μας είμαστε εμείς. Θα πρέπει να τον υπερβούμε για να τον κατανοήσουμε πλήρως, γεγονός αδύνατο για τα σημερινά δεδομένα της επιστήμης."

(Η συνέχεια στο πολύ ενδιαφέρον "Ο εγκέφαλός μας είμαστε εμείς - Άρθρο της Παναγιώτας Ποϊράζη".)

 

 

----------

 

 

 

Υπενθυμίζουμε: Ψηφίζετε μέχρι και πέντε υποψήφιες

 

 

37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ