F.T:Κομισιόν-Βερολίνο καταστρώνουν σχέδιο για να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

F.T:Κομισιόν-Βερολίνο καταστρώνουν σχέδιο για να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα Facebook Twitter
10



Για σχέδιο της Κομισιόν και του Βερολίνου να υψώσουν τείχη στην ΠΓΔΜ, ώστε να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές και να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, κάνουν λόγο σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.



Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι στο σχέδιο Βρυξελλών-Βερολίνου είναι η αύξηση της βοήθειας προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ώστε να «φραχτεί» (ringfence) η Ελλάδα. Το άρθρο υπογράφεται μάλιστα και από τον Πίτερ Σπίγκελ που είναι γνώστης των διαδρόμων των Βρυξελλών και του ελληνικού ζητήματος. Ο δεύτερος δημοσιογράφος που υπογράφει είναι ο Ντάνκαν Ρόμπινσον..



Το σχέδιο αυτό είναι η «εναλλακτική» στην προσπάθεια που δεν ευοδώθηκε, με το «δώρο» των 3 δισεκ. Ευρώ στην Άγκυρα για να κρατήσει τους πρόσφυγες στα μικρασιατικά παράλια.



Σύμφωνα με τους συντάκτες το σχέδιο συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη από τους πρέσβεις των κρατών μελών της Ε.Ε. μετά την επιστολή του πρωθυπουργού της Σλοβενίας Μίροσλαβ Τσέραρ προς τους ομολόγους του, στην οποία κάνει έκκληση για άμεση βοήθεια στην ΠΓΔΜ «ώστε να αποφευχθεί το πέρασμα συγκεκριμένων παράνομων μεταναστών από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα». Ο Τσέραρ ζήτησε από όλες τις χώρες να προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια προς την ΠΓΔΜ, με αστυνομικούς, εξοπλισμό και χρήματα, ώστε να μην μπορούν οι πρόσφυγες να περάσουν στο έδαφος μιας χώρας που δεν είναι στην Ε.Ε. και να εγκλωβιστούν στο έδαφος μιας χώρας που ανήκει στην Ε.Ε..



Η υπόθεση έχει και συνέχεια, αφού οι Financial Times αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες έστειλαν την περασμένη εβδομάδα στα Σκόπια αξιωματούχους προκειμένου να εκτιμήσουν το προσωπικό και τον εξοπλισμό που χρειάζεται η χώρα για να ενισχύσει τους ελέγχους.



«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που φοβόταν μια τέτοια κίνηση, έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα του θα μπορούσε να γίνει «μαύρο κουτί» για τους πρόσφυγες», καταλήγουν οι Financial Times.



10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM