ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η αγάπη και η ισότητα νίκησαν - Ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων

Ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η αγάπη και η ισότητα νίκησαν - Ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
21

Σε μια ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έπειτα από μια μαραθώνια ολομέλεια που είχε εντάσεις, εκπλήξεις, κόντρες ομοφοβικά σχόλια και μεγάλες αντεγκλήσεις, ψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις» πέρασε όπως αναμενόταν με ευρεία πλειοψηφία μετά από ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου, όσο και επί σειράς άρθρων. 194 βουλευτές ψήφισαν Ναι, 55 Όχι και 51 απήχαν.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων υπερψήφισαν τα άρθρα του νομοσχεδιού. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απόντες ήταν ωστόσο οι ο Γιάννης Δραγασάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Ιωάννης Θεοφύλακτος και Στάθης Παναγούλης.

Από το στρατόπεδο της Ν.Δ. πολλοί βουλευτές που ήθελαν να καταψηφίσουν επέλεξαν να απουσιάσουν κατά τη ψηφοφορία με αποτέλεσμα τα υπάρξουν 19 ναι, 29 όχι και 27 απόντες.

Από την αίθουσα απουσίαζε κατά την ονομαστική ψηφοφορία και ο Πάνος Καμμένος, ενώ από τους ΑΝΕΛ οι Κώστας Ζουράρις, Μαρίνα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπερψήφισαν και πέντε βουλευτές καταψήφισαν. Κατά ψήφισαν επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Από το  ΚΚΕ απουσίαζαν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Αλέκα Παπαρήγα και Λιάνα Κανέλλη.

Μεγάλος ήταν ωστόσο ο αριθμός των βουλευτών που δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία και απουσίαζαν από την αίθουσα την ώρα της ανάγνωσης του καταλόγου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι: Γ. Δραγασάκης, Μ. Μπόλαρης και Γ. Θεοφύλακτος και από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά. Από τη ΝΔ απουσίαζαν 27 βουλευτές μεταξύ των οποίων και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και οι υποψήφιοι πρόεδροι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Αιχμηρό tweet δημοσίευσε αμέσως μετά τη ψηφοφορία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική σε όσους βουλευτές δεν ήταν παρόντες στη ψηφοφορία.

21

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM