Οι αναγνώστες απαντούν στο «τι σου λείπει απ' την Αθήνα»

Οι αναγνώστες απαντούν στο «τι σου λείπει απ' την Αθήνα» Facebook Twitter
1

Στο περασμένο τεύχος ρωτήσαμε επιφανείς Αθηναίους «Τι σου λείπει από την Αθήνα;» και αναγνώστες μας πρόσθεσαν και τα δικά τους... (πλουτο): «Δέντρα, πράσινο, δέντρα, πράσινο. Και τα κιγκλιδώματα του Αβραμόπουλου να πάνε στον διάολο». (maria vechera): «Αυτό που κυρίως λείπει από την Αθήνα είναι η αγωγή των πολιτών της! Ας αναπληρωθεί αυτό, κι όλα τα άλλα θα έρθουνε...». (AthanBXL): «Καθαροί δημόσιοι χώροι (δρόμος, πάρκα, πεζοδρόμια, πλατείες), σεβασμός στη στάθμευση, σεβασμός στην απαγόρευση του καπνίσματος... Αυτά λείπουν από την Αθήνα και κάθε ελληνική πόλη... Δηλαδή, η αγωγή των πολιτών, ο σεβασμός στον άλλο, η παιδεία». (Νίκος Νικολαΐδης - ΣΦ): «Από την Αθήνα λείπουν αυτά που έχει βάναυσα παραβιάσει: η αίσθηση της γειτονιάς, πεζοδρόμια για πεζούς, όχι για μαγαζιά, μετακίνηση με μετρό για να πεζοδρομηθεί το κέντρο της, να φύγουν τα αυτοκίνητα, τα διπλοπαρκαρίσματα, η μόλυνση από τον ήχο και τους ρύπους. Δημοτικοί χώροι για γκράφιτι. Ιδιωτική ή δημόσια ή με συνεργασία των δυο εκμετάλλευση των δεκάδων εγκαταλειμμένων νεοκλασικών για τη δημιουργία παιδικών σταθμών, ωδείων, δημοτικών παιδικών γκαλερί (που να προσφέρουν και δωρεάν μαθήματα Καλών Τεχνών), μικρά παραρτήματα του εθνικού συστήματος βιβλιοθηκών, με απώτερο σκοπό την πολιτιστική αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών των διαφόρων προαστίων της. Δημόσια συγκοινωνία στο νεοανεγειρόμενο πολιτιστικό κέντρο "Νιάρχος" στο Δέλτα, έτσι ώστε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη να έχουν και παιδιά και ηλικιωμένοι αλλά και πολίτες που δεν οδηγούν. Δεν είναι δυνατόν η κοντινότερη δημόσια πρόσβαση να είναι το οδικό νησάκι στην παραλιακή στο ύψος των Τζιτζιφιών! Τέλος, συνειδητοποίηση ότι αυτό που λείπει από τη μισή Ελλάδα, που πληθυσμιακά είναι η Αθήνα, δεν είναι τα καλά μπαράκια, οι μορφωμένες αριστερο-καλλιτεχνίζουσες κλίκες στη δημιουργία, τα απίστευτα γκράφιτι (σε ορισμένα από τα πιο... όμορφα κτίριά της, βέβαια), αλλά η αγάπη για την Αθήνα, η αγάπη για την επόμενη γενιά και οι υποδομές (και όχι τα πρόσωπα) που θα αναβαθμίσουν πόλη και νεολαία με γνώμονα το μέλλον και όχι το παρόν ή τις εφήμερες εντυπώσεις».


Απαντήσεις στο ερώτημα «Τι ακριβώς γιορτάζουμε το Halloween;» έδωσε ο Δημήτρης Κυριαζής στο προηγούμενο τεύχος μας, μιλώντας για τη γιορτή που έπιασε φέτος και στην Ελλάδα, παρότι δεν υπήρχε ιδιαίτερη ανάγκη για κάτι τέτοιο. «Eπίσης, δεν έχουμε ανάγκη να τρώμε πατάτες, αφού έχουμε κάστανα, πιπεριές, αφού έχουμε μελιτζάνες, καλαμπόκι, αφού έχουμε σιτάρι, ντομάτες, αφού έχουμε αγγούρια» έγραψε ο boxer. «Μια χαρά, όμως, τα υιοθετήσαμε και ας μην τα είχαμε για χιλιετίες, αφού μας ήρθαν σχετικά πρόσφατα από την Αμερική. Επίσης, υιοθετήσαμε τα multiplex, τα τζιν, τη σοκολάτα και τον καπνό. Τις κόλλες και τον Άγιο Βαλεντίνο, τον Άι-Βασίλη και τα malls, τις βερμούδες και τα ψυγεία, το ποπ-κορν και τις σειρές στην tv. Γιατί όχι και το Ηalloween; Μια χαρά γιορτή είναι, φθινοπωρινή, χαρούμενη και ιδιαίτερη. Άλλωστε, ιστορικά, όλες οι χριστιανικές γιορτές που έχουμε σήμερα δεν είναι ελληνικές, μας ήρθαν από αλλού. Δηλαδή, γιατί να γιορτάζουμε την περιτομή του Χριστού και όχι το Ηalloween;». «Αγαπητέ boxer» απάντησε η Fair Lady. «Με γεια σου, με χαρά σου να γιορτάζεις από δω και στο εξής όποια ανούσια ξενόφερτη γιορτή. Θα πρέπει, όμως, πριν γράψεις κάποιο σχόλιο, να είσαι καλύτερα ενήμερος. Δηλαδή, ποιος σου δίδαξε ότι όλες οι χριστιανικές γιορτές μάς ήρθαν από αλλού; Μήπως θεωρείς ότι επειδή δεν μπορούσαν να στερήσουν κάποια έθιμα από την αρχαιότητα στους Έλληνες, απλώς τα ενσωμάτωσαν στην παρούσα θρησκεία για να είναι όλοι ευχαριστημένοι; Γνωρίζεις ότι ακόμη και αυτά τα κόλλυβα που μοιράζουν στις κηδείες είναι κάτι από τα Ελευσίνια Μυστήρια; Έχουμε καλύτερες και ουσιωδέστερες εορτές. Οι ξένοι ας γιορτάζουν με τις κολοκύθες τους!». «Και τα κόλλυβα μια χαρά είναι και οι κολοκύθες επίσης» αντέτεινε ο Haifischnet. «Αν σε κάποιους αρέσει μια ξενόφερτη γιορτή, είναι ελεύθερος να τη γιορτάσει, είναι απλώς θέμα γούστου. Δεν κατάλαβα για ποιον λόγο να είμαι υποχρεωμένη να γιορτάσω το Πάσχα (ξενόφερτο 100%, Σταύρωση-Ανάσταση, μπρρρ!) ή τις Απόκριες (αρχαίο παγανιστικό έθιμο) και όχι το Halloween, επειδή ζω στην Ελλάδα. Όλες οι γιορτές μια χαρά είναι, αρκεί να είναι του γούστου μας».


Για την αναπάντεχη κλήση απ' την Τροχαία έγραψε ο Δημήτρης Ρηγόπουλος στη στήλη του (μια γνωστή του μιλούσε στο κινητό στο αμάξι, καλώντας φίλη της για να της πει σημαντικά νέα απ' το νοσοκομείο). Ο/η Poet_of_Silence σχολίασε: «Αυτό που πρέπει να γίνει κτήμα του καθενός μας είναι ότι όταν οδηγούμε και χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο, με το ατύχημα που πιθανόν θα προκαλέσουμε, θα αφαιρέσουμε τη ζωή ενός συμπολίτη μας. Κανονικά, αυτό και μόνο ως σκέψη θα έπρεπε να μας αποτρέπει. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση αλκοόλ».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια