Τα 201 καναρίνια

Τα 201 καναρίνια Facebook Twitter
Όσο πιο καθαρόαιμα είναι, τόσο πιο πολύ στρεσάρονται. Και εγώ τα ξέρω τα πουλιά μου γιατί τα παρατηρώ κάθε μέρα. Έχω γίνει βιολόγος, ξέρω ακόμα και από το χρώμα της κουτσουλιάς τι πρόβλημα μπορεί να έχει και δίνω το αντίστοιχο φάρμακο. Αν είναι σε σωστό περιβάλλον και έχουν συνέχεια τροφή και νερό είναι δύσκολο να πάθουν κάτι, τα περισσότερα καναρίνια ζουν γύρω στα δώδεκα χρόνια
7

Τα 201 καναρίνια Facebook Twitter

 

Το σπίτι του κυρίου Αντώνη στον πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας στην Καλλιθέα γεμίζει από τα τιτιβίσματα και τα κελαηδίσματα των καναρινιών, σχεδόν εκκωφαντικά. Φτάνοντας για να τον συναντήσουμε μας περιμένει μια συγχορδία από φωνές που μέσα στο καθιστικό δεν ακούγεται σε όλη της την ένταση, επειδή τα πουλιά είναι όλα στο μπαλκόνι.

 

Όταν μας οδηγεί στο οργανωμένο εκτροφείο περνώντας μέσα από το υπνοδωμάτιό του [έναν χώρο σκεπασμένο με πλαστικό για να τα προστατέψει από τη βροχή και το κρύο] αυτό που αντικρίζουμε είναι εντυπωσιακό: δεκάδες μεγάλου μεγέθους κλουβιά με σχεδόν διακόσια καναρίνια από πολλές ράτσες, τα περισσότερα βραβευμένα και πολύτιμα. Καναρίνια χρώματος, στάσης, μερικοί τραγουδιστές. Χαζεύουμε έκπληκτοι τα κόκκινα που τραβούν πρώτα το μάτι μας, τα ολόλευκα, κάποια καμπουριαστά, border, τους «σγουρούς» frill πρωταθλητές του, τα μεγαλόσωμα καναρίνια του Yorkshire, τα lizard με το πιτσιλωτό φτέρωμα, τα περισσότερα μόνα τους σε ευρύχωρα κλουβιά, άλλα ομαδικά σε κλούβες και κάποια ήδη ζευγαρωμένα. «Έρχεται η άνοιξη και προετοιμαζόμαστε για τα ζευγαρώματα», μας λέει ο κύριος Αντώνης.

 

Τα 201 καναρίνια Facebook Twitter

 

«Η φύση έχει προβλέψει για όλα. Τα πουλιά παράγουν ορμόνες που τα κάνει να θέλουν να ζευγαρώσουν, φυτρώνουν τα κλαριά στα δέντρα όπου τα πουλιά θα φτιάξουν τις φωλιές τους, η μέρα μεγαλώνει και θα μπορούν να ταΐζουν τα μικρά τους για περισσότερες ώρες». Ο κύριος Αντώνης είναι χρόνια εκτροφέας με μεγάλο μεράκι για τα πουλιά του και έχει βραβευτεί πολλές φορές σε παγκόσμιους διαγωνισμούς για αυτά. «Έχω καναρίνια από δώδεκα χρονών» λέει.

 

 

«Είμαι 69 χρονών πια. Θυμάμαι την καρδερινούλα που είχε ο παππούς μου και εμένα να του λέω συνέχεια ‘άσε με παππού να την ταΐσω εγώ’. Μου άρεσε να πλένω το κλουβί και να τη φροντίζω. Είχα τη λόξα από μικρός με τα ζώα. Τα αγαπάω πολύ, πάντα τα αγαπούσα. Γεννήθηκα στην Καλλιθέα και η μόνη φάρμα που θα μπορούσα να κάνω ήταν με καναρίνια. Αν είχα χωριό θα είχα άλογα, σκύλους τα πάντα, είμαι άρρωστος με τα ζώα. Ξεκίνησα να ασχολούμαι εντατικά με τα καναρίνια μόλις απολύθηκα από φαντάρος, από τότε αυτό είναι το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς στη ζωή μου. Παλιά είχα και σκύλο, ένα λυκόσκυλο, αλλά τώρα γέρασα, δεν μπορώ να πάρω άλλο. Όταν πέθανε πέρασα μεγάλο ζόρι.

 

Διάβασε ολόκληρη τη συνέντευξη στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

 

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Καταλαβαίνω απόλυτα τη δυσαρέσκεια όλων και φυσικά δεν θεωρώ τον κύριο, φιλόζωο, αλλά δυστυχώς η λύση δεν είναι να αφεθούν ελεύθερα. Τα πουλιά αυτά δεν είναι είδη της ελληνικής ορνιθοπανίδας και η απελευθέρωσή τους θα έκανε πολύ περισσότερο κακό. Τα κάθε είδους καναρίνια έρχονται "νόμιμα" από το εξωτερικό. Παράνομο είναι να έχει κάποιος σε κλουβί καρδερίνες, φλώρους, σκαρθάκια και λοιπά είδη της δικής μας ορνιθοπανίδας. Δυστυχώς όσο υπάρχει ζήτηση από κάποιους για ωδικά πουλιά, τόσο κάποιοι θα τα παγιδεύουν "νόμιμα" κάπου έξω από την ελλάδα.