Το Άγιο όρος διεκδικεί την Αμφίπολη

Το Άγιο όρος διεκδικεί την Αμφίπολη Facebook Twitter
SOOC / Konstantinos Tsakalidis
15

Υπό διεκδίκηση από την εκκλησία και συγκεκριμένα από μονή του Αγίου Όρους είναι ο λόφος Καστά, όπου ανακαλύφθηκε ο τάφος της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία, ο λόφος είναι τμήμα έκτασης της μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους και ανήκει στο μετόχι Μαρμαρίου, που ξεκινάει από τον Στρυμωνικό κόλπο και περιλαμβάνει τους οικισμούς της Αμφίπολης, της Μεσολακκιάς, της Παλαιοκώμης και τις εκτάσεις γύρω από αυτούς. Η συνολική έκταση είναι 25 χιλιάδες στρέμματα.

Ως τίτλους ιδιοκτησίας η Μονή προβάλλει βυζαντινό χρυσόβουλο του Μανουήλ Β΄ του Παλαιολόγου με τους εκπροσώπους της να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσουν κατοικημένες περιοχές. Ο λόφος Καστά είναι πάντως ανάμεσα στις περιοχές που διεκδικεί το Μοναστήρι.

"Το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και να επιλυθεί. Δηλαδή, εφόσον οι απαλλοτριώσεις δεν συντελέστηκαν, καθώς δεν δόθηκαν αποζημιώσεις για τα μετόχια, είτε να δοθούν τώρα είτε να ανακληθούν οι απαλλοτριώσεις" λένε μοναχοί του Αγίου Όρους στην εφημερίδα Μακεδονία.

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

11 σχόλια
Μα τι δεν καταλαβαίνετε?Χρόνια η Εκκλησία ζητά διαχωρισμό από το κράτος.Το δημόσιο την ξεζουμίζει και δεν επιτρέπει τον διαχωρισμό.Ψάξτε το λίγο καλύτερα και μην αναμασάτε τυφλά ανυπόστατες ειδήσεις.Ανεξάρτητα από το αν πιστεύει κάποιος ή όχι, ΔΕΝ συμφέρει το κράτος να διαχωρίσει τη θέση του.
Δε φτάνει που κατά τη γνώμη μου το Άγιον Όρος είναι καταπάτηση Ελληνικού εδάφους που αν το ψάξουμε ίσως και να στερείται νομικής υπόστασης, μας δουλεύουν και από πάνω με τα χρυσόβουλα τους. Άντε τότε κι εμείς να διεκδικήσουμε όλες τις πόλεις που έχτισε ο Μεγαλέξανδρος. Ασιχτίρ πια!
H ιδιοκτησία φαίνεται από τη διαρκή νομή και κατοχή. Να καλλιεργείται μια περιοχή, να υπενοικιάζεται κλπ. Έτσι κάποτε γνωμάτευσε ο υπουργός δικαιοσύνης Σταθόπουλος, κόκκινο πανί για την Εκκλησία και στο θέμα των ταυτοτήτων. Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να αναγνωρίσει τέτοιους τίτλους, ακόμα και να θέλει, στην περίπτωση της μονής. Δεν μπορώ εγώ να φέρω μια πλάκα του Ιουλίου Καίσαρα, ότι μου ανήκει όλη η Αττική. Πού ήταν η νομή, τόσους αιώνες; Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, όπως και η Οθωμανική, έχουν καταλυθεί. Και οι αποφάσεις των αυτοκρατόρων και των σουλτάνων δεν μπορούν να έχουν ισχύ. Εδώ 20 χρόνια αν σου έχουν κάνει χρησικτησία ενός οικοπέδου, μπορεί να στο φάνε. Γι' αυτό και το Βατοπέδι θα έχανε οπωσδήποτε την υπόθεση της Βιστωνίδας. Ο καλός υπουργός της ΝΔ Πέτρος Δούκας, παραιτήθηκε από τις αξιώσεις του Δημοσίου υπέρ της Μονής! Πράγμα πρωτοφανές. Έτσι πήρε το Βατοπέδι τη Βιστωνίδα και μετά έγιναν οι ανταλλαγές. Ο κ. Δούκας αθωώθηκε δικαστικά, διότι εκρίθη ότι ενήργησε νόμιμα μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. Και όντως ενήργησε νόμιμα, μέσα στις αρμοδιότητές του, αλλά το δημόσιο συμφέρον δεν το προστάτευσε. Η παράνοια συνεχίστηκε με τις άδικες σε βάρος του δημοσίου ανταλλαγές. Και πάλι δε βρέθηκε κάποιος με το αρνί στον ώμο, δηλαδή να έχει φάει λεφτά. Βέβαια, όλο αυτό το χρήμα είναι μάλλον απίθανο κατά τη γνώμη μου να το καρπώθηκε η Μονή. Υπάρχουν πολλοί παρεπιδημούντες, υπάρχει και το πολιτικό χρήμα. Πρέπει κάποια στιγμή αυτή η παράνοια να τελειώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε με ενοχλεί να σέβεται την Εκκλησία, πέραν του σεβασμού όμως υπάρχει μια νοσηρότατη σχέση με το κράτος, που πρέπει να σταματήσει. Σεβασμός ναι, αλλά όχι συναλλαγή. Οι κακοδαιμονίες της Ελλάδας είναι μέσα της. Όχι απ' έξω. Ο ξένος παράγοντας υπήρχε και υπάρχει και θα υπάρχει, εδώ που είμαστε γεωγραφικά. Αν έχει λίγο μυαλό, η όποια κυβέρνηση επαγγέλλεται την αλλαγή πρέπει σε συνεργασία με τον εξωτερικό παράγοντα να λύσει τις χρόνιες ανωμαλίες του ελληνικού συστήματος.
από μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει ανθρώπους με προεξέχοντα τον Σαμαρά, που μιλάνε περί θρησκείας κι εκκλησίας ως «Βυζαντινοί πολιτικοί» του 11ου αιώνα, που καταδικάζουν την (γελοιοδέστατη αισθητικά, κατα τ' άλλα» λεζάντα με τον Τσίπρα και το τουίτερ, από μια τέτοια κυβέρνηση που μότο της εν έτη 2015 είναι το πατρίς θρησκεία οικογένεια, τάξις και ασφάλεια, εγώ δεν περιμένω τίποτα άλλο από το να παραχωρηθεί εντέλει η Αμφίπολη με τον «παγανιστικό» της τάφο και η κάθε Αμφίπολη, στις μονές του αγίου όρους. Τέλος, επειδή κατάγομαι από χωριό της περιοχής, μπορώ να είμαι ήσυχος σε σχέση με το σπίτι μου ή υπάρχει περίπτωση να το διεκδικήσουν με κάποιο χρυσόβουλο του Λέοντα Στ' ?