Η Ιωάννα της 'Ανατροπής' και η Άλκη Ζέη

Η Ιωάννα της 'Ανατροπής' και η Άλκη Ζέη Facebook Twitter
32

Στην ΑΝΑΤΡΟΠΗ του MEGA μια όμορφη μαθήτρια τάπωσε (όπως είδα σε διάφορα σάιτ ψάχνοντας να βρω ποια είναι στο google, σάιτ κυρίως ελληνόψυχα αν όχι χρυσαυγίτικα) τον Πρετεντέρη. 

Δεν είναι και ό,τι πιο δύσκολο να ταπώσεις τον Πρετεντέρη, πέρσι τέτοια εποχή είχα γράψει και ολόκληρο άρθρο [Ποιoς είναι ο επόμενος που θα κατατροπώσει τον Πρετεντέρη; - Οι νέοι ήρωες της τηλεόρασης είναι οι απλοί άνθρωποι.]

Κατακρίθηκε έντονα γιατί είπε ότι έχουμε χούντα, επειδή δεν τους αφήνουν να κάνουν τις καταλήψεις τους και δεν ακούν τα αιτήματά τους. 

Δεν συμφωνώ μαζί της, ούτε βέβαια με τους αντιπάλους της στη συζήτηση. Είναι πάντως ευχάριστο ότι η νέα γενιά είναι μαχητική - πάντα ήταν.

Μπορεί η εκάστοτε νέα γενιά να υπερβάλει -είναι χαρακτηριστικό, θεμιτό, της νιότης αυτό- και να πετάει τη σκούφια της για αγώνα. Κάποια πράγματα τα βλέπει πιο καθαρά, χωρίς να έχει συμβιβαστεί πουθενά, ακόμα.

Με αφορμή όμως την Ιωάννα της Ανατροπής (κατά το Ιωάννα της Λοραίνης), θυμήθηκα πάλι την Άλκη Ζέη.

Η διαδρομή της γνωστή και η μαχητικότητά της ακόμα και σήμερα ονομαστή. 

Πολιτική κρατούμενη, εξόριστη σε ξερονήσια, εμβληματική ηρωϊδα της Αριστεράς, αυτοεξόριστη στη συνέχεια, κυνηγημένη, αγωνίστρια με συνέπεια. (Δεν επεκτείνομαι καν στα σπουδαία πολιτικά μυθιστορήματα που έγραψε για παιδιά και νέους.)

Το ότι θυμώνει με όσους λένε, σα να το πιστεύουν στ' αλήθεια, ότι έχουμε Κατοχή και Χούντα το έχει πει, με τα ίδια πάνω κάτω λόγια σε αρκετές πρόσφατες συνεντεύξεις της, όταν τυχόν τη ρωτούν. 

Να ένα πρόσφατο απόσπασμα:

Έχετε ζήσει κατοχή, δύο δικτατορίες, εξορίες. Τι έχετε να πείτε για τη σημερινή πολιτική κατάσταση; Τίθεται θέμα σύγκρισης, όπως πολλοί συνηθίζουν να λένε τώρα τελευταία;

Όχι. Καταρχήν εγώ θυμώνω όταν ακούω διάφορους να λένε ότι έχουμε κατοχή, πείνα, χούντα. Βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, αλλά δεν έχουμε ούτε κατοχή, ούτε πείνα, ούτε χούντα. Όμως εμείς, παρόλη την πείνα και την κατοχή, είχαμε κάτι που δεν υπάρχει τώρα, είχαμε όραμα και, άσχετα με το πώς μας βγήκε, πιστεύαμε σ' αυτό με όλη μας την ψυχή. Απ' τον καιρό που έγινε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Αριστερά παγκοσμίως δεν βρήκε τον βηματισμό της, με αποτέλεσμα να παραπαίει προσπαθώντας να προχωρήσει με παλιά συνθήματα. Δεν γίνεται έτσι. Περάσαμε απ' το μολύβι φάμπερ στον υπολογιστή. Πρέπει και τα κόμματα να το καταλάβουν αυτό και να βρουν νέα συνθήματα. Δεν μπορείς να παλεύεις με παλιά συνθήματα.

*****

Αν έπρεπε να διαλέξω, θα συμφωνούσα με την Άλκη Ζέη, και μόνο μ' αυτήν

Κατά τη γνώμη μου όμως οι ταυτόχρονες τοποθετήσεις και των δύο αυτήν την εβδομάδα, αποδεικνύουν πως, ναι, χρειαζόμαστε την ορμή και την αντίδραση μιας έξυπνης νέας κοπέλας, αλλά χρειαζόμαστε και την εμπειρία και το μέτρο (πόσο σημαντικό σε μια εποχή υπερβολής και αμετροέπειας!) μιας μεγάλης γυναίκας.

Κανένα μόνο του δεν αρκεί.  

32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

17 σχόλια
Πείτε με προκατειλημμένο, πάντως σίγουρα δε θα κάτσω να ακούσω κανένα δεκαεξάχρονο να μου αναλύει τα προβλήματα της παιδείας. Ας κάνει το κομμάτι της, ας το γράψει και στο βιογραφικό της για το μέλλον όταν θα χρειαστούν τα παράσημα για την άνοδο στο κόμμα, αλλά μακριά από μένα. Κοινολογίες, κλισέ και ευχολόγια έχω ακούσει αρκετά, δε χρειάζομαι άλλα.
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια τελικά έχει κάνει μεγάλη ζημιά σε αυτόν τον τόπο. Άντε διάβασε κανα βιβλίο να ξεστραβωθείς βρε που μου θέλεις και τηλεοπτικό συνδικαλισμό, ακόμα δε βγήκες από το αυγό σου. Κανονικά θα έπρεπε όσους βγαίνουν μικροί στα κανάλια κ πολιτικολογούν να τους σημειώνουμε στο μυαλό μας και να μην τους ψηφίζουμε όταν μεγαλώνουν.
Το κείμενο ακροβατεί στην βολική γραμμή του καθωσπρεπισμού και χρησιμοποιεί τον λόγο της βαθύτατα αξιοσέβαστης Άλκης Ζέη για να μειώσει και να "γραφικοποιήσει" μια νέα φωνή. Γίνεται ακόμα πιο γελοίο και τσιτάτο όταν λίγο αργότερα είχαμε τα χθεσινά γεγονότα με ξύλο και συλλήψεις μπροστά απο το πολυτεχνείο. Γιατί θα πρεπει να ορίσουμε δύο αξονες Ζεα-κορασίδα και θα πρεπει να επιλεξουμε. Και αν θελουμε να επιλέξουμε εν τέλει γιατί να μην βάλουμε τους άξονες εκεί που έπρεπε να βρίσκονται. Με προβληματίζει η πιθανή σκοπιμότητα πίσω από τους πρώτους άξονες, οι οποίοι θολώνουν την ελάχιστη αυτή φώνη-κάλεσμα για εναν κοινό αγώνα. Μήπως ο νεανικός αυτός ζήλος στοχοποιείται για να λυτρώσει τη δική μας νεύρωση απο εναν αγώνα που δεν δόθηκε ή φιμώθηκε στα μαξιλάρια κάποιου καναπέ. Και μήπως η "προκλητική" αυτή σπιρτάδα και έλλειψη συμβιβασμού ήταν κάποια από το βασικά χαρακτηριστικά και ιδεώδη της Ζέη; Λέω εγώ...
Συμφωνώ στο ότι με το παλιό σύστημα που έπρεπε να έχεις 9,5 μέσο όρο για να περάσεις την τάξη ήταν αρκετά εύκολο και τελείωναν το Λύκειο μαθητές οι οποίοι είχαν μια μεσαίου επιπέδου γνώση (εξαιρούνται φυσικά οι μαθητές που είχαν αξιοπρεπείς βαθμούς). Θεωρώ πώς με το νέο Λύκειο, οι μαθητές που θέλουν να πετύχουν και να φτάσουν ψηλά θα τα καταφέρουν, όπως και τα παιδιά του προηγούμενου συστήματος.
Οποιοδήποτε ιστορικό συμβάν κι αν βάλεις κάτω από το μικροσκόπιο, θα καταλήξεις πως πρόκειται για παρερμηνεία. Οι επαναστάσεις δεν ήταν πραγματικά επαναστάσεις. Οι ήρωες ήταν απλώς αλήτες. Δεν διαφωνώ. Η οπτική αυτή, όμως, θυμίζει το παράδοξο του σωρού, όπου αφαιρώντας ένα κόκκο άμμου, ουσιαστικά τίποτε δεν αλλάζει, αλλά κόκκο στον κόκκο μπορείς να εξαφανίσεις όλο το σωρό. Γιατί τελικά, εκ του αποτελέσματος, η Ιστορία όντως προχωρά.Προφανώς δεν έχουμε χούντα. Προφανώς υπάρχουν ποικίλες σκοπιμότητες και μπόλικη δραματοποίηση. Το θέμα είναι η αξία αυτών των διαπιστώσεων. Πολλές φορές η μικρή εικόνα μας κάνει να χάνουμε τη μεγάλη.
Ειδα την εκπομπη και θεωρω λαθος του Πρετεντερη να φερει παιδια τοσο νεαρα στη εκπομπή , στα οποία δεν μπορεί κάποιος ενήλικας συνομιλητής να επιτεθεί αν τα λεγόμενα τους δεν στέκουν γιατί απλά θα φανεί κακός, και τα οποία κυρίως ηλικίας , έχουν τη τάση να δίνουν στα πεπραγμένα και τα λεγόμενα τους μία ηρωική σημασία που ούτε κατά διάνοια δεν έχει . Δεν θεωρώ τίποτα από τα όσα είπε η Ιωάννα , ο 14χρονος άλλος μαθητής που επίσης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή ή ακόμα και οι δύο φοιτητές που εμφανίστηκαν αργότερα στην εκπομπή , άξιο σχολιασμού.Επίσης δεν θεωρώ τις καταλήψεις τίποτα παραπάνω από μία ελληνική γραφικότητα . Οι πολιτικοί όλων των κομμάτων που εμφανίστηκαν , ήταν επίσης σε γενικές γραμμές αδιάφοροι .
Γράφει κάπου ο Ροΐδης ότι ο Έλληνας της εποχής του βρισκόταν αμόμη στο στάδιο που θαύμαζε τα χέρια του χωρίς τις αλυσίδες (της τουρκοκρατίας). Μάλλον κάτι τέτοιο συνέβη και μετά τη μεταπολίτευση. Έλεγες στους γονείς σου για τη διαφθορά, τη διαπλοκή κτλ. και σου λέγανε: "Πας καλά, παιδάκι μου; Ξέρεις εμείς τι έχουμε τραβήξει;" Ε, με αυτή τη λογική (που φαίνεται να εκφράζει και η κυρία Ζέη) συμβιβαστήκαμε. Τα αποτελέσματα γνωστά.Προσωπικά, διαφωνώ με όρους τύπου "χούντα" επειδή αποκρούονται εύκολα ("Ε, όχι και χούντα!) και λειτουργούν εν τέλει απλώς εκτονωτικά. Η ουσία είναι ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ΔΕΝ είναι ομαλή, όντως η κοινωνική σταθερότητα έχει κλονιστεί, όντως η δημοκρατία έχει εξασθενήσει, και όντως η ένδοξος οικονομικο-πολιτικο-μιντιακή μας ελίτ παραμένει στον σβέρκο μας ακλόνητη. Το ό,τι παλιότερα συνέβαιναν χειρότερα εδώ (ή τώρα συμβαίνουν χειρότερα αλλού) δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος αντίδρασης.
Η σοβαρότατη κρίση αξιών,το σύστημα εκπαίδευσης που νοσεί κτλ δεν είναι φαινόμενο που έφερε την κρίση.Το αντίστροφο ισχύει.Όλα αυτά μας οδήγησαν στην κρίση και την χρεοκοπία.Το ότι πολλοί μιλάνε τώρα για χούντα είναι τουλάχιστον υποκριτικό.Αυτοί δε που το κάνουν κατά κόρον είναι όσοι έχουν ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από το διεφθαρμένο σύστημα της μπανανίας μας και το έχουν εξαργυρώσει με προσλήψεις στο δημόσιο,με κατασπατάληση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ο.κ.
Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν αλλάζουν όταν είναι κλειστά. Αλλάζουν όταν είναι ανοικτά και παλεύεις διαρκώς μέσα σ' αυτά. Αν έχεις κότσια, αναζήτησε αυτούς που σκέφτονται όπως εσύ. Δεν είναι όλοι οι καθηγητές μικρονοϊκοί και φασίστες, ούτε στο σχολείο, ούτε στο πανεπιστήμιο. Βρες αυτούς που μπορείς να συνεννοηθείς μαζί τους κι ας είναι και λίγοι. Καλύτερα ν' ανήκεις σε μια ρομαντική μειοψηφία που προσπαθεί για το καλύτερο, παρά σε μια πλειοψηφία(;) που καταλαμβάνει και κλείνει σχολές και σχολεία επειδή νομίζει ότι διαμαρτύρεται. Με τα κλειστά σχολεία και τις κλειστές σχολές δεν γίνεσαι επαναστάτης. Απλώς παραμένεις αμόρφωτος. Και τελικά η εξουσία πετυχαίνει αυτό που θέλει.
Απλή απορία:Ο Πρεντετέρης κρινει εξ ιδίων τα αλλότρια, ειρωνευόμενος την μαθήτρια ότι καλοπιάνει τους καθηγητές της με το τρόπο που μιλάει?Είναι το 1ο που του μπαίνει αβίαστα ως ιδέα, μιας κ όσα εκείνος λέει τόοοοοσα χρόνια "δεν" καλοπιάνουν "ποτέ" τα δικά του αφεντικά?Απλοί συνειρμοί για τον τρόπο που δρουν, σκέφτονται κ προδίδονται μερικοί άνθρωποι...
Δεν έχουμε χούντα. Χούντα είναι να εξαφανίζεται ο συγγενής σου και να ελπίζεις ότι θα τον ξαναδείς ζωντανό και να μην υπάρχει κανένας να σε προασπιστεί. Χούντα είναι όχι απλώς να μην σου δίνουν το βήμα σε κανάλι πανεθνικής εμβέλειας (ακόμα κι αν το κάνουν γλοιώδεις δημοσιογράφοι), αλλά να φοβάσαι ότι θα καταλήξεις φυλακή για και που κάποιος, κάπου, χωρίς εξήγηση, θα θεωρήσει επικίνδυνο. Χούντα είναι να αυτολογοκρίνεσαι για να επιβιώσεις. Χούντα είναινα μην ξέρεις αν θα γίνουν ποτέ εκλογές. Η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα, αλλά σίγουρα όχι Χούντα. Όχι τίποτα άλλο, η κατάχρηση του όρου δεν μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το μέγεθος της καταπίεσης σε χώρες που έχουν πράγματι απολυταρχικά καθεστώτα.
Αν ακούγατε ακριβώς αυτά που έλεγε θα καταλαβαίνατε πως ουσιαστικά μιλάει για φίμωση της νεολαίας και των αναγκών της και όχι για το γεγονός οτι δεν τους αφήνουν να κάνουν κατάληψη. Στο μυαλό των 16χρονων είναι λογικό η χούντα να συγχέεται με τη φίμωση. Και στη τελική ούτε στις καταλήψεις θα κατέληγαν μέσα σε ένα ΥΓΙΕΣ εκπαιδευτικό σύστημα,ΚΑΙ θα τους ήταν και διακριτή η πραγματική έννοια της χούντας.
Εγω δεν καταλαβα ποτε και πως φιμωθηκε η νεολαια. Με ποιον τροπο απαγοευτηκε στους μαθητες να λενε τη γνωμη τους. Ποτε ειπε καποιος απ'αυτους οτι εχομε χουντα και τον συνελαβαν μονο και μονο γι'αυτο? Το γεγονος οτι το κρατος προσπαθει να αποτρεψει τις καταλειψεις Δεν ειναι χουντα! Ειναι απλως αποκατασταση της νομιμοτητας! Σε ποια δημοκρατια επιτρεπεται οποιος και οποτε θελει να καταλαμβανει με το ετσι θελω εναν δημοσιο χωρο? Καταλαβαινω οτι το παιδι ειναι κορη εκπαιδευτικου σε διαθεσιμοτητα αλλα γιατι αυτο σημαινει σωνει και καλα πως ειναι και ηρωιδα επειδη μιλαει για"ανατροπη"? Στην Ελλαδα θα μου πεις δε γινεται αλλιως-μονο οταν επιζητεις και προσπαθεις να επιβαλλεις την ανατροπη(ετσι οπως Εσυ την εχεις στο μυαλο σου)και το μπαχαλο αναγνωριζεσαι σαν ηρωας. Ολοι οι αλλοι ειμαστε απλως "συμβιβασμενοι"....
Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να ηρωοποιούμε μια μαθήτρια μόνο και μόνο επειδή μιλάει για ανατροπή.Το θέμα δεν είναι το κράτος να προσπαθεί να αποτρέψει τις καταλήψεις(με συλλήψεις).Το θέμα είναι να μην χρειάζεται να φτάσουν οι μαθητές-φοιτητές σε αυτό το σημείο,προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματα-προβλήματα τους.Δεν γίνεται να το αρνηθούμε,η νεολαία φιμώνεται διαρκώς.Μέσα σε αυτό το σάπιο εκπαιδευτικό σύστημα,κανείς δεν βάζει προτεραιότητα τις πραγματικές της ανάγκες.Την υπνωτίζει,την βάζει σε καλούπια,δεν της επιτρέπει να αναπτυχθεί πραγματικά και ούτε καν τις δίνει έστω τα βασικά εφόδια για να το κάνει από μόνη της(βιβλία & εκπαιδευτικούς). Στην Ελλάδα που ΕΓΩ ζω αυτά συμβαίνουν.Πιθανότατα να ζούμε σε άλλη Ελλάδα.
Κανείς δεν εξήγησε ποτέ στην νέα, όμορφη και δροσερή Ιωάννα (μάλλον αυτά τα χαρακτηριστικά της έπαιξαν ρόλο στο να βγει στο γυαλί), ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει κατάληψη στο σχολείο, είτε έχει αιτήματα, είτε όχι και είτε το αποφάσισε η πλειοψηφία, είτε όχι. Αλήθεια εάν οι χρυσαυγίτες μαθητές έκανα κατάληψη με αίτημα την αποβολή από το σχολείο των αλλοδαπών μαθητών τι θα έλεγε η Ιωάννα και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ; Και πριν πει κάποιος ότι δεν είναι το ίδιο, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει αντικειμενικά δίκαιο και άδικο αίτημα, για αυτό η κατάληψη ή επιτρέπεται για όλους, ή απαγορεύεται για όλους, είτε είναι χρυσαυγίτες είτε είναι η νεολαία που "της κλέβουν τα όνειρα".
Κανείς φυσικά δεν βρέθηκε να εξηγήσει στην επαναστατημένη Ιωάννα ότι αν διαφωνεί με το εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί κάλλιστα (αντί να κλείνει ετσιθελικά και χωρίς κάποια νομιμοποίηση ένα δημόσιο (!) σχολείο) να απέχει των μαθημάτων (επωμιζόμενη και τις ανάλογες συνέπειες). όσο για την λέξη χούντα δεν την σχολιάζω καν...
Δηλαδη αν θεωρεις οτι η παιδεια που σου παρεχεται ειναι σκατα, απλα πρεπει να τα φας αδιαμαρτυρητα. Μαλιστα.Δεν επικροτω τους καταληψιες σε καμια περιπτωση, ομως τους αναγνωριζω οτι τουλαχιστον αντιδρουν σε αυτα τα σκατα.
Αν κατάλαβες κάτι τέτοιο απο το σχόλιο μου...λυπαμαι...αντιθέτως, βρίσκω φυσιολογικοτατο να αντιδρά κάποιος για την παιδεια που του προσφέρεται...αλλά η ερώτηση ειναι η εξης: γιατι για μια φορα δεν συντονιζονται να απεχουν απο τα μαθηματα μαζικα; δεν το βρισκω καθόλου φυσιολογικο να κλείνεις έτσι ένα δημόσιο χώρο όπως ειναι το σχολείο εμποδίζοντας τον -έστω και έναν -μάθητη που συνειδητα θα θελει να παρακολουθησει μάθημα.
Δε μπορώ να είμαι πολύ αυστηρή με τους εφήβους και με τις μελοδραματικές τους εκφράσεις. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου τα ερεθίσματα διπλασιάζονται γι' αυτούς. Και εξηγούμαι: Για τους περισσότερους εφήβους η ιδέα της Επανάστασης, της Αντίστασης, της Αντίδρασης (έτσι ακριβώς όπως τα γράφω, με κεφαλαία και πολλά θαυμαστικά), η εικόνα ενός Μάριου που ματώνει στα οδοφράγματα, λειτουργεί ως αφροδισιακό μεγαλύτερο από οποιαδήποτε σεξουαλική/συναισθηματική εμπειρία. Αυτό γίνεται πολύ εντονότερο στην Ελλάδα: Οι εικόνες των ηρωικών αγωνιστών της Αντίστασης και του Πολυτεχνείου θέτουν πολύ ψηλά των πήχη για τις νεότερες γενιές, που νιώθουν υποσεινήδητα ότι έχουν να ανταγωνιστούν την αίγλη του πρόσφατου παρελθόντος. Θυμάμαι τον εαυτό μου στα 16: μια πορεία για το νόμο Αρσένη κι αμέσως νόμιζα ότι είχα κλέψει λίγη από τη δόξα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου. Ένα κομμάτι μου πιστεύω ότι ήθελε ανομολόγητα μια χούντα, για να την πολεμήσω και να θεραπεύσω το mal du siècle μου. Κι αυτήν την ίδια κ...λα την έβλεπα και στους περισσότερους γύρω μου.Συμφωνώ λοιπόν ότι δεν πρέπει να εξαντλούμε την αυστηρότητά μας (όπως κάνουν ορισμένοι) σε νέους που κάνουν προσπάθειες να βελτιώσουν το μέλλον τους, ακόμη κι όταν παρασύρονται σε αμετροέπεια. Ούτε όμως είναι εποικοδομητικό για τους ίδιους να τους χαϊδεύουμε τ' αυτιά, και το κάνουν τόσο, μα τόσο πολλοί. Δουλειά όσων έχουν κάποια πείρα παραπάνω είναι να προσπαθούν να τοποθετήσουν τα θέματα εντός του πραγματικού τους πλαισίου, και γι' αυτό χαίρομαι πολύ με άρθρα όπως το δικό σου Άρη, και φυσικά με δηλώσεις όπως της Άλκης Ζέη.
Η επαναστατικότητα, η δίψα για αλλαγή και αγώνα δεν είναι χαρακτηριστικό της νεολαίας γενικά.Αλλά είναι χαρακτηριστικό κάποιων ξεχωριστών ανθρώπων που σε ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ παλευουν και προσπαθούν!Εξάλλου τα καμώματα της νεολαίας του πολυτεχνείου -της πιό επαναστατικής νεολαίας που πέρασε απο την Ελλάδα- τα βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας..Επαναστάτησαν, αντικατέστησαν την παλαιά φρουρά, βολεύτηκαν και αυτοί με τη σειρά τους κάνοντας τα ίδια..Έτσι συνέβαινε πάντοτε και δυστυχώς η ιστορία μας επιβεβαιώνει οτι έτσι θα συνεχίσει να γίνεται.
Δεν άντεξα να ακούσω την εκνευριστική τσιχλοφωνή της έξυπνης Ιωάννας γι'αυτό δεν θα σχολιάσω τι είπε. Όμως όταν ακούω (κυρίως) παιδάκια να λένε οτι έχουμε "χούντα", αναρωτιέμαι πόσο ακόμη αμόρφωτοι μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι. Αλλά εντάξει, προχθές είδα χρυσαυγίτικο σύνθημα να λέει "κάτω η χούντα Σαμαρά', οπότε στη χώρα-καρτούν γίνεται όλο και δυσκολότερο να κάνεις χιούμορ. Σε προλαβαίνουν όσοι μιλάνε σοβαρά...
Εδώ και πολύ καιρό οι Χρυσαυγίτες παίζουν με το σύνθημα "κάτω η χούντα Σαμαρά", τους έδωσε το πάτημα με τον τρόπο που χειρίστικε τις δικογραφίες, δεν είναι τυχαίο.Εντελώς εκτός λογικής να υποστηρίζεις την Χ.Α. και να είσαι κατά της όποιας χούντας -πραγματικής ή στο κεφάλι σου-, αλλά δεν ήρθε από το πουθενά αυτή η σύνδεση.Κατά τα άλλα.. θα σου έλεγα αν θέλεις να έχεις άποψη για το τι είπε και δεν είπε η Ιωάννα.. να σφίξεις τα δόντια και να αντέξεις την "τσιχλοφωνή", γιατί θα εκπλαγείς με το πόσο άκυρη είναι η σύνδεση Ιωάννα-αμόρφωτη.Μακάρι να μιλούσαν με τέτοιο τρόπο, όχι μόνο τα 16χρονα αυτής της χώρας.. και δεν μιλάω για την ουσία των επιχειρημάτων, εκεί μπορεί(;) κανείς να διαφωνεί, αλλά στον τρόπο που παρουσιάζονται.
Ποτέ θα καταλάβουν οτι τα σχολεία τα πανεπιστήμια και γενικά το δημόσιο ΔΕΝ ανήκουν ούτε στους μαθητές ούτε στους καθηγητές ούτε στους συνδικαλιστές. Ήμαστε πολυ τυχεροί σήμερα που έχουμε φβ, YouTube και ποσά αλλα για να εκφραστούμε. Για ποια χούντα μιλάμε τότε; Τώρα τα καλόπαιδα που κλαίγονται επειδή φάγανε σφαλιάρες ενώ πήγαιναν για κατάληψη, τι να τους πεις; Βέβαια υπάρχει πάντα η πιθανότητα να γίνουν τα επόμενα Τσιπράκια, όποτε γιατί να κάτσουν να μάθουν;
ΑΣΕ λοιπον νάσου πω εγώ που δεν είμαι παιδάκι ... Που , μερες που 'ναι, το Πολυτεχνείο το έζησα ως μικρο παιδί τυχαία - η έγγυος μητέρα μου με πήγε στον παιδίατρο που είχε το ιατρείο του ακριβως απέναντι απο την πύλη, στην αρχή της οδού Πολυτεχνίου το βράδυ της εφόδου! Τοίχο τοίχο μη φάμε καμμιά αδεσποτη Καρπασία ή σφαίρα .... Οτι θες πες!Ποσο δημοκρατία είναι να μην μεταδίδεται ο λογος του αρχηγού της αξ. αντιπολίτευσης , ανεξάρτητα απο το αν συμφωνεί η διαφωνει κάποιος; Ποσο ακριβώς δημοκρατία είναι όλες οι απεργίες ανεξαιρέτως να χαρακτηρίζονται παράνομες και οι δικαστικοί να είναι οι μόνοι που δεν έχουν υποστεί καμία μισθολογικό μείωση , με τους ένστολους να επονται
Συνεχίζω αυτό που μου έκοψε ο δαίμων του πληκτρολογίου .... Ποσο δημοκρατία είναι οι νομοθετικές κολοτουμπες τύπου ειπα - ξειπα για τους φόρους; παρεμπιπτόντως ο κυνοβουλευτικος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού που 'μπορεί' να μας λέει οτι δεν 'παιζουμε με τις απαιτήσεις δανειστων;Οκ δεν κυκλοφορούν τανκς .... Σήμερα αρκούν οι δημοσιογράφοι με το αλαζονικό ύφος τύπου Πρετεντέρη. Αυτου , για τα ματια του οποίου ο πρωθυπουργός αφιέρωσε τμήμα της ομιλίας του στη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης , κάτι που δεν έκανε για το ζητούμενο παραγωγικό μοντέλο της χωρας. Τι ακριβως μέλλον έχει η Ιωάννα την όποια περιπαιζετε; τη μετανάστευση όπως όλο το αξιόλογο νεανικό επιστημονικο δυναμικό της χώρας; Και εσείς ποιους ακριβως υποστηριζετε; Αυτους που 'καψανε ' το μέλλον της καθε Ιωαννας; Τον υπουργαρα που θέλει εθελοντές δασκαλους; τον ίδιο υπουργαρα που τους 'ξύπνησε' ολους για να ανακαλύψει οτι ένας 15χρονος ξεσήκωσε τους συμμαθητές του; μακάρι να ξυπναγε στην ωρα του να ηταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, τις εορταστικές.Εσεις οτάν ξανακουσετε την όποια Ιωάννα κλειστεί τα αυτιά σας, αλλαξτε πλευρό και κοιμηθείτε τον ύπνο του δικαιου ... Αφειστε τα παιδία να παλέψουν μπας και περισώσουν τιποτα!
Αυτό που περιγράφεις είναι κακή διακυβέρνηση σε καμιά περίπτωση χούντα. Το πως οι καταλήψεις θα καλυτερέψουν το μέλλον της Ιωάννας, δεν μας το εξηγείς η σε τι βοήθησε τόσα χρόνια. Μήπως κατέφυγαν σε καταλήψεις τα καλά συστήματα του εξωτερικού; Όχι βέβαια, κάνουν μεταρρυθμίσεις, δεν αντιδρούν στην κάθε αλλαγή για κουτοπόνηρους λόγους, για να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για την εκπαίδευση όταν οι ίδιοι καταστρέφουν την χρονιά στρατολογώντας τους μαθητές. Ας καταλάβουμε ότι όλα αυτή η ιστορία είναι γραφική και χωρίς αποτέλεσμα...
@ΕσύΤοΚτήνοςΣίγουρα δεν είναι χούντα. Δεν έχουν βγει τανκς κτλ κτλ.Σίγουρα δεν είναι "κακή διακυβέρνηση". Κακή διακυβέρνηση ήταν του Κωστάκη και του Γιωργάκη, αυτό το σημερινό έκτρωμα το οποίο χρησιμοποιεί την αστυνομία και τα ΜΑΤ σε κάθε αφορμή, είναι κάτι άλλο, κάτι ανάμεσα.Δεν έχει νόημα να αναλύουμε ποιος όρος ταιριάζει καλύτερα, έχουμε μάτια και αν θέλουμε βλέπουμε στην πράξη τι γίνεται και τι αποτελέσματα έχει η πολιτική που ασκείται και ο τρόπος με τον οποίο ασκείται.Όσο για το νόημα των καταλήψεων, μπορεί να την θεωρείς γραφική γιατί τα τελευταία χρόνια γίνονταν κάθε χρόνο καταλήψεις τυρόπιτας, όμως θα σου θυμίσω πως μέσα σε λίγα χρόνια έχουν καταπατηθεί και απωλεσθεί δικαιώματα που κερδήθηκαν με πολύ αγώνα, πορεία και κατάληψη, πως και η χούντα πριν 40 χρόνια έπεσε με την βοήθεια μιας μεγάλης κατάληψης... και τέλος... ακόμα και η ίδια η τωρινή κυβέρνηση, αναγκάστηκε να κάνει διάλογο με τα παιδιά ΛΟΓΟ της κατάληψης που κάνανε, πριν από αυτό τους είχαν χεσμένους.Τέλος, κουτοπόνηρο είναι να αποκαλείς "μεταρρυθμίσεις" ή έστω "αλλαγές," τις εξυπηρετήσεις που έχει κάνει σε φίλους και γνωστούς η σημερινή κυβέρνηση.. εις βάρος του συνόλου της κοινωνίας.
@AleeΈπεσε η χούντα πριν 40 χρόνια, σύμφωνοι. Σήμερα έχουμε εκλογές όμως, αν έπρεπε να πέσει κυβέρνηση κάθε φορά που έχουμε κατάληψη, θα είχαμε κάθε χρόνο, νέα κυβέρνηση! Μήπως να κάνουμε εκλογές κάθε 6 μήνες η να τις καταργήσουμε; Και κουτοπόνηρα, λέω τις συμφωνίες που κλείνονται ανάμεσα σε συνδικαλιστές και εξουσία στην πλάτη της χιλιο-ταλαιπωρημένης εκπαίδευσης. Πες μου ένα πράγμα σημαντικό, ποιο δικαίωμα κερδήθηκε με κατάληψη; Αν μετράγαμε την ποιότητα της εκπαίδευσης με καταλήψεις, θα έπρεπε να έχουμε την καλύτερη στην Ευρώπη, αλλά να, το μόνο ρεκορ που έχουμε, είναι σε βανδαλισμό και χαμένες μέρες εκπαίδευσης. Αυτό για το πανεπιστήμιο. Να μην μιλήσω για τα σχολεία καλύτερα....