Τζήμερος: Χοντροκομμένα αγάλματα οι Καρυάτιδες

Τζήμερος: Χοντροκομμένα αγάλματα οι Καρυάτιδες Facebook Twitter
38

Αντιδράσεις προκάλεσε στο Facebook ανάρτηση του Θάνου Τζήμερου ο οποίος αποκαλεί τις Καρυάτιδες που αποκαλύφθηκαν πλέον ολόκληρες στον μακεδονικό τάφο της Αμφίπολης, «χοντροκομμένα αγάλματα νεοπλουτίστικης αντίληψης».

«Οι εκστασιασμένοι ρεπόρτερ περιγράφουν τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης ως υψηλής τεχνικής και μοναδικής αισθητικής ευρήματα. Εμένα πάλι μου φαίνονται χοντροκομμένα αγάλματα νεοπλουτίστικης αντίληψης που έχουν τόση σχέση με την αισθητική της κλασικής εποχής όσο και οι βάρκες στα κορνιζάδικα με τον Βολανάκη. Σαν κάποιος να ήθελε σώνει και καλά να μιμηθεί κάτι που θαύμαζε αλλά δεν διέθετε ανάλογο γούστο ούτε και ανάλογους γλύπτες», έγραψε ο κ. Τζήμερος.

Όταν οι χρήστες άρχισαν να αντιδρούν και να απαντούν στην ανάρτηση ο Πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» απαντά ότι το ύφος των κειμένων θα έχει τη χαλαρότητα που έχει μια παρέα και συνεχίζει:

 «Και για να κλείσω με το αρχικό θέμα: κάντε τον κόπο, διαδικτυακά τουλάχιστον, να συγκρίνετε τις πτυχώσεις του χιτώνα των αγαλμάτων της κλασικής περιόδου με αυτές των Καρυάτιδων της Αμφίπολης. Δεν ξέρω σε ποιο αισθητικό συμπέρασμα θα καταλήξετε, αλλά τουλάχιστον θα έχει ξεκινήσει μέσα σας να δουλεύει η σύγκριση, άρα να ξυπνάει και η κρίση. Εδώ, θα συνεχίσω να σχολιάζω ό,τι μου τραβάει την προσοχή, και σ’ όποιον αρέσει. Δεν είστε υποχρεωμένοι να διαβάζετε τις αναρτήσεις μου, υπάρχει και ένα κουμπάκι, unfollow λέγεται, που σας απαλλάσσει από αυτή την οδυνηρή εμπειρία».

38

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

LiFO politics / «Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον ιστορικό και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς, Κωστή Καρπόζηλο, για τη γέννηση του ελληνικού εργατικού κινήματος και τους πρωτεργάτες του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρζίσει από αύριο

Πολιτική / Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρχίζει από αύριο

Ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε ειδική αναφορά στο τι ίσχυε με τον Κώδικα του 2019 επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τι θα ισχύσει από αύριο, οπότε θα εφαρμοστεί ο Κώδικας που ψηφίστηκε προ διμήνου από την κυβέρνηση της ΝΔ
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Γιατί δε μας φτιάχνει μία κατά τα πρότυπά του να μας δείξει τι εννοεί; Είμαι σίγουρος ότι ο Τζήμερος κάθε μέρα όλη μέρα σκέφτεται τι θα μπορούσε να πει μπας και βγει ξανά στην επιφάνεια.
Κοιτά να δεις που συμφωνούμε. Και εγω σκεφτόμουν πως καιρό είχαμε να δούμε τον Τζημερο όποτε αυτές οι μπούρδες ηταν αναμενόμενες αργά ή γρήγορα. Είπαμε δεν υπάρχει κακή διατίμηση.
Συμφωνω απολυτα μαυτο που λει ο τυπος και ειναι καιρος που ηθελα να το αναφερω: οτι αυτος ο ταφος που για λογους εθνικιστικης σκοπιμοτητας καποιοι πανε να τον παρουσιασουν σαν την ανακαλυψη του αιωνα ειναι ενα βαρετο μνημειο γ' κατηγοριας, αισθητικα. Ριξτε ρε μια ματια στην Ακροπολη των Αθηνων και δε χρειασεται ναστε αρχαιολογοι... σωνει και καλα επειδη βρεθηκε στη Μακεδονια να μας πεισουν με το ζορι οτι ηταν το ογδοο θσυμα του αρχαιου κοσμου...
Με το σκεπτικό αυτό βαρετός είναι κι ο Παρθενώνας αν το πας έτσι. Τι το ιδιαίτερο έχει; Μια σειρά από κολώνες είναι. Το έχετε χάσει κάποιοι εδώ μέσα έτσι δεν είναι;
Συγκρινεις ενα απλο ταφο καποιου μακεδονα ή πιθανοτατα ρωμαιου καραβανά με το πιο τελειο κτισμα στην ιστορια της αρχιτεκτονικης και μου λες οτι τοχω χασει εγω...;
Α, αυθαιρετη κατηγοριοποιηση αρχαιων μνημειων με βαση αισθητικα κριτηρια - τα δικα σου αισθητικα κριτηρια φυσικα. Ποια ειναι τα α', ποια τα β' και ποια τα γ' κατηγοριας;"Συμφωνει μαζι μου, αρα εχω δικιο", "να μας πεισουν πως [ψεμα που μολις σκαρφιστηκα]", εχεις ολοκληρη συλλογη απο κλισε ιντερνετικης αυθεντιας.Μπορει και να μην ειναι εξισου καλες οι Καρυατιδες με αυτες της ακροπολης (οχι πως βλεποντας μιση φωτογραφια στο ιντερνετ βγαζεις συμπερασμα αν δεν εισαι τζημερος), αλλα οσο κι αν αυτο συνταρασσει ολοκληρη την κοσμοθεωρια του Τζημερου, δεν υπαρχουν μονο 2 επιλογες σε καθε κλιμακα. Καλο-κακο, ασχημο-ωραιο, αριστερα-δεξια, εξυπνος-τζημερος.
εεεε ξέρεις τα αγάλματα ΔΕΝ ειναι της κλασσικής εποχης!!! Αμαν με την κλασσικη εποχη. Και απο οτι λενε αυτοι που ξέρουν οχι μονο δεν ειναι της κλασσικης εποχης αλλά εχουν αντιγράψει επιτηδες ενα πιο "ρετρο" αρχαικο στυλ - με μεγαλύτερο όγκο και "βάρος" για λόγους γούστου και στυλ.Οποιος εχει την στοιχειωδη σχεση με την τέχνη βλέπει οτι τα ρευματα επιστρεφουν, αυτο που θεωρειται χθες μοντερνο σήμερα θεωρειται ξεπερασμενο και αυτο εγινε και εκεινη την εποχη την ελληνιστικη προφανώς...Βλεπουμε σε live ένα αρχαίο μνημείο στον μεγαλύτερο τύμβο της χώρας και κάποιοι μιζεριάζουν...!