ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Guardian: Σκάνδαλο η απόφαση για τη Μανωλάδα

Guardian: Σκάνδαλο η απόφαση για τη Μανωλάδα Facebook Twitter
Δεκάδες μετανάστες δέχτηκαν την απόφαση με λυγμούς
22

Ως ντροπή χαρακτηρίζεται η απόφαση του δικαστηρίου για τα γεγονότα στη Μανωλάδα, σε άρθρο της εφημερίδας Guardian.

Η δημοσιογράφος Έλενα Σμίθ που υπογράφει το ρεπορτάζ κάνει λόγο για «σκάνδαλο» και λαμβάνει την άποψη μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων, πολιτικών και δικηγόρων που παρακολούθησαν τη δίκη από κοντά.  

 «Νιώθω ντροπή ως Έλληνας", δηλώνει  ο δικηγόρος ενός από θύματα, Μωυσής Καραμπεϊλίδης, σημειώνοντας ότι «Η απόφαση αυτή προκαλεί οργή και ντροπή ... το δικαστήριο έδειξε μια φρικτή στάση απέναντι στα θύματα».

Η Σμιθ σημειώνει ότι δεκάδες μετανάστες δέχτηκαν την απόφαση με λυγμούς και τονίζει ότι η υπόθεση προκαλεί μαζική αγανάκτηση.

Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου «η απόφαση στέλνει το μήνυμα πως κάθε εργαζόμενος θα μπορεί από εδώ και πέρα να πεθαίνει σαν το σκυλί στα χωράφια». «Αυτή η απόφαση κλείνει τα μάτια στον ωμό, απάνθρωπο και ρατσιστικό χαρακτήρα της εκμετάλλευσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι στη γη», συμπληρώνει.

«Καλούμε τα συνδικάτα και τις κινήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να αντιδράσουν εναντίον αυτού του άνευ προηγουμένου ρατσιστικό σκάνδαλο», σημειώνει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής του Κινήματος κατά του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής.

Στο άρθρο τονίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορουμένων.


Υπενθυμίζεται ότι τελικά από τους 4 κατηγορούμενος για τους πυροβολισμούς εναντίον των μεταναστών-εργατών στα φραουλοχώραφα οι δύο αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες, μεταξύ αυτών και ο ιδιοκτήτης της φυτείας.

Aθώος ομόφωνα κρίθηκε και ο αρχιεπιστάτης Κώστας Χαλούλος, ενώ ένοχοι κρίθηκαν οι άλλοι δύο επιστάτες και ειδικότερα ο Γ. Χαλούλος για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και ο Θ. Αποστολόπουλος για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή 14 ετών και 7 μηνών και στον δεύτερο 8 ετών και 7 μηνών. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς οι ποινές είναι εξαγοράσιμες. Σε ό,τι αφορά την κύρια κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση και των τεσσάρων κατηγορούμενων.

Οι ποινές σε βάρος των δύο μπράβων, που πυροβόλησαν έχουν μάλιστα  ανασταλτικό  χαρακτήρα και δυνατότητα εξαγοράς.


Μάλιστα η απόφαση δεν επιδέχεται έφεσης επειδή ήταν ομόφωνη.

22

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ