Για να πετύχεις στα πρώτα μαγειρικά βήματα σου

Για να πετύχεις στα πρώτα μαγειρικά βήματα σου Facebook Twitter
4

Για να πετύχεις στα πρώτα μαγειρικά βήματα σου Facebook Twitter
Σήμερα δεν ξέρεις να τηγανίζεις ούτε αβγό. Του χρόνου τέτοια μέρα όλοι θα γλύφουν τα δάχτυλά τους...

Αν αποφάσισες εσχάτως να ανακαλύψεις όλες τις δυνατότητες μιας κουζίνας που ως τώρα αντιμετώπιζες μόνο σαν ένα ψυγείο με αναψυκτικά και γιαούρτια, άντε και σαν τον πρωινό σου φραπέ, ήρθε η ώρα να σε βοηθήσω με μερικές μεγάλες αλήθειες, που ισχύουν από την πρώτη ως την τελευταία μέρα της-δικής σου-μαγειρικής. Σήμερα δεν ξέρεις να τηγανίζεις ούτε αβγό. Του χρόνου τέτοια μέρα όλοι θα γλύφουν τα δάχτυλά τους με τα γεμιστά σου, κι αν σου μένει μια τελευταία αμφιβολία για να ανάψεις το μάτι στο φουλ, σου δίνω το τελευταίο επιχείρημα: η μαγειρική, εκτός από χίλια άλλα καλά, είναι και ματαιοδοξία. Ένας τρόπος να ξεχωρίσεις και να λάμψεις στο βλέμμα-και τον ουρανίσκο-των άλλων.

 

 

  • Έχω τον δικό μου ψαρά και χασάπη και ρωτάω πώς έχει ανατραφεί το μοσχαράκι και η τσιπούρα που θα ψωνίσω.
  • Λαχανικά ψωνίζω μόνον από τη λαϊκή. 
  • Ένα νόστιμο φαγητό ξεκινά από την πρώτη ύλη: το σούπερ-μάρκετ δεν είναι το μαγικό κουτί που εμπεριέχει όλους μαζί τους θησαυρούς. Αυτούς θα τους αναζητήσεις στο παντού των μικρών μαγαζιών, μυρίζοντας όπου βρεθείς το σπέσιαλ πράγμα.

 

Για να πετύχεις στα πρώτα μαγειρικά βήματα σου Facebook Twitter
Έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις έναν μουσακά-που κυκλοφορεί στο κύτταρό σου-παρά μια παέγια, με την οποία δεν σε τάιζαν μικρό.

 

  • Ξεκινώ να μαγειρεύω με πιάτα της δικής μου παραδοσιακής κουζίνας και όχι με κινέζικα noodles. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις έναν μουσακά-που κυκλοφορεί στο κύτταρό σου-παρά μια παέγια, με την οποία δεν σε τάιζαν μικρό.
  • Όταν έχω κόσμο να τραπεζώσω δεν είναι η στιγμή να δοκιμάσω καινούριες συνταγές, αλλά να επαναλάβω τα σουξέ μου.
  • Δεν μπερδεύω πολλά υλικά και πολλές τεχνικές σε μια συνταγή. Πάντα προτιμώ το ό,τι απλότερο.
  • Μαγειρεύω ό,τι μου αρέσει να τρώω.
  • Μαγειρεύω για να μοιραστώ νόστιμες, χαλαρές στιγμές και όχι για να εντυπωσιάσω.
  • Προτιμώ τα απλά, καθημερινά, παραδοσιακά υλικά. Είναι νόστιμα, φτηνά και μαγειρεύονται εύκολα.
  • Ακολουθώ την εποχικότητα. Η ντομάτα μέσα στο χειμώνα είναι άνοστη, ακριβή και ανθυγιεινή.

 

 

Για να πετύχεις στα πρώτα μαγειρικά βήματα σου Facebook Twitter
Από τα πιο δύσκολο στην κουζίνα, είναι να πετύχεις τα τηγανητά αβγά και τις τηγανητές πατάτες

 

  • Μαγειρεύω για ανθρώπους που αγαπάω. Τα θετικά συναισθήματα μαγειρεύουν νόστιμα πιάτα. Ο έρωτας, πάλι, θέλει προσοχή: δημιουργεί στρες και τρακ που μπορεί να σε κάνουν να κάψεις ακόμη και τη σούπα.
  • Στο μάτι βάζω μια κατσαρόλα, ένα τηγάνι κι ένα κατσαρολάκι, στο φούρνο ένα ταψί και δεν θαμπώνομαι από τους το the point εξοπλισμούς. Ούτως ή άλλως, όσες οικολογικές «πράσινες» κατσαρόλες και ν’αγοράσεις, θα μαγειρεύεις πάντα στη μία και αγαπημένη σου, την ανθυγιεινή, με τον ξυσμένο πάτο και το ετοιμόρροπο χερούλι 
  • Ψάχνοντας σε blogs, sites και βιβλία το επόμενο μαγειρικό σου αριστούργημα, μην σταθείς στην εικόνα: αυτή που θα σε εντυπωσιάσει περισσότερο συνήθως θα σε προδώσει στην εκτέλεση. Καλύτερα να αγαπήσεις την άλλη, με τα τρία υλικά.
  • Η καθαριότητα στην κουζίνα είναι το ήμισυ της συνταγής και το μισό του χρόνου που απαιτεί ένα μαγείρεμα. Ποτέ δεν πρόκειται να σου βγει νόστιμο φαγητό από έναν νεροχύτη στον οποίο μουχλιάζουν βρώμικα πιάτα και τον χρησιμοποιούν για πισίνα οι κατσαρίδες της πολυκατοικίας. Γι’αυτό, ζύγισέ το καλά πριν λερώσεις και δεύτερο μπολ: από τα χεράκια σου θα περάσει στα μετόπισθεν της νοστιμιάς!

 

Για να πετύχεις στα πρώτα μαγειρικά βήματα σου Facebook Twitter
Mη θαμπώνεσαι από τους tο the point εξοπλισμούς

 

  • Τα πιο χρήσιμα tips κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, βγαλμένα μέσα από την πείρα της μαμάς, του κολλητού και της θείας Ευριδίκης και σπάνια χωράνε στα εγχειρίδια μαγειρικής.
  • Ποτέ μην υποτιμάς τα απλά πράγματα: το πιο δύσκολο στην κουζίνα, είναι να πετύχεις τα βραστά και τα τηγανητά αβγά, μια σαλάτα, τις τηγανητές πατάτες και το σωστό βράσιμο των μακαρονιών.
  • Μπορεί να έχεις έμφυτο ταλέντο στα γεμιστά αλλά μην απορήσεις αν δεις ότι δεν σου βγαίνει στον μπακλαβά. Το φαγητό πάντα σώζεται. Το γλυκό είναι μια άλλη, πονεμένη ιστορία. Είναι κύτταρο, είναι κληρονομικό χάρισμα, είναι τρίτο μάτι, είναι κάτι μεταφυσικό στον αέρα, είναι να είσαι αγιάτρευτα γλυκατζής, είναι να «το έχεις». 

 

 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Ααααα! Ωραίο άρθρο! Συμφωνώ απολύτως για τακτοποιημένη κουζίνα ΠΡΙΝ ξεκινήσεις το μαγείρεμα. Εχω δώσει μάχες με την κόρη μου γι' αυτό.Πάντως δεν ξέρω αν ο ψαράς ή ο χασάπης μου έχουν γνώμη για το πώς θα ανατραφεί το μοσχαράκι και η τσιπούρα που θα ψωνίσω. Και προτιμώ να ψωνίζω από δύο ή και τρία μαγαζιά, για να μην παραγνωριζόμαστε!