Ποιο είναι το όριο χρόνου μπροστά σε οθόνες υπολογιστών;

Ποιο είναι το όριο χρόνου μπροστά σε οθόνες υπολογιστών; Facebook Twitter
2

Αν ξοδεύετε περισσότερο από επτά ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή τότε θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τη νέα έρευνα του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κέιο.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση που δημοσιεύει η «JAMA Ophthalmology» το όριο του χρόνου μπροστά από οθόνες για τον μέσο άνθρωπο είναι οι επτά ώρες. Οι μελέτες απέδειξαν πως οι η κατάχρηση αυτού του χρόνου μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην όραση καταστρέφοντας μια πολύ σημαντική πρωτείνη και σταδιακά μπορεί να προκληθεί ξηροφθαλμία.

Η οπτική κόπωση που προκαλείται στα μάτια από την αυξημένη χρήση των οθονών απεδείχθη μετά από αναλύσεις στα δείγματα δακρύων 96 υπαλλήλων γραφείων. Όπως διαπίστωσαν οι Ιάπωνες ερευνητές όσοι ξόδευαν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη εμφάνιζαν σημαντικές μεταβολές στο επίπεδο της βλεννίνης MUC5AC, οι οποίες παρατηρούνται και σε όσους πάσχουν από ξηροφθαλμία.

 

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποτελεί μέρος της φυσιολογικής βλέννας ή του "φιλμ δακρύων" που ρυθμίζει και διατηρεί τα επίπεδα υγρασίας στο μάτι και που όταν καταστραφεί η αλλοιωθεί έχει ως συνέπεια την μειωμένη παραγωγή δακρύων η οποία εξελίσσεται σε ξηροφθαλμία.

Οι ερευνητές εξήγησαν πως οι άνθρωποι που ξοδεύουν πολύ χρόνο μπροστά από οθόνες τείνουν να ανοίγουν τα βλέφαρά τους περισσότερο σε σχέση με άλλες δραστηριότητες ενώ παράλληλα ελαττώνουν σημαντικά το φυσικό, αντανακλαστικό ανοιγοκλείσιμο του ματιού.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους εργαζόμενους και όσους ξοδεύουν πολλές ώρες σε οθόνες να παίρνουν κάποια απλά και εύκολα μέτρα προφύλαξης, όπως να στρέφουν την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους προς τα πάνω και και να την κρατούν σε χαμηλότερο από το συνηθισμένο ύψος απέναντι από το βλέμμα τους. Απαραίτητο κρίνεται επίσης το ολιγόλεπτο διάλειμμα μετά από μια ώρα εργασίας ή ανάγνωσης μπροστά σε υπολογιστή αλλά και το να αποφεύγεται η επαφή των ματιών με τον αέρα των κλιματιστικών που επιβαρύνουν το στέγνωμα των ματιών.

 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της οφθαλμολογικής έρευνας μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM
Έχει το Grindr καταστρέψει το γκέι σεξ για πάντα;

Living / Έχει το Grindr καταστρέψει το γκέι σεξ για πάντα;

Η πλατφόρμα δέχεται επικρίσεις για ρατσισμό, χονδροφοβία, κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές. Καθώς γιορτάζει την 15η επέτειό της, εξετάζουμε πώς άλλαξε την γκέι κουλτούρα, προς το καλύτερο και προς το χειρότερο
THE LIFO TEAM
Τελικά, να προτιμάμε τα προϊόντα με ή χωρίς ζάχαρη;

Radio Lifo / Τελικά, να προτιμάμε τα προϊόντα με ή χωρίς ζάχαρη;

Η ζάχαρη είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα συστατικά στη σύγχρονη διατροφή. Όμως, τελικά μας κάνει τόσο κακό όσο νομίζουμε; Και τι ισχύει με τα υποκατάστατα της; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Ηχητικά Άρθρα / Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Οι βρομοκαρυδιές ή αΐλανθοι είναι ίσως τα πιο ευρέως διαδεδομένα δέντρα στην Αθήνα και παρότι συνεισφέρουν στο πράσινο της πόλης, έχουν εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που σήμερα αποτελούν απειλή για τα υπόλοιπα δέντρα της Αθήνας.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια