Στο σημερινό ‘Α, μπα’: μου λέει ότι με συγχώρεσε

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: μου λέει ότι με συγχώρεσε Facebook Twitter
14


________________
1.


Απογοητεύομαι. Βρίσκομαι μέσα σε μια -ας πούμε τυπική- αντροπαρέα αλλά τελευταία νιώθω την ανάγκη να μιλήσω με έναν άνθρωπο για κάτι που να έχει σημασία. Να μιλήσω για ένα βιβλίο, μια ταινία. Θέλω φίλους που να επιθυμώ να είμαι γύρω τους, όχι απλά να συνυπάρχω για να μην είμαι μόνος. Αλλά, ταυτόχρονα, είμαι κάπως απρόσιτος και κλειστός, δεν κάνω εύκολα φίλους. Να προτιμήσω την μοναξιά; Ή να επιμείνω σε μια φάση που δε με γεμίζει, δε με προκαλεί;- Uncle Walt

Σπάνια απαντώνται τα ερωτήματα της ζωής με διαζευκτικό 'ή'. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο χρειάζεται να κάνεις. Κανείς δε σου έχει ζητήσει να διαλέξεις το άσπρο ή το μαύρο. Μέσα στα γκρι κολυμπάμε όλοι.
Οι άλλοι δε βρίσκονται στη γη για να μας εκπληρώσουν τις επιθυμίες μας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να σου καλύψει όλες τις πλευρές. Μην υποτιμάς την – ας πούμε τυπική- αντροπαρέα, υπάρχουν πολλοί που ψάχνουν αυτό που θεωρείς δεδομένο. Κράτα τη, τίμησέ της όπως της αξίζει, και παράλληλα είσαι εντελώς ελεύθερος να αναζητήσεις κι άλλες παρέες.


Έχεις δοκιμάσει να μιλήσεις στους φίλους σου για κάτι «που έχει σημασία» ή περιμένεις να προκύψει από μόνο του, επειδή απλώς θα το ήθελες;

________________
2.


Καλησπέρα Α, μπα!
'Εχω μια σχέση τριών περίπου χρόνων. Ο φίλος μου λοιπόν έχει κάποια παραπάνω κιλά, και έτσι ήταν από την αρχή της σχέσης μας. Πάντα με ενοχλούσε κάπως, ιδίως στις προσωπικές μας στιγμές, αλλά η απάντησή του ήταν πως θα ξεκινήσει γυμναστική, ή θα κάνει δίαιτα, κλπ. Οι όποιες προσπάθειες όμως ήταν μικρές σε διάρκεια και όχι αποφασιστικές. Γυμανστήριο δεν πήγε ποτέ δηλαδή, ούτε επισκέφτηκε κάποιο διαιτολόγο, και πάντα έβρισκε (και βρίσκει) δικαιολογίες να αναβάλει την όποια προσπάθεια για αργότερα (πχ έλειψη χρονου). Από την άλλη, εγώ δεν έχω ιδέα τι σημαίνει να έχεις παραπανήσια κιλά καθώς ο μεταβολισμός μου πάντα με βοηθούσε να είμαι αδύνατη, ενώ εκείνος έχει παραπάνω κιλά χωρίς να τρώει υπερβολικά.

Ξέρω ότι δεν μπορώ να τον πείσω να κάνει κάτι αν δεν το αποφασίσει ο ίδιος για τον εαυτό του, αλλά έχει αρχίσει να με ενοχλεί η αναβλητικότητά του και το ότι δεν τον ενδιαφέρει να φροντίσει το σώμα του. Θα ήθελα τη γνώμη σου για το πώς να το χειριστώ.

Ευχαριστώ πολύ!

Δε σε ενοχλεί η αναβλητικότητά του, σε ενοχλεί που δεν τον γουστάρεις όπως είναι. Πού να μάθεις πόσο τον ενοχλεί αυτόν το ότι είσαι τόσο επιφανειακή.

________________
3.


Αγαπημένη μας Α, μπα. Πρόσφατα οι δικοί μου έφτιαξαν εξοχικό σε ένα χωριό και έχω αρχίσει να γνωρίζω κάποια άτομα από εκεί που κάνουμε λίγο παρέα. Γεννημένη μεγαλωμένη στην πόλη με ξενίζει έως και εκνευρίζει το γεγονός ότι δε διστάζουν να κάνουν πολλές ερωτήσεις, κυρίως οι μεγαλύτεροι (γονείς τους κλπ), μερικές φορές και αδιάκριτες. Πολλές φορές, δε θέλω να απαντήσω τίποτα έστω και μόνο από αντίδραση. Αλλά δεν μπορώ. Και θέλω να μου πεις σε παρακαλώ έναν τρόπο να αποφεύγω τις ερωτήσεις, εν ολίγοις να τους κόβω πολύ διακριτικά και διπλωματικά διακριτικά χωρίς να γίνω αγενής ή απότομη.
Σε ευχαριστώ πολύ!- rt

«Για όλους έχει η Παναγία». Αναστενάζεις και σταυροκοπιέσαι. Αυτό συνήθως σβήνει όλες της ερωτήσεις.

________________
4.


Γιατί κοιτάζω πάντα τους συνανθρώπους στο δρόμο ή όπου αλλού βρίσκομαι; Ακόμη και για έναν περίπατο να πάω στο δάσος, τόσα πράγματα γύρω μου, φύση, έντομα, ζώα, ένας άνθρωπος αν περάσει από μακριά, εκεί θα πέσει το μάτι μου! Έχω την εντύπωση ότι αυτό συμβαίνει και στους υπόλοιπους γιατί παρατηρώ ότι όλοι κοιτιούνται μεταξύ τους. Σα να θέλουμε να έχουμε υπόψιν ποιον έχουμε κοντά μας ανά πάσα στιγμή από μια κάποιου είδους "πρωτόγονη ανασφάλεια". Μα ούτε το είδος μας δεν εμπιστευόμαστε;- Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας

Μα ναι, μέσα στις πόλεις ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι άλλοι άνθρωποι.

________________
5.


Αγαπητή Α(book)α μου,
μ'αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία και ευτυχώς τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλά Bazaars με βιβλία στην Αθήνα (ή τουλάχιστον τώρα τα ανακάλυψα εγώ)! Θέλω να σε ρωτήσω αν ξέρεις κάποιον τρόπο ώστε να μπορώ να καταλαβαίνω αν ένα βιβλίο αξίζει να το πάρω; Δηλαδή πέρα απο κάποια βράβευση που μπορεί να έχει στο εξώφυλλο υπάρχει κάτι άλλο σχετικά εύκολο αναγνωριστικό χαρακτηριστικό ενός καλού βιβλίου ώστε όταν είμαι σε ένα παζάρι βιβλίου να μπορώ να βρω χωρίς να χρειάζεται να διαβάσω όλη την περίληψη μέσα στην οχλαγωγία που επικρατεί συνήθως σε αυτά τα μέρη..; να κοιτάξω δομή κεφαλαίων ; να δω τις εκδόσεις ; τι άλλο ξέρεις ή έχεις να μου προτείνεις ; κάτι που κάνεις και εσύ, ίσως και υποσυνείδητα ;

σε βιβλιοευχαριστώ...- diavasterh :P

Δεν το κάνω υποσυνείδητα. Όταν βρω ένα βιβλίο που μου αρέσει, ψάχνω ποιους συγγραφείς θαυμάζει ο συγγραφέας του και σημειώνω τα ονόματα. Έτσι έχω έναν πολύ μεγάλο κατάλογο που έχω μαζί μου όταν ψάχνω βιβλία. Επίσης ψάχνω σε διάφορα σάιτ τις προτάσεις τύπου «όποιος αγόρασε το τάδε, συνήθως αγοράζει και το δείνα», πχ στην amazon. Τέλος, όταν πάρω στα χέρια μου ένα βιβλίο που φαίνεται ενδιαφέρον, διαβάζω όλη την πρώτη σελίδα. Αν θέλω να τη γυρίσω οπωσδήποτε για να μάθω τι γράφει παρακάτω, το αγοράζω.


________________
6.


Αγαπητή Α,μπα,

Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Θα ήθελα να ζητήσω την γνώμη σου για το εξής ζήτημα: Είμαι μαζί με την κοπέλα μου, εδώ και έξι χρόνια και όλα πήγαιναν μια χαρά. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως, μαλώνουμε συνεχώς, εκνευρίζεται με την παραμικρή αφορμή, με προσβάλλει συνεχώς (βρισίδια κτλ) και την ενοχλούν πράγματα που ποτέ δεν την απασχολούσαν. Μου λέει συνεχώς να είμαι αποφασιστικός, αλλά όποτε παίρνω μια απόφαση δυσαναχετεί. Προσωπικά πιστεύω πως έχει κουραστεί από την σχέση μας και θέλει να προχωρήσει με την ζωή της. Δεν μπορώ βέβαια να καταλάβω γιατί. Και διακοπές συνεχώς πηγαίνουμε, επικοινωνούμε συχνά, προσπαθώ να την καταλαβαίνω, δεν ρουτινιάζουμε (εντάξει δεν είμαστε και συνεχώς έξω, λόγω χρημάτων),αλλά δυστυχώς τίποτα. Είναι δύσκολο για μένα, αλλά πιστεύω πως ήρθε η ώρα να χωρίσουμε. Έχεις κάποια συμβουλή για μένα ή ίσως κάτι το οποίο να μην έχω σκεφτεί και να μπορώ να κάνω;- Δημος

Να συζητήσεις μαζί της το ενδεχόμενο χωρισμού. Ίσως της δώσεις την ευκαιρία να το παραδεχτεί, αλλά ίσως και την ταρακουνήσεις.

________________
7.


Α,μπα μου λέει ότι με συγχώρεσε (νομίζω το εννοεί) εγώ πως θα με συγχωρέσω που τον πλήγωσα;- Ziggy Stardust

Κατεβαίνοντας από το άτι της αίσθησης παντοδυναμίας που έχεις καβαλήσει τώρα. Βρέθηκες κάποια στιγμή σε πλεονεκτική θέση και το εκμεταλλεύτηκες, συμβαίνουν αυτά. Μην ξεχνάς όμως ποτέ ότι σε αυτή τη θέση βρέθηκες επειδή σου παραχωρήθηκε, όχι επειδή την κέρδισες.

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
#1 Δεν αναφέρεις ηλικίες της παρέας, διότι άλλες συζητήσεις γίνονται από άτομα 20 ετών, άλλες από 30 κοκ. Π.χ. Αν πάτε ακόμα σχολείο σίγουρα δεν θα αναλύετε το Φορολογικό σύστημα, αλλά που θα πάτε 5ημερη. Πάντως έχω παρατηρήσει ότι επειδή στις μέρες μας, ΟΛΟΙ έχουν προβλήματα (με νούμερο 1 την ανεργία στη δική μου παρέα) προτιμούν να μιλάνε για ποιο ανάλαφρα θέματα. Η γνώμη μου είναι να προσπαθήσεις να ξεκινήσεις μια συζήτηση για το θέμα που σε ενδιαφέρει. Δεν μπορείς να καταλογίσεις αδιαφορία στους φίλους σου αν δεν έχεις προσπαθήσει πρωτα για μία "διαφορετική" συζήτηση. Ίσως εκπλαγείς από την ανταπόκριση.
Πάντως έχω παρατηρήσει ότι επειδή στις μέρες μας, ΟΛΟΙ έχουν προβλήματα (με νούμερο 1 την ανεργία στη δική μου παρέα) προτιμούν να μιλάνε για ποιο ανάλαφρα θέματα. Πηγή: www.lifo.grΑσχετο με το θέμα,αλλά αυτό το σχόλιο για την ανεργία...έχω πλήρη επίγνωση ότι βρίσκεται πάρα πολύς κόσμος σε τέτοια κατάσταση,μαζί κι εγώ,αλλά το ότι διάβασα αυτό το συγκεκριμένο σχόλιο με έκανε να νοιώσω καλά και ζεστά.Δεν μπορω να εξηγήσω γιατί ακριβώς.Ισως η αναγνώριση του προβλήματος και η ανθρώπινη αντίδραση μπροστά στο αδιέξοδο σε μια απλή πρόταση.Δεν ξέρω.Thanks πάντως.
2# Ίσως να συμβαίνουν 2 τινα. Είτε τότε που τον γνώρισες για τους χ, ψ λόγους δεν σε απασχολούσε τόσο το θέμα της εμφάνισης, είτε σε είχαν γοητεύσει άλλα πράγματα και την εμφάνιση τη θεωρούσες κάτι δευτερεύον, πιστεύοντας ότι είναι κάτι που αλλάζει χωρίς πολύ μεγάλη προσπάθεια. Από την άλλη, μήπως στην έχει δώσει η αναβλητικότητα του γενικότερα; Μήπως είναι και σε άλλους τομείς έτσι και απλά εσύ αρχίζεις και το βλέπεις αυτό, εστιάζοντας πρωταρχικά στο θέμα του βάρους;
Πραγματική λεπίδα η απάντηση στην ερώτηση 2.Προσεξτε τι ρωτάτε.....Αμπά, οφείλω να σε συγχαρώ. Με άφησες άφωνο.Τώρα για την κοπέλα και για την ερώτηση της δεν έχω να πω πολλά. Μας μιλάει για τρία χρόνια σχέση και το μόνο που μας είπε είναι για τα κιλά του συντρόφου και την αναβλητικότητα του. Αν αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του (και δεν της αρέσουν) ας τον χωρίσει. Αν πάλι έχει και καλά στοιχεία τότε αλλάζει η συνάρτηση...... Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει ότι ποτέ δεν κάνουμε μια σχέση με σκοπό να αλλάξουμε τον άλλο.
Κι εγω θα δiαφωνησω με την απαντηση στο 2. Για μενα το θεμα ειναι και αισθητικο αλλα και προσωπικοτητας. Η κοπελα λεει οτι απο την αρχη της σχεσης ο φιλος της λεει οτι θα αλλαξει, συμπεραινω ετσι οτι τα παραπανω κιλα ενοχλουν και τον ιδιο. Το γεγονος οτι τοσο καιρο μετα δεν εχει κανει κατι γι`αυτο για μενα λεει πραγματα για το χαρακτηρα του. Αναβλητικοτητα, ελλειψη πειθαρχιας/αυτοσυγκρατησης και δυναμης να πραγματοποιησει κατι που επιθυμει και φυσικα φυγοπονια/τεμπελια. Κανεις δεν ειπε να γινουμε ολοι μοντελα μιλαμε για νεα υγιες σωμα σπιτι για ενα υγιες μυαλο... Πως παρα την αρχαιολατρια που μας χαρακτηριζει ως λαο διαλεγουμε να ξεχναμε τη σημασια που οι προγονοι μας εδιναν στον αθλητισμο και σε ενα υγιες σωμα με ξεπερνα. Γιατι σημερα θεωρειται επιφανιακο το να κοπιαζεις για ενα γυμνασμενο υγιες σωμα ειναι κατι που δεν καταλαβαινω!
δεν είναι επιφανειακό το να κοιτάζεις ένα γυμνασμένο υγιές σώμα, δεν είναι επιφανειακό ούτε το να ανησυχείς για την υγεία του συντρόφου σου και να θες να χάσει για αυτό κιλα. Είναι όμως επιφανειακό να ενοχλείσαι επειδή δεν τον θες πια τόσο και επειδή θες να τον αλλάξεις. Είναι τα συναισθήματα που υπερβαίνουν την καλαισθησία. Τα ερωτευμένα μάτια δεν βλέπουν μεγέθη και ατέλειες. Βλέπουν τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου.
Καταρχήν η κοπέλα δεν αναφέρει καθόλου το θέμα υγείας...καθόλου....Γράφει "Πάντα με ενοχλούσε κάπως, ιδίως στις προσωπικές μας στιγμές...." άρα είναι θέμα αισθητικό.....Γιατί οι περισσότεροι-κυρίως εμείς οι γυναίκες-ξεκινάμε μια σχέση με τη σκέψη "θα τον αλλάξω"...."θα τον φέρω στα μέτρα μου".....?Απ'την αρχή είχε τα παραπάνω κιλά....έτσι τον γνώρισε... Κι απ'την αρχή την ενοχλούσε άρα ανήκει στην κατηγορία του θα τον αλλάξω,θα τον αδυνατίσω στην προκειμένη περίπτωση....Εγώ συμφωνώ απόλυτα με την απάντηση της Α μπα...
2: μήπως έχεις σκεφτεί ότι δεν σου τη δίνει η αναποφασιστικότητά του αλλά απλώς δεν τον γουστάρεις; όσο για την απάντηση της α,μπα, θα διαφωνήσω. Το ζήτημα δεν είναι αν είσαι επιφανειακή ή όχι. το ζήτημα είναι ότι αυτή που είσαι δεν είναι ικανοποιημένη με κάτι που θεωρείς σημαντικό (ειδάλλως δεν θα εστελνες ερώτηση).
3@ Όταν αρχίζουν οι αδιάκριτες ,προσωπικές ερωτήσεις, τους λέω "Βιογραφικό θα μου πάρετε;" Αρχίζουν να ψελλίζουν διάφορα "Όχι,εγώ από ενδιαφέρον ρωτάω",και μπαίνουμε στο "Ο καθένας να κοιτάει την δουλειά του mode". 2@ Ωραία απάντηση!
2 : Μπορεί να είναι επιφανειακή ..αλλά δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις το ίδιο . Τα παραπάνω κιλά έχουν να κάνουν με πολλους παραγοντες. Κι εγώ μπορεί για παράδειγμα να παντρεύτηκα καποιον που είχε παραπάνω κιλα καποτε . Ημασταν νεοι ομως και μπορεί να μου άρεσε που είχε .."πιασίματα". Μεγαλώνοντας ομως θα εχω περισσοτερες απαιτησεις . Μεγαλωνουμε, κάναμε παιδιά...Ε ! δεν έχω σκοπό να μείνω χηρα επειδή εκείνος γουσταρει να τρωει τις μπριζόλες πέντε-πέντε και η χοληστερίνη να έχει παρει τον ανηφορο και έχει ξεχάσει τι σημαινει περπαταω ! Αλλάζουν οι ηλικίες αλλάζουν και οι συνηθειες . Ετσι το βλέπω εγω .