Δήμαρχος Μεσολογγίου: «Κύριε δημοσιογράφε, δεν είναι αυτή η εικόνα της πόλης μας»

Δήμαρχος Μεσολογγίου: «Κύριε δημοσιογράφε, δεν είναι αυτή η εικόνα της πόλης μας» Facebook Twitter
Ο κύριος Μάνεσης του ALPHA, στα γυρίσματα της εκπομπής του, στο Μεσολόγγι
9

Από το λίγο που έχω αντέξει να δω τις εκπομπές του Νίκου Μάνεση, σ' αυτές υπάρχουν άπειροι, εναλλασόμενοι κανονικοί πολίτες στο δρόμο, που ο ένας μετά τον άλλον, με καταιγιστικούς ρυθμούς μας, λέει είτε τον πόνο του ή κάποια εξυπνακίστικη ατάκα. 

Για να το πω αλλιώς: μοιάζει να ξύνεται η μονάχα επιφάνεια. Γνωρίζουμε τον τόπο που ο δημοσιογράφος επισκέφτηκε μέσα από κουραστικές, ομιλούσες κεφαλές περαστικών που έτυχε να βρεθούν στο διάβα του. 

Προχτές, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κατηγόρησε τον δημοσιογράφο ότι παρουσίασε μονοδιάστατα την πόλη του, και ενδιαφέρθηκα αμέσως να διαβάσω το τι και το πώς, μιας και το Μεσολόγγι με ιντριγκάρει αφάνταστα, από τότε που παρουσιάστηκα εκεί ως νεοσύλλεκτος φαντάρος... 

Δήμαρχος Μεσολογγίου: «Κύριε δημοσιογράφε, δεν είναι αυτή η εικόνα της πόλης μας» Facebook Twitter

Διάβασα για την εν λόγω εκπομπή

Αρκούντως είχε προβληθεί τις προηγούμενες μέρες ο ερχομός στην περιοχή του Μεσολογγίου του δημοσιογράφου Νίκου Μάνεση που αυτήν την τηλεοπτική σεζόν επιμελείται την εκπομπή με τίτλο «60 λεπτά Ελλάδα», με οδοιπορικά σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Όμως ο ερχομός του δημοσιογράφου συνέπεσε με την γνωστή υπόθεση εμπορίας και εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα ο δημοσιογράφος να επικεντρώσει σε αυτό το ζήτημα με έμφαση και έτσι να περάσουνε σε δεύτερη μοίρα οι όποιες αναφορές στον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις παραδόσεις κα την ιστορικότητα της περιοχής του Μεσολογγίου.

Έτσι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μετά την προβολή της εκπομπής στην τηλεόραση του Alpha , μάλλον έμειναν με μια πικρία , για να μην πούμε με οργή, αφού η εκπομπή μάλλον δυσφήμισε παρά διαφήμισε το Μεσολόγγι.

Να τι είχε συμβεί την περίοδο που επισκέφτηκε το Μεσολόγγι ο Νίκος Μάνεσης:

 

Δήμαρχος Μεσολογγίου: «Κύριε δημοσιογράφε, δεν είναι αυτή η εικόνα της πόλης μας» Facebook Twitter
Οι Αλυκές της πόλης

Με άλλα λόγια, ο Νίκος Μάνεσης έκανε το καθήκον του: Αντί να φτιάξει μια συνηθισμένη Αγιογραφία ενός έτσι κι αλλιώς υπέροχου τόπου (πράγμα πολύ γνωστό), και από τη στιγμή που είχε μόλις σκάσει μια μεγάλη είδηση για την περιοχή που επισκεπτόταν, ερεύνησε στην εκπομπή του την καινούργια "Μανωλάδα" που αποκαλύφθηκε κοντά στο Μεσολόγγι. Υπόθεση που οδήγησε και σε αρκετές συλλήψεις πριν από μερικές εβδομάδες.

Καθόλου δεν συμπαθώ την εκπομπή του, αλλά μπορώ να κατανοήσω και να εκτιμήσω το ότι ασχολήθηκε και με αυτό το θέμα στην εκπομπή του, κάνοντας το Δήμαρχο να αναφωνήσει: "Δεν είμαστε το «Ελληνικό Μπαγκλαντές» και λυπάμαι για την εικόνα που παρουσιάσατε..."

(Όχι, είμαστε η Ελλάδα, όπου εκμεταλλευόμαστε τους ανθρώπους του Μπαγκλαντές και μετά γκρινιάζουμε για την ύπαρξή τους στη χώρα, και ψηφίζουμε τους ναζί που θα τους διώξουν, αλλά μέχρι να τους διώξουν τους εκμεταλλευόμαστε λιγάκι ακόμα)

*Κάθε τοπικός άρχοντας ευλογά τα γένια του τόπου του και θέλει να μας πείσει ότι είναι το καλύτερο μέρος της Ελλάδας ή και του κόσμου ακόμα, συχνά εθελοτυφλώντας αφάνταστα. Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει με την παρακάτω επιστολή, όμως σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον.  

Δήμαρχος Μεσολογγίου: «Κύριε δημοσιογράφε, δεν είναι αυτή η εικόνα της πόλης μας» Facebook Twitter
Το Μεσολόγγι (και η λιμνοθάλασσά του) από ψηλά.
 

«Κύριε Μάνεση,

Δεν είχα την τύχη να σας γνωρίσω. Κατά ένα παράδοξο τρόπο και σε αντίθεση με ότι έχετε κάνει μέχρι σήμερα σε άλλες περιοχές της χώρας που έχουν παρουσιασθεί μέσω της εκπομπής σας, δεν μπήκατε καν στον κόπο να μου τηλεφωνήσετε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο Δήμο μας.

Ας είναι... Αν όμως το είχατε κάνει, θα σας είχα προτείνει να επισκεφθείτε και να καταγράψετε με την κάμερά σας, ορισμένες αξιόλογες πτυχές που συνθέτουν το παζλ της εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας. Για παράδειγμα, θα σας είχα προτείνει να καταγράψετε τα τρία Αρχαία μας Θέατρα (Οινιάδες, Πλευρώνα, Καλυδώνα), τις Ρωμαϊκές Θέρμες, το Βυρώνειο – Μουσειακός χώρος αφιερωμένος στο Λόρδο Βύρωνα και το Φιλελληνισμό, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», την Πινακοθήκη Χ&Σ Μοσχανδρέου κ.α. Ακόμη και ο χρόνος που αφιερώσατε στο μνημείο - Κιβωτό - της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, τον Κήπο των Ηρώων, ήταν ελάχιστος.

Θα σας είχα προτείνει μια βόλτα μισής ώρας στα πιο όμορφα ορεινά μας χωριά, του Αρακύνθου και στο Δάσος του Φράξου.

Θα σας προέτρεπα να απολαύσετε τον καφέ σας στο χώρο της μαρίνας (υπάρχει στο «φτωχικό» μας τόπο και αυτή η υποδομή).

Πολλά θα μπορούσα να σας είχα προτείνει, έτσι ώστε να μην παρουσιάσετε μια μονοδιάστατη παρακμιακή εικόνα για τον τόπο μας.

Θεωρώ πως θα συμφωνήσετε μαζί μου, πως κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Αναμφίβολα δεν είμαστε η εξαίρεση στην Ελλάδα της κρίσης. Και εδώ έχουν ανοίξει κοινωνικές και οικονομικές πληγές, με πιο σημαντική εκείνη της άδικης απώλειας του ΤΕΙ.

Όμως δεν είμαστε ένας τόπος «τριτοκοσμικός», σε κατάσταση παρακμής και εξαθλίωσης, όπως μας παρουσιάσατε.

Υπάρχει σημαντικό δυναμικό ανθρώπων που παράγει, κυρίως στον αγροτικό χώρο. Εσπεριδοειδή, λάδι, ελιές (το 30% της παραγωγής της χώρας παράγεται εδώ) καθώς και κτηνοτροφικά προσόντα ποιότητας.

Δεν είμαστε το «Ελληνικό Μπαγκλαντές» και λυπάμαι για την εικόνα που παρουσιάσατε...

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ»

 

 

 

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

6 σχόλια
Σωστός ο δήμαρχος. Έπρεπε να παρουσιάσει ο δημοσιογράφος το παρελθόν πρώτα (αρχαία θέατρα, ρωμαικά λουτρά, Lord Byron, Έξοδος κλπ.) και μετά τα επιτεύγματα της σύγχρονης ελληνικής εποχής: μια μαρίνα για να αράζουν τα πλεούμενα οι τουρίστες και να θαυμάζουν τη σύγχρονη δουλεία των τσιφλικάδων και τις πολιτικές αφίσσες στα ΤΕΙ-φυτώρια μελλοντικών ανέργων. Όσο για το αν έχουμε γίνει τριτοκοσμικοί, η παρέμβαση του Δημάρχου όπως αυτή εκφράζεται είναι από μόνη της τριτοκοσμική. Κλασικό ελληνικό τρίπτυχο ανάπτυξης: εκπόρνευση του φυσικού περιβάλλοντος χάρην του τουρισμού, σάπιο πανεπιστήμιο να παίρνουμε κανένα ενοίκιο, και βλάχικο σκεπάρνι για το λαμπρό παρελθόν. Πάρτο χαμπάρι δήμαρχε: δεν είσαι απόγονος ούτε του Πλάτωνα ούτε του Κολοκοτρώνη. Αν νοιάζεται κανείς μόνο για τον τουρισμό ως πηγή ευημερίας, θα φάει αυτός και ίσως και τα παιδιά του. Αν δώσει βάρος στην παιδεία και τον πολιτισμό, τη θάλασσα και τη γη, θα τρώνε γενιές μετά και θα χουν και το δικαίωμα να μιλάνε και για τα πέτρινα θέατρα. Άσε που θα πηγαίνουν και σε παραστάσεις και η διασκέδαση δε θα ναι σκυλάδικο και φραπεδούμπα στη μαρίνα.
Δε θα διαφωνήσω με τους προηγούμενους, πως η εκμετάλλευση αλλοδαπών πάει σύννεφο στην ελληνική επικράτεια...Ούτε θα πω αν ο Μάνεσης θα πρέπει να κάνει μια κάποια συγκεκριμένου είδους εκπομπή...Άλλα αν είναι να κάνει κάτι, ας το κάνει τουλάχιστον σωστά... Να πηγαίνει και λίγάκι διαβασμένος..Ό,τι να 'ναι λέει...τόσο που θυμίζει έλληνα τουρίστα.(έχοντας δει 1 επεισόδιο όπου είχε πάει Κάρπαθο για παράδειγμα, ούτε τις τοποθεσίες δεν έλεγε σωστά... WTF!!!)
Κι εμένα δεν μου αρέσει ο τρόπος που παρουσιάζει ο Μάνεσης την εκπομπή του. Τη συγκεκριμένη έτυχε να την παρακολουθήσω για λίγη ώρα και πιστεύω ότι έκανε πολύ καλά που ασχολήθηκε με το θέμα των μεταναστών. Ο Δήμαρχος αν πιστεύει ότι δυσφημείται η πόλη του, ας φροντίσει να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Το πρόβλημά του,όπως φαίνεται στην επιστολή του, είναι που δεν τον συνάντησε ο δημοσιογράφος για να του κάνει δωρεάν προεκλογική εκστρατεία λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές.
Σήμερα πριν από λίγο είδα στον ΑΛΦΑ την εκπομπή του Μάνεση για την Κάρπαθο.Επιφανειακό ρεπορτάζ και ξερολίστικο ύφος.Τα φαινόμενα τύπου Μεσολογγίου είναι καταδικαστέα και η εκπομπή όμως είναι για κλάματα.
Μεγαλύτεροι υποστηρικτές της παράνομης μετανάστευσης δεν υπήρξαν από τους μεγαλοκτηματίες.Ναι, κάποιοι υποστήριξαν την μετανάστευση, εκμεταλλεύτηκαν όσο πήγαινε τους αλλοδαπούς, και άλλαζαν 'εθνικότητες' εργατών τους σαν τα πουκάμισα. 'Σήκωσαν κεφάλι οι αιγύπτιοι; φέρτε μας πακιστανούς. Οι πακιστανοί; φέρτε μας σομαλούς.'... Μέχρι και στην τηλεόραση έβγαιναν και φώναζαν, παραπονούμενοι πάντα πως έλληνες εργάτες δεν υπάρχουν.Αλλά αυτοί δεν ήταν οι έλληνες αγρότες και οι κοινοί εργαζόμενοι. Ήταν οι μεγαλοκτηματίες και όχι οι πλειονότητα των ανθρώπων που όντως είδαν τα χωριά τους να περικυκλώνονται ξαφνικά από το "μαγκλαντές".Είναι τόσο άδικο να τους κατηγορείς - έστω και έμμεσα με το σχόλιό σου - βάζοντάς τους όλους σε ένα τσουβάλι.
μεγάλη μερίδα αγροτών απασχολούν παράνομα μετανάστες, είτε είναι μικροαγρότες, είτε μεγαλοκτηματίες. Η διαφορά έγκειται ότι οι περισσότεροι τουλάχιστον κοιτάζουν να πληρώνουν τους εργάτες και να τους παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ενώ μια μειοψηφία (συνήθως μεγαλοκτηματίες που μπορούν να διαθέτουν μπράβους) τους χρησιμοποιούν ως σκλάβους.