Οι Bauhaus για αρχάριους

Οι Bauhaus για αρχάριους Facebook Twitter
7

Ο Γιώργος Κ. επιλέγει σήμερα τα 13 κομμάτια που θα σύστηνε σε ακροατές που δεν πολυείχαν έρθει σε επαφή ακόμα με το συγκρότημα...

                                                                                  #####

Οι Βρετανοί Bauhaus δημιουργήθηκαν το 1978 και θεωρούνται το πρώτο gothic rock συγκρότημα. Διαλύθηκαν το 1983 έχοντας κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ. Επανασυνδέθηκαν το 1998 για συναυλίες και ξανά το 2005 ως το 2008 όταν και κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ Go Away White (το πρώτο τους από το 1983). Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.  

Στην λίστα δεν περιλαμβάνονται διασκευές για αυτό και δεν υπάρχουν τα Ziggy Stardust (D.Bowie), Third Unkle (B.Eno) και Telegram Sam (T. Rex) που τα συνιστώ ανεπιφύλακτα.  

1. Bela Lugosi's Dead. Για πολλούς είναι το πρώτο gothic rock σινγκλ που κυκλοφόρησε. Το τραγούδι αναφέρεται στο ηθοποιό ταινιών τρόμου Bela Lugosi που ήταν ο πρώτος που ενσάρκωσε κινηματογραφικά τον Κόμη Δράκουλα το 1931.

                                                                                         

2. The Passion of Lovers. Το δεύτερο σινγκλ από το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος (Mask) στο οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποιούν ακουστική κιθάρα και συνθεσάιζερ.

3. All We ever Wanted. Γιατί εκτός από πολύ ωραία γρήγορα κομμάτια γράψανε και μερικές υπέροχες αργές μελωδίες. Το τραγούδι διασκεύασαν σχετικά πρόσφατα οι MGMT.

4. She's in Parties. Το δέκατο και τελευταίο σινγκλ του γκρουπ ήταν και η μεγαλύτερη τους επιτυχία στην Μ. Βρετανία (26) μετά την διασκευή τους στο Ziggy Stardust του Bowie (15).

5. Lagartija Nick. Lagartija στα ισπανικά σημαίνει σαύρα.

6.  Spy in the Cab.  Σκοτεινό, πολύ σκοτεινό. Η μουσική του πάντα μου προκαλούσε ένα συναίσθημα ότι κάποιος με παρακολουθεί.

7. Spirit. Από τα πιο "χαρούμενα" τραγούδια του συγκροτήματος. Αυτή είναι η album version του τραγουδιού στην οποία ο Peter Murphy (τραγουδιστής) στα τελευταία δυόμιση λεπτά επαναλαμβάνει τον στίχο We love our audience!

8. Who Killed Mr. Moonlight? Ο θάνατος της αθωότητας. Ποτέ δεν θα μάθουμε ποιος σκότωσε τον κύριο Σεληνόφως.

9. In the Flat Field. Το ομώνυμο κομμάτι του πρώτου τους άλμπουμ. Περιέχει τον στίχο:                            

Where is the string that Theseus laid
Find me out this labyrinth place.

 

  

10. Silent Hedges.  Άλλο ένα υπέροχο, αργό κομμάτι τους. Πολλοί από τους στίχους του τραγουδιού είναι παρμένοι από το βιβλίο Brave New World του Aldous Huxley.  

 

       

11. The Three Shadows  Pt Ι , ΙΙ & ΙΙΙ. Τώρα θα μου πείτε ότι αυτά είναι τρία κομμάτια. Οκ, αλλά μπορείς να χωρίσεις μια τριλογία; Και από την στιγμή που τα βρήκα και τα τρία μαζί... Πάντα με εντυπωσίαζε το πώς κλιμακώνεται η μουσική από το πρώτο ως το τρίτο μέρος.

   

   

   

 + Bonus No1

    

Λίγο μετά τη διάλυση τον Bauhaus ο Peter Murphy μαζί με τον Mick Karn (κιθάρα, μπάσο, συνθεσάιζερ, σαξόφωνο) που και αυτός μόλις είχε φύγει από το συγκρότημα του, τους Japan, δημιούργησαν τους Dalis Car. Στο γκρουπ συμμετείχε και ο Paul Vincent Lawford (κρουστά). Κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ (The Waking Hour) και αυτό το σινγκλ:  

The Judgement Is The Mirror


Μετά και την διάλυση των Dalis Car ο Peter Murphy ακολούθησε σόλο καριέρα που συνεχίζεται ως σήμερα.

+ Bonus No2

Αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Πριν ακόμη την διάλυση των Bauhaus ο Daniel Ash (κιθάρα) και ο Kevin Haskins (ντραμς) μαζί με τον Glenn Campling (τεχνικός του γκρουπ στις συναυλίες) δημιούργησαν το side project Tones on Tail. Διαλύθηκαν το 1984 αφού είχαν κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ και μερικά Ε.Ρ. και σινγκλ.

Ένα χρόνο μετά ο Ash και ο Haskins μαζί με τον David J (μπασίστα των Bauhaus και αδερφό του Haskins) έφτιαξαν τους Love and Rockets. Κυκλοφόρησαν εφτά άλμπουμ και κάποια στιγμή είχαν και επιτυχία στην Αμερική με μεγαλύτερη το So Alive που πήγε στο Νο3 των US single charts.

So Alive 

     

Προσθέστε ελεύθερα :)

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

7 σχόλια
ήταν 5 τα άλμπουμ συμπεριλαμβανόμενου και του live press the eject and give me the tape. από το οποίο για κάποιο παράξενο λόγο μου άρεζε to hollow hills και το rose garden funeral of shores. πρώτη εμφάνιση των bauhaus στο ελληνικό κοινό 1980 εκπομπή μουσικόραμα the spy in the gab, μια στιγμή που με σημάδεψε μουσικά.