Δέκα αλησμόνητες σκηνές από τις ταινίες του Χίτσκοκ

Δέκα αλησμόνητες σκηνές από τις ταινίες του Χίτσκοκ Facebook Twitter
5

Αν ζούσε σήμερα, ο Αλφρεντ Χίτσκοκ, θα ήταν 114 ετών. Λίγο απίθανο μας φαίνεται για ένα σκηνοθέτη, του οποίου τις ταινίες, συστηματικά, κάθε καλοκαίρι, προβάλλουν οι θερινοί κινηματογράφοι (και είναι πάντα γεμάτοι) και του οποίου τις ταινίες κάθε καλοκαίρι βλέπουμε και ξαναβλέπουμε. Ζητήσαμε από ένα φαν των ταινιών του Χίτσκοκ, τον Χρήστο Γραμματίδη να διαλέξει δέκα σκηνές από τις ταινίες του Χίτσκοκ, τις οποίες κουβεντιάζουμε κάθε τόσο. Ας διαβάσουμε αυτές που μας έστειλε:

Δέκα σεκάνς από ταινίες του Χίτσκοκ που δεν θα ξεχάσω:

1. Strangers on a train (Ο Άγνωστος του Εξπρες)
Η σκηνή του στραγγαλισμού της Μίριαμ την οποία σκηνή βλέπουμε μέσα από τον αντικατοπτρισμό στα πεσμένα στα πάτωμα γυαλιά της. Τόση φινέτσα σε σκηνή φόνου δεν έχει καταγραφεί άλλοτε στην οθόνη. Μάθημα σκηνοθεσίας.

2. Dial M for murder (Τηλεφωνήστε: Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως)

Η σκηνή του φόνου νωρίς στο φιλμ. Η Grace Kelly μια οπτασία, η σκηνή χορογραφημένη εκπληκτικά και ο ωτακουστής στην άλλη άκρη της γραμμής του τηλεφώνου να ακούει το φόνο σε ζωντανή αναμετάδοση.

3. Rear Window (Σιωπηλός Μάρτυρας)
Η απολαυστική ηδονοβλεπτική τελευταία σκηνή. Αφού ρίχνουμε κλεφτιές ματιές σε όλα τα διαμερίσματα καταλήγουμε στη Grace Kelly, η οποία αφού μας έφαγε σε όλη την ταινία να κάνει το "αντράκι" αράζει αναπαυτικά και ξεφυλίζει το Bazaar να διαλέξει συνολάκια. Μέγας Χίτσκοκ!

4. To Catch a thief (Το Κυνήγι του Κλέφτη)
Η σκηνή που η Grace Kelly ξελογιάζει τον Cary Grant δείχνοντας του τα διαμάντια της (ξέρει ότι είναι κλέφτης αλλά είναι ριψοκίνδυνο κορίτσι). Πέρα από τη μαγεία ενός από τα πιο κλασάτα ζευγάρια που εμφανίστηκαν ποτέ στην οθόνη, το μισο-ειρωνικό παιχνίδι του μετρ Χίτσκοκ με τα πυροτεχνήματα είναι όλα τα λεφτά.

5. The Man who knew Too much (Ο Άνθρωπος που Γνώριζε Πολλά)
Το remake με τον James Stewart και την Doris Day. Ο Χίτσκοκ ξαναγυρίζει στο Χόλυγουντ μια παλιότερη ταινία της περιόδου που δούλευε στην Αγγλία. Η σκηνή που η Doris Day τραγουδάει το Que sera sera στο πιάνο και ο δάσκαλος μας δείχνει σκάλες, πόρτες, μούρες σε ένα από τα καλύτερα φινάλε ταινιών του. Άσε που η Doris Day (ιέρεια της ελαφρότητας) τραγουδάει easy listening! Σε πόσες ταινίες του Χίτσκοκ έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο?

6. Vertigo (Δεσμώτης του Ιλίγγου)
Τι να διαλέξω? Την αρχική σκηνή του κυνηγητού στις σκεπές, τη σκηνή στο μουσείο, τη σκηνή στο καμπαναριό απ' όπου πέφτει η Κιμ Νόβακ, τη σκηνή του ονείρου του James Stewart? Είναι σαν να διαλέγεις δάχτυλο από το χέρι σου. Αν έπρεπε ντε και σώνει θα διάλεγα τη σκηνή του ονείρου, όπου ο Χίτσκοκ απλώς διδάσκει.

7. North by Northwest (Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων)
Η σκηνή που το ψεκαστικό αεροπλάνο κυνηγάει τον cary Grant μέσα στο μισοέρημο κίτρινο τοπίο. Μια από τις πλέον διάσημες σκηνές δράσης στην ιστορία του κινηματογράφου, με εκπληκτικά καδραρίσματα και φοβερό μοντάζ.

8. Psycho (Ψυχώ)
Είναι κλισέ αλλά είναι αλήθεια: η σκηνή του φόνου στο ντους. Θα μπορούσε να μπει στα οπτικοακουστικά λεξικά του μέλλοντος δίπλα στον ορισμό της λέξης "κινηματογράφος".

9. The Birds (Τα Πουλιά)
Οι περισσότεροι θα σας πουν τη σεκάνς στο σχολείο με τα πουλιά στο προαύλιο και την κατοπινή επίθεση στα παιδιά (που έχει και πολύ χιούμορ του πάντα είρωνα και σαρκαστικού Χίτσκοκ). Εγώ θα διαλέξω τη σεκάνς με την έκρηξη στο βενζινάδικο πρώτον γιατί τα άνωθεν πανοραμίκ του Χίτσκοκ είναι ποίηση και δεύτερον γιατί λατρεύω το στιγμιότυπο με την πρωταγωνίστρια στον τηλεφωνικό θάλαμο.

10. Family Plot (Στη Σκιά του Τρόμου)
Και μια λιγότερο γνωστή: από την τελευταία ταινία του Χίτσκοκ η σκηνή με το ζευγάρι στο αυτοκίνητο με κομμένα τα φρένα. Ξεκαρδιστική σεκάνς που την βάζω για θυμίσω ότι ο Χίτσκοκ εκτός από μετρ του τρόμου ήταν και μετρ του χιούμορ.

*****

Οθόνες
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Συνέντευξη / Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Η Βρετανή ενδυματολόγος που βραβεύθηκε με Όσκαρ για την εκπληκτική δουλειά της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου περιγράφει στη LiFO πώς έπλασε τον ενδυματολογικό κώδικα της Μπέλα Μπάξτερ με αφορμή την έκθεση των κοστουμιών της ταινίας στο Μουσείο Μπενάκη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Το «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» και η διαφορά ανάμεσα στο λαϊκό και στο λαϊκίστικο θέαμα

Οθόνες / Το «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» και η διαφορά ανάμεσα στο λαϊκό και στο λαϊκίστικο θέαμα

Η γαλλική κωμωδία επιστρέφει στις αίθουσες δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία της. Μήπως όμως δεν πρόκειται για γνήσιο λαϊκό θέαμα, αλλά για την παρέκβασή του;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το αιώνιο καλοκαίρι του Ρομέρ./ Πού πήγαν τα καλοκαίρια που έμοιαζαν/Πού πήγε το καλοκαίρι που έμοιαζε με ταινία του Ρομέρ;

Οπτική Γωνία / Πού πήγε το καλοκαίρι που έμοιαζε με ταινία του Ρομέρ;

Δεν είναι μόνο η μαζικοποίηση του τουρισμού ούτε το άπιαστο όνειρο των διακοπών που τείνει να γίνει προνόμιο για λίγους, είναι και η ολοένα πιο δύσκολη αναζήτηση εκείνης της άχρονης στάσης απέναντι στα πράγματα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες, πιθανότατα το τελευταίο ευρέως αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό είδωλο μιας άλλης εποχής, ο Κλιντ Ίστγουντ κλείνει σήμερα τα 94.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

The Review / «Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

O Γιάννης Βασιλείου και ο Λουκάς Κατσίκας είδαν τις «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου και αναλύουν τα επιτεύγματα, αλλά και τις αστοχίες της ταινίας. Με καλοσύνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Πολιτισμός / Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Η προκλητική ανθολογία του Γιώργου Λάνθιμου, η νέα συμφωνία δράσης του Τζορτζ Μίλερ, μια έκπληξη από τη Γαλλία και ένα ωραιότατο ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Ζούμε, ρε! / «Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τους Δημήτρη Ζάχο και Θανάση Καφετζη, τους δύο δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «Λώξη» ενώ ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης μοιράζεται την εμπειρία του από τη θεατρική ομάδα «Εν δυνάμει», μέλος της οποίας είναι και η Λωξάνδρα.
THE LIFO TEAM
Marcello Mio

Ανταπόκριση / Marcello mio: Η πιο meta ταινία του φετινού Φεστιβάλ Καννών

Διανύοντας τη δική της πορεία κάτω από τη σκιά της μητέρας της, Κατρίν Ντενέβ, και το φάντασμα του εξίσου διάσημου πατέρα της, η Κιάρα αποφασίζει να υποδυθεί τον Μαστρογιάνι και να βγει μόνη της στη σέντρα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΕΣ ΟΙ ΣΚΗΝΕΣ..Στα "Πουλια" η Tippi Hedren, καθεται στο παγκακι εξω απο το σχολειο και αναβει ενα τσιγαρο. Η φωνη των παιδιων που τραγουδανε ακουγεται στην αυλη, ομως....... http://www.youtube.com/watch?v=ydLJtKlVVZwCrows on the Playground - The Birds (5/11) Movie CLIP (1963) HD
Τα αγαπημένα μου πλάνα είναι 2: το 1ο είναι στο North by Northwest το στατικό πλάνο από ψηλά στον Κάρι Γκράντ ενώ τρέχει να ξεφύγει, αμέσως μόλις έχει παγιδευτεί με το μαχαίρι σε δημόσιο χώρο, και το 2ο στο Strangers on a train, όταν ο πρωταγωνιστής αντιλαμβάνεται μέσα από το ταξί τον έτερο stranger να τον κοιτά από μακριά στεκόμενος μαυροντυμένος μπροστά σε ένα πελώριο κτίριο με λευκούς πυλώνες... Ανατριχιαστικά καλοδουλεμένα πλάνα για μένα!