Ανοίγοντας κεφάλια νεοναζιστών ή απλά ανοίγοντας την πόρτα του φρενοκομείου;

Ανοίγοντας κεφάλια νεοναζιστών ή απλά ανοίγοντας την πόρτα του φρενοκομείου; Facebook Twitter
10

Μερικές σκέψεις με αφορμή το πρόσφατο ψύχραιμο άρθρο του κ. Μακρή («Τον νεοναζισμό δεν τον πολεμάς με τα όπλα του») και ιδιαίτερα, σε σχέση με πολλά αφελή σχόλια του κοινού:

Α) Αναφέρεται κατά κόρον ότι τον αντίπαλο τον πολεμάς με τα ίδια του τα όπλα ("Fight fire with fire", κτλ - προφανώς υπάρχουν ακόμα fan των Metallica). Δεν χρειάζεται να έχεις εμβαθύνει στη στρατηγική, τον Liddell Hart ή τον von Clausewitz για να γνωρίζεις ότι αυτό αποτελεί μπούρδα. Οι Ταλιμπάν ή οι Παλαιστίνιοι δεν στέλνουν F-16 για να βομβαρδίσουν τους αντιπάλους τους (όπως πχ κάνουν οι ΗΠΑ ή οι Ισραηλινοί), και γιατί δεν έχουν μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και διότι, ακόμα και αν είχαν, δεν θα μπορούσαν ποτέ να φτάσουν την υπεροπλία ή το επίπεδο εκπαίδευσης και πολεμικής ετοιμότητας των αντιπάλων τους. Αντιθέτως, επιλέγουν τα μέσα (χωρίς να τα κρίνω) που είναι κατά την άποψή τους προσφορότερα για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεται εδώ να επαναλάβουμε γνωστά πράγματα για τη διαμάχη Ζαχαριάδη - Βαφειάδη για τον έπρεπε ή όχι, ο ανταρτοπόλεμος να λάβει μορφή συμβατικού εκ παρατάξεως πολέμου (που οδήγησε και στην ήττα της Αριστεράς στον Εμφύλιο). 

Επομένως, σε ό,τι αφορά τη ΧΑ, τα ερωτήματα που προκύπτουν  είναι τα εξής: 

1) Το γρονθοκόπημα τυχαίου περαστικού (που θεωρήθηκε ότι υποστηρίζει φασιστικές ιδεολογίες) αποτελεί μορφή πάλης κατά της ΧΑ που εξυπηρετεί κάποιο συγκεκριμένο σκοπό; Δηλαδή, αυτός ο τύπος (που για την οικονομία της συζήτησης ας δεχτούμε προκαταβολικά ότι όντως είναι ακροδεξιός), τώρα που του ανοίξανε το κεφάλι, θα αλλάξει πολιτικές απόψεις και δεν θα υποστηρίζει πλέον τη ΧΑ;; 

2) Εάν όντως είναι τραμπούκος και μαχαιροβγάλτης, μετά το κάζο του στο σουβλατζίδικο θα γίνει πλέον φιλήσυχος πολίτης;; Ή μάλλον θα ξεφύγει τελείως, και εκεί που ενδεχομένως απλά φόραγε μια μαύρη μπλούζα, τώρα θα ανοίγει κι' αυτός κεφάλια με μεγαλύτερη ευκολία (καί για λόγους εκδίκησης, αλλά καί διότι του δημιουργείται η εντύπωση ότι τελεί υπό δίωξη λόγω των - όποιων - πολιτικών του φρονημάτων;)

Β) Η επιλογή ή όχι της λύσης συστηματικής χρήσης βίας εναντίον μελών της ΧΑ (ως τρόπου αντιμετώπισης του φαινομένου) θα έπρεπε να ξεκινά το βασικό ερώτημα για την πρωταρχική - από στρατηγικής άποψης - απαιτούμενη αναλογία μέσων ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: Εάν καταλήξουμε στους δρόμους να ανοίγουμε ο ένας το κεφάλι του άλλου, είναι βέβαιο ότι νικητές θα είναι οι αντιφασίστες; Η ΧΑ έχει στρατιωτικού τύπου οργάνωση (με αλυσίδα διοίκησης, ομαδάρχες, κτλ), πολλά της μέλη οπλοφορούν (νόμιμα ή παράνομα), πολλοί είναι γνώστες πολεμικών τεχνών, και κάμποσοι είναι αρκετά καμένοι (και δίχως προσωπική ζωή), ώστε να ασχολούνται με τον Λαϊκό Σύνδεσμο (sic) όλη μέρα - κάθε μέρα (ίσως και νύχτα).

Οι χαβαλεδιάρηδες αντιφασίστες (επίσης sic) που περνούν τη μέρα τους στα αμφιθέατρα και τις καφετέριες,  ποιοί και πόσοι είναι και τί μπορούν να κάνουν, πέραν από το να πετάξουν μια μολότοφ ή να την πέσουν αιφνιδιαστικά όλοι μαζί στον περαστικό που πήγε μόνος του για σουβλάκια;; Στο ενδεχόμενο γενικευμένης σύγκρουσης, ποιοί νομίζετε ότι θα μέτραγαν περισσότερα θύματα; Και χωρίς καν να αναφερθούμε σε παράπλευρες απώλειες (πχ σε φιλήσυχους δημοσιογράφους, που καταδικάζουν κάθε μορφής βία,  και οργανώνουν ημερίδα για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, αλλά θα καταλήξουν στο νοσοκομείο ως μέλη του «αντίπαλου στρατοπέδου»). 

Και στην τελική, ασχέτως θυμάτων και νεομαρτύρων, τίθεται ξεκάθαρα το ζήτημα επίτευξης του Αντικειμενικού Σκοπού: Υπάρχει πιθανότητα με ανοιγμένα κεφάλια να ξεριζωθεί η επιρροή της ΧΑ στην κοινωνία;; Όσοι το πιστεύουν αυτό, όχι μόνο είναι ανιστόρητοι και ανίδεοι για μορφές διεξαγωγής αγώνα, αλλά και ανόητοι. Μην μπερδεύεστε, το θέμα δεν είναι καθόλου ιδεολογικό. Είναι κυρίως τεχνικό.

Προσέξτε: Δεν αναφέρομαι σε «ομάδες περιφρούρησης» (όπως οι «Μαύροι Πάνθηρες» της Ελλάδας). Στην περίπτωση αυτή, όντως, εξυπηρετείται η έννοια της αποτροπής (σε κάποιο βαθμό, τουλάχιστον). Υπό το ρίσκο πάντοτε ότι έτσι δημιουργείται και ένας ευδιάκριτος στόχος για τους τραμπούκους της ΧΑ. Και υπό την ένσταση ότι μιλάμε για μια μορφή αυτοδικίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θυμάται κανείς το «Σύλλογο Ελλήνων Ληστευθέντων»; Θυμάται κανείς τις ομάδες περιφρούρησης σε χωριά της Β. Ελλάδας, με «αγαναχτισμένους πολίτες» που περιπολούσαν στους δρόμους με κυνηγητικές καραμπίνες για το φόβο των Αλβανών ληστών; Σας άρεσαν όλα αυτά; Όχι; Μα γιατί, σε τί διαφέρουν (από τεχνικής άποψης); Και αυτοί μέτραγαν μεταξύ τους θύματα ληστειών, βιασμών και δολοφονιών.

Ο γέρος ο Καραμανλής είχε πει ότι όποιος ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου θα πρέπει να είναι και έτοιμος για να αντιμετωπίσει αυτούς που θα βρει μέσα. Αυτοί που άνοιξαν το κεφάλι του περαστικού (εικαζόμενου ως χρυσαυγίτη) είναι βέβαιοι για το άν το άνοιγμα της πόρτας είναι όντως η καλύτερη λύση;

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
οκ ολα αυτα τα φασιστακια ειναι ακαλλιεργειτα κτλ αλλα τι ειμαι εγω να τους μορφωσω?γιατι θα επρεπε εγω να κοιταξω να μορφωσω τους φασιστεσ και οχι να υπερασπιστω τον εαυτο μου? ο καθενας ειναι υπευθυνοσ για τις πραξεις του. και ποιοσ ποτε αντεδρασε στο οτι,δηποτε εχοντας τις πιθανοτιτες με το μερος του? κοιμομαστε που κομομαστε ορθιοι..αν εναντιωνομαστε και στους λιγουσ που αντιδρουν καηκαμε..και στην τελικη για να απαντησω στον προλογο σου αν οι αραβες ηταν εννςμενοι και δεν τρωγονταν μεταξυ τουσ (καλη ωρα) στην αμερικη αραβικα 8α μιλουσαν.
Vangelis1972 4.7.2013 | 14:58 Μα φυσικά και είναι πολιτικά έξυπνη. Η οργάνωση τους δεν δημιουργήθηκε χθες, αλλά φρόντισε την κατάλληλη στιγμή να κάνει αισθητή την παρουσία της. Γιατί αντί στη θέση της Χ.Α δεν είναι ο ΛΑΟΣ όπως είπες; Επειδή το αν θα καταφέρεις να καλύψεις το όποιο κενό, εξαρτάται από την ικανότητα σου να χειριστείς σωστά την προκειμένη κατάσταση. Μην ξεχνάς ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ακμάζουν τα ''άκρα''. Όσον αφορά στο ότι καλύπτουν το κενό ασφάλειας που υπάρχει στην κοινωνία, νομίζω ότι το έγραψα πιο πάνω. Προφανώς αυτό καλύπτουν. Δεν ξέρω πού μπερδεύτηκες. Αντιδράσεις δε θα υπάρξουν γιατί η αστυνομία ελέγχει αν υπάρχουν εγκληματίες (εδώ γελάμε), αλλά γιατί θα τραμπουκίσει το μετανάστη (νόμιμο ή μη), γιατί θα του επιτεθεί λεκτικά μειώνοντας τον σαν να ήταν σκουπίδι και γιατί πιθανότατα θα τον χτυπήσει (πληθώρα περιστατικών) και γιατί με μία λέξη, είναι ΜΠΑΤΣΟΣ! Κάνει κατάχρηση εξουσίας και επειδή φοράει στολη, νομίζει ότι είναι κάποιος. Και εντάξει, ας μην κρυβόμαστε. Χ.Α και αστυνομία είναι ένα και το αυτό. Α, και προσωπικά, βλέπω μόνο αυθαιρεσίες απο την αστυνομία, αλλα αυτό είναι άλλο θέμα. Για τη χρήση του όρου ''φασίστας'' : φασίστας δεν είναι μόνο ο χρυσαυγιτης. Φασίστας μπορεί να είναι ο μπακάλης της γειτονιάς σου, ένας γιατρός, ένας καθηγητής, ένας αριστερός κτλ. Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία. Είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα, την κοινωνία, την οικογένεια, τη δουλειά και το ρόλο-θέση σου μέσα σ αυτές. Οι ριζωμένες αντιλήψεις γίνονται τρόπος ζωής, οπότε ναι, φασίστας μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε και όχι, δε βοηθάμε τη χ.α έτσι.Τέλος, για να απαντήσω στην ερώτηση σου, όχι δε θα αποκλειστεί απο τη Βουλή αν δείρεις έναν τυχαίο φασίστα. Το θέμα είναι να καταλάβουν τα πρωτοπαλίκαρα ότι δε θα μένουμε παθητικοί στις εγκληματικές συμπεριφορές τους, περιμένοντας να πάρουν τη θέση του Σαμαρά. Ότι δεν μπορούν να χτυπάνε μετανάστες, ομοφυλόφιλους, αριστερούς, αναρχικούς και δεν ξέρω και εγώ πόσους ακόμα και να σκοτώνουν επειδή έτσι γουστάρουν. Γι αυτό θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση, ακόμα κ αν αυτή η αντίδραση είναι η βία. Άλλωστε, μόνο από βία καταλαβαίνουν. Αυτό έχουν μάθει, αυτό πράττουν. Είναι ή αυτοί ή εμείς. Δεν υπάρχει μέση λύση.
Ναι οκ, αν και μπάζει σε κάποια σημεία ο συλλογισμός σου, έχει μία βάση, αλλά, ποιά είναι η αντιπρόταση σου; Ναι, οι συνειδήσεις δε γεννιούνται με τραμπουκισμό, η παιδεία είναι το κλειδί, όμως ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι κάτι τέτοιο είναι απλά δε γίνεται. Όταν έχεις να κάνεις με ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟ, όταν έχεις να κάνεις με ΦΑΣΙΣΜΟ, δε χαϊδεύεις αυτιά, απαντάς δραστικά. Όταν βλέπεις παντού ανεγκέφαλα φασισταριά, που απειλούν ολόκληρη κοινωνία, που την πέφτουν 10 σε έναν γιατί έτσι έχουν μάθει, δεν κάθεσαι στον καναπέ σου με τη φραπεδιά, για να δεις τη συνέχεια, γιατί πολύ απλά δεν την έχουν πέσει ακόμα σε σένα. Αντί λοιπόν να σκέφτεσαι τις συνέπειες της μάχης, σκέψου ότι πρέπει να δοθεί αυτή η μάχη αν σε λίγο καιρό δε θέλεις να δεις το Μιχαλολιάκο να σε κυβερνάει. Επίσης, σκέψου πώς θα αντιδράσεις όταν πλακώσουν στο ξύλο τη γκόμενα σου επειδή είναι αριστερή ή όταν θα θέλουν να κάνουν ευθανασία στον θείο σου επειδή είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Υ.Γ έχουμε πόλεμο μωρό μου. διάλεξε στρατόπεδο.
Πιθανότατα δεν διάβασες με προσοχή τα προηγούμενα. Η μάχη πρέπει να δοθεί, αλλά όχι με τους όρους και τις πρακτικές των αντιπάλων σου. Εάν μου τύχει να τσακωθώ στο δρόμο με δάσκαλο πολεμικών τεχνών, προσωπικά, θα προτιμήσω να τον κοπανήσω στο κεφάλι με ένα καδρόνι. Θα ήταν ηλίθιο να παίξω καράτε - και ειδικά εάν οι γνώσεις μου περιορίζονται στα όσα έχω μάθει από τις ταινίες του Τζάκι Τσαν. Η μάχη θα πρέπει να είναι ιδεολογική. Με την παιδεία ο κόσμος θα μάθει τί πρεσβεύει η ΧΑ και με επιχειρήματα θα αποδομηθεί ο λαϊκισμός της - όχι με μπουνιές. Στις μπουνιές η ΧΑ θα είναι πάντα καλύτερη. Άν τώρα δεις μια ομάδα μπράβων να επιτίθενται σε κάποιον φουκαρά στο δρόμο, προφανώς και θα πρέπει να τον προστατέψεις, ακόμα και άν αυτό απαιτεί τη χρήση βίας. Η περίπτωση όμως αυτή δεν έχει καμία σχέση με το σαπάκιασμα τυχαίου περαστικού που φοράει εθνικιστική μπλούζα. Η τυφλή βία κατά των ιδεολογικών αντιπάλων σου (πέραν της αναποτελεσματικότητάς της), σε ρίχνει στο επίπεδο των αντιπάλων σου και σου στερεί το ηθικό επιχείρημα.Η ΧΑ, από μιά οργάνωση μιας δράκας περιθωριακών, έφτασε να εκπροσωπείται στη βουλή με σημαντικά ποσοστά. Απαιτήθηκαν 30 χρόνια για να γίνει αυτό, μαζί με την "φιλότιμη" προσπάθεια των πολιτικών κομμάτων που έκαναν παν δυνατόν για να αυτογελιοποιηθούν και να κάνουν τη ΧΑ να φαντάζει σοβαρή εναλλακτική. Ε λοιπόν, αντίστοιχα, θα απαιτηθεί πολύς καιρός, πολλές προσπάθειες από πλευράς παιδείας, και πολύ-πολύ σοβαρότητα από τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να υπάρξει αντιστροφή της τάσης. Ας το πάρουμε απόφαση: Η ΧΑ δεν θα ξεκουμπιστεί ούτε εύκολα, ούτε άμεσα (με μπουνιές ή χωρίς).
Συμφωνώ στα περισσότερα. ΑΛΛΑ, πιστεύεις ειλικρινά ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει, που όπως λες κ εσύ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη βουλή με σημαντικό ποσοστό, υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος και το περιθώριο να αλλάξει ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων που την υποστηρίζουν και να συνειδητοποιήσουν τι εστί Χ.Α. ; Γιατί εγώ βλέπω πως με κάθε ενέργεια της, ενδυναμώνεται όλο και περισσότερο... Μιλάμε για μία παράταξη, πολιτικά έξυπνη,που χώθηκε την κατάλληλη στιγμή για να γεμίσει το πολιτικό κενό. Ή μάλλον, ξέρουμε καλά ότι την άφησαν να χωθεί για να αποπροσανατολίσει, οπότε δε θα υπάρξει σοβαρότητα από τα πολιτικά κόμματα. Δεν ξέρω αν η λύση είναι βία στη βία και μόνο, αλλά έχουν καταφέρει να δώσουν σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, την εικόνα των '' καλών παιδιών'' που μάχονται την αδικία. Παράδειγμα, βοηθάμε γιαγιάδες να πάρουν τη σύνταξη τους, διοργανώνουμε σισσίτια για Έλληνες. Είχα δει στις ειδήσεις μια γυναίκα που ανέφερε ληστείες στην περιοχή της και έλεγε ότι τηλεφωνούν σε μέλη της Χ.Α για προστασία... Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι δεν πρόκειται απλώς για άγνοια. Η αγανάκτηση, η απελπισία και η ανασφάλεια, οδηγούν στην αύξηση των ποσοστών της. Αφού δεν τους παρέχει ασφάλεια το κράτος, βρίσκουν ως δεκανίκι τη Χ.Α. Το έγραψα και πιο πάνω ότι όντως το όπλο θα έπρεπε να είναι η παιδεία, αλλά εμένα μου φαίνεται τουλάχιστον ουτοπικό. Η παιδεία θα έπρεπε να ήταν υπόβαθρο πολύ πριν αρχίσουν να εξαπλώνονται. Τώρα, και τα πιο σωστά επιχειρήματα να δώσεις σε ανθρώπους σαν αυτούς που προανέφερα, δε θα καταφέρεις να ξεριζώσεις από μέσα τους τέτοιες αντιλήψεις. Εδώ έκαναν μαθήματα ιστορίας σε παιδάκια, φυσικα με τη συγκατάθεση των γονιών τους. Είσαι ξενοφοβικός; Πάρε τη Χ.Α. Δεν έχεις να φας; Πάρε τη Χ.Α. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και οφείλουμε να αντιδράσουμε με όποιο μέσο, με όποιο κόστος.
Gypsy Spirit 4.7.2013 | 13:27 Και εγώ συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα γράφεις. ΑΛΛΑ πιστεύεις ειλικρινά ότι η ΧΑ θα αποκλειστεί από τη Βουλή (ή την κοινωνία) δέρνοντας ένα τύπο (ή πολλούς τύπους) που πήγε να αγοράσει σουβλάκια;Η ΧΑ δεν είναι αναγκαστικά μια οργάνωση «πολιτικά έξυπνη, που χώθηκε την κατάλληλη στιγμή». Ο Αριστοτέλης μας έχει προειδοποιήσει προ πολλού ότι η φύση απεχθάνεται τα κενά. Η δημιουργία δυνάμεων που τείνουν να καταλάβουν τα (πολιτικά/πολιτιστικά ή άλλα) κενά, γίνεται αυτόματα. Και εκεί ακριβώς έγκειται η ευθύνη όλων μας, γιατί επιτρέψαμε να δημιουργηθούν αυτά τα κενά. Ακόμα και άν, με μαγικό κόλπο εξαφανίζαμε τον Μιχαλολιάκο και την παρέα του, θα ήταν θέμα (λίγου) χρόνου να εμφανιστεί το μόρφωμα που θα έπαιζε αυτό το ρόλο. Μπορεί να λεγόταν Νέα ΕΠΕΝ ή Νέα ΕΝΕΚ ή οτιδήποτε άλλο. Ή μπορεί να ήταν υπάρχον κόμμα (πχ ο ΛΑΟΣ) που διαισθανόμενο την πολιτική συγκυρία, θα μετατόπιζε εαυτόν περισσότερο ακροδεξιά. Η ΧΑ (και η κάθε ΧΑ) είναι το σύμπτωμα, όχι η ίδια η ασθένεια. Η ασθένεια είναι η «αγανάκτηση, η απελπισία και η ανασφάλεια» που αναφέρεις κι’ εσύ. Στη τέχνη του πολέμου (εσύ δεν είπες ότι είναι πόλεμος;) δεν υπάρχει βασικότερο λάθος, από τη σύγχυση μεταξύ σκοπών και μέσων, μεταξύ αιτίων και αποτελεσμάτων.Με τα όσα προαναφέρθηκαν (που αναγνωρίζω πως είναι λίγο βαριά/εκτενή και γι’ αυτό ίσως και βαρετά), δύσκολα θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει ή διαφωνήσει, διότι δεν αποτελούν προσωπικές μου απόψεις, αλλά απλή εφαρμογή των νομοτελειών της Στρατηγικής στο αντικείμενο της πάλης κατά της ΧΑ. Όμως στο σημείο αυτό, θα εκφράσω προσωπικές απόψεις (και σίγουρα θα γίνω δυσάρεστος): Εσύ λες ότι η ΧΑ κερδίζει εντυπώσεις διότι πχ βοηθάει τη γιαγιά να πάρει τη σύνταξή της. Ερώτηση: Στην προκειμένη περίπτωση, ποιό δημιουργηθέν κενό καλύπτει η ΧΑ;; Θέλεις να στο πώ; Δεν θα σου αρέσει: Καλύπτει το κενό ασφάλειας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Ερώτηση: Την επόμενη φορά που θα κάνει η αστυνομία επιχείρηση-σκούπα, για να ελέγξει εάν υπάρχουν εγκληματίες που κυκλοφορούν στους δρόμους και για να πάρει δακτυλικά αποτυπώματα από λαθρομετανάστες (για τους οποίους, εκ των πραγμάτων ουδέν στοιχείο ταυτότητας έχει – αφού είναι παράνομοι), θα υπάρξουν ναι ή όχι φανατικές αντιδράσεις από πολλούς;; (μπορεί και από εσένα προσωπικά – αλλά αυτό είναι αδιάφορο). Πρόσεξε, δεν λέω να κάνουμε τα στραβά μάτια σε αστυνομικές αυθαιρεσίες. Λέω να ξεσηκώνουμε τον κόσμο, όταν η αστυνομία κάνει κάτι για το οποίο έχει εντολές (και αν δεν το κάνει αυτή, θα το κάνουν οι παλικαράδες της ΧΑ). Ακόμα χειρότερα: Θα κατηγορηθούν οι επιχειρήσεις αυτές ως «φασιστικές»;; Με το να βαφτίζουμε τους πάντες «φασίστες», αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύ βοηθάμε τη ΧΑ;; «Το Indymedia να λειτουργεί με τα λεφτά του έλληνα φορολογούμενου. Δεν σου αρέσει; Είσαι φασίστας», κτλ. Προηγουμένως, αναφέρθηκε η ευθύνη όλων μας για τη δημιουργία «κενών» που εκμεταλλεύεται η ΧΑ. Είναι δεδομένη η ευθύνη των κομμάτων και του πολιτικού κόσμου, είναι δεδομένη η ευθύνη της (ανύπαρκτης στις μέρες μας) πνευματικής ηγεσίας, αλλά δυστυχώς είναι δεδομένες και οι ευθύνες πολλών που εμφανίζονται μπροστάρηδες στον αγώνα κατά της ΧΑ (και ανοίγουν τα κεφάλια κάποιων που πήγαν να αγοράσουν σουβλάκια φορώντας εθνικιστική φανέλα).
Χωρίς να παραγνωρίζουμε την πιθανότητα κάμποσοι τραμπούκοι της ΧΑ να είναι θρασύδειλοι ψευτόμαγκες (όπου η ενδεχόμενη βίαιη αντίδραση στις πρακτικές τους να είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα), γεγονός παραμένει ότι ο "Λαϊκός Σύνδεσμος" βασίζει την δράση του: α) Σε συγκεκριμένα - προβεβλημένα στελέχη του, που είναι απόλυτα εξοικειωμένα στη βία (και αποτελούν τα "ινδάλματα- πρότυπα" για τους άλλους) και β) Στο στρατιωτικού τύπου οργανόγραμμα, με διάφορα επίπεδα επιχειρησιακής διοίκησης, που επιτρέπει (άνευ αντιλογίας) στην πραγματοποίηση ομαδικών χτυπημάτων (όπου η προσωπική "παλικαριά" του καθενός είναι δευτερεύουσας σημασίας). Επομένως, η αντίληψη ότι το ξυλοκόπημα τυχαίων χρυσαυγιτών, θα αποθαρρύνει από τη διάπραξη τραμπουκισμών, είναι εντελώς αβάσιμη. Αντιθέτως, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω πόλωση, και ενδεχομένως, ανεξέλεγκτη κλιμάκωση και ανοικτή κοινωνική σύγκρουση (όπου οι παράπλευρες απώλειες - σε μετανάστες και όχι μόνο - θα είναι μεγαλύτερες απ' ό,τι στους ίδιους τους άμεσα εμπλεκόμενους. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι οπαδοί της "δυναμικής" αντίδρασης προς τη ΧΑ έχουν συνειδητοποιήσει πόσοι αθώοι μπορεί να γίνουν θύματα σ' αυτή τη σύγκρουση: Στους περισσότερους πολέμους οι άμαχοι πληρώνουν πολύ βαρύτερο φόρο αίματος, απ' ό,τι οι ίδιοι οι εμπόλεμοι). Εξ άλλου, επαναφέροντας τη συζήτηση στη σχέση μέσων ως προς τον επιδιωκόμενο ΑΝΣΚ (Αντικειμενικό Σκοπό), είναι γνωστό ότι η ΧΑ στρατολογεί νέα μέλη σε γυμναστήρια, αθλητικούς συλλόγους και σχολές πολεμικών τεχνών. Κυρίως απευθύνεται σε νέους ανθρώπους που νοιώθουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, έχουν την εντύπωση ότι ζουν μια ζωή χωρίς νόημα/σκοπό και θεωρούν ότι με την ένταξή τους σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, επιτέλους, μπορούν να κάνουν κάτι για να αλλάξουν την κοινωνία στην οποία ζούν. Και η ικανοποίηση από την εξυπηρέτηση του αγελαίου τους ένστικτου, καθόλου δεν πρόκειται να αντισταθμιστεί από ενδεχόμενο φόβο αντιποίνων. Αντιθέτως, η προοπτική ηρωοποίησής τους (είτε ως θύματα της αντίπαλης δράσης, είτε ως "εκδικητές" σε αντιφασιστικές επιθέσεις), θα κάνει τη συμμετοχή τους σε τραμπουκισμούς ακόμα πιο ενθουσιώδη. Με δύο λόγια, πρόκειται για νέους οι οποίοι συνιστούν πολύ προσφορότερο μέσο για βίαιη επίλυση διαφορών, από τους διάφορους αντιφασίστες, που είναι συνηθισμένοι στις ομιλίες στα αμφιθέατρα (ή έστω, σε ένα τελείως διαφορετικού τύπου "αντάρτικο πόλεων" με κουκούλες, πετροπόλεμο και μολότοφ). Συνεπώς, η χρήση τυφλής βίας κατά μελών (ή εικαζόμενων μελών) της ΧΑ, δεν αποτελεί ικανό μέσο για την επίτευξη του (όποιου - συζητήσιμο είναι) ΑΝΣΚ. Ως προς το τελευταίο: Έχει παρατηρηθεί τελευταία ότι η ΧΑ, στην προσπάθειά της να κάνει ανοίγματα σε λιγότερο λούμπεν στοιχεία (για να προσεταιριστεί πχ μικροαστούς), προσπαθεί να περιορίσει την τραμπουκική συμπεριφορά των μελών της. Αυτό βεβαίως, καθόλου δεν σημαίνει ότι απορρίπτει τη ρατσιστική της ιδεολογία. Ακόμα και στο (απολύτως απίθανο) ενδεχόμενο νίκης των αντιφασιστών σε ένα βίαιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους δρόμους, το μόνο που θα έχει επιτευχθεί είναι ο περιορισμός των επιθέσεων της ΧΑ. Μα το θέμα όμως δεν είναι μόνο η βία της ΧΑ, αλλά και η αύξηση της εκλογικής της επιρροής. Άν το ζήτημα ήταν μόνο η βία, τότε θα έπρεπε να είμαστε χαρούμενοι με τη σημερινή κατάσταση, αφού οι εκλογικοί σχεδιασμοί της ΧΑ έχουν οδηγήσει σε ανάλογη αυτοσυγκράτηση των μελών της. Από τα παραπάνω, είναι προφανές πως: 1) Δεν υπάρχει πιθανότητα οι αντιφασίστες να βγουν νικητές σε ενδεχόμενη ανοικτή σύγκρουση με τη ΧΑ. 2) Ακόμα και άν έβγαιναν νικητές, σε τίποτα αυτό δεν θα άλλαζε την επιρροή της ΧΑ σε διάφορα κοινωνικά στρώματα. 3) Η πιθανότητα ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, μπορεί να έχει θύματα προερχόμενα σε εντελώς άσχετες κατηγορίες (δημοσιογράφους, ειρηνικούς ακτιβιστές, μέλη ΜΚΟ και μετανάστες, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς).Οι αντιφασίστες αδυνατούν να κατανοήσουν ότι μπαίνοντας στη λογική της «βίαιης λύσης», παίζουν το παιχνίδι της ΧΑ. Ακλουθώντας τη βλακώδη λογική του «πολεμάς τον εχθρό σου με τα ίδια του τα όπλα», καταλήγουν να παίζουν εναντίον ενός αντιπάλου, με τα όπλα που έχει επιλέξει ο αντίπαλος, στο γήπεδο που έχει επιλέξει ο αντίπαλος και τη στιγμή που έχει επιλέξει ο αντίπαλος: Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δεχθεί γκολ ήδη από τα αποδυτήρια.Τον αντίπαλο δεν το πολεμάς με τα ίδια του τα όπλα (τί ανοησία!!), τον αντίπαλο τον πολεμάς με αυτά τα μέσα που είναι προσφορότερα σε σένα – όχι σ’ αυτόν. Το μόνο που εξυπηρετεί η βία είναι η ικανοποίηση του αισθήματος προσωπικής εκδίκησης. Ας το σκεφτούν ορισμένοι αν αξίζει τον κόπο, γιατί ο Μακιαβέλι θα έλεγε ότι μπορείς να ξεκινήσεις έναν πόλεμο όποτε θέλεις. Από εκεί και πέρα όμως, δεν μπορείς να τον σταματήσεις, όποτε θέλεις.
Ξεκινώντας με τις αγνότερες προθέσεις μεν, δείχνεις ωστόσο ότι δεν έδωσες την παραμικρή προσοχή σε όσα επισημαίνει το άρθρο, όπως δυστυχώς και πολλοί άλλοι με καλές προθέσεις και ιδιοσυγκρασιακές αντιδράσεις...
Στην πηγάδα ρε..Οι φασίστες μόνο από φόβο καταλαβαίνουν, ζουν από αυτόν. Τον προκαλούν στον ξένο, στον μετανάστη, στον ομοφυλόφιλο, στον άρρωστο κοκ. Μόνο από φόβο θα χαμπαριάσουν, το κατάλαβες?? Είναι σαν το παιδί που δεν παίρνει από λόγια και του λες "ορίστε ακούμπα το μάτι να δεις ότι καίει".. Γι αυτό σου λέω, μηδενική ανοχή στον φασισμό.