«Δεν είμαστε επιστήμονες πολιτικοί είμαστε»

Facebook Twitter
2

Μόλυνση στον Κόλπο του Μεξικού; Καλέστε την υποεπιτροπή υδατικών πόρων της χώρας μας!

«Δεν είμαστε επιστήμονες πολιτικοί είμαστε». Με αυτή την ατάκα σταμάτησα το ζάπινγκ χθες το μεσημέρι στο κανάλι της Βουλής. Μια υποεπιτροπή για την διαχείριση υδατικών πόρων, δεν θα ήταν πάνω από δέκα άτομα, συνεδρίαζε. «Και θα ερχόμαστε εδώ κάθε εβδομάδα αν πληρώνουν μια φορά το μήνα;» συνέχισε ο βουλευτής.

«Εμείς δεν είμαστε καθηγητές πανεπιστημίου βουλευτές είμαστε. Πρώτα το θέμα θα πάει στους πενήντα της επιτροπής. Να τα βλέπουμε και εμείς τα θέματα αλλά τι να κάνουμε;» συνέχισε ο βουλευτής λες και οι κάμερες δεν έγραφαν.

Η πρόεδρος από το βάθρο της πήρε το λόγο και είπε μισογελώντας: «Εμείς μπορεί να σας καλέσουμε και δυο φορές το μήνα. Εσείς αν θέλετε ελάτε» και η αχόρταγη κάμερα έπεσε πάνω στο βουλευτή που κουνούσε το κεφάλι του.

Ύστερα πήρε το λόγο μια βουλευτής που προσπάθησε να εξηγήσει την ματαιότητα του πράγματος. Ότι ακόμα και αν η υποεπιτροπή πάει στον τόπο του οικολογικού εγκλήματος δεν θα γίνει κάτι. «Ειδοποιήσαμε ότι θα πάμε στον Ασωπό για έλεγχο επειδή είχαμε διάφορες καταγγελίες. Και ξέρετε τι είδαμε όταν πήγαμε στο σημείο; Είχαν ρίξει καθαρό νερό στο σημείο που ήταν τα λήμματα για να μας κοροϊδέψουν και φαινόταν ότι δεν είχε μόλυνση» (σ.σ πως γίνεται αυτό;)

Με το φτωχό μου το μυαλό αναρωτήθηκα: Αφού θέλει να κάνει έλεγχο μια υποεπιτροπή για ρύπανση ενός ποταμού. Αφού έχει την πληροφορία. Πρέπει και να ειδοποιήσει; Ναι, και ένα μικρό παιδί το ξέρει πόσο μάλλον μια υποεπιτροπή της Βουλής: Ο ξαφνικός έλεγχος είναι ο καλύτερος.

Η κουβέντα συνεχίστηκε χαλαρά για ένα τέταρτο στο ίδιο κλίμα. Ο βουλευτής πάλι χτυπήθηκε για τα «επιστημονικά δεδομένα» όταν κάποια είπε ότι μπορεί να είναι πολιτικοί, αλλά αφού το θέμα είναι το περιβάλλον πρέπει να ενημερώνονται για τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Στο τέλος η πρόεδρος της υποεπιτροπής τους ευχαρίστησε όλους, για την πρώτη μέρα της συνεδρίας (σ.σ «Κάθε αρχή και δύσκολη αλλά η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται») και ευχήθηκε να ξαναβρεθούν όλοι μαζί στην επόμενη συνεδρία.

Στην συνεδρία που θα μπορούσε να ήσουν εσύ που διαβάζεις, εγώ, οι μανάδες μας, ένας τύπος που θα μαζεύαμε από τη στάση των αστικών λεωφορείων, ο οποιοσδήποτε. Γιατί;

Γιατί αυτή η υποεπιτροπή, όπως και διάφορες επιτροπές, για να μην σου πω υπουργεία έχουν γίνει με τέτοιο τρόπο σε αυτή την χώρα για να περνάει ευχάριστα η ώρα.

Γιατί όσο και να λέμε ότι «η κρίση άλλαξε τους πολιτικούς» τόσο διαπιστώνουμε ότι οι πολιτικοί είναι ίδιοι.

Γιατί πρέπει να γκρεμιστεί από τα θεμέλια της η βλακεία ενός συστήματος, και να μπουν σε θέσεις άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά για το αντικείμενο που θέλουν να ασχοληθούν.

Γιατί αυτή η υποεπιτροπή υποβαθμίζει την νοημοσύνη μας.

Γιατί το «όλα είναι σκατά» των μηδενιστών φοβάμαι ότι είναι η πραγματικότητα μας.

Και τώρα μπορείς να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να πεις στον εαυτό σου: «Μακάρι να ήμουν για μέρα υποεπιτροπή και θα σας έδειχνα εγώ». Παραλλάσσοντας το γνωστό «μακάρι να ήμουν για μια μέρα πρωθυπουργός και θα βλέπατε» που τόσο αρέσει σε μερικούς.

Είπαμε, μην λέμε και υπερβολές.

Εντωμεταξύ, καθώς θα συνεχίζουν να συνεδριάζουν οι υποεπιτροπές, οι επιτροπές και τα υπουργεία, η ρύπανση στον Ασωπό καλά θα κρατεί. Όμως, για να ξαναγυρίσουμε στην αρχή, ποιος νοιάζεται; Αφού οι άνθρωποι είναι πολιτικοί δεν είναι επιστήμονες...

Απαραίτητη σημείωση

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων στις 14 Νοεμβρίου, όπου προβλήθηκε χθες από το κανάλι της Βουλής.

Υ. Γ

Και μετά πάω στο site της Βουλής και βλέπω τα εξής για την υποεπιτροπή:

«Αντικείμενο της υποεπιτροπής είναι η διαρκής παρακολούθηση, αξιολόγηση και αποτύπωση της κατάστασης των υδατικών πόρων της Χώρας, η διερεύνηση και εκτίμηση ζητημάτων που σχετίζονται με την επάρκειά τους και η υποβολή προτάσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.»

(περιμένω τις προτάσεις με αγωνία)

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
οι θετικοί επιστήμονες δεν κάνουν για πολιτικοί. δεν αντέχουν τις πολιτικές συμβάσεις. γι αυτο και δεν βλέπουμε πολλούς. ακόμα κι αν βάζουν υποψηφιότητα. αυτοί που τελικά εκλέγονται είναι άτομα που έχουν χρήμα. ή ξέρουν από δημόσιες σχέσεις. ή παίζαν σε μια τηλεοπτική σειρά. και τοποθετούνται σε επιτροπές που δεν έχουν καμία σχέση. με βάση πολιτικά συμφέροντα. και νομίζουν πως επειδή βάζουν κουτάκια κοκακόλας στον μπλε κάδο ξέρουν τι πάει να πει περιβάλλον. ή ότι το σώσανε. άντε και του χρόνου.