Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »

Γυναίκες, τι σάς θυμώνει σήμερα;

Πέντε δυναμικές γυναίκες (που δεν είναι βέβαια «τρελές» ή «υστερικές») μας μίλησαν για όλα αυτά που τις εξοργίζουν μέσα στον κόσμο των ανδρών

Για την ακρίβεια είναι οργισμένες. Κι αυτός ο θυμός είναι δικαιολογημένος. Είναι ένας θυμός που κατάπιναν εδώ και χρόνια. Όμως η οργή γένους θηλυκού φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει να εκτονώνεται ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα αποτιναχθούν τα στερεότυπα στα οποία θύματα συχνά φαίνεται ότι πέφτουν και οι ίδιοι οι άνδρες.

 

Μαθαίνουμε από παιδιά ότι o γυναικείος θυμός είναι αφύσικος ή καταστροφικός. Οι εκρήξεις θυμού είναι πολύ πιο αποδεκτές στα αγόρια απ' ότι στα κορίτσια. Οι γυναίκες αργότερα στη ζωή τους όταν αναφέρονται σε «επεισόδια θυμού» συχνά αισθάνονται ντροπή κι αμηχανία.

 

Όταν θυμώνουν γίνονται «σκύλες», «παρανοϊκές», «υστερικές» και «τρελές» ενώ οι εκρήξεις θυμού ενός άνδρα δείχνουν δύναμη και επιβολή. Μια θυμωμένη γυναίκα κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα ενώ μια θλιβερή, παθητική γυναίκα προκαλεί ευκολότερα τη συμπάθεια. Εξυπακούεται ότι η απελευθέρωση και η αποκωδικοποίηση του θηλυκού θυμού θα πάρει καιρό.

 

 

Όταν θυμώνουν γίνονται «σκύλες», «παρανοϊκές», «υστερικές» και «τρελές» ενώ οι εκρήξεις θυμού ενός άνδρα δείχνουν δύναμη και επιβολή. Μια θυμωμένη γυναίκα κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα ενώ μια θλιβερή, παθητική γυναίκα προκαλεί ευκολότερα τη συμπάθεια.

  

Καθένας μπορεί να θυμώσει, αυτό είναι εύκολο. Το να θυμώσεις όμως με τον σωστό άνθρωπο, στον σωστό βαθμό, για τον σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο δεν είναι και τόσο εύκολο, είχε πει – πολύ σοφά – κάποτε ο Αριστοτέλης.

 

Μήπως τώρα είναι η ώρα; Πέντε δυναμικές και θυμωμένες γυναίκες μας μίλησαν για όλα αυτά που τις εξοργίζουν μέσα στον κόσμο των ανδρών.

 

Αυτό δεν είναι ένα παραλήρημα

Της Γεωργίας Καλαφάτη

 

Και ανίδεος να είναι κανείς, θα έχει παρατηρήσει πως ο κόσμος της τέχνης το τελευταίο διάστημα έχει κατακλυστεί από μειονότητες. LGBTQ+, άφρο και φεμινισμός πρωταγωνιστούν επιτέλους σε εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο. Αυτή η ξαφνική ευαισθητοποίηση, αν και θα έπρεπε να με χαροποιεί πολύ, κατά βάθος με αγχώνει.

 

Φοβάμαι πως κι αυτό είναι μια νέα μαρκετίστικη μόδα που θα περάσει σύντομα, σαν ένα ακόμη trend. Οι παχουλές είναι οι νέες skinny, οι βιολογικές τροφές είναι το νέο Rolex. Όχι απαραίτητα γιατί έχουμε εξελιχθεί μα επειδή οι αγορές εκμεταλλεύονται εμπορικά στο έπακρον όποια νέα ιδέα αποκτά ρεύμα στους εναλλακτικούς τρόπους σκέψης.

 

Μπορεί φαινομενικά οι μειονότητες να κερδίζουν πολύτιμο έδαφος, όμως πραγματικός νικητής παραμένει ο ύστερος καπιταλισμός, απόγονος του φόβου και της πατριαρχίας.

 

Το περιθώριο έχει μετατραπεί σε φάμπρικα-αιδοίο που πετά ασταμάτητα ιδέες-φούσκες για branding σε ντιζαϊνάτα διαφημιστικά γραφεία. Ο φεμινισμός μοσχοπουλιέται στα t-shirts του H&M μόνο 9,90.


Αυτό δεν είναι ένα παραλήρημα οργανωμένης κομμουνίστριας. Πιστέψτε με, συμπαθώ αρκετά, σε κάποια σημεία του, τον καπιταλισμό. Κατανοώ, έστω, πως ο καπιταλισμός ήταν αναπόφευκτο κομμάτι της ανθρώπινης εξέλιξης. Μη σου πω και η πατριαρχία. Κατανοώ πώς ένα φοβισμένο ζωάκι στη ζούγκλα μετατρέπεται αργά και σταδιακά σε αχόρταγο φαλλοκρατικό θηρίο.

 

Είναι ένστικτο επιβίωσης το να θες να γίνεις ο αρχηγός της αγέλης. Αλλά οι αιώνες πέρασαν, εντιμότατοι κύριοι. Έχετε στέγη, σουβλάκια, ουμάμι, touch screen. Σοβαρό μεγεθυντή πέους δεν έχετε ακόμη, αλλά μη σκάτε. Και δέκα μέτρα να σας γινόταν, πάλι δεν θα σας έφτανε, αν ο διπλανός σας τον είχε έντεκα.

 

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη νύχτα που έτρεχα μες στο σκοτάδι να ξεφύγω απ' τα χέρια γνωστού στελέχους πολυεθνικής δισκογραφικής εταιρείας, ο οποίος, ντοπαρισμένος, φώναζε από μακριά «μωρή, πουτάνα, άλλες θα παρακάλαγαν να είναι στη θέση σου».

 

Κι ακούστε τώρα το φανταστικό: έχετε όλα τα εργαλεία για να αποκτήσετε από νεαρή ηλικία κριτική σκέψη και να μην επαναλαμβάνετε τις μπαρούφες των προγόνων σας. Έχετε τη δυνατότητα, πολλές φορές και δωρεάν από τον δήμο σας, να πάτε σε ψυχολόγο, βρε αδερφέ! Πραγματικά, αν ανήκετε στα λευκά ενήλικα αρσενικά, δεν έχετε καμία δικαιολογία.


Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη νύχτα που έτρεχα μες στο σκοτάδι να ξεφύγω απ' τα χέρια γνωστού στελέχους πολυεθνικής δισκογραφικής εταιρείας, ο οποίος, ντοπαρισμένος, φώναζε από μακριά «μωρή, πουτάνα, άλλες θα παρακάλαγαν να είναι στη θέση σου».


Γιατί, ως γνωστόν, γυναίκα τραγουδίστρια, αν δεν τον φάει, καριέρα δεν κάνει. Ούτε τον συμμαθητή μου ξεχνάω που έβαζε όλη την τάξη να παριστάνει ότι ξυρίζεται με το που έμπαινα στην τάξη κάθε μέρα για τέσσερα χρόνια, επειδή, λόγω ορμονικού προβλήματος, είχα πολλή τριχοφυΐα.

 

Γιατί, βεβαίως, η γυναίκα αποκλειστικά πρέπει να είναι λεία και απαλή, ένα μπιζουδάκι που ζουζουνίζοντας χασκογελά, ενώ από το πράμα της πετιούνται αχνιστά cupcakes, για να είναι αντάξια διείσδυσης και κοινωνικά αποδεκτή. Αλλιώς είναι η «φλόμπα», το «μπάζο», η «γκατζόλα».

 

Δεν θα ξεχάσω που στα 19 μου άκουσα γνωστό ροκ μουσικό να μου λέει «Γιωργίτσα μου, οι τραγουδίστριες πρέπει να είναι ή πάρα πολύ αδύνατες ή big mamas, ενδιάμεσο δεν υπάρχει, δεκαπέντε κιλά να χάσεις». Δεν ξεχνώ πόσες φορές με έχουν καλέσει να συμμετάσχω σε φεστιβάλ και συζητήσεις μόνο και μόνο για «να υπάρχει και μία γυναίκα». Ή όταν σπούδαζα αγιογραφία, που με προειδοποιούσαν όλοι πως γυναίκα δεν μπορεί ποτέ να γίνει μεγάλη αγιογράφος, γιατί λόγω φύλου και περιόδου δεν επιτρέπεται να ζωγραφίζει εντός του ιερού.

 

Μα, πιο πολύ απ' όλα, θυμώνω με το εξής: είμαι 35 χρονών κι ακόμη δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση για το αν τελικά θέλω όντως να κάνω παιδί. Γιατί μου έχει γίνει τέτοια πλύση εγκεφάλου από μικρό παιδί για το δεδομένο της μητρότητας, νιώθω τόσο άχρηστη ώρες-ώρες που δεν έχω γίνει μάνα, που δεν μου έχει μείνει ούτε μια στάλα χώρος για το ενδεχόμενο να ζήσω τη ζωή μου ευτυχισμένη χωρίς παιδιά.


Δεν ζούμε ακόμη το αυτονόητο. Πως ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εμφάνισης, ηλικίας, σεξουαλικών προτιμήσεων κ.λπ. κάθε άνθρωπος, αν δεν βλάπτει τον διπλανό του, έχει δικαίωμα να ζει και να εκφράζεται όπως θέλει, να είναι ο εαυτός του και να έχει ίσα δικαιώματα με τον συνάνθρωπό του.

 
Βλέποντας πρόσφατα στο YouΤube ένα βίντεο της αμφιλεγόμενης mc ονόματι Cupcakke, αναρωτήθηκα πόσοι viewers, αφού ξεπεράσουν το αρχικό σοκ, θα συνειδητοποιήσουν πόσοι και πόσοι άντρες mcs εδώ και δεκαετίες κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ημίγυμνοι, με γραφικές κινήσεις και προβοκατόρικους στίχους, εξιστορούν με λεπτομέρεια και χυδαιότητα τα ερωτικά τους κατορθώματα επάνω στα οπίσθια των bitches. Ξαφνικά, ένα κορίτσι κάνει το ίδιο πράγμα και η πράξη μετατρέπεται αυτόματα σε trashy. Σαφώς και υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.


Υπάρχει μια άτυπη απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου για τις γυναίκες. Δεν αρκεί το γεγονός ότι πληρωνόμαστε λιγότερο. Μια γυναίκα πρέπει να σκεφτεί τριπλά πριν μιλήσει π.χ. για τον αριθμό των εραστών της, τον αυνανισμό, πολλές φορές και για τα όνειρά της.

 

Πιστεύω πως αν ένα κορίτσι δηλώσει, για παράδειγμα, «θέλω να μετακομίσω μόνη μου στο Βερολίνο», «θέλω να αφιερωθώ στην καριέρα μου», «θέλω φέτος το καλοκαίρι να το κάνω ασύστολα», θα δεχτεί απίστευτη κριτική, ενώ για έναν άντρα θα ήταν φυσιολογικότατες ατάκες.


Γενικά, έχουμε την τάση να τα κατατάσσουμε όλα σε κουτάκια. Άντρας και κομμωτής ίσον αδερφή, οι χοντροί είναι αστείοι κ.λπ. Ο φεμινιστικός αγώνας είναι άλλος ένας αγώνας ενάντια στα κουτάκια, άλλος ένας μεγάλος αγώνας προς την ελευθερία, και η ελευθερία δεν είναι μόνο πολιτική έννοια.

 

Είναι βαθιά ψυχική ανάγκη να μπορεί ο άνθρωπος να είναι ο εαυτός του και να γίνεται αποδεκτός χωρίς να χρειάζεται να καμουφλαριστεί για να είναι αρεστός. Αλλιώς γεμίζει κόμπλεξ, ανασφάλειες, φοβίες και αυτολύπηση.

 

Δεν έχουμε άλλο χρόνο για τέτοια, η ζωή είναι ωραία και θα τη χαρούμε, ελεύθερα, κι ας μη μας εγκρίνετε.

 

Διατάραξη κοινής ησυχίας

Της Ρίκας Βαγιάννη

 

Ήσυχο καλοκαιρινό βράδυ στην Ξενοκράτους, τέλος του προηγούμενου αιώνα. Το φαρδύ πεζοδρόμιο απέναντι, που οδηγεί στο περίπτερο, προέκταση του σπιτιού μου.

 

Με τις πιτζάμες για γάλα, για τσιγάρα, για μπίρες, για μια γρήγορη τον σκύλο. Η μαγαζατόρισσα δικός μας άνθρωπος, φαμίλια. Πάνω που παίρνω τα ρέστα, ακούγονται τα ουρλιαχτά.

 

«Mε σκοτώνεις, βοήθεια, βοήθεια, βοήθειααααααα». Koπανητά στα έπιπλα, υπόκωφοι θόρυβοι, τα ουρλιαχτά άναρθρα πια «αααααααα». «Τη δέρνει», μου εξηγούν από το περίπτερο, «συνέχεια αυτό γίνεται, λείπει για μέρες και ξαφνικά έρχεται και τη δέρνει».

 

Aστυνομία τώρα, αποφασίζουμε. Καλούμε, απαντούν και βάζουν τις φωνές από το μπαλκόνι να «την αφήσει ήσυχη, γιατί έρχονται να τον δέσουν». Οι φωνές υποχωρούν σε κλάμα που εξασθενεί, σαν από εξαντλημένο ζωάκι.

 

Έρχονται. Στο Κολωνάκι η Αστυνομία έρχεται γρήγορα. Τους εξηγούμε. Ανεβαίνουν. Ένας μένει κάτω και μας συμβουλεύει να γυρίσουμε στις δουλειές μας.

 

«Θα τη σκοτώσει, τον ακούσαμε, την απειλούσε καθώς τη βάραγε». «Eσείς οι γυναίκες είστε υπερβολικές» μας μαλώνει πατρικά και θέλω ΤΩΡΑ να του δαγκώσω το λαρύγγι. Αλλά δεν το δαγκώνω, γιατί εν τω μεταξύ κατεβαίνουν οι άλλοι δύο της αστυνομίας από το σπίτι, «έγιναν συστάσεις» μας εξηγούν ικανοποιημένοι, «ότι κάνουν φασαρία και ενοχλούν».

 

«Μα, η κοπέλα φώναζε βοήθεια ότι τη σκοτώνουν, δεν πρόκειται για φασαρία». «Γυναίκες. Υπερβολικές, όπως πάντα». Έφυγαν. Αισθανόμουν τον θυμό μου καυτό, κατάλαβα τι πάει να πει «βρασμός ψυχής» που λένε στα δικαστήρια, στ' αλήθεια έβραζε το είναι μου από μέσα από το κρέας μου.

 

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, φευγάτη πια από τη γειτονιά, σταμάτησα στο περίπτερο. «Θυμάσαι εκείνη τη νύχτα;» με ρώτησε η παλιά φιλενάδα ανάμεσα σε τσίχλες, πουράκια και αξεσουάρ ηλεκτρονικών τσιγάρων, ιδέα ασύλληπτη στα τέλη του προηγούμενου αιώνα.

 

Η Ξενοκράτους είχε αλλάξει, οι άνθρωποι ήταν άλλοι και μόνο ο θυμός μου, εκείνο το πικρό καυτό φλέμα οργής που μου κόμπιαζε τον λαιμό, ξεχείλισε πάλι και μ' έπνιξε, ίδιο σαν εκείνη τη νύχτα. Γυναικείες υπερβολές, βλέπετε.

 

Οι άντρες νέας κοπής δεν είναι ούτε πιο προοδευτικοί αλλά ούτε και πιο απελευθερωμένοι

Της Σελάνας Βροντή

 

Πρo καιρoύ είχα γράψει στο Facebook την εξής φράση: «Κάποια στιγμή θέλω να γράψω ένα βιβλίο με θέμα τη ζωή μιας single mom στην Ελλάδα». Υπήρξαν πολλοί, ειδικά φίλοι από το εξωτερικό, που με παρότρυναν να το κάνω, ορισμένοι, μάλιστα, μου πρότειναν να το μετατρέψω σε σενάριο.

 

Ωστόσο, το νόημα της δημοσίευσης δεν ήταν να εκφράσω κάποιου είδους συγγραφική φιλοδοξία αλλά μια δημοσιογραφική ανάγκη να φέρω στο φως τη δύσκολη καθημερινότητα μιας ελληνικής μονογονεϊκής οικογένειας και, φυσικά, το πώς μπορεί να νιώθει σήμερα μια εργαζόμενη μητέρα, μόνη με δύο ανήλικα τέκνα, όπως είμαι εγώ.

 

Είναι ζόρι να μεγαλώνεις παιδιά, οποιαδήποτε εποχή. Αυτό δεν χωράει αμφιβολία. Όμως την εποχή μας τα προβλήματα είναι ασύμμετρα και πιο «ύπουλα»: έχουν πέσει οι μισθοί, υπάρχει μεγάλη ανεργία, έχουν καταργηθεί ή μειωθεί δραματικά τα κοινωνικά επιδόματα, έχει αυξηθεί η ανασφάλεια και το άγχος, επικρατεί ο φόβος.


Πέρα από την οικονομική στενοχώρια, ένας μόνος γονιός, μια γυναίκα στη συγκεκριμένη περίπτωση, σηκώνει ένα ψυχολογικό φορτίο τόσο βαρύ, που καμιά φορά κάνει τα γόνατά της να λυγίζουν.

 

Τότε είναι σαν να ακούω από το βάθος (του κεφαλιού μου) τη φωνή ενός φανταστικού Χρήστου Ιακώβου που μου φωνάζει «Κάτσε κάτω από την μπάρα!» κι εγώ στέκομαι, κι ας τρέμω ολόκληρη. Μερικές φορές όμως δεν τα καταφέρνω και «πέφτω».

 

Στην Ελλάδα της κρίσης, δυστυχώς, δεν υπάρχει ουσιαστική μέριμνα για τις ανύπαντρες μητέρες ή τις διαζευγμένες. Αν, λοιπόν, δεν σου δίνει διατροφή ο πρώην (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει), δεν είσαι ευκατάστατη, δεν έχεις δουλειά, ή αν έχεις και τα εισοδήματά σου δεν επαρκούν, δεν έχεις ακίνητη περιουσία, δεν φτάνει η σύνταξη της μαμάς, τότε την έχεις βαμμένη.

 

Στην ελληνική κοινωνία έχει επικρατήσει η έκφραση «ηρωίδα μάνα», γιατί με αυτήν αναγνωρίζονται οι κόποι αυτού του μέλους της οικογένειας. Και μένα με έχουν αποκαλέσει έτσι πολλές φορές, αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν με τιμά αυτός ο όρος και θα εξηγήσω το γιατί.

 

Στη Σουηδία μια χωρισμένη δεν αγχώνεται με το θέμα της διατροφής: ο άντρας την πληρώνει στο κράτος κι εκείνο με τη σειρά του τη δίνει σε κείνη. Εδώ όμως είναι συνηθισμένο φαινόμενο ο πατέρας να μην πληρώνει τίποτα ή να δίνει πολύ λιγότερα χρήματα απ' όσα έχουν οριστεί για τις ανάγκες των παιδιών.

 

Πολλές μητέρες καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Άλλες όμως δεν το κάνουν για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους ή γιατί θεωρούν ότι είναι ένας χαμένος αγώνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές να αναγκάζονται να κάνουν αρκετές θυσίες, που ξεκινούν από την απώλεια του ελεύθερου χρόνου τους μέχρι την αδυναμία να διεκδικήσουν μια καλύτερη καριέρα.

 

Με λυπεί και με θυμώνει αυτή η κατάσταση γιατί ανήκω σε μια γενιά που υποτίθεται ότι έχει απολαύσει τα προνόμια του φεμινισμού, που θεωρεί αυτονόητη την ισότητα. Αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

 

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλοί είναι ότι η σύγχρονη γυναίκα έχει αναλάβει την ανατροφή των παιδιών και τη διαχείριση του σπιτιού, που είναι μια μη αμειβόμενη εργασία, πολύ απαιτητική. Ο χρόνος που απαιτείται γι'αυτό της στερεί τη δυνατότητα να πιάσει και δεύτερη, αν υποθέσουμε ότι έχει πρώτη δουλειά.


Αυτή είναι μια «ηρωίδα» ή απλώς ένα «κορόιδο»; Ο οικογενειακός ψυχαναλυτής Κώστας Κοτζαμάνης μου είχε πει πρόσφατα σε μια κουβέντα που είχαμε: «Σήμερα η εργαζόμενη μητέρα είναι ο χειρότερος σκλάβος, εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ αυτή την κατάσταση! Η γυναίκα αυτή αισθάνεται αδικημένη και προδομένη, είναι ματαιωμένες οι προσδοκίες της. Αντί οι σπουδές και η εργασία να της εξασφαλίσουν κάποια προνόμια, απλώς οδηγούν στη συσσώρευση των δικών της υποχρεώσεων».

 

Απ' όλα όσα έζησα μέσα από τον δικό μου γάμο και χωρισμό, καταλαβαίνω ότι η πατριαρχία καλά κρατεί. Το πρόβλημα με τη σημερινή φαλλοκρατία, όμως, είναι ότι καλύπτεται από έναν αόρατο μανδύα, δεν είναι φανερή. Περίμενα ότι οι άντρες νέας κοπής θα ήταν πιο προοδευτικοί και απελευθερωμένοι από κοινωνικά στερεότυπα.

 

Ως Ελληνίδα μητέρα, λοιπόν, δεν θέλω να με λυπούνται ούτε να με θαυμάζουν για τις «υπερ-ηρωικές» μου δυνάμεις. Επιθυμώ υποστήριξη από το ελληνικό κράτος. Δικαιοσύνη και ισότητα.

 

Επίσης, θα μου άρεσε ο υπόλοιπος κόσμος να μην κάνει τα στραβά μάτια μπροστά σε αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι σωστό ούτε για τη γυναίκα αλλά κυρίως για τα παιδιά, γιατί, σύμφωνα με ψυχολόγους, τα παιδιά βιώνουν την αδικία αυτή ως κάτι το φυσιολογικό, την οποία, μεγαλώνοντας, συνήθως αναπαράγουν.

 

Αν στο σπίτι υπάρχει μπαμπούλας, θα πρέπει να τον ξεφορτωθείς

Της Στέργιας Κάββαλου

 

Θυμάμαι να παίζω μπαλόνια με μια φίλη στο δωμάτιό της. Να προσπαθούμε να μην πέσει κάτω το μπαλόνι. Φαίνεται ότι κάτι καταφέρναμε γιατί η ώρα είχε περάσει, η φίλη μου ήταν καλεσμένη για μεσημεριανό κυριακάτικο φαγητό σε μια θεία της πιο κάτω κι εμείς συνεχίζαμε να μετράμε λεπτά και σκορ.

 

Μέχρι που μπήκε ο μπαμπάς της και αφού της φώναξε που όλοι εκείνη περίμεναν για να πάνε επιτέλους στο τραπέζι, την έδειρε. Όχι πολύ, όχι δυνατά, όμως την έδειρε.

 

Η μαμά της αρκέστηκε στο να της δώσει το σωστό για την περίσταση μπουφάν, δικαιολογώντας τον πατέρα, ότι πραγματικά πεινούσε. Εγώ πάλι αποφάσισα να μην ξαναπάω σε κείνο το σπίτι γιατί αρκετούς φόβους είχα στο δικό μου και δεν χρειαζόμουν περισσότερους.

 

Κάθε φορά που παίρναμε βαθμούς, για παράδειγμα, ετοίμαζα μια βαλίτσα, άλλοτε νοητή άλλοτε την κόκκινη, τη μικρή, με τα δικά μου παιδικά απαραίτητα, έτοιμη να αποχαιρετίσω το δωμάτιό μου για κάποιο άγνωστο παγκάκι.

 

Ο λόγος ήταν ο φόβος για το μάλωμα εξαιτίας της κακής βαθμολογίας στα μαθηματικά, στα οποία δεν ήμουν ποτέ καλή και ούτε θα γινόμουν, κάτι που έκανε τον μπαμπά να μην είναι ούτε εκείνος καλός.

 

Αφού πέρναγε το δύσκολο, με υποσχέσεις για διάβασμα και τη συνδρομή της μαμάς-δικαιολογίας, και άδειαζα τις βαλίτσες, θύμωνα πάρα πολύ μαζί του που με είχε κάνει να αισθάνομαι χάλια για τον εαυτό μου, λoύζερ για κάτι τόσο ασήμαντο.

 

Αργότερα του θύμωνα που άφηνε τον αδερφό μου να πάει μόνος του διακοπές από το γυμνάσιο, ενώ εγώ πήγα πρώτη φορά με φίλους το καλοκαίρι της Γ' Λυκείου.

 

Όμως ο θυμός του σπιτιού πάει και σχολείο, όπου οι καθηγητές ήξεραν ποια αγοράκια του λυκείου ‒έλα, μωρέ, αγόρια είναι‒ είχαν γεμίσει τους τοίχους φασιστικά συνθήματα, σβάστικες και τον πίνακα ανακοινώσεων με τεύχη της εφημερίδας «Στόχος», αλλά εγώ έφαγα την αποβολή όταν απάντησα στα αίσχη τους.

 
Ο θυμός κάποτε προσπαθεί να πιάσει και δουλειά. Πας για interview υποψιασμένη κάπως από το τηλέφωνο ότι ο τύπος κάτι έπαθε με τη φωνή σου, για να τον δεις να σε περιμένει με μαστίγιο και δερμάτινο παντελόνι στο γραφείο κινηματογραφικής εταιρείας που κάνει παιδικά!

 

Και να έχεις και από πάνω τον μπαμπά σου να σε κατηγορεί που δεν πήρες ούτε αυτήν τη θέση. Γιατί πού να του πεις πώς και τι. Ντρέπεσαι και θέλεις να το ξεχάσεις. Νιώθεις ένοχη, φοβάσαι, θυμώνεις μόνη σου και τελικά υποχωρείς.

 

Δεν ξέρω πώς θα σπάσει η αλυσίδα. Μάλλον θα σπάσει στον πρώτο σου πυρήνα. Αν στο σπίτι υπάρχει μπαμπούλας, θα πρέπει να τον ξεφορτωθείς ή να τον μεταμορφώσεις σε κάτι πιο ήπιο και γλυκό με τη σκέψη πως αν φοβάσαι τον πατέρα, το πρώτο σου αντρικό πρότυπο, τον άνθρωπο που σε έφερε, τέλος πάντων, στον κόσμο, θα φοβάσαι για πάντα την ίδια τη ζωή, που νομοτελειακός της στόχος είναι να σε κάνει αυθύπαρκτο. Είτε είσαι άρρεν είτε θήλυ είτε ό,τι ορίζεις εσύ.

 

«Ο κύρης του σπιτιού» ή η «Μέρα μιας Μαίρης»

Της Σμαράγδας Αλεξανδρή

 

Όταν ξεκινάω μια συζήτηση περί ισότητας των φύλων με κάποιο άτομο που θεωρεί πως «έλα μωρέ, στο 2018 ζούμε, άντρες και γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα, τι χρειάζεται φεμινισμός;», φροντίζω αρχικά να υπενθυμίσω πως ο «ανεπτυγμένος» δυτικός κόσμος, στον οποίο, σε νομικό πλαίσιο τουλάχιστον, έχουν όντως γίνει κάποια βήματα προς την ισότητα ύστερα από συνεχείς μάχες, είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του κόσμου και καλό θα ήταν αυτό να μας αφορά.

 

Ύστερα, για να πάμε λίγο στα δικά μας, του βάζω να ακούσει το ιδιοφυές τραγούδι «Ο κύρης του σπιτιού» από τα Ημισκούμπρια και καπάκι τη «Μέρα μιας Μαίρης» της Αφροδίτης Μάνου.

 

Η αλήθεια είναι πως, ευτυχώς, αυτά τα τραγούδια απέχουν αρκετά πλέον από τη σημερινή πραγματικότητα και τη νοοτροπία της νέας γενιάς, αλλά είναι καλός τρόπος να βοηθήσεις κάποιον που δεν έχει τις προσλαμβάνουσες να μπει εύκολα στο κόνσεπτ.

 

Το ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι η ζυγαριά να ισορροπήσει για τους άντρες και τις γυναίκες είναι ξεκάθαρο, αν ρίξει κανείς μια ματιά γύρω του. Τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα, πήγα να πάρω δώρα στ' ανίψια μου από ένα μαγαζί με παιχνίδια. Τα παιχνίδια, χωρισμένα σε κοριτσίστικα και αγορίστικα. Ένας ροζ κι ένας μπλε διάδρομος.

 

Ο ροζ διάδρομος έχει μικρές κουζίνες, ταμειακές μηχανές, κουζινικά σκεύη, καροτσάκια σούπερ-μάρκετ, κούκλες, νεράιδες, φορέματα και παραμύθια που μιλάνε για την πριγκίπισσα και τον πρίγκιπα, ενώ ο μπλε διάδρομος έχει μηχανές, αυτοκίνητα, εργαλεία, όπλα, υπερήρωες και παραμύθια που μιλάνε για σούπερ περιπέτειες. Τι θα γινόταν, άραγε, αν τα παιχνίδια δεν ήταν χωρισμένα σε ροζ και μπλε διαδρόμους; Θα μας έβρισκε κάποιο κακό;

 

«Μα, ρε Σμαράγδα, είσαι υπερβολική. Αφού είναι διαφορετικά τα αγοράκια από τα τα κοριτσάκια από τη φύση τους. Αν πάω τον γιο μου σε μαγαζί με παιχνίδια, από μόνος του διαλέγει να πάει στα αυτοκινητάκια και τις μηχανές και η κόρη μου από μόνη της πηγαίνει στις κούκλες».

 

Μα, προφανώς. Αφού η «εκπαίδευση» αρχίζει από την κούνια. Ένα κορίτσι εκπαιδεύεται από μικρό για να γίνει «κορίτσι» κι ένα αγόρι αντίστοιχα εκπαιδεύεται από μικρό για να γίνει «αγόρι». Το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι το να είσαι κορίτσι δεν έχει τόσα προνόμια όσα το να είσαι αγόρι.

 

Δεν είναι αυτονόητα τα ίδια πράγματα. Κι αυτό δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο τις γυναίκες, γιατί στην πραγματικότητα είμαστε ένα σύστημα. Το να παλεύουμε για την ισότητα των ατόμων και για την εξάλειψη της όποιας αδικίας και ανισότητας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, γιατί είναι και προς όφελος όλων μας.

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
64 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 12 Επόμενα
Scotland for Holidays Scotland for Holidays 28.1.2018 | 15:11
Συμφωνω με οσα γραφτηκαν. Ο θυμος για τον οποιο μιλαει το αρθρο δυστυχως δεν αντιμετωπιζεται σοβαρα. Η κοινωνια αγνοει (δεν ειμαι σιγουρη ποσο σκοπιμα ή απο εσπευσμενη ταχυτητα) - και με τον ορο κοινωνια εννοω το συνολο των ανθρωπων, αντρες και γυναικες μαζι - οτι οταν υπαρχει θυμος που βραζει απο κατω, συνηθως βραζει για καποιο λογο. Δεν ειναι αποτελεσμα καποιου φευγαλαιου ξενερωματος για καπριτσιο που δεν περασε. Ο θυμος οπως και αλλα συναισθηματα, ειναι εγκυρο αισθημα που βασιζεται σε πραγματα που γυναικες ειδαν, εζησαν στο πετσι τους, ειναι αποτελεσμα συνομιλιων, εμπειριων, παρατηρησης (αιωνων) ανησυχιας για το πως διαγραφεται το μελλον. Αυτο με στεναχωρει περισσοτερο απο ολα. Στατιστικα μιλωντας, δεν ξερω γυναικα που να μην εχει δεχτει σεξουαλικη παρενοχληση οποιασδηποτε μορφης. Αντιθετως ξερω αντρες που δεν εχουν δεχτει σεξουαλικη παρενοχληση. Δεν ξερω γυναικες που να μην δισταζουν να μιλησουν για τον αριθμο των πρωην που ειχαν απο φοβο μην τις χαρακτηρισει ως ατομα αυτος ο αριθμος. Αντιθετως τους αντρες, οι υψηλοι αριθμοι τους κανουν εμπειρους, τους κανουν παιχτες. Αλλοι τροποι με τους οποιους εκδηλωνεται η ανισοτητα; Στα πολυ μικρα παιδακια οι ρολοι καλλιεργουνται ως εξης (συνηθως): το αγορακι αδερφακι ειναι αστειο και εξυπνο, το κοριτσακι αδερφακι ειναι ομορφο. Απλως ομορφο. Η εμφαση δινεται εκει συνηθως και οχι σε αλλα της χαρακτηριστικα. Στον εργασιακο χωρο υπαρχουν απειρα θεματα να θιξει κανεις. Δικο μου παραδειγμα, σε συνεντευξη για δουλεια σε κολλεγιο της Αθηνας χρονια πριν, ο κυριος που μου πηρε τη συνεντευξη δε σταματησε στιγμη να με 'κοβει'. Απορω αν ακουγε τις απαντησεις που του εδινα. Επισης απορω αν ηταν αντρας στη θεση μου, θα τον ακουγε προσεκτικοτερα;

Αυτες οι επισημανσεις, οταν γινονται, δεν βγαζουν θυμο προς τους αντρες. Βγαζουν θυμο προς το καθεστως της ανισοτητας. Αυτη ειναι μια διαφορα που εχει τεραστια σημασια και πρεπει να κατανοηθει, ωστε να μην προσπερνιουνται οι κραυγες για ισοτητα ως υστεριες, παραλογισμοι, αστειοτητες. Το να μπορεις να διαβλεπεις τα προβληματα της κοινωνιας (οταν τα προβληματα εχουν σχεση με αποδοση προνομιων by default) δεν σε βαζει αυτοματα απεναντι στον αλλο που εχει τα περισσοτερα προνομια. Ο αγωνας των φεμινιστριων δεν εχει μισος προς τους αντρες. Εχει νοημα ισοτητας. Μαζι μας θελουμε τους αντρες στον αγωνα αυτο. Και παντα με αγαπη εκατερωθεν.
avatar J.Brian 28.1.2018 | 18:27
Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με όλες τις γράφουσες. Έχω ένσταση, ως προς την αποδοχή του θυμού των ανδρών όμως. Ένας θυμωμένος άντρας είναι εξίσου τρομακτικός και επικίνδυνος με μία γυναίκα, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Ο θυμός είναι συνώνυμο της τρέλας και όταν ξεσπά είναι καθαρή βία, από όπου κι αν προέρχεται. Από τη δική μου, δε, προσωπική παρατήρηση, νομίζω ότι οι γυναίκες θυμώνουν περισσότερο, παρεξηγούνται περισσότερο και εκφράζονται περισσότερο. Έχουν βεβαίως πιο πολλούς λόγους, από τους άντρες , αλλά είναι και λίγο άλλοθι, ότι δεν τρομάζουν τους άλλους επειδή δε δέρνουν.
Εγώ προσωπικά, δεν το διαχωρίζω ως αίσθημα, που μου προκαλείται. Κάποιες γυναίκες, μπορεί να μη δέρνουν, αλλά προκαλούν τόσο με τα λόγια και τις θυμωμένες συμπεριφορές , που είναι ο ίδιος τραμπουκισμός και εξίσου τρομακτικές.
Όσον αφορά τι θυμώνει εμένα, σίγουρα οι επιθέσεις, φανερές ή ύπουλες, σχετικά με την ηλικία των γυναικών, σχετικά με το πως πρέπει να ζουν οι γυναίκες πάντα σύμφωνα με την ηλικία καθώς και η σίγουρη εικασία , πως όσες δεν τεκνοποίησαν ή δεν παντρεύτηκαν είναι οπωσδήποτε δυστυχισμένες.
Το κλασσικό, κρίμα ωραία κοπέλα που δεν παντρεύτηκες, χωρίς να το φέρει καμία κουβέντα, παλιότερα θα μπορούσε να με κάνει έξαλλη. Όπως επίσης, πως είναι δυνατόν , να μην έχεις εσύ κάποιον άντρα.......και πάλι το θέμα της εμφάνισης δηλαδή.
Γενικά οι βίαιες λεκτικές επιθέσεις, που γίνονται με επιμονή και σκοπό να φέρουν μια γυναίκα σε δύσκολη θέση και να την αναγκάσουν να μετανοήσει πικρά , που δεν πληρεί το στερεότυπο στο κεφάλι του κάθε τριμάλ.....
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι ζόρι τραβάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι......και είναι πολλοί δυστυχώς
avatar Βεβαιως 30.1.2018 | 13:21
Σε γενικες γραμμες απορω σε τι συμφωνεις, διαφωνεις και γιατι. Δε μιλαμε για θυμο αλλα για τρομοκτατια, ξυλοδαρμο και θανατους. Μπορει οι γυναικες να θυμωνουν, αλλοιμονο αν δεν το εκαναν με τους αντρες που εχουν, αλλα σπανια κοτωνουν και μονο για την επικρατηση της γνωμης, εξουσιας κλπ. που ειναι ιδιωμα αντρικο (γενικα). Δεν προκειται για "λεκτικες επιθεσεις" αλλα για αγριο γυλοδαρμο αγαπητε! Σχετικα με το οτι δεν καταλαβαινεις "τι ζορι τραβανε αυτοι οι ανθρωποι": Αν εχουν ψυχολογικες διαταραχες θα πρεπει το κρατος να αναλαβει τη θεραπεια τους και να εξασφαλισει την ασφαλεια των γυναικων. Τις περισσωτερες φορες αυτο που δεν καταλαβαινουμε ειναι η γαλουχηση της ανδρικης κοινωνας, ακομα κι απο τις ιδιες τις μαννες, που μεγαλωνουν πατριαρχες κι αντρογουρουνα! Και ποιοι ειναι αυτοι; Ολοι που βλεπουν τον εαυτο τους μοναδικο κι αξεπεραστο, που βλεπουν γυναικες, παιδια κλπ. σαν ιδιοκτησια τους, που επιβαλουν γμωμη γιατι εναι αντρες, που αποφασιζουν χωρις να ρωτησουν, που το παιζουν σκληροι, μαγκες, σατραπες, ερωτιλοι, αδιφιλονικητοι, και αλλα ευτραπελα. "Και ειναι πολλοι δυστυχως" κατα πως λες... Καιρος να καταλαβουμε τα δυσκολα, τα οφθαλοφανει δηλαδη...
avatar J.Brian 30.1.2018 | 18:03
Δεν ξέρω τι μπέρδεψες. Μίλησα μόνο για θυμό που εκφράζεται. Ούτε επεφήμισα τον ξυλοδαρμό ούτε τίποτα τέτοιο. Απλώς έκανα σχόλιο, πάνω στην κρίση περί θυμού, ότι κοινωνικά οι άντρες όταν θυμώνουν είναι δυναμικοί ενώ οι γυναίκες υστερικές. Διευκρίνισα ότι για εμένα και τα δύο είναι κατάπτυστα και ότι νομίζω , πως πολύ πιο συχνά οι γυναίκες γίνονται έξαλλες και ασκούν ψυχολογική βία επειδή πιστεύουν ότι η μόνη βία είναι το ξύλο.
Κι εσύ με επιβεβαιώνεις. Έχεις γίνει έξαλλη επειδή δε σου έκανε μία άγνωστη το χατίρι να συμφωνήσει με αυτό που έχεις στο κεφάλι σου. Γράφεις ένα άσχετο κατεβατό, χωρίς να έχει καμία σχέση με αυτό που είπα εγώ. Αν νομίζεις ότι είναι εντάξει αυτό που κάνεις οκ
Ψυχραιμία όμως
avatar Βεβαιως 30.1.2018 | 22:23
απαντηση στο απο κατω σχολιο. (J.Brian=
Μαλιστα, το λαθος ειναι δικο μου, δε διαβασα σωστα βλεπεις... Για ξαναδαβασε ομως τι πραγματι γραφεις, οχι τι νομιζεις η θελεις... Φυσικα φιλε μου, ολοι σε επιβεβαιωνουμε, εδω ειναι ισως το προβλημα!
avatar J.Brian 31.1.2018 | 01:05
από το θυμό σου, ούτε ότι είμαι γυναίκα δεν κατάλαβες.....το γράφω ξεκάθαρα το γένος.....ε τώρα ηρέμησε κι εσύ
avatar Βεβαιως 31.1.2018 | 11:35
Σχoλιαμος σε παρακατω σχολιo σου J.Brian
Πραγματι δεν το προσεξα οτι εισαι γυναικα, αυτο δε σημαινει οτι οι γυναικες, ολες, ειναι αυθεντιες στο θεμα ισοτητα. Εχω συναντησει πολλες που παρνουν το μερος του αντρα, κατι που μοιαζει με το "συνδρομο της Στοκχολμης" αν ξερεις.
Ουτε που θυμωσα, δεν τα εχω μαζι σου, απλα εχω αλλη αποψη απ αυτη που εχεις εσυ. Και ηρεμος ειμαι, ειναι το αρνητικο μου.
ας αποπειραθω να κανω τον δικηγορο του διαβολου,γνωριζοντας εκ των προτερων πως σε περιπτωση που τα βρειτε σκουρα και δεν μπορεσετε να μου απαντησετε με επιχειρηματα,θα καταφυγετε σε ευκολα τρικ,οπως η αποδοση του χαρακτηρισμου "μισογυνης,που χρηζει ψυχοθεραπειας"(ναι,αυτη ειναι αληθινη προτροπη μιας σχολιαστριας στη lifo,η οποια,αφου αδυνατουσε να αποδειξει πως εχω αδικο,εβγαλε τον ασο απο το μανικι πολλων γυναικων,σε μια υστατη προσπαθεια να εχει τον τελευταιο λογο).παμε,λοιπον:
"Μαθαίνουμε από παιδιά ότι o γυναικείος θυμός είναι αφύσικος ή καταστροφικός" Πηγή: www.lifo.gr
ναι,το μαθαινουμε.αλλα,απο ποιους; οταν εγω απο μικρο παιδι υφισταμαι την πλυση εγκεφαλου απο σχεδον ολες τις γυναικες του περιβαλλοντος μου,απο την μανα μου,και τις θειες μου,μεχρι τις δασκαλες μου,πως "οι γυναικες ειστε ευαισθητες και ειρηνικες και ευγενικες,σε αντιθεση με τους βαρβαρους,κακους ανδρες",να μην απογοητευομαι οταν σας βλεπω με τοση ευκολια να καταπατατε τα πιστευω σας;εστω κι αν αυτη η απογοητευση εκφραζεται με αδοκιμες λεξεις; θα ειμαι κακος/ψευτης,αν πω οτι μου λεγατε ψεμματα τοσο καιρο; οτι καταρρευσαν τα ειδωλα μου,τα οποια εσεις φροντισατε να κατασκευασετε για να μοσχοπουλησετε σε μενα;
"Σήμερα η εργαζόμενη μητέρα είναι ο χειρότερος σκλάβος" Πηγή: www.lifo.gr
αντιλαμβανεστε την αντιφαση,ε; σκλαβος ειναι αυτος που κανει κατι παρα τη θεληση του.κανεις δεν αναγκασε(βασει νομων,τουλαχιστον)τις γυναικες να γινουν μανες ή/και να βρουν δουλεια!
"Σοβαρό μεγεθυντή πέους δεν έχετε ακόμη, αλλά μη σκάτε. Και δέκα μέτρα να σας γινόταν, πάλι δεν θα σας έφτανε, αν ο διπλανός σας τον είχε έντεκα." Πηγή: www.lifo.gr
Ε,αλλιμονο! δεν θα ελλειπε και η ειρωνεια ως επιχειρημα;! προφανως μια σωματικη αναπηρια,η οποια επεκτεινεται και στην ψυχη,καθιστωντας και αυτην αναπηρη,ειναι κατι για να το χλευασουμε,ε; για να αναγκασουμε την αλλη πλευρα να συμφωνησει μαζι μας,τρεμωντας απο φοβο μηπως τον χαρακτηρισουμε ανικανο ή "μικρο"! ετσι θελετε να πολεμησετε την πατριαρχια; με συναισθηματικο εκβιασμο; πιστευετε πως αυτες ειναι οι αληθινες της ριζες; εχετε ουσιαστικες αποδειξεις γι αυτο που λετε; οχι ο,τι επινοησε ενας "επιστημονας" στο κεφαλι του,αποδειξεις! μπορειτε να μου προσκομισετε φωτογραφικα τεκμηρια και προφορικες συνεντευξεις/δηλωσεις/μαρτυριες ολων των πολεμαρχων της ιστοριας,ολων των κακων πατριαρχων διαχρονικα για να μας πεισετε;
εγω θα το τοποθετησω και αλλιως:εσεις θα πηγαινετε μ' εναν ανικανο σεξουαλικα;μ εναν που την εχει μικρη; ειστε τοσο υπερανω; δεν νομιζω! γιατι και πως,λοιπον,να μην αγχωνεται ενας ανδρας για το μεγεθος του πεους του;
"Ούτε τον συμμαθητή μου ξεχνάω που έβαζε όλη την τάξη να παριστάνει ότι ξυρίζεται" Πηγή: www.lifo.gr
θυμωσατε και μ' ολη τη ταξη; ειχε μονο αγορια; εαν οχι,θυμωσατε και με τα κοριτσια;
εν γενει,δεν ακουσα (σχεδον)καμια σας να θυμωνει οταν μια χωρισμενη παιρνει την μιση περιουσια του ανδρος της.η ανδροκρατια δεν τους εβγαλε αυτους τους νομους; εδω πως ειναι καλη,δηλαδη;
ουτε (σχεδον)καμια σας παραπονεθηκε που μονο ανδρες χανουν εναν χρονο απο την ζωη τους στον στρατο,μια υποχρεωση απο την οποια εχετε ξεγλιστρησει εδω και αιωνες, χωρις κανεναν σοβαρο λογο! οταν εμεις παμε με το ζορι,και εσεις ειστε εξω στα κλαμπακια,η πατριαρχια δεν το ορισε αυτο; γιατι δεν θυμωνετε κι εδω;

Αρχικά αφού το γνωρίζετε, γιατί κάνετε τον κόπο; Κατά δεύτερον, πως είστε τόσο σίγουρος ότι εσείς είχατε δίκιο και αυτή είχε άδικο; Assumption is the mother of all fuck-ups.
Υπεστήκατε πλύση εγκεφάλου, ότι οι γυναίκες είναι ειρηνικές και ευαίσθητες σε αντίθεση με τους βάρβαρους άνδρες; Δηλαδή σας προώθησαν ένα λανθασμένο στερεότυπο. Και μάλιστα όλο το γυναικείο σας περιβάλλον. Ή και το ανδρικό; Ο πατέρας σας συμφωνούσε με την μητέρα σας; . Επιπλέον βάζετε τον δικό σας τρόπο διαπαιδαγώγησης ως το κέντρο , και δεν είναι. Εμένα πάλι δεν μου προώθησαν κάτι τέτοιο. Ευτυχώς. Όπως και να χει, δεν φταίμε εμείς αν η ανατροφή σας σε αυτό το κομμάτι ήταν λανθασμένη και ανεπαρκής, από όποιον και αν προέρχεται. Ένας άνθρωπος όταν εισέρχεται στον ενήλικο κόσμο, θα διαπιστώσει πως του είπαν πολλά ψέματα. Καλό θα είναι να δει την αλήθεια κατάματα, να μην απογοητεύεται τόσο εύκολα και να διορθώσει αυτά που έχει μάθει λάθος.
Κατά μία έννοια η δουλειά είναι δουλεία. Άρα σε αυτή την περίπτωση όλοι σκλάβοι είμαστε. Πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όρος χρησιμοποιείται μεταφορικά, ως κάποιος που δουλεύει πολύ, σαν σκλάβος, χωρίς να έχει βοήθεια ή τις κατάλληλες απολαβές για αυτά που παρέχει. Κάτι που δεν συμβαίνει στη Σουηδία, όπως αναφέρθηκε και στο κείμενο, όπου η μητέρα χρίζει βοήθειας από το κράτος. Θεωρείτε ότι οι ανύπαντρες μητέρες έχουν την ίδια αντιμετώπιση και εδώ; Ή μήπως πιστεύετε ότι δεν αξίζουν τέτοιου είδους αντιμετώπιση;
Ειρωνική είναι η συγκεκριμένη φράση, αλλά όχι απαραίτητα για το μικρό μέγεθος πέους κάποιου. Πιο πολύ αναφέρεται αλληγορικά και χιουμοριστικά στο συναίσθημα ανικανοποίητου, το οποίο προχωρά και στο μέγεθος του πέους. Τύπου ακόμα και με δέκα μέτρα πέος, ικανοποιημένος δε θα είσαι. Δεν παρατηρώ κανέναν περιπαικτικό η προσβλητικό τόνο προς το μικρό πέος. Το αντίθετο θα έλεγα. Γενικά παρατηρώ μία αδυναμία κατανόησης κειμένου.
Φαντάζομαι ότι όταν γίνεται ένα τέτοιο σκηνικό θυμώνουμε με τους πάντες που συμμετέχουν αλλά κυρίως με τον «ηθικό αυτουργό». Εκείνον που το ξεκίνησε. Πάντως δεν μπορώ να απαντήσω εγώ για την εμπειρία της κοπέλας.
Δεν παίρνει σε όλες τις περιπτώσεις την περιουσία του ανδρός της η γυναίκα. Σε κάποιες περιπτώσεις δε συμβαίνει καθόλου και σε κάποιες συμβαίνει το ανάποδο. Πάλι σας τα έμαθαν λάθος; Το γυναίκειο περιβάλλον σας φταίει και για αυτό; Πάντως μπορείτε να το διορθώσετε, αν ενημερωθείτε για το πώς λειτουργεί το οικογενειακό δίκαιο.
Από όλα τα επιχειρήματα σας αυτό είναι το μοναδικό το οποίο είναι σοβαρό και μπορεί να σταθεί. Αρχικά δεν ξεγλιστρούν αγαπητέ. Δεν τους επιτρέπεται. Αν ρωτήσεις τις γυναίκες υπάρχουν κάποιες που θέλουν να υπηρετήσουν και κάποιες όχι. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους άνδρες δηλαδή. Αν το κράτος αποφασίσει να στρατεύονται και οι γυναίκες, αυτές δεν έχουν επιλογή. Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ. Πριν από 2 ή 3 χρόνια δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, ο Καμένος ανέφερε πως σκέφτεται και την υποχρεωτική στράτευση και των γυναικών. Οι άνδρες, που τόσο πολύ θεωρούνται ριγμένοι για την 9μηνη θητεία τους, αντί να στηρίξουν αυτή την ,έστω και, πιθανότητα φρόντισαν να προβάλλουν την αντίθεση τους , με επιχειρήματα το ότι οι γυναίκες δεν είναι αρκετά ικανές, ή ότι δεν μπορούν να συνεργάζονται μαζί τους γιατί θα προκαλούνται σεξουαλικά. Άρα, ποια είναι η αλήθεια; Θέλετε ή όχι να έρθουν οι γυναίκες στο στρατό;

Με εκτίμηση
προς "τι λες τωρα???"

"Δηλαδή σας προώθησαν ένα λανθασμένο στερεότυπο". Πηγή: www.lifo.gr
αρα η "ειρηνικη γυναικα" ως προωθουμενο προτυπο ειναι ψευδες; ειστε βιαιες,αγενεις και αξεστες; πες μου την αληθεια,να την ξερω και να την λεω σε οσες μου το παιζουν εναρετες.οι ανδρες δεν αναμειχθηκαν και τοσο στην πνευματικη μου διαπαιδαγωγηση.
"δεν φταίμε εμείς αν η ανατροφή σας σε αυτό το κομμάτι ήταν λανθασμένη και ανεπαρκής," Πηγή: www.lifo.gr
πραγματι,δεν φταιτε! αλλα μου θυμισατε την φραση "η νικη εχει πολλους πατερες,η ηττα ειναι ορφανη".οταν ο ανδρας ειναι σπουδαιος και τρανος λετε "πισω απο εναν μεγαλο ανδρα,βρισκεται μια σπουδαια γυναικα".τωρα που απετυχα στην κατανοηση της ψυχοσυνθεσης των γυναικων,φταιω μονο εγω,απ' οτι φαινεται...
αν δω μια γυναικα,η οποια ειναι πολυ ανταγωνιστικη,θελει να ειναι πρωτη σε ολα κλπ,να εχει μικρο στηθος και παω και της πω: "ξερεις,εισαι συμπλεγματικη με το (μικρο)μεγεθος του στηθους σου και αυτο σε κανει να βλεπεις ολες τις γυναικες εχθρικα και ως απειλη για την θηλυκοτητα σου και γι αυτο θελεις να τις κερδισεις ολες σε επαγγελματικο και προσωπικο τομεα,δηλαδη θελεις να γινεις ισχυρη και πλουσια επιχειρηματιας και επιτυχημενη συζυγος/μητερα,ή θελεις να κανεις σεξ μ' ολους,ωστε να αναπληρωσεις το κενο που νοιωθεις απο το γεγονος οτι "εχεις πλακα" και δεν εννοω εισαι αστεια",πως θα νοιωσει αυτη η γυναικα; πως θα νοιωσετε; πικρα και οργη(παλι...),βεβαιως.
εαν,λοιπον,μου εκφρασει αυτην την δικαιολογημενη οργη ,και εγω της πω:"πανε σε ψυχιατρο,ανασφαλες,θλιβερο θηλυκο!" και παλι θα θυμωνε και παλι δικαιως! εαν εκεινη την στιγμη της επαυξησης του θυμου της,εγω της ελεγα:"οχι,κυρια μου,με παρεξηγησατε! εγω αναφερομαι αλληγορικά και χιουμοριστικά στο συναίσθημα ανικανοποίητου, το οποίο προχωρά και στο μέγεθος του στηθους.Τύπου ακόμα και με δέκα κιλα στηθος, ικανοποιημένη δε θα είσαι. Δεν παρατηρώ κανέναν περιπαικτικό η προσβλητικό τόνο προς το μικρό στηθος. Το αντίθετο θα έλεγα. Γενικά παρατηρώ μία αδυναμία κατανόησης των λεγομενων μου".
τοτε τι θα ελεγες,"τι λες τωρα???" σε ρωταω για να ξερω και γω πως να ερμηνευσω αυτο που μου απηντησες σ' αυτο το θεμα.
σχετικα με την περιουσια κατοπιν διαζυγιου,λεω μονο ο,τι βλεπω και ακουω γυρω μου,δεν το χω ψαξει,μακαρι να εχεις δικιο.
σχετικα με τον στρατο,να σε ρωτησω:γιατι σ' αυτο το θεμα(υποχρεωτικη θητεια)περιμενετε να δειτε τί πιστευουμε εμεις και αναλογως να πραξετε;σας εμποδισε η (αντιθετη)γνωμη μας στην διεκδικηση δικαιωματος στην εργασια ή/και στην ψηφο; δηλαδη ειπατε οι γυναικες "ας ρωτησουμε τους ανδρες αν μας θελουν διπλα τους στον χωρο εργασιας τους και αν μας πουν ναι,τοτε δουλευουμε και μεις κι αν μας πουνε οχι,τοτε μενουμε στα σπιτια μας και στην κουζινα μας;" οχι,βεβαια! φυσικα και δεν περιμενατε την εγκριση μας! το διεκδικησατε και το πετυχατε,χωρις να ενδιαφερεστε για τις αντιδρασεις! και καλα κανατε!!
τωρα για την θητεια,ξαφνικα σας επιασε ο πονος και το δημοκρατικο αισθημα και ζητατε την αποψη μας; και σεβεστε την αρνηση μας; αληθεια;;!! δεν εχει να κανει καθοοοολου με το γεγονος οτι η θητεια ειναι απωλεια χρονου και σκετη αγγαρεια,χωρις κανενα(χειροπιαστο τουλαχιστον,γιατι εγω περασα σχετικα καλα)οφελος;; τι παει να πει "δεν σας επιτρεπεται";; αμα θελατε πραγματικα ισοτητα,θα παλευατε να εχετε και σεις υποχρεωτικη στρατευση,οπως παλεψατε για ολα τα αλλα!! αλλιως,ειστε σεξιστριες,λυπαμαι...
κι επισης στο ιδιο θεμα:νομιζω πως ειστε τερμα φαουλ οταν μας λετε με υφακι:"σιγα,μωρε,ευκολο ειναι,9 μηνες ειναι,πως κανεις ετσι;;"
συμφωνω απολυτως,ειναι ευκολο.να σε ρωτησω λοιπον:αφου ειναι ευκολο,γιατι δεν το κανετε και σεις,ε; ενας λογος παραπανω,αφου δεν θα κουραστειτε!!
με την ιδια νοοτροπια,θα λεω και γω σε σας "ελα,μωρε,που ειναι δυσκολη η εγκυμοσυνη!! υπερβαλλεις! μονο 9 μηνες ειναι! οσο ο στρατος σε μας! ευκολακι! μην παραπονιεστε!"
Εγώ δε μεγάλωσα με στερεότυπα. Μού είπαν ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι όπως γουστάρουν. Το ίδιο και οι άντρες. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι οπωσδήποτε ή το ένα μόνο ή το άλλο. Είναι αλήθεια, νομίζω, πως οι γυναίκες είναι λιγότερο σωματικά βίαιες από τους άντρες, αλλά και αγενείς μπορεί να είναι και άξεστες, βεβαίως. Εσάς δηλαδή σας είπε η μαμά σας ότι όλα τα κορίτσια είναι αγγελούδια. Καθόλη τη σχολική ζωή σας δεν είδατε ότι κάποια είναι ήρεμα και άλλα αγενή και φασαριόζικα; Αλλά ακόμα και τότε, αλλά και στην τωρινή ενήλικη ζωή σας, από ότι βλέπω, συνεχίζετε να θέλετε να επιβεβαιώσετε ένα μοναδικό μόνο χαρακτηριστικό για όλες τις γυναίκες, για να τους το χτυπάτε κιόλας. Ή το ένα θα είναι οι γυναίκες ή το άλλο. Δεν μπορούν να είναι ότι επιλέξουν, και όχι ότι τους πουν να είναι, και κάποιες ακόμα και να συνδυάζουν και τα δυο αυτά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα τους;
Αγαπητέ μου έχετε μπερδευτεί λίγο. Αυτή η φράση χρησιμοποιείται συνήθως για τη σύζυγο κάποιου, όταν αυτή τον στηρίζει με κάποιο τρόπο. Δεν παίρνει ακριβώς εύσημα για κάποιο επίτευγμα, ούτε για διαπαιδαγώγηση, αλλά για στήριξη. Θέλετε να μας πείτε ότι φταίει η μαμά σας, η θεία σας, το σχολείο, ποιος; Και ακόμα και αν δεχτούμε ότι φταίνε εξολοκλήρου αυτοί, γιατί δεν προσπαθείτε να αλλάξετε αυτό που σας πέρασαν, αφού από ότι βλέπετε στην καθημερινή ζωή σας, αυτό δεν ισχύει; Και μένα οι γονείς μου και το σχολείο μου πέρασαν τη θρησκεία. Εγώ όμως έκανα την δική μου επιλογή παίρνοντας την ευθύνη του εαυτού μου. Επίσης δεν μιλάμε για ψυχοσύνθεση, αλλά για συμπεριφορά.
Το πρόβλημα είναι ότι εγώ ερμηνεύω τη φράση με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Ότι ακόμα και όταν το πέος τους είναι μια χαρά πάλι δε θα είναι ικανοποιημένοι. Πάλι θα θέλουν να είναι καλύτεροι. Ενώ δε θα έπρεπε, γιατί είναι ήδη μια χαρά. Το παράδειγμα με τις γυναίκες είναι λίγο άκυρο. Έξαλλου οι γυναίκες αν πραγματικά θέλουν να αυξήσουν το στήθος τους, μπορούν. Τώρα αν ερμηνεύετε τη φράση με έναν τρόπο που δεν μπορώ να καταλάβω και σας ενοχλεί τόσο πολύ, τι να πω, πάω πάσο.
Ο στρατός είναι όντως αγγαρεία και χρειάζεται γρήγορα αναδιοργάνωση. Εθελοτυφλείτε όμως. Να έρθουν δηλαδή οι γυναίκες στο στρατό και να έχουν τους άντρες, οι οποίοι πιστεύουν ότι δε θα έπρεπε να είναι εκεί , να κάνουν σχόλια και χειρονομίες (ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο) και αυτούς που πιστεύουν ότι είναι πολύ αρσενικά και δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό, να ασκούν σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση κτλπ. Πολύ έξυπνο. Έχετε ακούσει για την επιδημία βιασμών στον αμερικανικό στρατό πριν από μερικά χρόνια; Αυτό θέλετε και για εδώ; Εγώ είμαι υπέρ της ένταξης των γυναικών στο στρατό αλλά δυστυχώς από ότι βλέπω δεν είστε έτοιμοι για μια τέτοια αλλαγή, λόγω παιδείας. Ούτε καν το ίδιο το ελληνικό στρατιωτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο για μια τέτοια αλλαγή. Σε μερικά χρόνια μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα. Οπότε για εσάς οι γυναίκες είναι σεξίστριες, για κάποιον άλλον απλά προστατεύουν τον εαυτό τους από κάτι που αντιμετωπίζουν ήδη πολύ συχνά και δεν χρειάζεται να το συναντούν και περισσότερο. Τέλος, αφού τη θεωρείτε τόσο άχρηστη τη θητεία, γιατί κοροϊδεύετε αυτούς που δεν πήγαν ως μη αρκετά άντρες;
Ποια σας είπε κάτι τέτοιο και με υφάκι κιόλας; Το συνέκρινε με κάτι; Μήπως αυτό της πέρασαν γνωστοί της;
Η εγκυμοσύνη δεν ξέρω αν είναι πιο δύσκολη από την στρατιωτική θητεία, η γέννα πάντως, για μένα τουλάχιστον, είναι σίγουρα.
Αν το πιστεύετε, να το λέτε; Το πιστεύετε;
Εμένα πάντως αν μου έλεγαν ότι οι εννέα μήνες θα περάσουν γρήγορα κι εύκολα και όχι μέσα στον πόνο, τις ναυτίες και τους εμετούς, αισιόδοξα θα το έπαιρνα. Νομίζω εξαρτάται τον άνθρωπο.
avatar J.Brian 29.1.2018 | 12:21
Κύριε, το ύφος του σχολίου σας, μου θυμίζει.....αγόρια ιππότες, κορίτσια μαύρες κότες, που λέγαμε στο δημοτικό. Δεν ξέρω αν τα σημερινά παιδιά συνεχίζουν αυτή τη βλακώδη παράδοση, εγώ πήγα δημοτικό το 70 κάτι.
Οι γράφουσες, είπαν απλά τι θυμώνει τις ίδιες, δεν εκπροσωπούν το γυναικείο φύλο, όπως κανείς εξάλλου δεν εκπροσωπεί κανέναν, εκτός και είναι δικηγόρος και πληρώνεται γι αυτό. Αν διαβάσατε πιο πάνω το σχόλιο μου, λέω ότι εγώ δεν διαχωρίζω τους θυμούς, που εκφράζονται με βία, φυλετικά.
Επίσης η καφρίλα δεν έχει φίλο. Όσο καφρίλα είναι να κρίνεις το πέος (ας το πω επιστημονικά) κάποιου ,άλλο τόσο είναι να κρίνεις γενικά τη σωματική διάπλαση ανθρώπων. Όλων των ανθρώπων. Ποιος είναι πιο κάφρος, οι άντρες ή οι γυναίκες, εγώ θα πω ότι βλέπω τα ίδια ποσοστά με άλλο τρόπο.
Σχετικά με αυτό που λέτε , ότι σας έμαθαν οι ίδιες οι γυναίκες ότι είναι ειρηνικές καλές κλπ, είναι φυσικό, αφού οι παλιές γυναίκες στην εποχή της μάνας μου ίσως και της δικιάς σας ήταν ολίγον λοβωτομημένες....και ανεχόντουσαν τα πάντα σχεδόν, με ολέθριες συνέπειες για τις ίδιες αλλά κυρίως για τα παιδιά που μεγάλωναν.
Η έκφραση έτσι έμαθα, με βρίσκει απολύτως αντίθετη ως δικαιολογία και ταιριάζει μόνο σε κουτάβια άντε και σε γάτες.
Ο άνθρωπος παρατηρεί, αποφασίζει, πράττει και γενικά έχει τον πρώτο λόγο στην προσωπική του εξέλιξη. Ούτε οι γυναίκες φταίνε,που έμαθαν ότι ο άντρας είναι ο κουβαλητής, ο μπατμαν, ο τέλειος εραστής κλπ. Ας μην πιάσουμε το θέμα των στερεοτύπων, είναι μάστιγα ακόμα και σήμερα.
Σε αυτό που λέτε, περί μητρότητας, εν μέρει συμφωνώ, ότι υπάρχει ποσοστό γυναικών που απαιτεί βραβείο επειδή γέννησε, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την απουσία του κράτους. Δεν είναι λογική, ας μην έκανες παιδί, ας πρόσεχες. Τότε δε θα έπρεπε να ζητάμε τίποτα σε κανέναν τομέα, ούτε υγείας, ούτε εργασίας, θα λέγαμε .....ας μη σπούδαζες, ας μην έκανες σεξ, ας μην ....ας μην.....Το κράτος οφείλει να δίνει κίνητρα και παροχές για τη δημιουργία οικογένειας, τελεία και παύλα. Οι άντρες επίσης οφείλουν να συμπαρασταθούν, στις γυναίκες με τις οποίες κάνουν παιδιά. Μα είναι αυτονόητα αυτά.
avatar Γράφων 29.1.2018 | 13:52
Αγαπητή, /-έ J. Brian,

Αν θες να αναφερθείς σε επίπεδο αγόρια ιππότες - κορίτσια μαύρες κότες σου δίνω πάτημα:

"οι αιώνες πέρασαν, εντιμότατοι κύριοι. Έχετε στέγη, σουβλάκια, ουμάμι, touch screen. Σοβαρό μεγεθυντή πέους δεν έχετε ακόμη, αλλά μη σκάτε. Και δέκα μέτρα να σας γινόταν, πάλι δεν θα σας έφτανε, αν ο διπλανός σας τον είχε έντεκα."

Το φαντάζεσαι γραμμένο αντίστροφα; Όχι βέβαια. Δεν υπάρχει κανένα έντυπο που να δημοσίευε ένα τέτοιο κείμενο.

Και να δημοσιευόταν δεν θα βρισκόταν ποτέ ένας σχολιαστής να πει "ειρωνική είναι η συγκεκριμένη φράση, αλλά όχι απαραίτητα για το μικρό μέγεθος πέους κάποιου. Πιο πολύ αναφέρεται αλληγορικά και χιουμοριστικά στο συναίσθημα ανικανοποίητου [...]". Και να βρισκόταν αποκλείεται να περνούσε το σχόλιο.

Αυτά τα γράφουν κάτι κάγκουρες στο fb απ' όπου πολλάκις οι ιντερνετικές φεμινίστριες αντλούν το άλλοθι του μίσους τους. Και τους κράζουν. Και δικαίως. Αλλά το ανάποδο δεν ισχύει.

Αν θέλετε να μιλήσουμε για τη Σουηδία να μιλήσουμε για όλα της Σουηδίας. Ότι εκεί γενικά υπάρχει κράτος, όχι μόνο για τις single moms. Αλλά και για την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.

Οι ίδιες οι φεμινίστριες όταν μιλάνε για τον εαυτό τους λένε ότι οι ρόλοι του φύλου είναι διδακτοί και άρα και "τι θα γινόταν, άραγε, αν τα παιχνίδια δεν ήταν χωρισμένα σε ροζ και μπλε διαδρόμους;"

Αν τις ρωτήσεις όμως για τους gay θα σου πουν ότι από την φύση τους είναι έτσι και δεν παίζει κανένα ρόλο αν το παιδί μεγαλώσει σε ομόφυλη οικογένεια.

(Μπορώ να μεταφέρω άπειρα παραδείγματα "κακών" γυναικών ή συμπεριφορών άδικων και που δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα και λαμβάνουν χώρα από γυναίκες αλλά ειλικρινά είναι απόλυτα ανούσιο, η περιπτωσιολογία δεν έχει κανένα νόημα).

Αν καταλήξουμε ότι για όλα τα ζητήματα έχουμε τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά και όχι άλλα κατά περίπτωση (πχ για την ενδοοικογενειακή βία φταίνε οι άντρες αλλά για την εγκληματικότητα των Ρομά η κοινωνία) τότε μπορούμε να κάνουμε κουβέντα.

Μέχρι τότε οι ίδιες οι φεμινίστριες καταδικάζουν την κουβέντα σε επίπεδο προσωπικής εκτόνωσης και όχι θεσμικής προσέγγισης.
"Η έκφραση έτσι έμαθα, με βρίσκει απολύτως αντίθετη ως δικαιολογία" Πηγή: www.lifo.gr
δεν το ειπα ως δικαιολογια,αλλα ως γεγονος,δηλαδη μου διδαχθηκε αυτο το συγκεκριμενο,σωστο ή λαθος,δεν ξερω,ετσι μου το πανε,οφειλω να το καταθεσω ως μαρτυρια για το γεγονος πως ειστε συνυπευθυνες γι' αυτην την ασχημη κατασταση που κατακρινετε. και μενα η μητερα/θειες/δασκαλες μου και μορφωμενες και εξυπνες ητανε,και δεν τα ανεχονταν ολα και ηξεραν απο ζωη και σχεσεις,οπως,τουλαχιστον,μου ελεγαν με κομπασμο! δεν θα ηξεραν πως αυτα που μου ελεγαν ειναι ολιγον ψεμματα; μηπως το εκαναν σκοπιμα; και αν ναι,με ποιον σκοπο;

"Ο άνθρωπος παρατηρεί, αποφασίζει, πράττει και γενικά έχει τον πρώτο λόγο στην προσωπική του εξέλιξη. Ούτε οι γυναίκες φταίνε..." Πηγή: www.lifo.gr
αντιλαμβανεσαι την αντιφαση,ε; μολις ειπες ο ανθρωπος ειναι υπευθυνος για τον εαυτο του,αλλα οι γυναικες δεν φταιτε που τα μαθατε αλλιως;
κατα τα αλλα,οκ.
avatar Βεβαιως 30.1.2018 | 13:23
Ωραιο το κολπο: Αν δεν μποριτε να μου απαντησετε, δυσκολο ντε, θα με ονομασετε μισογυνη. Το βρηκες μονος σου!
avatar J.Brian 30.1.2018 | 18:13
Απαντώ σχετικά με αυτό που λέτε, ότι το ¨έτσι έμαθαν....¨το δικαιολογώ σε γυναίκες. Όταν λέω ότι καφρίλα δεν έχει φύλο, αυτό εννοώ; Ήθελα απλά να τονίσω ότι όταν λέτε οι άντρες διδάχτηκαν ότι οι γυναίκες είναι οι καλές και αυτοί οι βάρβαροι, φέρνω ως αντεπιχείρημα ότι και οι γυναίκες διδάχτηκαν μία αντίστοιχη μπούρδα οπότε θέλω να πω ότι έτσι δεν κάνουμε τίποτα ως κοινωνία. Κοινώς δεν είναι δικαιολογία ότι έτσι μάθαμε .....για όλους ισχύει αυτό. Σε κάθε περίπτωση, βλέπω θυμό σχολείου και σε εσάς και σε αρκετούς, αρκετές στη συζήτηση, Ο σκοπός σας , κατά τη γνώμη μου, είναι να ρουμπώσετε και όχι να συζητήσετε, κι εσείς και κάποιοι άλλοι , άλλες. Οπότε βαριέμαι λίγο, καθώς το θέμα αγόρια κορίτσια και τα συναφή τα έχω λύσει προ πολλού και σας χαιρετώ
avatar Βεβαιως 31.1.2018 | 11:40
Συμφωνω σε πολλα, ομως το προβλημα αγοριων κοριτσιων δεν εχει λυθει, ουτε απο σενα, τωρα παει κατι να γινει και ισως χρειαζεσαι.
avatar Γράφων 29.1.2018 | 07:37
Η απόπειρα ανακάλυψης ορατών και εύκολων εχθρών είναι για facepalm.

Εμείς vs εσείς
Άνδρες vs γυναίκες
Παναθηναϊκοί vs Ολυμπιακοί
Αριστεροί vs δεξιοί.

Η μονομέρεια των συμπερασμάτων αλλοιώνει την πραγματικότητα.

Οι άντρες ζούνε λιγότερο, πάνε στον πόλεμο, κάνουν τις χειρότερες δουλειές, φεύγουν τελευταίοι από το πλοίο που βουλιάζει. Όλα αυτά είναι σεξισμός;
Όχι βέβαια, είναι ο υπό ανατροπή αξιακος κώδικας μιας απερχόμενης κοινωνίας.

Ας χαιρετίσουμε το καινούργιο.
Κάτω η τεστοστερόνη. Ζήτω τα οιστρογόνα!

Όποιος έχει θυμό το πρώτο που κάνει είναι αυτοκριτική. Θα μπορούσα -ειλικρινά- να πιάσω όλα τα επιχειρήματα και να τα ξετιναξω ένα ένα (ενδεικτικά: η ζωή της single mom είναι δύσκολη αλλά τα δικαστήρια δίνουν πάντα την επιμέλεια στη μητέρα, γιατί έτσι!).

Φαίνεται πολύ άσχημο η απόπειρα επισημοποίησης της γκρίνιας. Όποιος έχει δίκαια αιτήματα τα προωθεί δίχως θυμό.

Όποιος έχει δίκαια αιτήματα εξοικειώνεται και είναι ΟΚ με πράγματα όπως η φυσιολογία, η ανατομία, η κοινωνία. Όποιος έχει πολύ θυμό βασικά μισεί αυτό που είναι. Και αν οι γυναίκες έχουν φτάσει στο σημείο να έχουν πρόβλημα με αυτό που είναι κάτι τρέχει...
Scotland for Holidays Scotland for Holidays 29.1.2018 | 17:13
Οι γυναικες δεν εχουν θυμο επειδη ειναι γυναικες. Πολυ επιφανειακη αναγνωση αυτη, αγαπητε Γραφων. Οι γυναικες εχουν θυμο επειδη οι αντρες στην κοινωνια - προηγμενη και μη - εχουν περισσοτερο κυρος απο αυτες. Εξ' ορισμου. (Σε μη προηγμενες κοινωνιες δε, η ζωη των γυναικων δεν εχει καν αξια. Βιαζονται, ανταλλασσονται για μια κατσικα, σφαζονται για λογους οικογενειακης τιμης και ουτω καθεξης.) Δεν ωφελει να αρνουμαστε πραγματα που ισχυουν και ισχυαν παντα, οσο κι αν μας στεναχωρουν. Ουτε ωφελει σε τιποτα να βλεπουμε καχυποπτα οσους και οσες κανουν αυτη την παραδοχη. Η παραδοχη δεν γινεται για διατηρηση της εριδας, δεν υπαρχει καποια κρυμμενη αντζεντα των 'κακων' φεμινιστριων απο πισω. Εχει νοημα βελτιωσης της κοινωνιας για ολα τα μελης της. Και οι αντρες ειναι θυματα της πατριαρχιας. Δεχονται τεραστια πιεση απο το ξεκινημα της ζωης τους να ανταποκριθουν σε κοινωνικες επιταγες και ρολους που ποτε δεν ρωτηθηκαν αν τους ταιριαζουν ή αν τους γουσταρουν κι αν η ζωη τους φερει αντιμετωπους με καταστασεις ή συνθηκες που παρουσιαζουν ελαφρια αποκλιση απο τη νορμα, καποιοι ζοριζονται, μπερδευονται, ενδεχομενως ερχονται και σε εσωτερικη συγκρουση.

Για να επανελθω στο θεμα του κυρους, αλλη αξια εχει η παρατηρηση για το καταχρηστικο παρκαρισμα του γειτονα εξω απο την πορτα ενος ζευγαριου αν γινει απο τον αντρα, παρα αν γινει απο τη γυναικα. Την καθηγητρια στο πανεπιστημιο που θα κανει παρατηρηση στον ενοχλητικο φοιτητη θα την πουνε bitch/σκυλα/bossy, τον καθηγητη που θα κανει την αντιστοιχη παρατηρηση θα τον πουνε απλως αυστηρο. Το ιδιο ισχυει και για τις προϊσταμενες που τρεχουν μια επιχειρηση με δυναμισμο. Με το χερι στην καρδια, ολοι θα εμπιστευομασταν αντρα πιλοτο περισσοτερο απο γυναικα πιλοτο. Γιατι; Ο αδερφος που θα μπει στη μεση να προστατευσει την αδερφη του που δεχεται εκφοβισμο απο πρωην/νυν κακο συντροφο, πιο πολλες πιθανοτητες εχει να καταφερει να δημιουργησει κλοιο ασφαλειας γυρω της, παρα η αδερφη που θα επιχειρησει να προστατευσει τον αδερφο της στην αντιστοιχη περιπτωση. Γιατι; Αυτες οι παρατηρησεις ακουμπανε στην ψυχολογικη πτυχη του φαινομενου ανισοτητα.

Σε στρατηγικο-πολιτικο επιπεδο η ανισοτητα εκδηλωνεται με αλλους τροπους. Ενας απο αυτους ειναι διαφορα οικονομικων απολαβων αναλογα με το φυλο - κατα μηκος και πλατος της Ευρωπης και του UK. Για οποιον ενδιαφερεται, η Ευρωπαϊκη Κομισιον εχει μια σειρα απο ενδιαφεροντα αρθρα πανω στο θεμα στο site της (ec.europa.eu). Αντιστοιχες συζητησεις υπαρχουν και στο site του Βρετανικου Κοινοβουλιου (parliament.uk) στις σελιδες των Commons. Γιατι υπαρχει αυτη η αποκλιση; Ρητορικο ερωτημα.

Οσον αφορα στο στρατο που αναφερθηκε καποιος φιλος, η ερωτηση απευθυνεται στις γυναικες που διαβασαν και συμφωνησαν με το αρθρο ή στις γυναικες του κοσμου γενικοτερα, ως το 50% του πληθυσμου του πλανητη; Δυσκολο να ξερουμε πως σκεφτεται καθε γυναικα το θεμα της υποχρεωτικης στρατευσης των αντρων. Η δικη μου αποψη δεν ειναι καλη σιγουρα. Και γιατι ειδα τι προκαλεσε μακροπροθεσμα σε πολυ κοντινους μου ανθρωπους που υπηρετησαν αλλα και για τον εξης λογο: η θητεια κοβει στη μεση το ξεκινημα της ζωης του νεου ανθρωπου και τον αναγκαζει να πατησει pause στην εξελιξη της εκπαιδευσης του. Ή τον αναγκαζει να υποστει τα καπριτσια καθε αγραμματου λοχια (;) οταν εκεινος (ο στρατευμενος) εχει φαει απειρα χρονια στα θρανια παιρνοντας πρωτα πτυχια, δευτερα πτυχια, phd και τα λοιπα και τα λοιπα, για να να μαζευει μετα γοπες απο το πατωμα και να ειναι αναγκασμενος να μιλαει στον πληθυντικο στον αγραμματο λοχια. Η θητεια ομως ειναι υποχρεωτικη στην Ελλαδα γιατι δςν υπαρχουν αρκετοι επαγγελματιες στρατιωτικοι να επανδρωσουν τα σωματα. Σε αλλες χωρες η στρατιωτικη θητεια δεν ειναι υποχρεωτικη αλλα επιλογη καριερας. Για αντρες και γυναικες. Αντιστοιχα στην Ελλαδα, οπως υπαρχουν αντρες που σιγουρα αισθανονται οτι υπηρετουν τη χωρα τους μεσω της θητειας, ειμαι σιγουρη οτι αν αυτη ηταν υποχρεωτικη και για τις γυναικες, πολλες παλι θα αισθανονταν οτι τιμουν το εθνικο ή ψυχολογικο τους καθηκον και θα το εκαναν με χαρα. Αλλα δεν ξερω γιατι στην Ελλαδα οι γυναικες τη σκαπουλαραν απο τη στρατιωτικη θητεια. Οποιος ξερει ας μας το πει.

Τελος, οσο καταπτυστος ειναι ο αντρας που δερνει τη γυναικα του γιατι θεωρει οτι εχει το δικαιωμα, αλλο τοσο καταπτυστη ειναι και η γυναικα που στο χωρισμο επανω του τα παιρνει ολα - περα και πανω απο λογικα πλαισια - ή δεν τον αφηνει να βλεπει τα παιδια μονο και μονο για λογους εκδικησης.
avatar Γράφων 29.1.2018 | 18:00
(α)"Οι γυναικες δεν εχουν θυμο επειδη ειναι γυναικες."

Ουδέποτε είπα κάτι τέτοιο. Είναι unfair να παραποιείς τα λεγόμενα του άλλου.

(β) Από ό,τι γράφεις (και δεν είναι λίγα) κρατώ το ζήτημα της ίσης πληρωμής για ίδια δουλειά. Είναι το μοναδικό valid point. Δεν είδα κανένα από τα ανωτέρω αρθράκια να το θίγει εμπειρικά, πρακτικά, ακαδημαϊκά, κοινωνικά ή άλλως πως.

Και ως προς αυτό να κατεβούμε μαζί σε πορείες. Μαζί σου.

Στα εδώ άρθρα η μια μετρούσε το μέγεθος του πέους, η άλλη εκόπτετο για τα παιδικά παιχνίδια και κάτι @%ΓΘΞ&*ες καμαρωτές.

(γ) Ναι σε κάποιες εποχές και σε κάποιες κοινωνίες οι γυναίκες ανταλλάσσονταν για μια κατσίκα. Σε κάποιες κοινωνίες υπήρχαν άνδρες ευνούχοι και σε άλλες σκλάβοι. Αλλά let's stay focused.

Είμαστε στην Ελλάδα του 2018.
sPik3 sPik3 29.1.2018 | 19:56
"Ο αδερφος που θα μπει στη μεση να προστατευσει την αδερφη του που δεχεται εκφοβισμο απο πρωην/νυν κακο συντροφο, πιο πολλες πιθανοτητες εχει να καταφερει να δημιουργησει κλοιο ασφαλειας γυρω της, παρα η αδερφη που θα επιχειρησει να προστατευσει τον αδερφο της στην αντιστοιχη περιπτωση. Γιατι;" Πηγή: www.lifo.gr

Γιατί υπάρχουν ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ (ναι το είπα) μεταξύ ανδρών και γυναικών και βάση αυτών αναπτύχθηκαν και οι πρώτες κοινωνίες. Ο άντρας σαν πιο μυϊκά δυνατός και πιο αναλώσιμος (ένας άντρας γονιμοποιεί πολλές γυναίκες, όχι το αντίθετο) ανέλαβε το ρόλο του προστάτη/κυνηγού ενώ η γυναίκα το (βασικό και δύσκολο) ρόλο της αναπαραγωγής(duh)/τροφού.

Αυτά είναι hardwired στους ανθρώπους εδώ και δεκάδες χιλιετίες και τη τελευταία 50ετία που έχουμε (σχετική) ειρήνη στο δυτικό/ανεπτυγμένο κόσμο, λέμε ότι η πατριαρχία είναι ΜΟΝΟ κοινωνικό φαινόμενο αγνοώντας βιολογία και ιστορία μαζί. Μπράβο!

Το παράδειγμα του αδερφού παραπάνω εμπίπτει στο ρόλο της προστασίας, για να σου απαντήσω στο 'Γιατί;'. Σε αντίστοιχο παράδειγμα η αδερφή του θα τον φροντίσει καλύτερα όταν είναι άρρωστος, στο κρεββάτι παρά το αντίθετο γιατί εμπίπτει στο ρόλο της φροντίδας. Αυτό δεν είναι πατριαρχικό, είναι κυρίως βιολογία.
Οσον αφορα στο στρατο που αναφερθηκε καποιος φιλος, η ερωτηση απευθυνεται στις γυναικες που διαβασαν και συμφωνησαν με το αρθρο ή στις γυναικες του κοσμου γενικοτερα, ως το 50% του πληθυσμου του πλανητη; Πηγή: www.lifo.gr
σ ολες,ολου του κοσμου
avatar Βεβαιως 30.1.2018 | 13:28
Μιλας σωστα. Αλλα σε κουφους!
avatar Βεβαιως 30.1.2018 | 15:14
Μιλας σωστα. Αλλα σε κουφους!

(εδω παει το σχολιο, οχι παρακατω που εχει μπει)
avatar Βεβαιως 30.1.2018 | 17:29
Μιλας σωστα. Αλλα σε κουφους.
Το σχολιο ειναι γι αυτα που γραφει η Scotland for Holidays, οχι γι αυτα που γραφει ο κ. Βασιλειαδης, με τα οποια δε συμφωνω!
Double Helix Double Helix 29.1.2018 | 08:51
"ο ύστερος καπιταλισμός, απόγονος του φόβου και της πατριαρχίας." αγαπητή εξαδέλφη, το αγαπημένο ΚΚΕ καταψήφησε και σύμφωνο συμβίωσης και επαναπροσδιορισμού φύλου αν δεν ενημερώθηκες.Τέτοιο αναμάσημα κλισέ, ούτε σε ταινίες Βουγιουκλάκης...
avatar Το_κοτσύφι 29.1.2018 | 17:19
Ναι, επίσης το ότι καταφέρεται εναντίον του καπιταλισμού δεν την κανει αυτόματα κκε. Μπορεί να ειναι αριστερή και όχι κκε, μπορεί να ειναι αναρχική ,μπορει να μην ειναι τπτ και απλα να μη γουστάρει αυτό το σύστημα.
Κάπως ειρωνικό το σχόλιο σας και μάλιστα χωρίς βάση.
οχι μόνο "Μπορεί να ειναι αριστερή και όχι κκε", αλλά το πιθανότερο "είναι αριστερή και δεν είναι ΚΚΕ" διότι το ΚΚΕ έχει -δυστυχώς- μετατραπεί στις ημέρες μας σε ένα υπερσυντηρητικό πολιτικό μόρφωμα που περιορίζεται σε μαγικές επικλήσεις και ξόρκια για την εξ ουρανού επιστροφή ενός σταλινικού "υοαρκτού σοσιαλισμού", του οποίου τις αρετές μόνο τα μέλη αυτής της σέχτας μπορούν να καταλάβουν
Double Helix Double Helix 30.1.2018 | 08:53
Καθόλου είρωνία: είναι εύκολο να στρέφεσαι εναντίων του καπιταλισμού, αλλά όλοι προσπερνούν τον σοσιαλιστικό/κομμουνιστικό συντηρητισμό που προωθεί την λαϊκή οικογένεια. Εν πάση περιπτώση, θεωρώ ότι η όλη τοποθέτιση είναι αναμάσημα στερεοτυπικών κλισέ, λέω ότι δεν ισχύουν κάποια πράγματα αλλά πολύ επιδερμικά τα πιάνει η ξαδέλφη.
avatar realthinking 29.1.2018 | 19:44
Οι γυναίκες είναι σε μεγάλο βαθμό πιο ριγμένες κοινωνικά (χαμηλότεροι μισθοί, εγκατάλειψη συζύγου και ανατροφή παιδιών, πιο ευάλωτες σε επιθέσεις, σεξιστικές επιθέσεις κλπ).
¨Ομως, αγνοούν ότι είναι κύριοι φορείς λεκτικής και συναισθηματικής βίας στη δουλειά και στην οικογένεια προς άντρες+γυναίκες+παιδιά, αγνοούν ότι συχνά διαλέγουν άντρες με περισσότερα λεφτά και κοινωνική θέση δημιουργώντας τραυματα σε αυτούς που δεν πληρούν τις προυποθέσεις αυτές, διαλέγουν συντρόφους μάτσο και όχι ευασθητούληδες ή φλώρους.
Χρησιμοποιούν τους gay ως φίλους για να μηναισθάνονται ανταγωνισμό επειδή μεταξύ τους ξεκατινιάζονται για το τίποτα.
Και όλα αυτά τα προσπερνάνε με ευκολία και τα ρίχνουν όλα στην κακιά κοινωνία, λες και δεν έχει αρκετά στερεότυπα για τον άντρα που πρέπει πάντα να έχει αμάξι, λεφτά, τελειο βίαο σεξ αλλά και τρυφερός ευαίσθητος, αλήτης αλλά με επίπεδο, να μην με΄νει ποτέ άνεργος κλπ.
Νεοφεμινίστριες του μπαμπά, του γαλλικού μανικιούρ και του fashion style από τα h&m χαλαρώστε
¨αντρες γυναίκες στην ίδια μοιρα ειναι, θεμα χαρακτηρα είναι όλα
βλαχάκι (το) βλαχάκι (το) 30.1.2018 | 10:49
...Aww! Άλλο ένα άτομο, που νομίζει ότι ανακάλυψε την πυρίτιδα (*), και είναι έτοιμο να εργαστεί στους μπαρουτόμυλους του Λούσιου, how sweet.

(*) Feminism 101:
https://kamenasoutien.com/2013/02/26/blaptei-i-patriarxia-tous-antres/
+
https://kamenasoutien.com/2013/02/26/ti-einai-o-eswterikeymenos-misogynismos/
+
το γεγονός ότι πολλές γυναίκες συνειδητά ή ασυνειδήτως καθιστούν ικανό το/ βολεύονται μέσα στο/ ανατροφοδοτούν το status quo, my oh my τι μαθαίνει κανείς!
________

Επίσης αν θέλει, κανείς, να δει σοβαρά τα aspects του IPV (intimate partner violence), θα πρέπει να εξετάσει διάφορες έρευνες και να λάβει, τουλάχιστον, υπόψη τα εξής: τοποθεσία απ' την οποία παίρνεται το δείγμα (άστυ vs επαρχία, αναπτυγμένος vs αναπτυσσόμενος κόσμος), ηλικία ερωτώμενων (generational gaps), καθώς και i. σοβαρότητα, ii. συχνότητα περιστατικών. (Επίσης όταν η βία στρέφεται κατά παίδων πρέπει να γίνει μία άλλη δύσκολη δουλίτσα, να υπολογιστεί αυτή, σε σχέση με το primal caregiving και με το πόση ώρα περνάει ο εκάστοτε γονέας/κηδεμών με το παιδί). Επανερχόμεν@ στο psychological/emotional abuse, αυτό ειδικά στον πρώτο κόσμο και στους νεότερους, πράγματι, δεν είναι αποκλειστικό "προνόμιο" των ανδρών εναντίων των γυναικών και φαίνεται, -πλέον- να κυμαίνεται, περίπου στα ίδια επίπεδα στα φύλα. (βλ. Ενδεικτικά, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3876290/). Οι ερευνητές, εντούτοις, έχουν μία κάποια δυσκολία καθορισμού της συναισθηματικής βίας (λόγω της σχετικότητας του θέματος) και αναρωτιέμαι αν η ίδιαν αντίληψη που δύναται να φέρει το θύμα, μπορεί να επηρεάσει υποκειμενικά. Τhis goes without saying ότι η «ισότητα στην κακοποίηση», was never embodied in the vision of a sound feminist.

…Καλά, ειδικά στο “πόρισμα”, με την εργαλοιοποίηση των gay απ’ τις γυναίκες ένεκα της ουσιοκρατικής τάσης των πρώτων για «ξεκατίνιασμα» γέλασα πολύ …όπως στο πρόσφατο άρθρο με τις καμήλες που τους έκαναν botox: http://www.lifo.gr/now/world/177812/kamiles-apokleistikan-apo-diagonismo-omorfias-logo-mpotoks
avatar realthinking 5.2.2018 | 15:04
Καλό θα είναι να μην γκουκλάρεις όρους που δεν τους κατέχεις καλά και να τους πετάς από εδώ κι από εκεί για εντυπωσιασμό σαν τους κριτικούς κινηματογράφου που δεν έχουν δει ουτε τον πολιτη Κειν. Οι στατιστικές αναλύσεις πάντα αναφέρουν το μέγεθος και την ποιότητα των δειγμάτων , κάτι το οποίο το χρησιμοποιούν και για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους. Θα το ήξερες αν είχες διαβάσει μία.
Δεύτερον, οι επιστήμονες παντα δυσηκολευονται να αποδειξουν κατι-γι αυτο ερευνουν άλλωστε-το οτι δν υπαρχει τροπος να χαρτογραφησει απολυτα την συναισθηματικη βια και κακοποιηση δε σημαινει οτι δεν υφισταται. Αναγνωριζεται εμμεσα απο τους ειδικούς πχ.στρες σε συαναστροφή με συγκεκριμενο ατομο, καταθλιψη, αγχος στην εργασια σε συγκεκριμενο περιβαλλον, κ.α.
βλαχάκι (το) βλαχάκι (το) 20.2.2018 | 20:52
@ realthinking

...Και συ καλό θα ήταν να καταλαβαίνεις τι σου γράφει ο άλλος, ειδάλλως να κάνεις επαναληπτική ανάγνωση.

Πρώτον: Δεν αναφέρομαι στους ερευνητές, μικρό μου rosebud, που *προφανώς* και γνωρίζουν ποια μεθοδολογία έχουν χρησιμοποιήσει και με τι στατιστικό δείγμα έχουν δουλέψει, αλλά στο "πόπολο" που ευκόλως βγάζει πόρισμα για μία ολόκληρη έρευνα μέσα από 2-3 γραμμές, κάτι το σύνηθες (...τύπου χαλασμένο τηλέφωνο -πληροφορία που έχουν τσιμπήσει με μορφή τίτλου, από κάποιο άρθρο στο άσχετο. Πόσοι -φερ' ειπείν- έχουν συγκρατήσει ότι στην often cited έρευνα " Intimate partner violence: a study in men and women from six
European countries" το δείγμα είναι καθαρά αθηναϊκό κι όχι πανελλήνιο;)

Δεύτερον: Δεν είπα ότι δεν υφίσταται συναισθηματική βία (και δη συναισθηματική βία ασκούμενη προς άνδρες) επειδή είναι δύσκολο να μετρηθεί....duh! Αυτό που ανέφερα είναι ότι -ενδεχομένως- υπάρχει διαφορετική κλίμακα ανοχής και αντίληψης συγκεκριμένων καταστάσεων (στην έμφυλή τους διάσταση) κάτι που ίσως αυξάνει την δυσκολία "αντικειμενικής" καταμέτρησης των περιστατικών/ κλίματος βίας, mmm...okie?

_______

Bέβαια γιατί -ακριβώς- ασχολούμαι μ' ένα πλάσμα που πιστεύει αυτές τις μπούρδες ("Χρησιμοποιούν τους gay ως φίλους για να μηναισθάνονται ανταγωνισμό επειδή μεταξύ τους ξεκατινιάζονται για το τίποτα") και ακόμη χειρότερα, δεν ξέρω. Waste of time...
Scotland for Holidays Scotland for Holidays 30.1.2018 | 21:27
Πω πω... realthinking, πρεπει να εχεις παρα πολυ κακη γνωμη για τις γυναικες. Για το 50% δηλαδη - το ξαναλεω γιατι εχει σημασια - του πληθυσμου της γης. Διορθωσε με αν κανω λαθος, αλλα αυτο βγαινει απο το γραπτο σου. Θεωρεις οτι οι γυναικες (ποιες γυναικες; ολες; καποιες συγκεκριμενες που ξερεις; σε τι ποσοστο;) διαλεγουν πλουσιους αντρες επι τουτου, οτι προτιμανε τους ματσο σνομπαροντας τα καλα και ευαισθητα παιδια, οτι χρησιμοποιουν τους gay φιλους για συναισθηματικη πατεριτσα, οτι μεταξυ τους ξεκατινιαζονται (και αρα δεν μπορουν να δημιουργησουν ειλικρινεις δεσμους φιλιας και υποστηριξης).

Ο καθε ανθρωπος realthinking κατι θελει απο αυτη τη ζωη. Καποιοι θελουν συντροφικοτητα, καποιοι θελουν τρομερο σεξ, (καποιοι αλλοι και τα δυο αυτα μαζι)(εξαιρετικη συγκυρια οταν συμβαινουν και τα δυο), καποιοι θελουν μια ζωη με ανεσεις, καποιοι θελουν την ησυχια τους, καποιοι θελουν πλουσια γυναικα/ πλουσιο αντρα, καποιοι να τα βγαζουν απλως περα, καποιοι θελουν οικογενεια, καποιοι να χουν την υγεια τους. Ολοι κατι θελουμε. Το ποσο και αν θα τα καταφερουμε ειναι συνδυασμος προσωπικης προσπαθειας και τυχης. Μην υποθετεις οτι οι γυναικες δημιουργουν τραυματα σε κεινους τους δυστυχους που δεν κανουν τικ στα κουτακια πλουσιος, εξυπνος, μαγκας, δυναμικος κ.ο.κ αποκλειοντας την πιθανοτητα να συμβαινει και το αντιθετο. Τα τραυματα ειναι για να ξεπερνιουνται και για να μας διδασκουν(κατα προτιμηση). Ολοι και ολες τα κουβαλαμε. Και παρα πολλες γυναικες εχουν ισοπεδωθει συναισθηματικα απο αντρες (ή γυναικες) που επαιξαν μαζι τους, τις χρησιμοποιησαν, αλλιως τα περιμεναν και αλλιως τους βγηκαν... Και παρα πολλοι αντρες επισης απο αλλους αντρες. Ολα θεμα χαρακτηρα ειναι οπως ειπες στο τελος, και συμφωνω. Οπως υπαρχουν σκληρες και ανασφαλεις γυναικες (ανθρωποι δηλαδη), υπαρχουν και σκληροι και ανασφαλεις αντρες (παλι ανθρωποι) που ειναι ετοιμοι να ορμηξουν σαν οργισμενα alpha males σε κεινον που εισεβαλλε στο 'χωρο' τους. Τετοιες συμπεριφορες γιατι θα πρεπει να χαρακτηριζουν ολους τους αντρες; Για να κλεισω το θεμα 'τραυμα', ερχομαστε στη ζωη αυτη για να πονεσουμε, μηδενος εξαιρουμενου και εξαιρουμενης.

Το 'νεοφεμινιστριες του μπαμπα' δεν το πολυκαταλαβα αλλα δεν εχει και σημασια. θα επιχειρησω να απαντησω σε αυτη την καπως σκωπτικη σου προτροπη (... χαλαρωστε...)μονο και μονο γιατι κρυβει μια τεραστια παρανοηση απο κατω. Ας υποθεσουμε οτι μια γυναικα/κοπελα ερχεται απο ευπορη οικογενεια (λογω περιουσιας του πατερα) ή απο οικογενεια που ο πατερας ηταν παρων συναισθηματικα, οικονομικα, γονεϊκα (με ολους τους δυνατους τροπους τελος παντων). Αυτο κανει τις φεμινιστικες της ανησυχιες λιγοτερο βασιμες; Ή σημαινει οτι αντιπαθει τον πατερα της επειδη ειναι αντρας; Η προσπαθεια για ισοτητα των φυλων αγαπητε φιλε ειτε ερχεται απο οργανωμενες ομαδες ειτε απο γυναικες/κοριτσια που διαβαζουν, παρατηρουν, προβληματιζονται μονες τους, ειναι κοινωνιολογικου χαρακτηρα. Εχει να κανει με τη βελτιωση της κοινωνιας μας. Δεν εχει να κανει με το παρσιμο της εξουσιας απο τους αντρες. Εχει να κανει με βελτιωση των ορων ζωης των γυναικων. Οποιος και οποια εχει τετοιους προβληματισμους, ειναι αξιεπαινος και αξιεπαινη γιατι βαζει ενα μικρο λιθαρακι στην καλυτερευση της κοινωνιας. Μακροπροθεσμα, στη βελτιωση των συνθηκων ζωης της κορης σου, της κορης μου, της αδερφης σου, της αδερφης μου, της μητερας σου και μητερας μου. Ετσι παει. Επισης, το να κανει καποια γαλλικο μανικιουρ και να ψωνιζει απο τα h&m την κανει λιγοτερο ανησυχη, λιγοτερο φενιμιστρια, λιγοτερο αγωνιστρια;(ο,τι θες βαλε εδω) Δεν μπορει καποια να νοιαζεται για την εμφανιση της καθ'ον χρονο προσπαθει να διορθωσει στον εαυτο της (και υστερα στους αλλους) συμπεριφορες που επιβραβευουν τη διακριση και το σεξισμο; Ποιος ή που το λεει οτι αυτα τα δυο ακυρωνουν το ενα το αλλο;avatar realthinking 5.2.2018 | 14:58
Όποιος έχει σκληρη άποψη ή λέει την σκληρή αλήθεια δε σημαίνει ούτε ότι έχει κακή άποψη ούτε προσωπικά κενά ούτε ελλιπή ενημέρωση. Οι πρωτες οργανωμενες κοινωνίες Π.Χ.Μινωίτες ήταναμιγώς μητριρχικές και αυτό το μοτίβο στον 20αιώνα παρατηρείται μόνο στος χώρες της Μεσογείου, της Λατινκής Αμερικής και ω ναι στις Αραβικές. Αυτό πιθανά συμβαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες επειδή οι γυναίκες σε αυτές τις χώρες είχαν για αιώνες περιορσμένα διακιωματα και σατράπη σύζυγο μ αποτελεσμα να ανατρέφουν τα παδιά τους πιο μαλθακά και στοργικα΄ για να μη γίνουν σαν τους συζύγους και τους πατεράδες τους. Όμως αυτό, εξελίχθηκε σταδιακά σαν ένα μέσο ελέγχου και τελικά ευνουχισμού των αντρών της οικογένειας. Μπορεί να μη σε βολεύει, το κατανοώ αυτό αλλά σίγουρα θα αναγνωρίσεις το μοτίβο στις πιο πολλές οικογένεις που ξέρεις.
Δεν είναι κακό να σχολε'ισαι εμ την εμφάνιση, αλλά οι εταιρείες ρούχων, καλλυντικών και τροφίμων απευθύνονται κατά 75% μόνο σε γυναίκες λόγω εύκολου υπερκαταναλωτισμού, αλλιώς θα έκλειναν μέσα σε λίγες μέρες-διάβασε λίγο μάρκετινγκ πλιζ. το κακό είναι όταν ασχολείσαι μονο με αγορές και εμφάνιση και όχι με την πολιτική σου οντότητα.
Ένα σχόλιο γεμάτο μονομέρεια και υποκειμενισμούς . Αγαπητέ μου είναι γνωστό ότι οι διάφοροι χώροι εργασίας αρκετές φόρες έχουν τη τύχη να φιλοξενούν την αχαλίνωτη αντρική καφρίλα η οποία περιλαμβάνει βία ( σωματική και συναισθηματική ) σεξισμό ( με θύματα άντρες και γυναίκες ) και κοροϊδία . ΟΧΙ οι γυναίκες δεν έχουν τα πρωτεία σε αυτό το πράγμα και μη προσπαθείτε να προσβάλετε την νοημοσύνη μας με τέτοιες ψευδείς και παραπλανητικές διαπιστώσεις γιατί μόνο σε υστερική αντίδραση τρίχρονου μοιάζουν . Μη τα βάλουμε κάτω για το ποιος φέρεται με μεγαλύτερη βία μέσα στις οικογένειες γιατί οι φυλακές είναι γεμάτες από αθώους παρεξηγημένους μπαμπάδες….. . Επίσης το αν όλες οι γυναίκες έχουν κάνει τον έρωτα επιχείρηση δεν θα το σχολιάσω . Θα σχολιάσω μόνο το ότι μια επιχείρηση χρειάζεται δυο για να στεριώσει οπότε μισή ντροπή στη γκόμενα που τα παίρνει και μισή ντροπή στον συναισθηματικά τραυματισμένο γκόμενο που πάρα τη βιολογική του ανωτερότητα δεν είναι σε θέση να διακρίνει αυτές τις ατυχείς σχέσεις . Επίσης το γεγονός ότι παρουσιάζετε ως πρόβλημα ισου βαθμού τη σεξουαλική παρενόχληση και τη προσδοκία που μπορεί να έχει μια γυναίκα από εσάς για καλό σεξ ( φαντάζομαι την ιδία προσδοκία εχετε και εσείς από αυτήν ) δείχνει πολλά για τον τρόπο που σκέπτεστε. Και εδώ που τα λεμέ αφού οι άντρες είναι τόσο ανώτεροι βιολογικά αυτό δεν θα έπρεπε να τους δίνει πάτημα στο τρόπο που σκέπτονται? Εκτός αν η βιολογική ανωτερότητα αφορά μοναχά τα κλανοφουσκωμενα μπράτσα.
avatar Γράφων 31.1.2018 | 07:39
@ αρκούδα με ευαισθησίες

Να ρωτήσω ειλικρινά τώρα:
Άνθρωποι με φρασεολογία σαν και τη δική σας προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάνουν θεσμική κουβέντα και δεν ξεχαρμανιάζουν απλά;

Όσο υπάρχουν άνθρωποι με φρασεολογία σαν και τη δική σας (και εικάζω αντίστοιχη πρακτική) τόσο θα ανακυκλώνονται στερεότυπα περί φεμινισμού και θα υπάρχει ενασχόληση με το ντυμα και όχι την ουσία.

Προσωπικά μιλώντας, εμένα, μου ακούγεστε κάτι σαν τον Καρανίκα σε φεμινίστρια.
Πρώτον δεν είμαι φεμινίστρια είμαι φεμινιστής ( ω ναι υπάρχουν και άντρες που είναι υπέρ του φεμινισμού ) . Επιπλέον τον διαχωρισμό στο προσωπικό ξεχαρμανιασμα και τη θεσμική κουβέντα αφήστε να το διαλέξω μόνος μου . Και στη τελική σας πειράζει που είπα μερικά πράγματα έξω από τα δόντια? Όλους σας πειράζει το politically correct αλλά όταν προσβάλλεστε από την αλήθεια τότε το θυμάστε .
avatar Γράφων 31.1.2018 | 16:08
@ ευαίσθητη αρκούδα

Την άποψή μου περί πολιτικής ορθότητας μπορείτε να τη δείτε στα κατά καιρούς σχόλιά μου.

Οι πολέμιοι της πολιτικής ορθότητας σε μια κουβέντα με επιχειρήματα στη δημόσια σφαίρα είναι απλά οπαδοί της δικής τους πολιτικής ορθότητας. Οπότε μη μου κουνάτε το δάχτυλο σαν τον Τσε Γκεβάρα των πληκτρολογίων.

Αναφορικά με το φύλο ζητώ συγγνώμη για την παραδρομή, η επιλογή του θηλαστικού σε θηλυκό γένος γαρ... Ή μήπως να λέμε αρκούδ@? Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Δεν προσβλήθηκα από καμιά αλήθεια, μόνο από το ύφος.

Κάνω rephrase λοιπόν για να είμαι συμβατός και κατανοητός:

ρε φιλαράκι, σαν τον Καρανίκα σε διασταύρωση με Πάνκχορστ ακούγεσαι ναούμε. Καμιά κουβέντα που να μην είναι του εξάχρονου έχεις ή τσου; Να βγάλουμε να τις μετρήσουμε τις βίες πούχει υποστεί ο καθένας και η καθεμιά και να ξηγηθούμε έτσι ναούμε. Να δούμε κερδάνε τα κλανοφουσκωμένα μπράτσα ή τα σκατόγεμα κεφάλια;
Και εσυ ακουγεσαι σαν διασταυρωση Trump με Καμμενο αλλά δεν το κανουμε θέμα φιλαρακι . Το υφος αυτό είναι που ταιριαζει στο αρχικο σχολιο το οποίο είναι υποτιμητικο απεναντι στις γυναικες και τους gay αλλά αυτό δεν σε πειραζει . Τελικα ότι μας συμφερει….
avatar Γράφων 1.2.2018 | 07:55
@ ευαίσθητη αρκούδα

Το ο,τι μας συμφέρει αφορά το επίπεδο κουβέντας στον ουγκανισμο, το οποίο συνειδητά αποφεύγει να μιλήσει επί της ουσίας και περιορίζει την κουβέντα στο name calling, στην πώληση ηθικής ανωτερότητας και στην απόπειρα προσβολής (κλανοφουσκωμενα μπράτσα, "άντρες", μεγεθυντες πέους κτλ).

Λυπάμαι διότι περίμενα τα υποκείμενα οιασδήποτε διεκδίκησης, εν προκειμένω του φεμινισμού, να έχουν ξεκαθαρίσει αν διεκδικούν κάτι ή αν επιζητούν εκδίκηση.

Από τα ανωτέρω άρθρα και από τον σχολιασμό είναι σαφές ότι δεν είναι σαφές: τι θέλει ο εν Ελλάδι φεμινισμός; Equal pay ή άλλοθι να μειώσει τον ανδρισμό του συνομιλητή;

Άλλοι έτσι άλλοι αλλιώς... αλλά δεν διαχωρίζονται. Ένα μπουλούκι ενιαίο. Με κραυγές επί παντός επιστητού.
"αγνοούν ότι συχνά διαλέγουν άντρες με περισσότερα λεφτά και κοινωνική θέση δημιουργώντας τραυματα σε αυτούς που δεν πληρούν τις προυποθέσεις αυτές"

Δε μπορώ να πιστέψω ότι αυτό το κατάπτυστο... ας μην το χαρακτηρίσω καλύτερα, παρουσιάστηκε ως επιχείρημα σε σοβαρή συζήτηση.Επειδή εσένα κατά πάσα πιθανότητα σε έφτυσαν για κάποιον άλλο, έβγαλες το συμπέρασμα ότι μόνο οι γυναίκες έχουν standards, με τα όποια επακόλουθα (και να ήταν μόνο αυτό, το σχόλιό σου μπάζει από πάντού).
Δε μπορείτε ούτε την απόρριψη να διαχειριστείτε ορισμένοι και σας φταίνε οι γυναίκες;Όσο για το άλλο, αυτό με τη λεκτική βία, γελάνε και τα χαλίκια. Μάθε τι εστί σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και το γεγονός ότιοι άνδρες στο χώρο εργασίας μπορούν να παίξουν πραγματικα ΒΡΩΜΙΚΑ και το συζητάμε.Το να μιλάς εκ του ασφαλούς είναι βέβαια ό,τι πιο έυκολο.
avatar Βεβαιως 30.1.2018 | 13:38
Απελπιστικο! Το μονο που καταλαβαινουν μεριοι "αντρες" ειναι οτι ειμαστε θυματα δολοπλοκων, υστερικων, επιθετικων, υστεροβουλων γυναικων και μιας βιολογιας που στα πολιτισμενα κρατη ονομαζεται ρατσισμος. Οι αντρες σε κοπαδι γινονται επικυνδυνοι, βλεπε εγγληματα πολεμου, χουλιγκανισμου, ρατσιστικα κλπ. Ο αντρας δεν τολμα ποτε να ειναι ο εαυτος του, θελει αγελη για να επιβεβαιωθει. Γιατι ειναι ανισχυρος, εξ ου και η βια που εξασκει, οπου μπορει φυσικα...
avatar Βεβαιως 30.1.2018 | 17:42
Ετσι μπραβο λεβεντες, με ψυχη!
SMURFakos SMURFakos 30.1.2018 | 14:24
Πολύ καλό το άρθρο της Σελάνας Βροντή για την δύσκολη καθημερινότητα μιας εργαζομενης μητέρας που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της - ιδίως στην στην χώρα μας. Ρεαλιστικό, διαφωτιστικό και to-the-point. Απ’ την άλλη το άρθρο της Γεωργίας Καλαφάτη αναπαράγει τα μισανδρικά inter-sectional κλισέ (Πατριαρχία, φαλλοκρατικά θηρία, «ΛΕΥΚΑ ενήλικα αρσενικά» που χρειάζονται ψυχολόγο) των Αμερικάνων SJW και 3ης γενιάς φεμινιστριών της προ Τραμπ εποχής. Εχουμε 2018 πλέον.
avatar Βεβαιως 30.1.2018 | 17:42
Το αν εχουμε 2018 φαινεται απο τις απαντησεις των "ανδρων". Ναι μεν αλλα, ειμαι υπερ αλλα υπρχει και η βιολογια, φταινε και οι γυναικες που δεν καθονται φρονιμα, "φταιει και ο φτωχος λαος που ειναι μαραζιαρης", καθως τραγουδαι ο βαρδος Σαββοπουλος. Ευκολη η ισοτητα, στα χαρτια, ομως ειναι τα ευκολα που ειναι τα δυσκολα.
SMURFakos SMURFakos 30.1.2018 | 21:19
Το 2018 πηγαίνει στο ότι η SJW ρητορική/ πολεμική που αντιγράφει η Γεωργία Καλαφάτη ειναι εκτός τόπου και χρόνου πλέον.
προς "τι λες τωρα???"

"Εγώ δε μεγάλωσα με στερεότυπα". Πηγή: www.lifo.gr
"Είναι αλήθεια, νομίζω, πως οι γυναίκες είναι λιγότερο σωματικά βίαιες από τους άντρες" Πηγή: www.lifo.gr
με μια χαρα στερεοτυπα μεγαλωσες και συ. και τα αναπαραγεις,κιολας. εξηγουμαι: "αληθεια" και "νομιζω" ειναι αντιφατικες λεξεις,δεν κανει να ειναι διπλα-διπλα σε μια προταση. ομως,μας λες την μιση "αληθεια",αρα λες ψεμματα.ποια ειναι αυτη η μιση αληθεια; πως ειστε λιγοτερο βιαιες απο μας,ενω ολοκληρη η αληθεια ειναι πως ειστε μεν λιγοτερο βιαιες,αλλα,οχι επειδη δεν θελετε να βιαιοπραγεισετε,αλλα επειδη δεν μπορειτε,δεν εχετε την σωματικη διαπλαση(οι περισσοτερες)να μας δειρετε.εαν την ειχατε,τωρα θα ακουγαμε πιο συχνα τις γνωστες φρασεις(αλλα απο την αναποδη),δηλαδη:
"ο,τι και να σου εκανε ο ανδρας,δεν σηκωνουμε χερι πανω του!" και
,"τον ανδρα δεν τον χτυπαμε ουτε με τριανταφυλλο!!"

"γιατί δεν προσπαθείτε να αλλάξετε αυτό που σας πέρασαν" Πηγή: www.lifo.gr
προσπαθω. και μερος της προσπαθειας αυτης ειναι και αυτα τα σχολια στη lifo.

"Το παράδειγμα με τις γυναίκες είναι λίγο άκυρο" Πηγή: www.lifo.gr
εβαλα την ιδια προταση που λενε στους ανδρες,μονο που αντι για τις λεξεις "ανδρας" και "πεος",εβαλα "γυναικα" και "στηθος".θα ελεγα,τελεια και απολυτως επιτυχημενη αντιστοιχια! πως,λοιπον, ειναι "λιγο ακυρο";
και μια διορθωση,αν μου επιτρεπεις:κατι ειναι ή ακυρο ή εγκυρο. στα επιθετα με το "α" το στερητικο μπροστα,δεν βαζουμε συγκριτικο ή υπερθετικο βαθμο,αν θυμαμαι καλα τον κανονα απο τα μακρινα χρονια του σχολειου.αρα,το "λιγο ακυρο",ειναι ακυρο!

"Έχετε ακούσει για την επιδημία βιασμών στον αμερικανικό στρατό πριν από μερικά χρόνια; Αυτό θέλετε και για εδώ;" Πηγή: www.lifo.gr
εσυ εχεις ακουσει(συμπαθα με για τον ενικο,ειμαι αλλεργικος στον πληθυντικο,οχι αγενης)για την επιδημια βιασμων και σεξουαλικων παρενοχλησεων στο χολυγουντ;
να υποθεσω πως με το σκεπτικο σου θα προτρεψεις και τις ηθοποιους διεθνως να μην δουλεψουν ποτε ξανα στην βιομηχανια του σινεμα; ανδρες-αρπακτικα υπαρχουν και εκτος στρατου,σε πολλα εργασιακα περιβαλλοντα,δεν ειναι αυτος λογος για να μην πατε στρατο και δουλεια,αλλα για να ειστε πιο ενημερωμενες και να αντιμετωπισετε επιτυχως την αδικια αυτη.

"προστατεύουν τον εαυτό τους από κάτι που αντιμετωπίζουν ήδη πολύ συχνά και δεν χρειάζεται να το συναντούν και περισσότερο" Πηγή: www.lifo.gr
η σωστη προστασια ειναι να το καταγγειλεις στην αστυνομια,οχι να το ανεχτεις και απλως να κοιταξεις πως θα μειωσεις τα κρουσματα,αλλα πως να τα αντιμετωπισεις ΟΛΑ! βασικα τι μου λες; οτι ο μισος Ε.Σ αποτελειται απο βιαστες; εχεις στοιχεια ή απλως μια βολικη για σενα φοβια;
λυπαμαι,αλλα μου λες εξυπναδες. αφου σωνει και καλα θα παρενοχλειθητε/βιαστειτε ΚΑΙ στο στρατο ΚΑΙ στη δουλεια(λες και προκειται για νομοτελεια συμπαντικη,του στυλ "ενταξει,μωρε,με βιασαν και σημερα",γυναικα που να μην εχει βιαστει,δεν υπαρχει,δηλαδη;),τοτε γιατι δεν κανετε το αναποδο:
πατε στρατο για κανα χρονο,υποστειτε την "αναποφευκτη" ανδρικη βια εκει και μετα μη πατε να δουλεψετε και,ετσι,με λιγους μηνες αδικιας μεσα σ' ενα στρατοπεδο,θα εχετε γλυτωσει απο 40 χρονια παρενοχλησεων και βιασμων στον χωρο εργασιας. ειδες που σας βρηκα τη λυση;
αυτο ηθελα να τονισω στο προηγουμενο μου σχολιο:επειδη απλως θελετε να σκαπουλαρετε την θητεια,που δεν προσφερει τιποτε σε κανενα φυλο,θυμηθηκατε πως οι ανδρες ειναι κακοι και βιαζουν μεσαστα στρατοπεδα ,αλλα στην δουλεια,οπου κατα συμπτωση θα πληρωνεστε ωραια λεφτουδακια,δεν σας πειραζει η παρενοχληση και η σεξουαλικη βια. αυτο ειναι υποκρισια.
πιστευω πως ηδη απο το προηγουμενο μου σχολιο ηταν ικανοποιητικα αναλυμενο και τεκμηριωμενο αυτο που ελεγα περι στρατου,οποτε δεν θετω θεμα οτι δεν εχεις καταλαβει αυτο που σου ειπα,αλλα πως δεν θελεις να καταλαβεις αυτο που ειπα,διοτι δεν σας συμφερει. λυπαμαι,αλλα αναπαραγετε παιδιαστικες δικαιολογιες,οπως εγω οταν δεν ηθελα να παω σχολειο μια ημερα,ελεγα στον μπαμπα μου πως ποναει το στομαχι μου και το απογευμα της ΙΔΙΑΣ ημερας,που ηθελα να παιξω μπαλα στο παρκο,ξαφνικα και εντελως τυχαια το στομαχι μου ηταν μια χαρα. ο δικος μου ο "στομαχοπονος",ειναι το δικο σας "θα με βιασουν" και οπου εβαλα εγω "σχολειο",βαλε εσυ "στρατοπεδο" και οπου εβαλα εγω "παρκο",βαλε εσυ "δουλεια".τελεια και απολυτως επιτχημενη αντιστοιχια.
μονο που δεν ειμαστε παιδια πλεον,αγαπητη μου,ειμαστε ενηλικες και πρεπει να αναλαμβανουμε ισοτιμα τις επαχθεις υποχρεωσεις μας προς το κρατος.

"αφού τη θεωρείτε τόσο άχρηστη τη θητεία, γιατί κοροϊδεύετε αυτούς που δεν πήγαν ως μη αρκετά άντρες;" Πηγή: www.lifo.gr
δεν καταλαβα,ποτε και πως τα εκανα αυτα εγω;

"Ποια σας είπε κάτι τέτοιο και με υφάκι κιόλας;" Πηγή: www.lifo.gr
ΕΣΥ. ξεχασες αυτο που μου εγραψες; στο σχολιο σου 29/1 2018 στις 11:20 λες
" Οι άνδρες, που τόσο πολύ θεωρούνται ριγμένοι για την 9μηνη θητεία τους".
υπαρχει μια λανθανουσα ειρωνεια του στυλ "ελα μωρε,ποσο υποφερεις πια και συ για 9 μηνες,τοσο ριγμενος εισαι;" οταν εσυ δεν εχεις κανεις κατι ουτε για μια ημερα,δεν δικαιουσαι να εκφερεις αποψη σχετικα με την ευκολια ή μη του συγκεκριμενου εγχειρηματος και να ειρωνευεσαι κι απο πανω αυτους που το υπεστησαν. λες και με τις ειρωνειες θα ξορκισεις την αδικια που αφησες να υποστουν μονο οι ανδρες.

"Η εγκυμοσύνη δεν ξέρω αν είναι πιο δύσκολη από την στρατιωτική θητεία, η γέννα πάντως,για μένα τουλάχιστον, είναι σίγουρα" Πηγή: www.lifo.gr
δεν δικαιουσαι να κανεις αυτη τη συγκριση και να αποφανθεις επι του θεματος. πρεπει πρωτα να βιωσεις και τις 2 καταστασεις και μετα να πεις την υποκειμενικη σου αποψη(κι οχι την αληθεια). οπως κι εγω δεν δικαιουμαι να πω εαν η εγκυμοσυνη ειναι πιο δυσκολη ή οχι απο την θητεια,διοτι δεν προκειται ποτε να υποστω κυηση στο δικο μου σωμα.Η εγκυμοσύνη δεν ξέρω αν είναι πιο δύσκολη από την στρατιωτική θητεία, η γέννα πάντως,για μένα τουλάχιστον, είναι σίγουρα" Πηγή: www.lifo.gr δεν δικαιουσαι να κανεις αυτη τη συγκριση και να αποφανθεις επι του θεματος. πρεπει πρωτα να βιωσεις και τις 2 καταστασεις και μετα να πεις την υποκειμενικη σου αποψη(κι οχι την αληθεια). οπως κι εγω δεν δικαιουμαι να πω εαν η εγκυμοσυνη ειναι πιο δυσκολη ή οχι απο την θητεια,διοτι δεν προκειται ποτε να υποστω κυηση στο δικο μου σωμα. Πηγή: www.lifo.gr . Τον κατεμερησμο δικαιωματων αφηστε τον καλυτερα στη δυναμικη των εκαστοτε φορεων . Ναι υπάρχουν γυναικες οι όποιες έχουν ζησει και τις δυο καταστάσεις και αυτές είναι οι γυναικες του Ισραηλ . Φυσικα όπως αναφερατε και εσείς ο ιδιος ακομα και αυτό δεν σαν είναι αρκετο αλλά αποτελεί ένα υποκειμενικο στοιχειό. Αρα με την ιδία λογικη και εγώ μπορω να θεωρησω υποκειμενισμο την αγανακτιση των αντρων μέσα στο στρατοπεδο . Και στη τελικη εδώ που τα λεμε ας μη συγκρινουμε μια περίοδο η οποία μεταξύ μας έχει και τις εξοδους της με το διάστημα της εγκυμοσυνης κατά το οποίο καμιά γυναίκα δεν έχει το δικαιωμα να κάνει διαλλειμα.
λυπαμαι,αλλα αναπαραγετε παιδιαστικες δικαιολογιες,οπως εγω οταν δεν ηθελα να παω σχολειο μια ημερα,ελεγα στον μπαμπα μου πως ποναει το στομαχι μου και το απογευμα της ΙΔΙΑΣ ημερας,που ηθελα να παιξω μπαλα στο παρκο,ξαφνικα και εντελως τυχαια το στομαχι μου ηταν μια χαρα. ο δικος μου ο "στομαχοπονος",ειναι το δικο σας "θα με βιασουν" και οπου εβαλα εγω "σχολειο",βαλε εσυ "στρατοπεδο" και οπου εβαλα εγω "παρκο",βαλε εσυ "δουλεια".τελεια και απολυτως επιτχημενη αντιστοιχια. μονο που δεν ειμαστε παιδια πλεον,αγαπητη μου,ειμαστε ενηλικες και πρεπει να αναλαμβανουμε ισοτιμα τις επαχθεις υποχρεωσεις μας προς το κρατος. Πηγή: www.lifo.gr

Θεωρείτε τις καταγγελίες για βιασμό εντος των στρατοπέδων παιδιάστικη δικαιολογία ? Η αντιστοιχία που αναλύετε παρακάτω είναι εντελώς παράδοξη και χωρίς καμιά λογική αλληλεπίδραση . Σε καμιά περίπτωση το αθώο ψέμα του στομαχόπονου δεν συγκρίνεται με κάτι τόσο επικίνδυνο όσο ο βιασμός . Και στη τελική αφού είμαστε ενήλικες και έχουμε υποχρεώσεις ο στρατός αποτελεί ένα κομμάτι αυτού του κράτους και οπουδήποτε πρόβλημα θα πρέπει να λύνεται από τη πλειοψηφία εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία των ευθυνόντων .Δε γίνεται να τα περιμενουμε όλα από τις γυναικες όταν θελουμε να γίνει κάτι .Ας κάνουμε και εμείς κάτι μια φορά αφού συμφωνούμε , δε θα μας πέσει ο κωλος ! Ας συμπεριφερόμαστε σαν άνθρωποι που έχουμε καταντήσει τον στρατό το βασίλειο της καφρίλας . Εκτός αν εκεί που υπηρετήσατε εσείς δεν είδατε κανένα είδος αντίστοιχης συμπεριφοράς .
προς ευαισθητη αρκουδα

"και αυτές είναι οι γυναικες του Ισραηλ ". Πηγή: www.lifo.gr
ναι,να ρωτησουμε τις ισραηλινες! οπως ακριβως το ειπες!πως δεν το σκεφτηκα;

"μπορω να θεωρησω υποκειμενισμο την αγανακτιση των αντρων μέσα στο στρατοπεδο" Πηγή: www.lifo.gr
εχεις παει στρατο; εφοσον εισαι ανδρας,πες μας την υποκειμενικη σου αποψη.
και γω λοιπον,θεωρω υποκειμενικη την αγανακτηση των γυναικων του αρθρου και συνεχιζω την μακαρια ζωη την φαλλοκρατικης αδιαφοριας μου προς τα προβληματα που περιγραφουν. ωραιο;

"Θεωρείτε τις καταγγελίες για βιασμό εντος των στρατοπέδων παιδιάστικη δικαιολογία ? Η αντιστοιχία που αναλύετε παρακάτω είναι εντελώς παράδοξη και χωρίς καμιά λογική αλληλεπίδραση ". Πηγή: www.lifo.gr

ε,φυσικα και ειναι παραδοξη,αφου διαβαζετε ολοι/ες αλλα αντι αλλων και ερμηνευετε οπως να 'ναι.
να εξηγηθω,λοιπον,ακομα μια φορα και να δω αν θα μας βρει το πασχα εδω περα!
εισαι σιγουρος πως διαβασες καλα την αναλυση μου; λεω πως ειναι παιδιαστικη δικαιολογια να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ καποια την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ βιασμου σε στρατοπεδο,ωστε να γλιτωσει την θητεια(εξαλλου στον στρατο βαζουν αντι-κουκου στο φαι,μην ανησυχειτε!). οπως ΔΕΝ λενε οι γυναικες: "δεν θελω να δουλεψω στο χολυγουντ,διοτι παρενοχλουν οι ανδρες ηθοποιοι και παραγωγοι",αλλα εργαζονται κανονικα ως ηθοποιοι και αν πεσουν θυμα,το καταγγελουν (πλεον...),ετσι και στο θεμα της στρατευσης:πρεπει να πηγαινουν οι ελληνιδες και αν συμβει κατι,να το καταγγελλουν! τωρα τελευταια ακουω για βιασμους και σεξουαλικες επιθεσεις στα ελληνικα πανεπιστημια,θα πειτε,με το ιδιο σκεπτικο: "α,δεν παω να σπουδασω,για να μη με βιασουν!"; ΟΧΙ,ΒΕΒΑΙΑ!! τι μου λετε λοιπον αυτες τις δικαιολογιες;πλακα μου κανετε;
ειλικρινα,σηκωνω τα χερια ψηλα,ειναι σαν να μιλαω σε παιδια,που δεν θελουν να καταλαβουν αυτα που τους λεω!!

και κατι τελευταιο,γιατι θα σκασω αν δεν στο πω:θελω να μου πεις την ηλικια σου,σε παρακαλω.και αυτο γιατι και γω φεμινιστης ξεκινησα στα 20 μου και τωρα στα 36 μετανοιωσα.θα ηθελα να μου πεις και αλλες πληροφοριες για σενα,ωστε να δω ποσο απο τον τοτε εαυτο μου εχεις τωρα εσυ,αλλα αυτο θελει περισσοτερη οικειοτητα και ακομη περισσοτερο χρονο.δεν ειναι για δω...
παντως,οταν αυριο- μεθαυριο δεις την αληθεια,και μουντζωνεσαι,μην πεις οτι δεν σε προειδοποιησα!!
λυπαμαι,αλλα αναπαραγετε παιδιαστικες δικαιολογιες,οπως εγω οταν δεν ηθελα να παω σχολειο μια ημερα,ελεγα στον μπαμπα μου πως ποναει το στομαχι μου και το απογευμα της ΙΔΙΑΣ ημερας,που ηθελα να παιξω μπαλα στο παρκο,ξαφνικα και εντελως τυχαια το στομαχι μου ηταν μια χαρα. ο δικος μου ο "στομαχοπονος",ειναι το δικο σας "θα με βιασουν" και οπου εβαλα εγω "σχολειο",βαλε εσυ "στρατοπεδο" και οπου εβαλα εγω "παρκο",βαλε εσυ "δουλεια".τελεια και απολυτως επιτχημενη αντιστοιχια. μονο που δεν ειμαστε παιδια πλεον,αγαπητη μου,ειμαστε ενηλικες και πρεπει να αναλαμβανουμε ισοτιμα τις επαχθεις υποχρεωσεις μας προς το κρατος. Πηγή: www.lifo.gr

"και αυτές είναι οι γυναικες του Ισραηλ ". Πηγή: www.lifo.gr ναι,να ρωτησουμε τις ισραηλινες! οπως ακριβως το ειπες!πως δεν το σκεφτηκα; Πηγή: www.lifo.gr

Ειρωνεύεσαι κιόλας ? Είναι δύσκολο? Η μήπως δεν μετράς την απόχη τους?
και γω λοιπον,θεωρω υποκειμενικη την αγανακτηση των γυναικων του αρθρου και συνεχιζω την μακαρια ζωη την φαλλοκρατικης αδιαφοριας μου προς τα προβληματα που περιγραφουν. ωραιο Πηγή: www.lifo.gr

Αυτό φαίνεται….

"Θεωρείτε τις καταγγελίες για βιασμό εντος των στρατοπέδων παιδιάστικη δικαιολογία ? Η αντιστοιχία που αναλύετε παρακάτω είναι εντελώς παράδοξη και χωρίς καμιά λογική αλληλεπίδραση ". Πηγή: www.lifo.gr ε,φυσικα και ειναι παραδοξη,αφου διαβαζετε ολοι/ες αλλα αντι αλλων και ερμηνευετε οπως να 'ναι. να εξηγηθω,λοιπον,ακομα μια φορα και να δω αν θα μας βρει το πασχα εδω περα! εισαι σιγουρος πως διαβασες καλα την αναλυση μου; λεω πως ειναι παιδιαστικη δικαιολογια να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ καποια την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ βιασμου σε στρατοπεδο,ωστε να γλιτωσει την θητεια(εξαλλου στον στρατο βαζουν αντι-κουκου στο φαι,μην ανησυχειτε!). οπως ΔΕΝ λενε οι γυναικες: "δεν θελω να δουλεψω στο χολυγουντ,διοτι παρενοχλουν οι ανδρες ηθοποιοι και παραγωγοι",αλλα εργαζονται κανονικα ως ηθοποιοι και αν πεσουν θυμα,το καταγγελουν (πλεον...),ετσι και στο θεμα της στρατευσης:πρεπει να πηγαινουν οι ελληνιδες και αν συμβει κατι,να το καταγγελλουν! τωρα τελευταια ακουω για βιασμους και σεξουαλικες επιθεσεις στα ελληνικα πανεπιστημια,θα πειτε,με το ιδιο σκεπτικο: "α,δεν παω να σπουδασω,για να μη με βιασουν!"; ΟΧΙ,ΒΕΒΑΙΑ!! τι μου λετε λοιπον αυτες τις δικαιολογιες;πλακα μου κανετε; ειλικρινα,σηκωνω τα χερια ψηλα,ειναι σαν να μιλαω σε παιδια,που δεν θελουν να καταλαβουν αυτα που τους λεω!! Πηγή: www.lifo.gr

Η καταγγελία γίνεται κατόπιν εορτής και στη τελική αφού οι άντρες είναι οι υπαιτιοι αυτοί είναι που πρέπει να σταματήσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο
και κατι τελευταιο,γιατι θα σκασω αν δεν στο πω:θελω να μου πεις την ηλικια σου,σε παρακαλω.και αυτο γιατι και γω φεμινιστης ξεκινησα στα 20 μου και τωρα στα 36 μετανοιωσα.θα ηθελα να μου πεις και αλλες πληροφοριες για σενα,ωστε να δω ποσο απο τον τοτε εαυτο μου εχεις τωρα εσυ,αλλα αυτο θελει περισσοτερη οικειοτητα και ακομη περισσοτερο χρονο.δεν ειναι για δω... παντως,οταν αυριο- μεθαυριο δεις την αληθεια,και μουντζωνεσαι,μην πεις οτι δεν σε προειδοποιησα!! Πηγή: www.lifo.gr

Τι σε έκανε να βρεις το φως σου?
avatar nocontrol 1.2.2018 | 12:17
- Δεν εχεις αυτοκινητο/μηχανη? ΜΜμ κριιιμα
- Εισαι πολυ καλος για εμενα
- Τι θα ζουμε με 3 κ 60? (Μισθος δικος μου 1200 δικος της 600)
- Ειναι μ....ς δεν εκανε κινηση να πληρωσει
- Να ανοιγεις παντα την πορτα σε μια "Κυρια" αλλιως δεν εισαι "Κυριος"
- Κυριε μου (Αστυνομικος) αυτο που σας συμβαινει (απειλες για ψευτικο βιασμο) ειναι καθημερινο φαινομενο, βλεπουμε απο καταστροφες περιουσιας μεχρι μαχαιρωματα, ηρεμιστε.
- Να ξερεις οτι οι γυναικες ειναι π....ς και εγω η μεγαλυτερη.
- Εσυ δεν βαρας? μμμ ξενερωτε
- Θελω να σε γ... (Ατακα απο 3 κοπελες στην σειρα)
- Γιου αρ του σκινι...ουτε μπρατσα ουτε σιξ πακς...μμμμ
- Διαζυγιο : θα βλεπεις το παιδι καθε ΣΚ αλλα θα πληρωνεις. 99%
- Βιασμοι στις φυλακες? (Δεν εχω δει φεμινιστριες εξω απο φυλακες με πλακατ!)
- Μισθος γυναικας μοντελου vs μισθος αντρα μοντελου?
- Εχεις κοιταξει αγγελιες εργασιας? ποσες εταιρειες ψαχνουν γυναικα αντι για αντρα?
- Think like a queen. A queen is not afraid to fail. Failure is another steppingstone to greatness. Oprah Winfrey
- www.theleidencollection.com/wp-content/uploads/2015/07/JS-103-Entry-Comp-fig-Savery-RP-P-1882-A-6207_4964x3716_acf_cropped.jpg
- www.britishmuseum.org/collectionimages/AN00396/AN00396271_001_l.jpg?width=304

https://en.wikipedia.org/wiki/Forbes_list_of_The_World%27s_100_Most_Powerful_Women
(μηπως απλα εισαι τεμπελα?)

- https://www.youtube.com/watch?v=xhktNOx_Le4

Εκείνος που θέλει να ταρακουνήσει τον κόσμο ας ταρακουνήσει τον εαυτό του
avatar nocontrol 1.2.2018 | 17:06
-SEXISM ALERT#1:

"Σοβαρό μεγεθυντή πέους δεν έχετε ακόμη, αλλά μη σκάτε. Και δέκα μέτρα να σας γινόταν, πάλι δεν θα σας έφτανε, αν ο διπλανός σας τον είχε έντεκα."

-SEXISM ALERT #2:

"Έχετε τη δυνατότητα, πολλές φορές και δωρεάν από τον δήμο σας, να πάτε σε ψυχολόγο, βρε αδερφέ! Πραγματικά, αν ανήκετε στα λευκά ενήλικα αρσενικά, δεν έχετε καμία δικαιολογία."

-10 Τροποι να κατακτησετε εναν αντρα...
απο γυναικειο περιοδικο γραμμενο απο γυναικα:

"Γιατί, βεβαίως, η γυναίκα αποκλειστικά πρέπει να είναι λεία και απαλή, ένα μπιζουδάκι που ζουζουνίζοντας χασκογελά, ενώ από το πράμα της πετιούνται αχνιστά cupcakes, για να είναι αντάξια διείσδυσης και κοινωνικά αποδεκτή."

-Οταν κανεις λαθος παρεες:

"Δεν θα ξεχάσω που στα 19 μου άκουσα γνωστό ροκ μουσικό να μου λέει «Γιωργίτσα μου, οι τραγουδίστριες πρέπει να είναι ή πάρα πολύ αδύνατες ή big mamas, ενδιάμεσο δεν υπάρχει, δεκαπέντε κιλά να χάσεις». Δεν ξεχνώ πόσες φορές με έχουν καλέσει να συμμετάσχω σε φεστιβάλ και συζητήσεις μόνο και μόνο για «να υπάρχει και μία γυναίκα». "

- Tα αποτελεσμα της χρονιας πλυσης εγκεφαλου στον φεμινισμου που παιζει εντονα απο τα 80s
μπι α στρονγκ γουμαν
εχμ,δεν εισαι τελικα?:

"Μα, πιο πολύ απ' όλα, θυμώνω με το εξής: είμαι 35 χρονών κι ακόμη δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση για το αν τελικά θέλω όντως να κάνω παιδί. Γιατί μου έχει γίνει τέτοια πλύση εγκεφάλου από μικρό παιδί για το δεδομένο της μητρότητας, νιώθω τόσο άχρηστη ώρες-ώρες που δεν έχω γίνει μάνα, που δεν μου έχει μείνει ούτε μια στάλα χώρος για το ενδεχόμενο να ζήσω τη ζωή μου ευτυχισμένη χωρίς παιδιά."

-Οταν μεθυσμενη μπαινω στο κλαμπ και δεν σε βλεπω ουτε καν
(Νομιζω δεν χορευουν και διασκεδαζουν μονο αντρες σε αυτα τα κλαμπ με αυτες τις μουσικες....επισης...γυναικες δεν κυνηγουσαν
να περασουν ενα βραδυ με αυτους τους αρτιστς? οχι?) :

"Βλέποντας πρόσφατα στο YouΤube ένα βίντεο της αμφιλεγόμενης mc ονόματι Cupcakke, αναρωτήθηκα πόσοι viewers, αφού ξεπεράσουν το αρχικό σοκ, θα συνειδητοποιήσουν πόσοι και πόσοι άντρες mcs εδώ και δεκαετίες κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ημίγυμνοι, με γραφικές κινήσεις και προβοκατόρικους στίχους, εξιστορούν με λεπτομέρεια και χυδαιότητα τα ερωτικά τους κατορθώματα επάνω στα οπίσθια των bitches. Ξαφνικά, ένα κορίτσι κάνει το ίδιο πράγμα και η πράξη μετατρέπεται αυτόματα σε trashy. Σαφώς και υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά."

- Κακες παρεες#2:

  Πιστεύω πως αν ένα κορίτσι δηλώσει, για παράδειγμα, «θέλω να μετακομίσω μόνη μου στο Βερολίνο», «θέλω να αφιερωθώ στην καριέρα μου», «θέλω φέτος το καλοκαίρι να το κάνω ασύστολα», θα δεχτεί απίστευτη κριτική, ενώ για έναν άντρα θα ήταν φυσιολογικότατες ατάκες.

-A.C.A.B οταν το Κολωνακι παιρνει χαμπαρι τι ειναι αστυνομια,
η ακομη καλυτερα οταν βλεπει οτι αυτους που εχουν βαλει
να τους προσεχουν ποσο αρρωστοι ψυχολογικα ειναι:

ΡΙΚΑ ΒΑΓΙΑΝΗ

ΒΡΟΝΤΗ…σιγνκλ λειντι:
Ειμαι παιδι σινκγλ μομ που κερατωσε τον αντρα της τον χωρισε
του πηρε τα παιδια και του ζητησε και φραγκα....
Να ξερεις οτι ειναι πολυ δυσκολο να εχεις μονο το γυναικειο
προτυπο...
βλαχάκι (το) βλαχάκι (το) 1.2.2018 | 20:57
Αχ! Τι να πρωτοσχολιάσει, κανείς, σ' αυτό το pot-pourri σαχλαμάρας; Ας επιλέξω να σχολιάσω, τουλάχιστον, μία μη très banal σαχλαμάρα:

" Βιασμοι στις φυλακες? (Δεν εχω δει φεμινιστριες εξω απο φυλακες με πλακατ!)"

Στην περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, mes enfants -σύμφωνα με τον γράφοντα, πάντοτε- ΜΟΝΟΝ τα άτομα που είναι: i. του φεμινισμου και: ii. γυναίκες υποχρεούνται ηθικώς να διαδηλώνουν έξω από αντρικές φυλακές για τους βιασμούς που διαπράττουν άνδρες σε έτερους άνδρες συγκρατούμενούς τους ...αλλιώς κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για double standards απ' αυτούς που: i. δεν έχουν διαδηλώσει ποτέ ενάντια στον βιασμό οποιουδήποτε ή/και απ' αυτούς που ii. θεωρούν ότι -στατιστικώς- τα νούμερα των βιασμών, γενικώς, και των μη καταγγελθέντων βιασμών, ειδικώς, δύναται να συγκριθούν με τα νούμερα των ψευδών καταγγελιών ή/και απ' αυτούς που: iii. πού του χάνεις πού του βρίσκεις, κάτω από μία είδηση βιασμού θα βρίσκονται και είτε θα σχολιάζουν "τα ήθελε το πωπουδάκι της" είτε "στην φυλακή θα του δείξουν τι εστί βερίκοκο και θα του κάνουν τον κώλο ναααααα".

...Πάντως, οι φεμινίστριες (και οι φεμινιστές) κύριε αποτέτοιε μου, αντιμάχονται την κουλτούρα του βιασμού γενικώς, και μέσα σ' αυτήν την "κουλτούρα" περιλαμβάνεται και η -με τη βία- ύπαρξη σάρκινων χυσότρυπων στην φυλακή.
Προηγούμενα 12 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ