Γιατί είναι τελείως λάθος να φορτίζουμε το κινητό μας κατά τη διάρκεια της νύχτας

Γιατί είναι τελείως λάθος να φορτίζουμε το κινητό μας κατά τη διάρκεια της νύχτας Facebook Twitter
Οι περισσότεροι από εμάς φροντίζουμε να φορτίζουμε το κινητό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι, όμως, καλή ιδέα;
2
Γιατί είναι τελείως λάθος να φορτίζουμε το κινητό μας κατά τη διάρκεια της νύχτας Facebook Twitter

Το πιθανότερο είναι ότι βάζετε το κινητό σας τηλέφωνο να φορτίσει, λίγο πριν πέσετε για ύπνο, σωστά; Ο στόχος είναι να το βρείτε το επόμενο πρωί με τη μπαταρία γεμάτη και έτοιμη να αντέξει τις υποχρεώσεις όλης σας της μέρας. Μόνο που αυτό ίσως και να μην είναι και τόσο καλή ιδέα. 

Οι περισσότεροι από εμάς δεν περιμένουν η συσκευή του κινητού τους τηλεφώνου να ζήσει περισσότερο από δύο χρόνια. Και είμαστε ακριβώς το είδος των αγοραστών - σύμφωνα πάντα και με τους ειδικούς των gadgets και της τεχνολογίας - που δεν θα προσέξουν τη ζημιά που έχει γίνει στο κινητό, από τον λάθος τρόπο φόρτισης, παρά μόνο όταν επιλέξουν να αλλάξουν συσκευή. 

Τόσο τα Android, όσο και τα iPhone είναι εξοπλισμένα με μηχανισμό που προστατεύει συσκευή και λογισμικό από υπερφόρτωση. Με άλλα λόγια, μόλις φορτίσει το τηλέφωνο, είτε το έχουμε στην πρίζα είτε όχι, το ίδιο (του) κάνει.

Είναι η κατηγορία εκείνη των χρηστών μιας συσκευής, που νιώθει ok να τη φορτίζει κάθε λίγο, μόλις χαθούν μερικές γραμμές της μπαταρίας. Αλλά, όπως λέει και ο Edo Campos, για λογαριασμό της Anker (με μακρά τεχνογνωσία σε ζητήματα και αξεσουάρ φόρτισης), τα έξυπνα κινητά είναι όντως έξυπνα. "Ξέρουν πότε να σταματήσουν να φορτίζουν", λέει και εξηγεί ότι η συχνή φόρτιση φτάνει στο όρια τους τις μπαταρίες λιθίου.

Τόσο τα Android, όσο και τα iPhone είναι εξοπλισμένα με μηχανισμό που προστατεύει συσκευή και λογισμικό από υπερφόρτωση. Με άλλα λόγια, μόλις φορτίσει το τηλέφωνο, είτε το έχουμε στην πρίζα είτε όχι, το ίδιο (του) κάνει.  Αλλά η φόρτιση, ο τρόπος που φορτίζουμε τα τηλέφωνα μας, αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό για τη μπαταρία τους. Και να γιατί: τα περισσότερα τηλέφωνα κάνουν χρήση τεχνολογίας που επιτρέπει στις μπαταρίες τους ταχύτερη πρόσληψη ενέργειας. Σύμφωνα με τον Hatem Zeine, ιδρυτή, επιστημονικό υπεύθυνο και τεχνικό προϊστάμενο της εταιρίας παροχής ασύρματης ενέργειας Ossia, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται πλέον επιτρέπει να περάσει ρεύμα στην μπαταρία με τέτοιους τρόπους που αυξάνουν την ταχύτητα με την οποία τα ιόντα του λιθίου ταξιδεύουν και αναγκάζουν τη μπαταρία να φορτίσει ταχύτερα.  

 

Μόνο που αυτή είναι μια διαδικασία που εξαντλεί ταχύτερα και τη ζωή της μπαταρίας: οι πολλές, γρήγορες φορτίσεις αποδυναμώνουν τη μπαταρία του κινητού μας όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε το αντίθετο. 

Υπάρχει λύση; Αν σκοπεύει κανείς να διατηρήσει το τηλέφωνο και τη μπαταρία λιθίου του πέρα από το τυπικό προσδόκιμο ζωής ενός τέτοιου τηλεφώνου ή ενός τάμπλετ, ο Zeine συνιστά αλλαγή τύπου φορτιστή εδώ και τώρα. Κοινώς, για μία υψηλών απαιτήσεων και ταχυτήτων συσκευή προτείνεται ένας φορτιστής, ο οποίος θα στέλνει ρεύμα στην πολύτιμη συσκευή μας πιο αργά. Η αργή φόρτιση μίας τέτοιας συσκευής εγγυάται για τη μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής της.  

Αντίθετα, η ολονύκτια φόρτιση του κινητού, εκτός απ' όλα τα παραπάνω, μπορεί να προκαλέσει και υπερθέρμανση του τηλεφώνου, άλλος ένας λόγος για τον οποίο η συσκευή ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της ταχύτερα. Όπως είναι γνωστό, τα iPhone δεν αντέχουν πάνω απο τους 35 βαθμούς Κελσίου και με το να τα κρατάμε το περισσότερο διάστημα της ζωής τους, κοντά στην πηγή που τα πλημμυρίζει με θερμότητα, μόνο κακό τους κάνει. Και στην τσέπη μας φυσικά. 

Με στοιχεία από την Telegraph 

 

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μόνοι σας λέτε ότι υπάρχει κύκλωμα σε κάθε μπαταρία που διακόπτει την φόρτιση όταν αυτό φτάσει στο 100%, άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ολονύχτια φόρτιση.Επίσης σε όλο αυτό το άρθρο θάβετε το μόνο σωστό μήνυμα ότι πλέον το πρότυπο του στυλ ταχεία φόρτιση 0-50% σε 30 λεπτά είναι που θα καταστρέψει πιο γρήγορα την μπαταρία μας και θα επιβάλλει στην ουσία μια νέα ανάγκη για αλλαγή μπαταρίας στο 1 έτος αντί για 2.Είναι όμως ένα αναγκαίο κακό γιατί πλέον οι μπαταρίες των smartphone είναι μεγαλύτερες σε χωρητικότητα κι οι απαιτήσεις αυξημένες όποτε δεν μπορούμε με τον κλασικό παλιό φορτιστή του 1amber να φορτίζουμε μια μπαταρία 3.000 mah .. Θα θέλαμε 5-6 ώρες απο το 0-100%.
οι μπαταρίες λιθίου, ειδικά αυτές με τα πολυμερή που είναι πιο πρόσφατης τεχνολογίας δεν έχουν κανένα θέμα με την ολονύχτια φόρτιση, όταν φτάσουν 100 απλά σταματούν να φορτίζουν. Ο λόγος που δεν πρέπει είναι άλλος, ακριβώς επειδή στο λίθιο δεν αρέσει να στρεσάρεται, όταν μένει παρατεταμένα σε ποσοστά άνω του 95% ή κάτω του 10% χάνει αρκετούς κύκλους φορτίσεων γιατί ακριβώς "στρεσάρεται".