Η NASA επιβεβαιώνει τον "κανόνα των 5 δευτερολέπτων" για το φαγητό που έπεσε στο πάτωμα

Η NASA επιβεβαιώνει τον "κανόνα των 5 δευτερολέπτων" για το φαγητό που έπεσε στο πάτωμα Facebook Twitter
5

Ο "κανόνας των 5 δευτερολέπτων"- ο αστικός μύθος για το φαγητό, σχετικά με το αν πρέπει να φάει κανείς κάτι που έπεσε στο πάτωμα ή όχι- είναι τελικά αληθινός, σύμφωνα με δυο μηχανικούς της NASA.

Σχεδόν ένα 87% των ανθρώπων έχουν παραδεχθεί, σε σχετική έρευνα το 2014, πως θα έτρωγαν φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα. Σήμερα η NASA είναι στην ευχάριστη θέση να τους απαλλάξει κι από οιαδήποτε τύψη, παρόλο που φυσικά υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μιλώντας στο Science Channel και την εκπομπή "The Quick and the Curious", οι μηχανικοί Mark Rober και Mike Meacham εξήγησαν πως η ποσότητα της υγρασίας στο φαγητό και η επιφάνεια στην οποία θα πέσει είναι βασικοί συντελεστές στο πόσο βακτήρια θα μαζέψει τελικά. 

"Ο 'κανόνας των 5 δευτερολέπτων' είναι στην πραγματικότητα ο 'κανόνας των 30 δευτερολέπτων υγρασίας κι επιφάνειας'. Το μέσο βακτήριο κινείται με ταχύτητα 0.00045 μιλίων την ώρα- 67 φορές πιο αργά από το μέσο σαλιγκάρι" λέει ο Rober, που σημειώνει ωστόσο πως "όταν οποιοδήποτε φαγητό πέσει στο πάτωμα ξεπηδούν αμέσως μικρές ποσότητες βακτηρίων".

Αυτό που ανακάλυψαν είναι πως ένα τρόφιμο με υγρασία που βρίσκεται στο πάτωμα για περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που έπεσε, μαζεύει 10 φορές περισσότερα βακτήρια σε σχέση με το να μαζευτεί σε μόλις 3 δευτερόλεπτα.  "Το e coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια λατρεύουν τα περιβάλλοντα με υγρασία. Απορροφούν νερό για τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν" εξηγούν.

 

Η επιφάνεια στην οποία πέφτει κάτι παίζει επίσης τεράστιο ρόλο. Βρέθηκε πως τα χαλιά μεταφέρουν λιγότερα μικρόβια συγκριτικά πατώματα από μουσαμά, κι αυτό γιατί οι υφαντές "τούφες" τους πρακτικά σημαίνουν πως μικρότερη επιφάνεια θα έρθει σε επαφή με το τρόφιμο. 

Τech & Science
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Τech & Science / Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Ο αντιπρόεδρος της Apple προειδοποιεί για ριζικές αλλαγές στη βιομηχανία της τεχνολογίας εξαιτίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης του iPhone
LIFO NEWSROOM
Οι παράξενες εμμονές χρηστών με το ChatGPT προκαλούν ανησυχία

Τech & Science / Οι παράξενες εμμονές χρηστών με το ChatGPT προκαλούν ανησυχία

Σε αναρτήσεις χρηστών στο Reddit περιγράφονται περιπτώσεις όπου άτομα πιστεύουν ότι έχουν επιλεγεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη για «ιερές αποστολές» ή έχουν λάβει «μυστικά σχέδια» για διαστημικές συσκευές και τηλεμεταφορείς
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο του εγκεφάλου σας στην περίπτωση που είστε εθισμένοι στο ChatGPT

Τech & Science / Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο του μυαλού σας στην περίπτωση που είστε εθισμένοι στο ChatGPT

Η επίτευξη μίας υγιούς ισορροπίας με την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη νέα γενιά σήμερα, υπάρχουν όμως δύο τρόποι με τους οποίους να συμβεί
LIFO NEWSROOM
Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Τech & Science / Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Επιστήμονες λύνουν το αρχαίο «πρόβλημα του κασσίτερου»: Ο κασσίτερος από την Κορνουάλη διακινούνταν στη Μεσόγειο από την Εποχή του Χαλκού, αλλάζοντας την εικόνα της προϊστορικής Βρετανίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Τον αλλο εξ ισου σημαντικο "αμερικανικο κανονα ",οτι δηλαδη αν πεσει-τυχαια- στο πατωμα μια φετα βουτυρωμενου ψωμιου πεφτει ΠΑΝΤΟΤΕ με την βουτυρωμενη πλευρα απο κατω θα μας τον επιβεβαιωσει κανεις τελικα ; Για να μην μας τρωει η περιεργεια ,δηλαδη,αν ισχυει η οχι !
Έχουν κάνει το σχετικό πείραμα οι Mythbusters και η απάντηση είναι ότι από ένα κανονικό ύψος τραπεζιού οι περισσότερες φέτες όντως πέφτουν με το βούτυρο προς τα κάτω. Οπότε η λύση στο πρόβλημα είναι πιο ψηλά τραπέζια, χαχα.
Δεν επιβεβαίωσε τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων βρε παιδιά!! Απλά κατεληξε ότι, ανάλογα με τίς συνθήκες (πόσο ξηρό/στεγνό είναι το φαγητό και ή επιφάνεια που πέφτει) όσο πιο γρήγορα μαζέψει κάποιος το (ξηρο/στεγνό) φαγητό από (στεγνή/ξηρή) επιφάνεια τόσο λιγότερα μικρόβια θα μαζέψει! (Πάντα θα μαζέψει κάτι)