12 σημάδια ότι καταναλώνετε περισσότερη ζάχαρη απ' όσο πρέπει

12 σημάδια ότι καταναλώνετε περισσότερη ζάχαρη απ' όσο πρέπει Facebook Twitter
Η ζάχαρη αφήνει τα σημάδια της στο σώμα μας και εδώ ο λόγος δεν γίνεται μόνο για τα κιλά, αλλά για τα σημάδια που στέλνει ο οργανισμός μας ότι υποφέρει από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.
1

Οι συνέπειες της κατανάλωσης ζάχαρης στην υγεία μας είναι γνωστές. Και συνήθως, ο δραστικός περιορισμός και η διακοπή της κατανάλωσης της προκύπτει μόνο όταν τα επίπεδα του σακχάρου εκτιναχθούν, επιβάλλοντας ένα πιο συντηρητικό διατροφολόγιο. Κι όμως, η ζάχαρη αφήνει τα σημάδια της στο σώμα μας και εδώ ο λόγος δεν γίνεται μόνο για τα κιλά, αλλά για τα σημάδια που στέλνει ο οργανισμός μας ότι υποφέρει από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, και συνήθως δεν γνωρίζουμε πώς να τα διακρίνουμε. Να, 12 από αυτά:

1. Πεινάτε συνεχώς

Αν μόλις έχετε καταναλώσει ένα πλούσιο γεύμα, με όλα τα συνοδευτικά, αλλά εξακολουθείτε να πεινάτε, αυτό είναι μία ένδειξη ότι ο οργανισμός έχει καταναλώσει σωρευτικά όλο το προηγούμενο διάστημα μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αυτό συμβαίνει γιατί η υψηλή αρτηριακή πίεση μπλοκάρει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, με αποτέλεσμα να μην μετατρέπεται σε ενέργεια και να αισθάνεστε αδύναμοι και πεινασμένοι. 

2. Ξυπνάτε με δυσκολία

...και το αίσθημα υπνηλίας και κούρασης σας συνοδεύει για ώρες μετά το ξύπνημα. Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο που περιγράφετε παραπάνω. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και πάλι ευθύνεται για τον τρόπο που εκμηδενίζεται η ενέργεια σας τόσο γρήγορα και αργείτε να την επαναφέρετε στα αναγκαία επίπεδα. Εκείνο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να ελαττώσετε τα προϊόντα ζάχαρης και να την αντικαταστήσετε με μέλι.

3. Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα 

Η συχνο-ουρία είναι μία πρώτη ένδειξη αυξημένου σακχάρου, που με τη σειρά του δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των νεφρών. Το σώμα σας προσπαθεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κι όταν δεν τα καταφέρνει -όταν, δηλαδή, στον οργανισμό παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία γλυκόζης- τότε το σώμα αποβάλλει το περιττό μέσω της ούρησης. Αν νιώθετε την ανάγκη για ακόμη μία επίσκεψη στην τουαλέτα, ενώ η τελευταία φορά που βρεθήκατε εκεί ήταν πριν από 10 λεπτά, θα πρέπει να προβληματιστείτε. Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας, αλλά δοκιμάστε για λίγες μέρες να κόψετε μαχαίρι τα γλυκά τσιμπολογήματα και να μετρήσετε τις φορές που νιώθετε την ανάγκη να ουρήσετε μέσα στη μέρα.

4. Υποφέρετε από ξηροστομία και επίμονο αίσθημα δίψας

Η ζάχαρη έχει την τάση να αφυδατώνει τον οργανισμό. Γι΄αυτό μετά από ένα δροσιστικό αναψυκτικό ίσως αισθάνεστε την ανάγκη για ένα ποτήρι νερό και παρά την ψευδαίσθηση ότι μόλις καταναλώσατε αρκετά υγρά. Κατά τον ίδιο τρόπο οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη -είτε αναγράφεται στα συστατικά αυτού που καταναλώσατε είτε όχι- "στεγνώνει" το στόμα και δημιουργεί το αίσθημα της δίψας. Αν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα αναψυκτικό και ένα μπουκαλάκι νερό, επιλέξτε το δεύτερο. Αν δεν μπορείτε με τίποτα το άγευστο νερό, προσθέστε μια φέτα λεμόνι ή λίγες σταγόνες του ή ακόμη καλύτερα παγάκια φυσικών χυμών φρούτων που αρωματίζουν και δίνουν γεύση με φυσικό τρόπο το νερό σας.

5. Ξαφνική απώλεια βάρους 

Αυτό σίγουρα θα σας χαροποιήσει, παρά θα σας προβληματίσει. Ωστόσο, καλό είναι να προσέχετε, αν συνεχίζετε να τρώτε κανονικά γεύματα μέσα στη μέρα, αλλά παρ' όλα αυτά χάνετε βάρος. Αν αυτό συσχετίζεται και με τη συχνοουρία επίσης θα πρέπει να προβληματιστείτε, κυρίως για τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό σας και για τα θρεπτικά στοιχεία που δεν μπορεί να απορροφήσει. Όσο ο οργανισμός σας θα προσπαθεί να αποβάλλει τη γλυκόζη που δεν του χρειάζεται, τόσο θα καταναλώνει θερμίδες και θα οδηγεί στην απώλεια βάρους. 

6. Επιρρέπεια στις ουρολοιμώξεις 

Το ακριβώς παραπάνω σας κάνει πιο ευάλωτους σε κάθε είδους ουρολοίμωξη, ενώ ταυτοχρόνως καταστρέφει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αν έχετε παρατηρήσει ότι αρρωσταίνετε συχνότερα απ' ό,τι συνήθως και κυρίως ότι ο οργανισμός αργεί να αναρρώσει από κρυολογήματα, ιώσεις και εποχιακές γρίππες, μη βιαστείτε να καταφύγετε στα αντιβιοτικά. Ελαττώστε τη ζάχαρη και τα παράγωγα της στο καθημερινό σας διατροφολόγιο. 

Επίσης, η ξηροδερμία, η θολή όραση, η δυσκολία συγκέντρωσης, αλλά και οι πληγές που κλείνουν αργά και επώδυνα, αλλά και η ανικανότητα, καθώς και η κυκλοθυμία σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωσης ζάχαρης. Βέβαια, πριν συμπεράνετε (από μόνοι σας) ότι πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ή απλώς κόψτε τη ζάχαρη (μαχαίρι!) για περίπου 4 εβδομάδες. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο, ωστόσο θα έχετε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε πόσα από τα παραπάνω συμπτώματα καταφέρατε να εξαλείψετε...

Με στοιχεία από το Women'sHealth.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι στο χέρι μας να προλάβουμε τον διαβήτη

Υγεία & Σώμα / Είναι στο χέρι μας να προλάβουμε τον διαβήτη

Μπορεί ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να αυξάνεται ανησυχητικά στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αλλά το να προστατευτούμε από την «επιδημία του αιώνα» παραμένει μια απλή, καθημερινή υπόθεση: αρκεί να τρεφόμαστε σωστά και να περπατάμε μία ώρα καθημερινά.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Δίαιτες-εξπρές, νηστεία και τι διατροφικά λάθη κάνουμε αυτή την εποχή

Υγεία & Σώμα / Δίαιτες-εξπρές, νηστεία και τι διατροφικά λάθη κάνουμε αυτή την εποχή

Ο Λάμπρος Μουλίνος λύνει απορίες για τις διατροφικές μας επιλογές, τις δίαιτες που προτιμούμε να ακολουθήσουμε και τους τρόπους άσκησης που (δεν) υιοθετούμε και γι' αυτό δεν βλέπουμε αποτέλεσμα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Τον Ιούλιο έκοψα την ζάχαρη,αντικατέστησα τα γλυκά με φρούτα,μείωσα ψωμί τελείως τα αρτοσκευάσματα,εντελώς τα τσιμπήματα και έβαζα κανονική μερίδα φαγητού,δηλαδή αντί στην μπανιέρα έβαζα το φαγητό στο πιάτο.6 κιλά σε ένα μήνα κορίτσια...Ύστερα ήρθαν οι διακοπές.