Το έγκλημα που γίνεται τώρα στη Μόρια Facebook Twitter

Το έγκλημα που γίνεται τώρα στη Μόρια

9

Το κύμα κακοκαιρίας που επηρέασε όλη την Ελλάδα δεν άφησε ανέπαφη τη Λέσβο. Στο νησί όπου, όπως μου λένε κάτοικοι, έχουμε ξεχάσει ότι ακόμη παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ο χιονιάς ήρθε να επαναφέρει το πρόβλημα υποδομών που υπάρχει. Η «Αριάδνη» μπορεί, λοιπόν, να πάγωσε τη χώρα, ξεσκέπασε όμως τα προβλήματα στις δομές φιλοξενίας στο στρατόπεδο της Μόριας. Χαμηλές θερμοκρασίες, πολικό ψύχος, πυκνό χιόνι και υγρασία περιγράφουν την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν για αρκετούς μήνες εγκλωβισμένοι στο νησί. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί χιόνι ούτε έχουν βιώσει τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Ανικανότητα ή αδιαφορία; Πώς είναι δυνατόν, ενώ βρισκόμαστε ήδη στη μέση του χειμώνα, να μένουν ακόμη σε καλοκαιρινές σκηνές και να μην τους παρέχεται στοιχειώδης κάλυψη;

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί ως κυβέρνηση για την κατάσταση στα hotspots, η οποία είναι κακή» δήλωσε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στο πλαίσιο συζήτησης με αφορμή επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου. Παραδέχθηκε, όπως το κάνει και στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη LiFO, ότι έγιναν λάθη, ότι η κατάσταση είναι άσχημη στα νησιά, καθώς και ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της εκπροσώπου της, Ν. Μπερτό, έστειλε αυστηρό μήνυμα, μιλώντας για μια κατάσταση που παραμένει ανεπαρκής.


Ας δούμε, όμως, πώς περιγράφουν την κατάστασηπου επικρατεί στο νησί φορείς, οργανώσεις και κάτοικοι της Λέσβου. Η Έφη Λατσούδη είναι μέλος της «Αλληλεγγύης Λέσβου» που παρέχει στους πρόσφυγες στέγη και φιλοξενία στις πρώην κατασκηνώσεις ΠΙΚΠΑ. Οι πρόσφυγες που διαμένουν στην κατασκήνωση ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες, όπως οι ανάπηροι, οι ασθενείς, οι έγκυοι, οι μητέρες με παιδιά και οι οικογένειες θυμάτων ναυαγίων. Το Σάββατο, που η χιονόπτωση ήταν έντονη, η κ. Λατσούδη έσπευσε να βοηθήσει στον καταυλισμό της Μόριας, μοιράζοντας sleeping-bags. «Για μια ακόμη φορά νιώθουμε απίστευτο θυμό γι' αυτό που ζούμε δίπλα μας» μου λέει στην τηλεφωνική μας επικοινωνία και προσθέτει: «Πλέον έχουμε εξαντληθεί, νιώθουμε απελπισμένοι. Όλοι γνώριζαν ότι θα έρθει μεγάλη κακοκαιρία και κανείς δεν ασχολήθηκε ώστε να προνοήσει και να μεταφέρει τους πρόσφυγες σε άλλες υποδομές. Έστω ένα πλοίο ή δύο αποθήκες θα μπορούσαν για λίγες μέρες να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους που έτρεχαν να βρουν μέρος να προστατευτούν. Νομίζω ότι η κατάσταση έχει αφεθεί στην τύχη και οι αρμόδιες Αρχές λειτουργούν με τη λογική ότι "κακοκαιρία είναι, θα περάσει". Ο χειμώνας στα νησιά είναι δύσκολος. Οι σκηνές στις οποίες μένουν οι πρόσφυγες είναι εντελώς ακατάλληλες και οι περισσότερες καλοκαιρινού τύπου. Οι εικόνες που είδα το Σάββατο δεν περιγράφονται με λόγια. Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και 8-9 μήνες συνεχίζεται μια κατάσταση για την οποία δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως πρόνοια. Μπαίνοντας το Σάββατο στο στρατόπεδο της Μόριας είδα ελάχιστη κινητοποίηση. Λίγες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και το ιατρικό προσωπικό ήταν οι άνθρωποι που έτρεχαν για να σώσουν ό,τι μπορούσαν. Αυτό που έγινε ήταν να στηθούν κάποιες τέντες της Ύπατης Αρμοστείας και να μεταφερθούν όσοι χωρούσαν στις πτέρυγες οι οποίες είναι κλειστές και έχουν περισσότερη θέρμανση. Αλλά και πάλι, σε λίγες μέρες, από τη στιγμή που συνωστίζεται πολύς κόσμος σε κλειστούς χώρους, θα προκύψουν πολλές ασθένειες – λοιμώξεις του αναπνευστικού και κρυοπαγήματα θα έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση. Οι πρόσφυγες αισθάνονται απελπισμένοι. Παίζουν με τις αντοχές όλων μας. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, γιατί λοιπόν να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι;» αναρωτιέται η κ. Λατσούδη.

Αναλογιστείτε ότι αυτές τις μέρες ζουν στις σκηνές, στην αυλή του στρατοπέδου, πάνω από 600 μετανάστες. Και είναι αλήθεια, όπως μας έλεγαν, ότι τόσο κρύο δεν είχαν νιώσει ποτέ στη ζωή τους.


Άνθρωποι περπατούσαν προς την πόλη της Μυτιλήνης για να σωθούν από το ψύχος, άλλοι προσπαθούσαν να ζεσταθούν στις παρακείμενες καντίνες, σε σκηνές προορισμένες για τους καλοκαιρινούς μήνες, θαμμένες κάτω από το χιόνι. Πρόσφυγες που αναζητούν στέγη και θέρμανση, παπούτσια και ρούχα βρεγμένα καταδεικνύουν τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο νησί. «Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Ειδικά το Σαββατοκύριακο, μιλάμε για μια κατάσταση τριτοκοσμική. Πράγματι, κανείς δεν περίμενε τέτοια χιονόπτωση, οι κάτοικοι μας είπαν ότι είχε να ρίξει τόσο χιόνι από το 2004. Έπρεπε, όμως, να έχει φύγει ήδη κόσμος για την ηπειρωτική Ελλάδα» μου λέει ο Χρήστος Δουλγκέρης, νοσηλευτής των Γιατρών του Κόσμου στο στρατόπεδο της Μόριας. «Οι περισσότεροι που ζουν σε σκηνές στο στρατόπεδο είναι άνδρες και μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, αλλά και από κάποιες της Βόρειας Αφρικής. Οι οικογένειες, οι γυναίκες και τα παιδιά βρίσκονται στις κλειστές πτέρυγες. Απ' ό,τι μας ενημέρωσαν, αυτό που αποφασίστηκε να γίνει είναι να μεταφερθούν κάποιοι στην Αθήνα, δηλαδή να αδειάσουν κάποιες πτέρυγες ώστε να μπουν οι single guys, αλλά και πάλι θα μπούμε σε μια διαδικασία φαύλου κύκλου. Όταν φεύγουν πρόσφυγες ή μετανάστες προς την Αθήνα, αυτό μαθαίνεται, με αποτέλεσμα να έχουμε νέες αφίξεις. Σκεφτείτε ότι πριν από την Πρωτοχρονιά έφυγαν περίπου 300 άνθρωποι και ήρθαν 425. Πάντως, αυτό φαίνεται να είναι το πλάνο για τον φετινό χειμώνα. Οι πρώτες κινήσεις που κάναμε με την έναρξη της χιονόπτωσης ήταν να μοιράσουμε κουβέρτες, σκουφιά και γάντια και όποιες σκηνές καταστράφηκαν, να τις αντικαταστήσουμε. Αναλογιστείτε ότι αυτές τις μέρες ζουν στις σκηνές, στην αυλή του στρατοπέδου, πάνω από 600 μετανάστες. Και είναι αλήθεια, όπως μας έλεγαν, ότι τόσο κρύο δεν είχαν νιώσει ποτέ στη ζωή τους. Το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίσαμε βαριά περιστατικά, αλλά υπάρχουν πολλοί που έρχονται στο ιατρείο όχι γιατί έχουν κάτι αλλά για να παραμείνουν έστω και λίγο στη ζεστασιά του κλιματιστικού. Άλλοι έπαιζαν με το χιόνι, όπως στο Καρά Τεπέ, και άλλοι έψαχναν να βρουν πού θα κοιμηθούν. Να επισημάνουνε ότι μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στη Μόρια απ' ό,τι στο Καρά Τεπέ, γιατί εκεί η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, αφού υπάρχουν σπιτάκια και θερμαινόμενα κοντέινερ. Είναι δυσάρεστο το γεγονός στις επτά το πρωί να μπαίνεις στον χώρο του στρατοπέδου και να βλέπεις σκηνές σκεπασμένες από το χιόνι και ανθρώπους να καίνε υπαίθρια ό,τι μπορούν να κάψουν για να ζεσταθούν. Εμείς, ως Γιατροί του Κόσμου, δεν έχουμε φύγει ούτε στιγμή από τον χώρο. Είμαστε παντός καιρού και πλέον έχει γίνει καθημερινότητα για εμάς η αντιμετώπιση τέτοιων δύσκολων στιγμών» τονίζει ο Χρήστος Δουλγκέρης.

Το έγκλημα που γίνεται τώρα στη Μόρια Facebook Twitter
Giorgos Kosmopoulos/facebook


«Υπάρχουν τρύπες στο στρατόπεδο, μπορεί ο καθένας να εισέλθει στους χώρους και η εικόνα που βλέπεις είναι απελπιστική. Καμία μέριμνα, το κρύο είναι τσουχτερό και οι επόμενες μέρες θα είναι χειρότερες» λέει από το χιονισμένο γραφείο του ο Μιχάλης Μπάκας, διοικητικός υπάλληλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Κάθε στιγμή αποτελεί έναν δυνάμει κίνδυνο. Οι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στο νησί είναι άτομα που τα χρήματά τους έχουν τελειώσει. Στις μεγάλες σκηνές που έχουν σόμπες θα δείτε να μαγειρεύουν πάνω σε αυτές. Και το σημαντικό είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί εντάσεις στην τοπική κοινωνία. Μικροκλοπές, παραβατικές συμπεριφορές και δημιουργία συμμοριών έχουν αναγκάσει τους κατοίκους να είναι πιο επιφυλακτικοί και λιγότερο ανεκτικοί. Απ' ό,τι μας είπαν, υπήρχαν αρκετοί μετανάστες που έφυγαν από το στρατόπεδο της Μόριας και πήγαν στο κάστρο της πόλης, όπου τοποθέτησαν τις σκηνές για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες» υπογραμμίζει.

«Η απουσία προετοιμασίας για τον χειμώνα δημιουργεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των προσφύγων που ζουν στα νησιά» είχαν προειδοποιήσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εδώ και λίγες μέρες. «Παρά τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα σχετικά μέτρα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, η προετοιμασία για τον χειμώνα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά έχει αποτύχει» σημείωναν. Σύμφωνα με την καταγραφή της οργάνωσης στη Μόρια, εκτός από τους οικίσκους που φιλοξενούν οικογένειες, στο υπόλοιπο τμήμα οι άνθρωποι μένουν σε σκηνές χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό υπάρχει μόνο νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες ουρές.


«Είμαστε εξοργισμένοι, καθώς βλέπουμε σήμερα στη Λέσβο και στη Σάμο, παρά τις υποσχέσεις των ελληνικών Αρχών, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να είναι αβοήθητοι στο κρύο. Ζουν εκτεθειμένοι στο χιόνι και την παγωμένη βροχή, συχνά χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό, σχεδόν χωρίς καθόλου θέρμανση και σε αφόρητες θερμοκρασίες υπό το μηδέν» είχε δηλώσει ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Clément Perrin.

Το έγκλημα που γίνεται τώρα στη Μόρια Facebook Twitter
Michael Bakas/facebook


Αξίζει να επισημανθεί ότι στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο στεγάζονται πάνω από 3.500 άνθρωποι σε έναν χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει λιγότερους από 2.000, με αποτέλεσμα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, οι κακές συνθήκες διαβίωσης να αποτελούν μια ακόμη αιτία εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων. Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τις 25 Νοεμβρίου, οπότε στη Μόρια μια γυναίκα κι ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη μια φιάλη υγραερίου τοποθετημένη σε μια εστία γκαζιού που υπήρχε στη μικρή νάιλον σκηνή τους. Τα δύο θύματα κάηκαν ζωντανά, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν. Επίσης, στις 5 Ιανουαρίου ο υπουργός κ. Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι η προετοιμασία για τον χειμώνα είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία στην ηπειρωτική Ελλάδα και ότι είναι σε εξέλιξη στα νησιά.


«Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Παρατηρείται εδώ και μήνες, απλώς το χιόνι ήρθε να το αναδείξει» μου λέει από τη Μυτιλήνη όπου βρίσκεται ο Χρήστος Γεωργιάδης, αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Εδώ και πολύ καιρό βιώνουμε μια μεγάλη δοκιμασία και οι συνθήκες διαμονής είναι δραματικές. Πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα άμεσα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, τη στιγμή που μιλάμε, που είναι εκτεθειμένοι σε συνθήκες πολικού κρύου. Δυστυχώς, όχι μόνο στη Λέσβο αλλά και στη Σάμο και σε άλλα σημεία της Βόρειας Ελλάδας. Δεν αμφισβητώ ότι έχουν πραγματοποιηθεί κάποια θετικά βήματα, αλλά τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και επιβεβαιώνουν αυτό που φωνάζουμε εδώ και μήνες. Επίσης, τίθενται σοβαρά θέματα ασφάλειας στον καταυλισμό γιατί πάνω στην απελπισία τους πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες επιλέγουν επικίνδυνες λύσεις για να ζεσταθούν, με φωτιές που ανάβουν ακόμη και μέσα στις σκηνές. Αν δεν υπάρξει αποσυμφόρηση του πληθυσμού και μετακίνησή του σε άλλα σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Αν θέλουμε να αποφευχθεί μια νέα τραγωδία, πρέπει να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα. Κανένας άνθρωπος που ζητά προστασία και έχει εγκαταλείψει την πατρίδα του για να γλιτώσει από τον πόλεμο, τα βασανιστήρια και τη βία δεν πρέπει να βρίσκεται απροστάτευτος στο κρύο» προσθέτει ο κ. Γεωργιάδης.

Το έγκλημα που γίνεται τώρα στη Μόρια Facebook Twitter
Γιάννης Μουζάλας. Φωτο: Nikos Libertas/SOOC

 

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιάννης Μουζάλας απαντά:


Για όλα αυτά τα θέματα ζητήσαμε σήμερα την άποψη του υπουργού κ. Γιάννη Μουζάλα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του λίγο πριν επισκεφθεί το νησί της Λέσβου – δεν κατάφερε να προσγειωθεί η πρωινή πτήση λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και προσπαθούσε να φτάσει στο νησί με ελικόπτερο.

— Πώς σχολιάζετε τη δήλωση της Επιτρόπου της Κομισιόν, Ν. Μπερτό, που χαρακτήρισε «ανεπαρκή» την κατάσταση στα νησιά;

Υπάρχουν δύο σκέλη. Το ένα αφορά το πώς μεταφέρθηκε η δήλωση. Πράγματι, είπε μια γενική αλήθεια, ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την κατάσταση, κάτι που είναι σωστό. Το δεύτερο όμως, που είναι λάθος, είναι ότι καταλογίζει στην κυβέρνηση ευθύνη μεγαλύτερη απ' ό,τι της αναλογεί. Ναι, η Ελλάδα έχει αναλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι του προσφυγικού και ανταποκρίνεται και προσπαθεί πάρα πολύ ώστε να εκπληρώσει τις δικές της δεσμεύσεις. Όμως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούσε και προσπαθούσε με ειλικρίνεια να ανταποκριθεί στο δικό της κομμάτι. Θα έπρεπε να είχαν κάνει 30.000 relocations, έχουν κάνει μόνο 5.500. Θα έπρεπε να έχουμε τετρακόσιους της ΕΑSΟ (Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου), τώρα υπογράψαμε νέο join plan για εκατό, τελικά έχουμε τριάντα. Θέλω να πω ότι είναι εύκολο να λες ότι την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά και πιο δραστήρια όσον αφορά την πολιτική και πρακτική βοήθεια προς τη χώρα μας.

 
— Κύριε υπουργέ, πολλοί σας κατηγορούν ότι έχετε λάβει αρκετά εκατομμύρια ευρώ και πως στις 5 Ιανουαρίου είχατε δηλώσει ότι «η προετοιμασία για τον χειμώνα ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην ηπειρωτική Ελλάδα και είναι σε εξέλιξη στα νησιά».

Δεν έκανα ποτέ καμία τέτοια δήλωση. Αν δείτε τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνέντευξης Τύπου, θα καταλάβετε ότι έχω μιλήσει μόνο για την ενδοχώρα. Είχα πει ότι οι προετοιμασίες για το ξεχειμώνιασμα έχουν ολοκληρωθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και ότι έχουμε πραγματοποιήσει έναν άθλο για 50.000 ανθρώπους, παρέχοντάς τους στέγη και θέρμανση. Όσον αφορά τη νησιωτική Ελλάδα, η κατάσταση δεν είναι καν κακή, είναι πολύ κακή, και δυσκολευόμαστε να παρέμβουμε.


— Πού εντοπίζετε τις δυσκολίες παρέμβασης;

Εμείς ξεκινήσαμε από τον Σεπτέμβριο επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς, επειδή είμαστε μια δημοκρατική κυβέρνηση και θέλαμε να έχουμε τη συγκατάθεσή τους. Ξαφνικά, αλλάξανε οι συμφωνίες που είχαμε κάνει και οι χώροι τους οποίους είχαμε βρει. Υπάρχει ένα ρεύμα λαϊκισμού που υποθάλπεται από τη Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Ζητούν να μεταφερθούν οι μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα, κάτι που σημαίνει αυτομάτως πτώση της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας. Αυτό που εμείς κάνουμε είναι να αποσυμφορούμε τα νησιά, μεταφέροντας στην ενδοχώρα ανθρώπους οι οποίοι δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα – έχουμε μεταφέρει από τον Σεπτέμβριο πάνω από 4.000. Επιπρόσθετα, οι τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας έχουν αναιρέσει τις συμφωνίες που είχαμε κάνει για νέα camps. Υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη κυβερνητική πρόταση που λέει ότι για να γίνει καλύτερη η κατάσταση στα νησιά, ένα hotspot το οποίο παίρνει 1.500 δεν μπορεί να χωρά 2.500. Άρα χρειαζόμαστε έναν χώρο δίπλα ή κάπου αλλού για να μεταστεγαστούν οι υπόλοιποι 1.000. Επίσης, χρειαζόμαστε ένα κλειστό κέντρο. Όλα αυτά τα αρνούνται, τώρα γίνονται ξαφνικά κριτές. Εμείς θα δράσουμε αποφασιστικά και θα τα υλοποιήσουμε. Αποτελεί και αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


— Μήπως είναι λίγο αργά για να τα υλοποιήσετε; Ήδη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σας κατηγόρησαν ότι η έλλειψη προετοιμασίας για τον χειμώνα δημιουργεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των προσφύγων που ζουν στα νησιά;

Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε. Και είναι μια ευθύνη που την αναλαμβάνω, αν και πολλές φορές με κατηγορούν ότι παίρνω συνεχώς ευθύνες. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι κακό να αναλαμβάνεις ευθύνες. Θέλω να σας ρωτήσω, όμως, εσάς, ως δημοσιογράφο, πώς σας φαίνεται που όλοι οι ξενοδόχοι της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου μας απαγορεύουν να νοικιάσουμε δωμάτια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πέρσι, θυμάστε, πηγαίναμε για Νόμπελ και φέτος, έως και χθες, αρνούνται να πάρουν μια απόφαση για παραχωρήσεις που ζητάμε. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει, πιθανώς θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρή. Δεν γνωρίζω να σας πω συγκεκριμένα, αλλά η κριτική εκ των υστέρων είναι πολύ εύκολη. Εμείς κάναμε μια προσπάθεια ώστε να μην έρθουμε σε ρήξη με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή η προσπάθεια απέτυχε.

Το έγκλημα που γίνεται τώρα στη Μόρια Facebook Twitter
Giorgos Kosmopoulos/facebook


— Ο κ. Κυρίτσης είπε: «Αν έχεις 10.000 ανθρώπους, κατόρθωσες κάπως να βολέψεις 9.000 και σου μείνανε 1.000 στις σκηνές, όσο και να προσπαθήσεις να ενισχύσεις τις σκηνές με επιπλέον καλύμματα και θερμαντικά σώματα, το πρόβλημα θα παραμένει. Ωστόσο, πάντα προσπαθείς. Προσπαθείς για 10 πρόσφυγες, θα καταφέρεις να καλύψεις τους οκτώ». Σας εκφράζουν αυτές οι δηλώσεις;

Παρότι δεν συνηθίζω να σχολιάζω δηλώσεις, άκουσα αυτά που είπε ο κ. Κυρίτσης, αλλά δεν μεταφέρθηκαν σωστά. Οι δηλώσεις του εμφανίστηκαν διαφορετικά απ' ό,τι τις εννοούσε. Τώρα, όσον αφορά τη λέξη «βολέψεις», προσωπικά δεν μου αρέσει, είναι θέμα αισθητικής. Αλλά, θα το ξαναπώ, η δήλωση δεν μεταφέρθηκε σωστά. Σήμερα, για παράδειγμα, ο ΣΚΑΪ λέει συνεχώς ψέματα, ότι έχω φτάσει στη Μυτιλήνη και είμαι στη Μόρια και δεν βγαίνω έξω ή ότι δήλωσα ότι είμαστε έτοιμοι στην ενδοχώρα και στις νησιωτικές περιοχές. Εγώ είμαι άνθρωπος της ευθύνης και πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να κρύβεις κάτι. Δεν έχουμε πει και δεν έχω πει ποτέ ψέματα στον ελληνικό λαό. Υπάρχουν πράγματα που υποσχέθηκα και δεν μπόρεσα να τα κάνω, αλλά αυτό είναι διαφορετικό. Αναμφισβήτητα, η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ κακή. Ξανακαλώ, λοιπόν, τους νησιώτες να μην υποκύψουν στον λαϊκισμό, η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας είναι αυτή που έχει σώσει τη χώρα, αν καταργηθεί θα έχουμε συνεχείς ροές από πρόσφυγες και μετανάστες, με αριθμούς που θα ξεπερνούν τους 2.000 και όχι τους 100 ή τους 30 που έχουμε τώρα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τα εξής μέτρα: καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ασφάλεια, κλειστά κέντρα για τους παραβατικούς και κλειστή διαδικασία ασύλου, καθώς και αύξηση της αστυνόμευσης. Προτείνω, λοιπόν, στους νησιώτες να συγκατατεθούν σε όλα αυτά.

 
— Όμως είναι δυνατόν να μένουν ακόμη πρόσφυγες και μετανάστες σε καλοκαιρινού τύπου σκηνές;

Έχετε δίκιο. Αυτή η κριτική είναι σωστή, δεν είναι άδικη. Άδικη γίνεται όταν βλέπουμε τους ξενοδόχους να λαμβάνουν μέτρα αποκλεισμού των προσφύγων και των μεταναστών, κάτι που αποτελεί προσβολή για τον πολιτισμό μας. Εδώ και δέκα μέρες οι άνθρωποι αυτοί θα βρίσκονταν σε δωμάτια. Αλλά συναντάμε παντού άρνηση.


— Τέλος, πολλοί σας ψέγουν ότι με το να μετακινείται πληθυσμός στην ενδοχώρα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, με τη λογική ότι πληθαίνουν οι αφίξεις. Τι απαντάτε;

Οι αφίξεις είναι σταθερές και κυμαίνονται σε περίπου 100 την ημέρα. Η μετάβαση των προσφύγων και των μεταναστών στην ενδοχώρα γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην κινδυνεύει η Συνθήκη Ευρώπης – Τουρκίας, κρίνοντάς τους ως ευάλωτες ομάδες.

Το έγκλημα που γίνεται τώρα στη Μόρια Facebook Twitter
Giorgos Kosmopoulos/facebook
Το έγκλημα που γίνεται τώρα στη Μόρια Facebook Twitter
Michael Bakas/facebook
Ελλάδα
9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Άδικη γίνεται όταν βλέπουμε τους ξενοδόχους να λαμβάνουν μέτρα αποκλεισμού των προσφύγων και των μεταναστών, κάτι που αποτελεί προσβολή για τον πολιτισμό μας. Εδώ και δέκα μέρες οι άνθρωποι αυτοί θα βρίσκονταν σε δωμάτια. Αλλά συναντάμε παντού άρνηση. Πηγή: www.lifo.grΕπειδή η χωρα δεν μπορει να διαχειριστεί τίποτα θα πρεπει να τα επομισθούν πάλι οι ιδιωτες? ηδη δεν ειχαν τουριστική σεζον, ηδη ταλαιωρουνται με τους φορους.
Αρχικά για ποια κακοκαιρία μιλάμε; Χαμηλές θερμοκρασίες έχουμε ήδη από τον Νοέμβριο! Μπορούσε ήδη από τότε να προγραμματιστεί η μετεγκαταστασή τους σε ασφαλέστερες δομές! Τα εκατομμύρια της ΕΕ φαίνεται να έπιασαν τόπο...
Όσα δημοσιονομικά προβλήματα και να υπάρχουν, το Ελληνικό κράτος δεν παύει να είναι ένα κράτος εσόδων 40 δις. Δεν μπορούν να βρεθούν λοιπόν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να μην βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι σε αυτή την εξαθλίωση; Τελικά, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν καλοί μόνο προεκλογικά για να πουλάνε ανθρωπισμό οι συριζαίοι πολιτευτές στο Ελλαδικό αριστεράτο. Τώρα είναι τους είναι άχρηστοι.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑνελ ανακαλύπτει τον χειμώνα. Ποιός θα το φανταζόταν οτι θα έκανε κρύο τον Ιανουάριο; Ποιός να προβλέψει οτι οι άνθρωποι που κοιμούνται σε σκηνές μπορεί να κρυώνουν;
Κάθε μέρα επιβεβαιώνεται ότι δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν ούτε κοτέτσι ,τα μόνα στοιχεία που αναδεικνύονται expert είναι οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί ,η δολοπλοκία και η προπαγάνδα κάθε είδους. Ειδικά με το "προσφυγο-μεταναστευτικό" απ’ότι φάνηκε χρησιμοποίησαν τους δύστυχους σαν ένα από τα βασικά στοιχεία της προπαγάνδας περί κοινωνικού ανθρωπισμού, ταυτόχρονα με κάθε απίθανο celebrity αλληλέγγυο που περνούσε από τα νησιά για μια φώτο, δήλωση και γεια σας ! Όταν ξεφούσκωσε το θέμα από τα media απλά τους παράτησαν ... 2 χρόνια μας εκθέτουν σε κάθε επίπεδο και δεν υπάρχει τέλος ,όχι μόνο δεν έχουν κάνει τίποτα αλλά η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη από Αμυγδαλέζα κλπ όπου τουλάχιστον οι άνθρωποι ήταν στεγασμένοι και ελεγχόμενοι. Τελικά η διαχείριση της ανθρώπινης δυστυχίας αναδεικνύεται σε μεγάλη μπίζνα
Ρωτήσατε να σας πουν τι;;; Και ποιοι;;;; Οι άνθρωποι άνοιξαν τα σύνορα πιστεύοντας ότι η Ελλάδα θα είναι χώρα τράνζιτ. Όταν οι Σκοπιανοί κλείσανε τα σύνορά τους, σποκαλύφθηκε το χάλι της ανυπαρξίας της πολιτικής τους.