Απεργία την Πρωτομαγιά

Το «dress to kill» φινάλε της 6ης σεζόν του Game of Thrones (spoilers)

Το «dress to kill» φινάλε της 6ης σεζόν του Game of Thrones (spoilers) Facebook Twitter
Κανένας άλλος χαρακτήρας δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τόσο δραματικά, όσο η Cersei Lannister. Η μόνη που την πλησιάζει είναι ίσως η Arya, η μικρή κόρη των Stark.
2

Εκατομμύρια φαν καθηλώθηκαν τις δύο τελευταίες μέρες στις οθόνες τους για να δουν το φινάλε της 6ης σεζόν και δεν απογοητεύτηκαν. Η σεζόν θα μείνει στο τηλεοπτικό πάνθεον ως μία από τις πιο δυνατές της σειράς. Μπορεί ο προηγούμενος άνισος 5ος κύκλος να πρόσφερε τόνους ανάλυσης των χαρακτήρων και να ήταν βαρετός στο μεγαλύτερο μέρος της, με λίγες αναλαμπές, ήταν όμως κρίσιμος για όσα είδαμε φέτος. Οι ήρωες έχουν κάνει τεράστια άλματα στην προσωπική τους εξέλιξη. Έχουν αλλάξει, έχουν ωριμάσει και δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Είναι πολύ διαφορετικοί άνθρωποι και η συνέχεια είναι πλέον απρόβλεπτη, μια και η ιστορία έχει ξεπεράσει τα βιβλία του G.R.R. Martin. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.  

Το GοT οδεύει με ταχύτατους ρυθμούς προς το τέλος του, σε δύο χρόνια από τώρα. Κανένας άλλος χαρακτήρας δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τόσο δραματικά όσο η Cersei Lannister. Η μόνη που την πλησιάζει είναι ίσως η Arya, η μικρή κόρη των Starks.

 

Η Cersei δεν είναι πια γυμνή. Δεν είναι ο παθητικός και μίζερος χαρακτήρας των προηγούμενων χρόνων. Εκ των υστέρων, είναι λες και όλος ο κύκλος σε προετοιμάζει για την έκρηξή της.

Και στους δύο αυτούς χαρακτήρες η μεταμόρφωση δεν είναι μόνο εσωτερική αλλά και εξωτερική. Για πρώτη φορά βλέπουμε την Arya, που είναι το απόλυτο αγοροκόριτσο, ντυμένη με κοριτσίστικα ρούχα, με φόρεματα και φούστες. Και είναι επίσης η πρώτη φορά που μια στυλιστική αλλαγή συζητήθηκε τόσο πολύ σε ένα σίριαλ, στο οποίο το τελευταίο που προσέχει κάποιος είναι τα κουστούμια. Στο φινάλε της σεζόν η Arya έχει μεγαλώσει. Δεν είναι πια παιδάκι και αυτή η εμμονή της να εκδικηθεί όσους κατέστρεψαν την οικογένειά της τη μεταμορφώνει σε αδίστακτη δολοφόνο. Στο φινάλε του 6ου κύκλου έχει ένα βλέμμα που σκοτώνει και δείχνει μια τρομακτική νέα πλευρά της.

Τα πράγματα γίνονται πιο σκοτεινά, όμως, όσον αφορά τη βασιλομήτορα του King's Landing. Η Cersei είναι δικαίως ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους χαρακτήρες της σειράς. Είναι ένα πρόσωπο που αγαπάς να μισείς, όχι τόσο επειδή είναι σαδίστρια σαν τον Ramsay Bolton ή τον γιο της Joffrey αλλά περισσότερο για τις μηχανορραφίες της. Ακόμη όμως και αυτά τα απαίσια σχέδια που κάνει γίνονται από την απόλυτη αφοσίωση και αγάπη που τρέφει για την οικογένειά της. Για πολλές σεζόν της δινόταν συγχωροχάρτι γι' αυτόν το λόγο, παρά την σκληρότητά της. Επίσης, για πολύ καιρό έμοιαζε με λιοντάρι που βρυχάται, αλλά δεν δάγκωνει. Κι αυτό επειδή είναι γυναίκα σε ένα αμιγώς ανδροκρατούμενο σύμπαν και συχνά γινόταν υποχείριο και χλευαζόταν από τους άνδρες που εξουσιάζουν το βασίλειο, όπως ο πατέρας της, ο άντρας της ή, τελευταίος, ο High Sparrow. Δυστυχώς, γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι μια κατάσταση από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα ή αλώβητη. Με λίγα λόγια, είναι σαν τη Sansa, πολλά χρόνια μετά.

Το «dress to kill» φινάλε της 6ης σεζόν του Game of Thrones (spoilers) Facebook Twitter
Τα πράγματα γίνονται πιο σκοτεινά, όμως, όσον αφορά τη βασιλομήτορα του King's Landing. Η Cersei είναι δικαίως ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους χαρακτήρες της σειράς.

Αυτή η εξουσία των ανδρών πέρσι την είχε κάνει να υπομείνει ένα από τα πιο ατιμωτικά μαρτύρια που έχουμε δει να γίνεται σε άνθρωπο στη σειρά. Ο Περίπατος της Ντροπής την ήθελε να περπατάει γυμνή για 10 ολόκληρα τηλεοπτικά λεπτά, τελείως ανυπεράσπιστη, ανάμεσα σε ένα αγριεμένο πλήθος που της πετούσε διάφορα σαπισμένα φρούτα, της απέδιδε διάφορα μη κολακευτικά επίθετα, μέχρι που την κατουρούσε κιόλας.  Και σίγουρα, είχε χάσει κάθε ίχνος σεβασμού. Γι’ αυτά τα δέκα λεπτά δεν μπορείς παρά να τη λυπηθείς. Κανείς δεν αξίζει τέτοια τιμωρία. Πρόκειται για μία από τις πιο βάναυσες και καθαρά μεσαιωνικές στιγμές που μας έχει προσφέρει το σίριαλ μέχρι τώρα. Προσωπικά, μου θύμισε τον Ροΐδη και την «Πάππισα Ιωάννα».

Φέτος, όμως, στο φινάλε, η κατάσταση έχει αντιστραφεί. Η Cersei δεν είναι πια γυμνή. Δεν είναι ο θλιβερός και μίζερος χαρακτήρας των προηγούμενων χρόνων. Εκ των υστέρων, είναι λες και όλος ο κύκλος σε προετοιμάζει για την έκρηξή της. Και το ξέπασμά της είναι κυριολεκτικά εκρηκτικό — οι αναγνώστες των βιβλίων το περίμεναν. Το μπαμ γίνεται πάνω-κάτω όπως στα βιβλία, με ακόμη πιο βαρύγδουπο τρόπο όμως.  

Το «dress to kill» φινάλε της 6ης σεζόν του Game of Thrones (spoilers) Facebook Twitter
Η Cersei φοράει ένα μαύρο δερμάτινο φόρεμα και μοιάζει σαν μια σατανική βασίλισσα του Ντίσνεϊ να συναντάει την Janet Jackson της εποχής του «Rhythm Nation», όπως έγραψαν στο «Vanity Fair», με το ψηλό κολάρο και τις κρυστάλλινες επωμίδες στους ώμους που έχουν το σχήμα των βρυχώμενων λιονταριών, το σύμβολο του οίκου της.

Το επεισόδιο ξεκινάει με τη βασιλομήτορα να ετοιμάζεται για τη δίκη της. Ντύνεται με αργούς ρυθμούς, αλλά αυτήν τη φορά η προετοιμασία της την κάνει να μοιάζει περισσότερο έτοιμη για το πεδίο της μάχης. Και αμέσως το καταλαβαίνεις — δεν έχει παραδώσει τα όπλα στους φονταμενταλιστές που εξουσιάζουν το Westeros εκείνη τη στιγμή. Είναι μια συναρπαστική σκηνή με μια υποβλητική μουσική που τονίζει την σοβαρότητά της, μια δραματική αλλαγή στο status quo.

Η Cersei φοράει ένα μαύρο δερμάτινο φόρεμα και μοιάζει σαν μια σατανική βασίλισσα του Ντίσνεϊ να συναντάει την Janet Jackson της εποχής του «Rhythm Nation», όπως έγραψαν στο «Vanity Fair», με το ψηλό κολάρο και τις κρυστάλλινες επωμίδες στους ώμους που έχουν το σχήμα των βρυχώμενων λιονταριών, το σύμβολο του οίκου της. 

Η υπεύθυνη για τα κουστούμια του GοT, Michele Carragher, είχε δηλώσει ότι «καθώς η Cersei ανεβαίνει σε δύναμη και θέση, ξεκινάει να επιδεικνύει αυτήν τη νέα εξουσία και την αφοσίωση στην οικογένειά της, φορώντας τη σφραγίδα του λιονταριού των Lannisters περισσότερο στα κουστούμια της».

Το «dress to kill» φινάλε της 6ης σεζόν του Game of Thrones (spoilers) Facebook Twitter

Η δερμάτινη τουαλέτα της θυμίζει πανοπλία και ολοκληρώνεται με δύο σειρές από ασημένιες αλυσίδες που αγκαλιάζουν το στήθος της και τονίζουν το λουκ της πολεμίστριας βασίλισσας. Η αυστηρή αυτή μεταμόρφωση στην εμφάνισή της δεν πέρασε απαρατήρητη από το κοινό, που έκανε την πολεμική περιβολή της το πιο πολυσυζητημένο σημείο του επεισοδίου. «Το πιο θανατηφόρο πράγμα που έχω δει στο GοT μέχρι σήμερα είναι το φόρεμα της Cersei Lannister σε αυτό το επεισόδιο» έγραψε κάποιος στο Twitter. Και για πρώτη φορά συνειδητοποιούμε όλοι την τρομερά λεπτομερή δουλειά που έχει κάνει το ενδυματολογικό επιτελείο του σίριαλ. 

Όταν τελειώνει το επεισόδιο, η Cersei κάθεται μόνη στον Σιδερένιο Θρόνο για να στεφθεί βασίλισσα. Φοράει μια επίσης πολεμική τουαλέτα. Δερμάτινη κι αυτή και πιο επιβλητική, με ατσαλένιες επωμίδες και μια πιο χοντρή, αυτήν τη φορά, ασημένια αλυσίδα. Το σήμα του οίκου των Baratheon, τα κέρατα ελαφιών, έχει εξαφανιστεί πλέον κάτω από το μαύρο στέμμα που τοποθετείται στο κεφάλι της. Ένα ακόμη αξιοπρόσεκτο σημείο που γίνεται πιο έντονο εδώ είναι τα μαλλιά της. Ή άλλοτε πυρρόξανθη πλούσια κώμη της έχει δώσει την θέση της σε ένα κοντό αντρικό κούρεμα σαν της Ιωάννας της Λωραίνης. Μόνο που η Cersei δεν είναι αγία, ούτε παρθένα.

Η τυραννία μιας τρελής βασίλισσας έχει ξεκινήσει; Τα βλέμματα που ανταλλάσσουν με τον δίδυμο αδελφό της κρύβουν πολλά. Με μια σεναριακή ανατροπή που θυμίζει τον «Νονό», η «τρελή» βασίλισσα ανατινάζει ζωντανούς τους πάντες, τους φανατικούς, τη νύφη της, εκατοντάδες ανθρώπους, ακόμα και συγγενείς της, με υγρό πυρ —που δεν αναφέρεται τυχαία καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν—, ενώ μειδιά ικανοποιητικά, παρακολουθώντας το μακελειό. Το τελευταίο της παιδί αυτοκτονεί, όταν συνειδητοποιεί την ανηλεή εκδίκησή της. Όταν ανεβαίνει στον θρόνο, δεν έχει τίποτα να χάσει πια.

Πόσο, όμως, θα παραμείνει στον θρόνο και τι ζημιά θα κάνει είναι αμφίβολο, από τη στιγμή μάλιστα που η Daenerys, και αυτή ντυμένη με βασιλική περιβολή κι έχοντας δράκους στις επωμίδες της, έχει σαλπάρει για το King’s Landing, με τον τεράστιο πλέον στρατό και στόλο της και τους τρεις δράκους της. Και μην ξεχνάμε, ο χειμώνας έχει ήδη έρθει. 

TV & Media
2

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM