Το θαύμα της Kόστα Ρίκα: Ανακοίνωσε πως 300 μέρες του 2017 καλύφθηκαν ενεργειακά από ανανεώσιμες πηγές

Το θαύμα της Kόστα Ρίκα: Ανακοίνωσε πως 300 μέρες του 2017 καλύφθηκαν ενεργειακά από ανανεώσιμες πηγές Facebook Twitter
5

Η Κόστα Ρίκα τα κατάφερε και πάλι. Τον Ιανουάριο, η χώρα της Κεντρικής Αμερικής ανακοίνωσε πως μέσα στο 2016 κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες της για ηλεκτροδότηση μόνο από ανανεώσιμες πηγές. 

Το κατάφερε για 250 από τις 365 ημέρες του χρόνου. Το 2017, όμως, έβαλε στόχο να καταρρίψει το δικό της ρεκόρ και φαίνεται πως τα κατάφερε. Βρισκόμαστε μόλις στο Νοέμβριο, και οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν πως ήδη έχει καλύψει πλήρως τις ανάγκες της για ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές για 300 ημέρες. Καθόλου μικρό επίτευγμα για να ένα κράτος που έχει πληθυσμό κοντά στα πέντε εκατομμύρια.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Ενέργειας της χώρας, το 99,62% της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας προέρχεται από πέντε ανανεώσιμες πηγές. Η υδροηλεκτρική ενέργεια καλύπτει το 78,26% των αναγκών, ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας, των υδρογονανθράκων και της ηλιακής ενέργειας. 

Ανεξάρτητα από το ρεκόρ που μπορεί να πιάσει ή να μην πιάσει, η Κόστα Ρίκα έχει καταφέρει να είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στην παγκόσμια κοινότητα δείχνοντας το δρόμο και στις άλλες χώρες. 

Οι Κοσταρικανοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τον παραδοσιακό τρόπο παροχής ενέργειας μόνο όταν οι φυσικοί πόροι δεν φτάνουν. Φέτος, δεν χρειάστηκε να το κάνουν άμεσα. Από την 1 Μαΐου και μετά χρησιμοποιούν μόνο τις ανανεώσιμες πηγές για να έχουν ηλεκτρική ενέργεια.  

Η Μόνικα Αράγια, επικεφαλής της ομάδας ανανεώσιμων πηγών της Κόστα Ρίκα, δεν πρόκειται για καλή τύχη αλλά για να μια προσπάθεια να συνυπάρξει η τεχνολογική εξέλιξη με την προστασία του περιβάλλοντος αποδεικνύοντας εν τοις πράγμασι πως αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν και να λειτουργήσουν σε αγαστή σύμπνοια. 

Αντικρούει ακόμη και το επιχείρημα ότι η Κόστα Ρίκα είναι μια μικρή χώρα, άρα οι ανάγκες της είναι περιορισμένες και μετρήσιμες, λέγοντας πως το ζητούμενο είναι να μπορεί να σκεφτεί κανείς σε βάθος χρόνου και να μην περιορίζει τον ορίζοντά του σε βραχυπρόθεσμες λύσεις. 

Με πληροφορίες από Science Alert 

Περιβάλλον
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Αυτά να τα πείτε στους ανθρώπους που εναντιώνονται στις ΑΠΕ σαν πράγμα του διαβόλου. Όταν ως χώρα έχουμε άπειρο ήλιο και μπόλικο αέρα, αλλά προτιμούμε το κάρβουνο και ορυκτά, καταλαβαίνεις ότι είμαστε αδιάφοροι για το περιβάλλον και την υγεία μας.Μια γρήγορη αναζήτηση στο google, θα σας λύσουν όλες τις απορίες.
Αν και ανήκω στους υποστηρικτές των ΑΠΕ, βρίσκω το σχόλιο σου αφοριστικό. Αν δεις τον χάρτη, θα διαπιστώσεις ότι η Κόστα Ρίκα βρίσκεται πολύ κοντά στον ισημερινό (πιο νότια από την Αίγυπτο). Η τεχνολογία των φ/β είναι τέτοια, που κάθε χιλιόμετρο νοτιότερα/βορειότερα παίζει μεγάλο ρόλο. Πόσο μάλλον που εδώ έχουμε μια χώρα γύρω στα 10.000 χλμ πιο νότια από εμάς.Αν η Κόστα Ρίκα έχει 20% μεγαλύτερη απόδοση λόγω γεωγραφικού πλάτους, εμείς πρέπει να καλύψουμε 20% περισσότερες εκτάσεις με φ/β για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτές οι εκτάσεις θα χαθούν από τις καλλιέργειες, άρα θα είμαστε μεν ενεργειακά (πιό) αυτόνομοι, αλλά θα πρέπει να εισάγουμε τρόφιμα. Για τις ανεμογεννήτριες δεν έχω στοιχεία, αλλά και εκεί υπολογίζω ότι η Κόστα Ρίκα έχει πολύ περισσότερους ανέμους από εμάς (ισημερινός γαρ). Και πιο σταθερούς σε ένταση - σε εμάς κυμάινεται από πλήρη άπνοια μέχρι θύελλα.Ξαναλέω, είμαι υπέρ των ΑΠΕ. Αλλά δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις. Και κυρίως, δεν υπάρχουν μεμονωμένες λύσεις - στο στυλ "βάλτε παντού φ/β και α/γ και λύθηκε το πρόβλημα".Μια συνολική λύση πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει την μείωση της κατανάλωσης. Π.χ. τα ελληνικά σπίτια έχουν άθλιες μονώσεις (η νοοτροπία της αρπαχτής). Στα πλαίσια μιας συνολικής λύσης θα μπορούσαμε να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος. Οι περισσότερες καλλιέργειες είναι ζωοτροφές (και εισάγουμε κι από πάνω). Αλλά άντε να το προτείνεις αυτό στους ελληνάρες που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς (φτηνό) κρέας.Για να καταλάβεις τις διαφορές: ο μέσος κοσταρικανός καταναλώνει 30 κιλά κρέας / χρόνο, ο μέσος έλληνας 90. Δηλαδή 3Χ πιό πάνω. Υπολόγισε ότι 1 κιλό κρέας = 1/3 στρέμα καλλιεργήσιμης γης.Η διαφορά των 60 κιλών σημαίνει 20 στρέματα. Ανά άτομο!!! Πολλαπλασίασε τώρα με τα 10 εκατομμύρια του πληθυσμού για να καταλάβεις για τι εκτάσεις μιλάμε. Και μετά φαντάσου αυτές τις εκτάσεις "στρωμένες" με φωτοβολταικά.Τα παραπάνω απέχουν πολύ από το να είναι μια πλήρης οικονομοτεχνική μελέτη. Το λυπηρό είναι ότι κανένας δεν θέλει να τα συζητήσει καν - πόσο μάλλον να κάνει και μελέτη. Η ενεργειακή αυτονομία μιας χώρας δεν υλοποιείται με ένα απλοικό "βάλτε ΑΠΕ παντού". Χρειάζεται συνολική μελέτη που θα περιλαμβάνει _και_ το τι θα τρώμε και το τι θα χτίζουμε και το πως θα μετακινούμαστε. Guess what: κανένας δεν θέλει να κάνει μια τέτοια μελέτη στην Ελλάδα. Μη τζιζ.Είναι πολύ πιο απλό να πετάς μπριζόλες στα κάρβουνα και μετά να φωτογραφίζεις το πιάτο σου για το ινσταγκραμ. Σιγά που θα κουραζόμαστε να σκεφτούμε ενεργειακές αυτονομίες τώρα.
Harlan, ναι συμφωνώ ότι το κρέας παίζει μεγάλο ρόλο στο οικολογικό κομμάτι. Το νερό και οι τροφές που χρησιμοποιούνται για τα ζώα αυτά, είναι σε τεράστιες ποσότητες με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το περιβάλλον. Αλλά όπως είπες, σιγά ο μέσος Έλληνας να κόψει το κρέας για μια χαζομάρα όπως το περιβάλλον.Εγώ δεν μίλησα όμως για "βάλτε ΑΠΕ παντού". Μιλάω για την πρόθεση. Όταν βγαίνουν στους δρόμους διάφοροι με συμφέροντα και αφορίζουν τις Α/Γ γιατί έτσι, φαίνεται ότι δεν έχουμε πρόθεση να φύγουμε απ' τον λιγνίτη κλπ.Αν βάζαμε Φ/Β σε όλα τα κτήρια, σε όλες τις πολυκατοικίες και αν με διάφορες πατέντες που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς (όπως τις ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα), θα μειώναμε σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας από αντιπεριβαλλοντικές πηγές ενέργειας. Ναι, μπορεί η Κόστα Ρίκα να είναι και πιο μικρή και πιο νότια από εμάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο. Εδώ πιο βόρειες χώρες από εμάς έχουν αυξήσει κατακόρυφα την ενέργεια από ΑΠΕ και μάλιστα κάποιες μπορούν να έχουν έως και 80% αυτονομία. Εννοείται πως η καβάτζα της παλιάς ενέργειας πρέπει να υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι να αναπτυχθεί η τεχνολογία στον τομέα των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας. Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα δεν προσπαθούμε καν, και αν υπάρξει προσπάθεια (συνήθως από ξένες επιχειρήσεις), βγαίνουν οι κλασσικοί και κηρύσσουν πόλεμο στις ΑΠΕ.Εδώ χώρα της Αφρικής κατήργησε τις πλαστικές σακούλες και εμείς ακόμα μαζεύουμε με το κιλό στα σουπερμάρκετ δωρεάν.
Συγγνώμη φίλε Harlan, αλλά αν όντως είσαι υποστηρικτής των ΑΠΕ, όπως διατείνεσαι, θα έκανες καλά να έχεις πιο ρεαλιστική εικόνα της πραγματικότητας, αλλά και των δυνατοτήτων.Επιγραμματικά ΑΠΕ στην μορφή φωτοβολταϊκών στοιχείων μπορούν να τοποθετηθούν σε άγονες ή και πρακτικά μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που σε αυτόν τον βραχότοπο που είναι η Ελλάδα είναι αφθονότατες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η γεωργική έκταση που μένει ακαλλιέργητη είναι 125,5 φορές (!!) μεγαλύτερη από την έκταση που δεσμεύουν όλα τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μέχρι σήμερα. Επίσης, σύμφωνα με τον Ν.4015/2011 απαγορεύεται πλέον η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γαίες υψηλές παραγωγικότητας. Αν πάμε τώρα στον αιολικό τομέα, τα σημεία με δυνατότητα άμεσης και αποδοτικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα, με τις άπειρες κορυφογραμμές (όπου έχουμε τοπική φυσική άυξηση ταχύτητας ανέμου σχεδόν σε μόνιμη βάση), ή τα αναρίθμητα νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου (των μονίμων 4+ μποφορ) αποτελούν πραγματικό χρυσωρυχείο. Χωρίς να επεκταθώ σε έταιρες ΑΠΕ, με πρόχειρους υπολογισμούς θα μπορούσες να διαπιστώσεις την υπερεπάρκεια των πεδίων που ανέφερα (και βάλε και το +20% της Κοστα Ρίκα). Τέλος, τα νούμερα για την ζωική παραγωγή είναι αστεία. Θα σου αναφέρω μόνο ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα σου, το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Ελλάδα (αν θεωρήσουμε ότι και τα 38 εκ στρεμματα αυτής εξυπηρετούσαν ζωική παραγωγή) επαρκούν για την παραγωγή 115 εκ κιλών κρέατος. Ενδεικτικά σου παραθέτω, ότι μόνο η ετήσια εντόπια παραγωγή χοιρινού ξεπερναει αυτό το νούμερο. Φαντάσου να προσθέσεις αιγοπρόβατα, βοοειδη, και πουλερικά...Για να το κλείσω εδω, αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι στρατηγική, όραμα, σχέδιο και παιδεία για τις ΑΠΕ και τίποτα άλλο. Τα υπόλοιπα είναι κουβέντες καφενείου με υπολογισμούς χαρτοπετσέτας...