Επείγουσα έκκληση της ActionAid

Επείγουσα έκκληση της ActionAid Facebook Twitter
Άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε μόνο ένα φτωχό γεύμα την ημέρα, κορίτσια και γυναίκες περπατούν μέχρι και 70% πιο μακριά για να βρουν νερό, ενώ παιδιά αναγκάζονται να δουλέψουν για να βρουν τροφή.
2

«Φοβάμαι για το αύριο. Αν δεν έρθει βοήθεια σύντομα, μπορεί να πεθάνουμε από την πείνα» λέει η 35χρονη Chepochemuna Raphael η οποία ζει με τα οκτώ παιδιά της στο χωριό Simatwa, στο Δυτικό Ποκότ, που συγκαταλέγεται στις πιο φτωχές περιοχές της Κένυας. Η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ανατολική Αφρική έχει φέρει 20 εκατομμύρια ανθρώπους στα όρια της πείνας. Η μια σοδειά μετά την άλλη καταστρέφονται συνεχώς. Ήδη ο ΟΗΕ έχει σημάνει συναγερμό σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από το 1945 καθώς και ότι κάτοικοι χωρών, όπως της Σομαλίας, της Κένυας, της Αιθιοπίας και του Νοτίου Σουδάν, κινδυνεύουν. Ειδικότερα, από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι στην Σομαλία, 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι και στην Κένυα, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας της ξηρασίας ενώ στην Αιθιοπία, περίπου 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια. Επίσης, υπολογίζεται ότι στις ίδιες χώρες, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν ασφαλές καθαρό νερό να πιούν, 3 εκατομμύρια μητέρες και παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν εξαιρετικά υποσιτισμένοι  ενώ περίπου 600.000 παιδιά μεταξύ 6 και 59 μηνών θα χρειαστούν θεραπεία για οξύ υποσιτισμό μέσα στο έτος και ο αριθμός τους προβλέπεται να αυξηθεί.


Στο πλαίσιο αυτό η ActionAid έχει ήδη ξεκινήσει δράση στη Σομαλία, την Κένυα και την Αιθιοπία με διανομή ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και με προγράμματα προστασίας. Επιπρόσθετα, έχει καταγράψει ότι άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε μόνο ένα φτωχό γεύμα την ημέρα, κορίτσια και γυναίκες περπατούν μέχρι και 70% πιο μακριά για να βρουν νερό, ενώ παιδιά αναγκάζονται να δουλέψουν για να βρουν τροφή. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των γυναικών του χωριού Simatwa, οι οποίες αναζητούν άγρια φρούτα και λαχανικά προκειμένου να ταΐσουν τα παιδιά τους, ενώ όπως θα πει η 35χρονη Chepochemuna μαζεύει καυσόξυλα και πλένει ρούχα για λίγα χρήματα, ώστε να εξασφαλίσει τα δίδακτρα για τα παιδιά της που πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς εκεί τουλάχιστον τρώνε ένα γεύμα την ημέρα. Επίσης, τραγική φιγούρα αποτελεί και η 35χρονη Nimo από το Gabiley της περιοχής Σομάλιλαντ η οποία αναγκάστηκε να αφήσει το δίχρονο παιδί της σε μακρινούς συγγενείς και να ξεκινήσει με τον 4χρονο γιο της και το 6μηνο μωρό της για να βρει νερό. Τελικά, ύστερα από οκτώ ημέρες, δεν είχε βρει παρά μόνο κουφάρια ζώων. «Θηλάζω το μωρό μου, αλλά δεν έχω αρκετό γάλα γιατί δεν τρώω αρκετά», θα πει.

Επείγουσα έκκληση της ActionAid Facebook Twitter
Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν ασφαλές καθαρό νερό να πιούν


Για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κατάστασης η ActionAid έχει ήδη ξεκινήσει να διανέμει είδη πρώτης ανάγκης, τροφή και νερό σε Αιθιοπία, Κένυα και Σομαλία ενώ στην Κένυα, προχώρησε σε ανακατασκευή πηγών και πηγαδιών και επιπλέον στη Σομάλιλαντ, βοηθά ιδιαίτερα τις γυναίκες που κινδυνεύουν.


Στο ίδιο μήκος κύματος στηρίζεται και η δημοσίευση του βίντεο από την ActionAid με τίτλο «#SHAREIT» όπου προτρέπει όλους να το μοιραστούν. Στο βίντεο αναδεικνύεται η γενναιοδωρία που δεν περιμένεις, η γενναιοδωρία που δεν σχετίζεται καθόλου με το εισόδημα του εκφραστή της, η γενναιοδωρία χωρίς δεύτερη σκέψη, η γενναιοδωρία των παιδιών και η γενναιοδωρία που συγκινεί και εμπνέει. Στο συγκεκριμένο βίντεο παρακολουθούμε την αντίδραση της μικρής Afua, ενός παιδιού που μένει στο χωριό Τσέτσερε στην περιοχή Γκα της Γκάνας, όταν κάποιος της πρόσφερε γλυκά. Η ActionAid Ελλάς, με την άδεια των γονιών της που παρακολουθούσαν διακριτικά, κινηματογράφησε την μικρή Afua η οποία όταν πήρε τη σακούλα με τα γλυκά, έκανε αυθόρμητα την κίνηση που έχουν δει πολλές φορές όσοι έχουν επισκεφτεί τις περιοχές δράσης της ActionAid στην Αφρική. Άνοιξε τη σακούλα και τα μοίρασε στα αδέρφια και τους φίλους της.

 


Παρόμοια κατάσταση ισχύει και στην Ελλάδα της κρίσης, όπου χιλιάδες άνθρωποι μοιράζονται όσα έχουν, στηρίζοντας τους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται. «Εμείς, στην ActionAid, είμαστε τυχεροί. Βλέπουμε καθημερινά πράξεις γενναιοδωρίας τόσο στην Ελλάδα της κρίσης από ανθρώπους που στηρίζουν τις δράσεις μας, όσο και στις φτωχότερες περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και την Λατινικής Αμερικής όπου δρούμε, από τους ανθρώπους που στηρίζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Κουβαράς.


Αν παραδειγματιστούμε από τα παιδιά στην Αφρική που μοιράζονται τα πάντα, τότε σίγουρα μπορούμε να μοιραστούμε το βίντεο και να στηρίξουμε τα παιδιά που υποφέρουν από τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην Ανατολική Αφρική. Όσες περισσότερες φορές παίξει το βίντεο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό που θα αποδοθεί στην ActionAid μετά το τέλος της καμπάνιας από το YouTube. Τέλος, αν θέλετε και εσείς να στηρίξτε την επείγουσα έκκληση της ActioAid, για την Ανατολική Αφρική, μπορείτε να κάνετε μια δωρεά εδώ, αφού 50 ευρώ μπορούν να βοηθήσουν μια οικογένεια ώστε να έχει αρκετή τροφή για ένα μήνα.

 

Επείγουσα έκκληση της ActionAid Facebook Twitter
Η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ανατολική Αφρική έχει φέρει 20 εκατομμύρια ανθρώπους στα όρια της πείνας. Η μια σοδειά μετά την άλλη καταστρέφονται συνεχώς.

Περιβάλλον
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM