Ο Αρκτικός Πάγος σε κίνδυνο, ακόμη και αν οι κυβερνήσεις τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Ο Αρκτικός Πάγος σε κίνδυνο, ακόμη και αν οι κυβερνήσεις τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους Facebook Twitter
0

Οι πάγοι της Αρκτικής θάλασσας θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα στα καλοκαίρια αυτού του αιώνα, ακόμη και αν οι κυβερνήσεις φτάσουν στην επίτευξη του στόχου για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ο πάγος συρρικνώνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, καταστρέφοντας τα μέσα διαβίωσης των αυτοχθόνων πληθυσμών και άγριων ζώων, όπως οι πολικές αρκούδες, ενώ παράλληλα διευρύνεται η περιοχή για περισσότερη ανάπτυξη της ναυτιλίας και εξερεύνηση για ανεύερση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 στο Παρίσι, οι κυβερνήσεις έχουν θέσει ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να βάλει ένα επίσημο όριο στην άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα -έναν στόχο που θα απαιτήσει μείωση των εκπομπών άνθρακα στα επίπεδα που μπορεί να απορροφήσει η φύση.

Η Συμφωνία προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 «αρκετά κάτω» από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου.

«Ο στόχος των 2 βαθμών μπορεί να είναι ανεπαρκής για να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τους πάγους της Αρκτικής» αναφέρουν οι James Screen και Daniel Williamson από το Πανεπιστήμιο του Exeter στο Nature ύστερα από επανεξέταση των προβλέψεων για τους πάγους.

Μια αύξηση της τάξης των 2 βαθμών θα εξακολουθούσε να σημαίνει κίνδυνο για εξαφάνιση του 39% των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό τα καλοκαίρια. Ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως ο πάγος θα επιβιώσει με μόλις 1,5 βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν πως υπάρχει πιθανότητα 73% ο πάγος να εξαφανιστεί, εκτός αν οι κυβερνήσεις προχωρήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών αερίων και με τις τρέχουσες τάσεις υπολογίζεται πως οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 3 βαθμούς.

Αυτό το μήνα η έκταση των πάγων της Αρκτικής θάλασσας ανταγωνίζεται το 2016 και το 2015 ως η μικρότερη για την εποχή, σύμφωνα με στοιχεία από το δορυφόρο και τις μετρήσεις από το 1970. Ο πάγος φθάνει σε ένα χειμερινό μέγιστο τον Μάρτιο και ένα καλοκαιρινό ελάχιστο τον Σεπτέμβριο.

«Σε λιγότερο από 40 χρόνια, φτάσαμε να έχουμε σχεδόν το μισό στρώμα πάγου της θάλασσας κατά το καλοκαίρι», είπε ο Tor Eldevik καθηγητής στο κέντρο Bjerknes για την Κλιματική Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία. Προέβλεψε επίσης πως ο θαλάσσιος πάγος θα εξαφανιζόταν στον Αρκτικό Ωκεανό σε περίπου 40 χρόνια με τις τρέχουσες τάσεις.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM