2048: H χρονιά που δεν θα υπάρχουν άλλα ψάρια για να τραφούμε

2048: H χρονιά που δεν θα υπάρχουν άλλα ψάρια για να τραφούμε Facebook Twitter
5

Eίναι η ώρα να επανεξετάσουμε τις συνήθειες διατροφής μας καθώς σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της WWF οι ωκεανοί μας εξαντλούνται από ψάρια και οι δραματικές συνέπειες αναμένεται να φανούν πιο σύντομα από το αναμενόμενο.

«Αν η σημερινή κατάσταση δεν βελτιωθεί και οι όροι αλιείας δεν αλλάξουν τα αποθέματα όλων των ειδών που αλιεύονται σήμερα για τη διατροφή προβλέπεται να καταρρεύσουν το  2048», αναφέρει η έκθεση με στοιχεία δέκα ετών.

Ο παγκόσμιος αλιευτικός στόλος είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος από όσο μπορούν να υποστηρίξουν με βιώσιμο τρόπο οι ωκεανοί μας - που σημαίνει ότι η βιομηχανία καταναλώνει περισσότερα ψάρια από όσα οι θάλασσες μπορούν να προσφέρουν.

Σύμφωνα με διεθνείς ΜΚΟ, το 53 τοις εκατό της αλιείας του κόσμου - τα μέρη όπου αλιεύονται τα ψάρια - έχει αξιοποιηθεί πλήρως και το 32 τοις εκατό βρίσκεται σε διαδικασία υπερεκμετάλλευσης με πορεία προς εξάντληση.

Ο τόνος είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα της ασύδοτης αλίευσης και κατανάλωσης καθώς οι πληθυσμοί τους βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης και σημειώνουν ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων έχει απομείνει μόνο το 2,6% των ψαριών αυτών σε σχέση με τον πληθυσμό τους πριν από μερικά χρόνια. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως το είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε δύο χρόνια, επηρεάζοντας παράλληλα και άλλα θαλάσσια είδη της αλυσίδας. Παράλληλα σημειώνουν πως δεκάδες άλλα είδη απειλούνται καθώς είναι παράπλευρες απώλειες της αλιείας και ενώ ουσιαστικά δεν είναι στη λίστα των επιθυμητών ψαριών, βρίσκονται παγιδευμένα στα δίχτυα.

Το παράδειγμα του τόνου είναι επίσης σημαντικό για να διαπιστώσει κανείς πώς η εξαφάνισή του θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από το να κάνει το σούσι σπάνιο.  Ο τόνος είναι ένα αρπακτικό είδος που βρίσκεται στην κορυφή της υποβρύχιας τροφικής αλυσίδας και  η απώλειά του θα ανέτρεπε την ισορροπία της θαλάσσιας ζωής και συντριβή άλλων ειδών.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Πριν μερικές βδομάδες είχα ανταλλάξει - με αφορμή ένα παλιότερο άρθρο της lifo - επιχειρήματα με έναν εκτροφέα ψαριών. Η δικιά μου θέση ήταν/είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε εδω και τώρα τόσο την αλιεία όσο και την εκτροφή ψαριών. Το επιχείρημα μου ήταν/είναι ότι για να θρέψουμε τια ιχθυοκαλλιέργειες καταστρέφουμε το Αιγαίο.Μου απάντησε ότι δεν καταστρέφουμε το Αιγαίο, επειδή οι τροφές για τις ιχθυοκαλλιέργειες δεν προέρχονται από το Αιγαίο, αλλά από τον Ατλαντικό. Προφανώς τις ιχθυοκαλλιέργειες στον Ατλαντικό τις εκτρέφουμε με τροφές από τους ωκεανούς του Σείριου.Γενικά κάθε φορά που υποστηρίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε αμέσως την κατανάλωση ζώων (ψάρι και κρέας), πάντοτε θα βρεθεί κάποιος που θα με χαρακτηρίσει ονειροπαρμένο, ουτοπικό, φανατικό, αδαή, κινδυνολόγο, ακραίο και υπερβολικό.Ώραία, έστω ότι ισχύουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί για εμένα. Εσείς οι υπόλοιποι που είστε λογικοί, ενημερωμένοι, έξυπνοι, καλά πληροφορημένοι, μετριοπαθείς και ρεαλιστές ΤΙ ΣΚΟΠΕΥΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ;Έρχονται όλοι οι επιστήμονες του κόσμου και σας προειδοποιούν ότι οι ωκεανοί του πλανήτη θα μετατραπούν σε έναν τεράστιο βόθρο ( * ). Τι νομίζετε ότι υπαγορεύει η λογική; α) Να προσποιηθούμε ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει; β) Να προσευχηθούμε για να βάλει ο θεός το χέρι του, ώστε (ενάντια σε κάθε επιστήμη) να αυξηθούν τα ψάρια από μόνα τους;γ) Να περιμένουμε να καταστραφούν όλα πρώτα μέχρι να αντιδράσουμε;( * ) Τα ψάρια είναι ένα μέρος του οικοσυστήματος που λέγεται ωκεανός. Αν το οικοσύστημα καταρρεύσει, δεν θα φύγουν μόνο τα ψάρια
Εκτιμώ πολύ τους ηθικούς vegan, αλλά όσον αφορά το περιβαντολογικό κομμάτι της υπεραλίευσης, υπάρχει διαφορά μεταξύ της αναγκαιότητας της μείωσης κατανάλωσης και της πρότασης πλήρους αποχής.
Καταλαβαίνω την διαφορά μεταξύ πλήρους αποχής και μείωσης της κατανάλωσης. Δεν έχω απολύτως καμμία αντίρρηση να ξεκινήσουμε με την μείωση. Είναι λογικό.Το "θεματάκι" βρίσκεται στην τάξη μεγέθους, που είναι πολύ μεγάλη. Λόγω τεραστίων μεγεθών, είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι παίζεται.Τα αλιεύματα μειώνονται εδώ και πολλές δεκαετίες. Ο άνθρωπος - με μοναδικό γνώμονα το κέρδος - βιομηχανοποίησε την αλιεία για να αντισταθμίσει την μείωση των ψαριών.Αυτήν την στιγμή έχουμε τεράστιες αλιευτικές μονάδες που "σκουπίζουν" τους ωκεανούς. Οι μικροί, παραδοσιακοί ψαράδες μετά βίας επιβιώνουν και αν.Σε αυτές τις βιομηχανοποιημένες μονάδες δεν μπορείς να επιβάλλεις μια μείωση του τζίρου τους ούτε κατά 5% επειδή αυτό θα ισοδυναμούσε με το κλείσιμο τους (έχουν μεγάλες επενδύσεις πίσω τους).Πόσο μάλλον που για να γίνει η αλιεία βιώσιμη πρέπει να μειωθεί 30-40%.* * Σε άλλο σχόλιο αναφέρεται ότι αν μειωθούν τα ψάρια θα ανέβει η τιμή τους, άρα θα σταματήσουν οι καταναλωτές να τα αγοράζουν και όλα θα είναι μέλι - γάλα. Το "αόρατο χέρι της αγοράς" θα κάνει το θαύμα του.Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Τα οικοσυστήματα πιέζονται στο όριο τους. Λίγο πριν το όριο είναι ΟΚ και στο όριο καταρρέουν απότομα. Τα ψάρια δεν μειώνονται σταδιακά, αλλά σε πολύ απότομες διακυμάνσεις, που δεν είναι δυνατόν να προλάβει χρονικά το "αόρατο χέρι" της προσφοράς / ζήτησης. Ιδίως όταν με την βιομηχανοποιημένη αλιεία μπορείς να δίνεις στην αγορά άφθονο ψάρι μέχρι και 1 μέρα πριν την τελική κατάρρευση.
Θα δώσω μια απάντηση-λύση η οποία δεν θα αρέσει στο 50-60% του κόσμου και λογικά στο 80% των αναγνωστων. GMO (γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί) με μειωμένο μεταβολισμό και επομένως διατροφικές απαιτήσεις χωρίς όμως μειωμένη διατροφική αξία.