Ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος σκουληκιών που μπορεί να επιβιώσει στα πιο τοξικά περιβάλλοντα του πλανήτη

Ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος σκουληκιών που μπορεί να επιβιώσει στα πιο τοξικά περιβάλλοντα του πλανήτη Facebook Twitter
Ερευνητής συγκεντρώνει δείγματα από το σπήλαιο όπου βρέθηκαν τα Limnodrilus sulphurensis
0

Μία μικρή ομάδα ερευνητών - μικροβιολόγων (σ.σ. μαζί με το φωτογράφο Norman Thompson) ανακάλυψαν σε μία σπηλιά στο Κολοράντο (Sulphur Cave) ένα νέο είδος ερυθρών σκουληκιών που μπορούν να επιβιώσουν στα πιο τοξικά περιβάλλοντα του πλανήτη.

Τα μικροσκοπικά αυτά σκουλήκια ζουν συσσωματωμένα στο έδαφος και επιβιώνουν τρώγοντας τα βακτήρια που μεγαλώνουν στους νερόλακκους της σπηλιάς.

Το έντονο κόκκινο χρώμα τους οφείλεται πιθανότατα στα υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης και των σχετικών ενώσεων που περιέχονται στον οργανισμό τους και τα προστατεύουν από το υδρόθειο της σπηλιάς.

Ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος σκουληκιών που μπορεί να επιβιώσει στα πιο τοξικά περιβάλλοντα του πλανήτη Facebook Twitter

Οι ερευνητές που τα ανακάλυψαν τα ονόμασαν «Limnodrilus sulphurensis» προς τιμήν του θείου που τροφοδοτεί τη βάση της τροφικής αλυσίδας στη σπηλιά, η οποία κατά τ' άλλα αποτελεί ένα τοξικό και θανατηφόρο περιβάλλον.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο τρόπος διαβίωσης αυτών των σκουληκιών θα τους βοηθήσει να καταλάβουν και να εφεύρουν τρόπους επιβίωσης του ανθρώπου σε παρόμοια τοξικά περιβάλλοντα.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η «Σπηλιά του θείου» στο Κολοράντο δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος στο πλανήτη. Εάν αυτά τα σκουλήκια μπορούν να επιβιώσουν εκεί, τότε αυτό ίσως μπορεί να προσφέρει νέα δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με μορφές ζωής σε άλλους πλανήτες.

Με στοιχεία από το Vocativ και το National Geographic

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ