Αυτή είναι η πιο «κατεβασμένη» φωτογραφία του Τραμπ στο ίντερνετ

Αυτή είναι η πιο «κατεβασμένη» φωτογραφία του Τραμπ στο ίντερνετ Facebook Twitter
Φωτο: Tom Pennington/Getty Images
1

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ντόναλντ Τραμπ βγήκε χιλιάδες φωτογραφίες, αλλά φαίνεται ότι κάποιες, πολύ πολύ συγκεκριμένες, έκαναν όλη τη δουλειά για όσα είχε και δεν είχε πει να πει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Για την ακρίβεια μία φωτογραφία ήταν αυτή που "κατέβασαν" περισσότερο τα Μέσα Ενημέρωσης, κάθε φορά που χρειάστηκε να σχολιάσουν κάποιο γεγονός και κυρίως κάτι που είχε πει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών και νυν Πρόεδρος της Αμερικής. 

Και είναι αυτή εδώ, από την ομιλία του Τραμπ στο Ντάλας, τον Σεπτέμβριο του 2015, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο American Airlines Center, στάδιο στο οποίο για εκείνη την προεκλογική του εμφάνιση γέμισε με 20.000 κόσμου. Η συγκεκριμένη φωτογραφία ανήκει στον βραβευμένο φωτογράφο του Getty, Tom Pennington, ένα στιγμιότυπο, που ο φωτορεπόρτερ δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι θα γίνει viral. Άλλωστε, ο υποψήφιος με του Ρεπουμπλικανούς αντιμετωπιζόταν τότε περισσότερο ως ένα καινούριο πρόσωπο μεν, που κανείς δεν μπορεί να το πάρει σοβαρά, δε. Όπως εξηγεί μάλιστα ο ίδιος ο Pennington κανείς δεν πίστευε ότι ο Τραμπ θα αναπτύξει τέτοιου είδους δυναμική. 

Έκανε αυτή την παρατεταμένη θεαματική είσοδο -μέσω ανυψωτήρα-, σαν να έμπαινε σε show. Τον φωτογράφισα την ώρα που χαιρετούσε τους πάντες και από το σημείο που βρισκόμουν μπορούσα να εστιάσω ξεκάθαρα στους μορφασμούς και τα μαλλιά του.

Ας σημειωθεί επίσης, ότι εκείνη την περίοδο δεν είχαν ακόμη επιβληθεί περιορισμοί στα ΜΜΕ και κυρίως στους φωτογράφους για τα σημεία λήψης του Τραμπ, συνεπώς οι φωτορεπόρτερ είχαν όλη την ελευθερία που τους χρειαζόταν να τραβήξουν τον Τραμπ σε όλο του το...μεγαλείο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο στάδιο. Οπότε η λήψη έγινε από απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων από το βήμα που βρισκόταν ο Τραμπ και με τηλεφακό: το αποτέλεσμα ήταν ένα ανεπανάληπτο focus στο πρόσωπο του υποψήφιου τότε για την προεδρία.

"Έκανε αυτή την παρατεταμένη θεαματική είσοδο -μέσω ανυψωτήρα-, σαν να έμπαινε σε show. Τον φωτογράφισα την ώρα που χαιρετούσε τους πάντες και από το σημείο που βρισκόμουν μπορούσα να εστιάσω ξεκάθαρα στους μορφασμούς και τα μαλλιά του", λέει ο φωτογράφος, εξηγώντας ότι ακριβώς στις εκφράσεις, τις κινήσεις και τις ρυτίδες στο πρόσωπο του Τραμπ ήταν που ήθελε να δώσει έμφαση.

Παρά το ότι ο Pennington έχει σοβαρή προϋπηρεσία στην κάλυψη πολιτικών ειδήσεων, αυτήν την περίοδο φωτογραφίζει κυρίως αθλητικά γεγονότα. Αλλά για τον ίδιο, όπως εξηγεί, δεν έχει διαφορά, ακριβώς, επειδή η πολιτική και τα σπορ έχουν ένα κοινό σημείο: το ότι ο φωτογράφος καλείται να αιχμαλωτίσει το πάθος των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν σ' αυτά τα γεγονότα. "Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να εμπλακούν σε τέτοιες διαδικασίες είναι παθιασμένοι. Ακριβώς όπως οι αθλητές, οι υποψήφιοι -ανεξαρτήτως της πολιτικής πτέρυγας που στηρίζουν- βρίσκονται σ' αυτά τα events για να δώσουν ένα show, ακριβώς όπως οι επαγγελματίες αθλητές", καταλήγει ο φωτογράφος, ο οποίος θεωρεί ότι ο Τραμπ είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα showman πολιτικού.

"Ποτέ δεν ξέρεις τι θα πει ή τι θα κάνει και αυτό είναι απολύτως ασυνήθιστο, καθώς οι πολιτικοί συνήθως είναι καλά προετοιμασμένοι, σχεδόν έχουν μελετήσει τη χορογραφία της κάθε τους κίνησης. Ο Τραμπ, κατά τον Pennington πάντα, δεν έχει τέτοια προβλήματα. Από το να μην μείνει σταθερός στη θέση του, τη στιγμή που μιλάει για οτιδήποτε ή να κάνει κάτι αψυχολόγητο από τη μία στιγμή στην άλλη. Και αυτό στην πολιτική είναι απολύτως ασυνήθιστο. Και προφανώς από εδώ και πέρα δεν θα είναι το μόνο ασυνήθιστο. 

Με στοιχεία από το Getty Images 

TV & Media
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM