BBC: Πώς κυκλώματα Μαροκινών βιντεοσκοπούν μέσω skype Άραβες να αυνανίζονται και μετά τους εκβιάζουν κερδίζοντας εκατομμύρια

0

Κάποιο βράδυ ένας νεαρός Παλαιστίνιος που ζούσε στο εξωτερικό αποφάσισε να κάνει chat στο Skype με μια πανέμορφη κοπέλα που προηγουμενως του έκανε add στο facebook. Αυτό όμως που αρχικά προοριζόταν να είναι απλώς  ευκαιριακό cyber sex με μια άγνωστη κατέληξε να είναι ένας επίμονος και ασφυκτικός οικονομικός εκβιασμός. Μια τεράστια επιχείρηση εκβιασμών έχει ξεκινήσει από μια μικρή πόλη του Μαρόκου που στόχο έχει κυρίως άντρες από Αραβικά κράτη, στα οποία, οι θρησκευτικοί και οικογενειακοί δεσμοί είναι ισχυροί και το σεξ παραμένει ένα ακανθώδες ταμπού. Oι εκβιαστές, χρησιμοποιώντας ψεύτικα προφίλ και βίντεο γυναικών που αυνανίζονται, ζητούν και από τα θύματά τους να κάνουν το ίδιο. Αφού τους βιντεοσκοπήσουν, τους εκβιάζουν, λέγοντας ότι θα αναρτήσουν το βίντεο στο YouTube και θα στείλουν το λινκ στα μέλη της οικογένειάς τους.

Η ιστορία του Samir (ψευδώνυμο) είναι μόνο μία από τις δεκάδες χιλιάδες που συνθέτουν ένα νέο και ιδιαιτέρως ανησυχητικό φαινόμενο- την χρήση ιδιωτικών ή γενικά άσεμνων εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου για να απειλούν, εκβιάζουν και να ευτελίζουν μετά νέους ανθρώπους, κυρίως κοπέλες και γυναίκες, σε μερικές από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες παγκοσμίως.

"Ήμουν μόνος στο σπίτι κι αυτή η κοπέλα με έκανε add στο Facebook. Δεν μου φάνηκε περίεργο, πολύ συχνά μου κάνουν αίτημα φιλίας άτομα που δεν ξέρω πολύ καλά, όπως παλιοί συμμαθητές. Την επόμενη μέρα μου έστειλε μήνυμα: 'Γεια, τι κάνεις; Είδα το προφίλ σου και μου αρέσεις'. Οπότε τσέκαρα κι εγώ το δικό της και αλήθεια ήταν πολύ σέξι", λέει ο Samir, που αφηγήθηκε την ιστορία του στο BBC. Όπως λέει ξεκίνησαν μετά να συνομιλούν στο Skype. Εκείνη του είπε πως είναι 23 ετών, οι γονείς της έχουν πεθάνει και πως τώρα ζει με την αδερφή της στον Λίβανο, που είναι πολύ αυστηρή, δεν δουλεύει ούτε σπουδάζει και πως χόμπι της είναι το σεξ το οποίο "λατρεύει".  

Οι απατεώνες αναζητούν τα θύματά τους στο Facebook και μόλις κάποιος απαντήσει στην κλήση -παλιότερα περισσότερο στο Skype, πλέον και στο Facebook- ενεργοποιούν ένα λογισμικό που δείχνει ένα βίντεο- κονσέρβα από μια τυχαία κοπέλα, το οποίο έχουν κατεβάσει από κάποια πορνογραφική ιστοσελίδα.

Όπως εξομολογείται ο Samir, το ότι μια άγνωστη ήταν τόσο άνετη στο σεξ τον εξίταρε και καθώς η κοπέλα του έλειπε εκτός πόλης αποφάσισε να συνεχίσει την κουβέντα για να δει πού θα οδηγήσει. Σε κάποια φάση εκείνη του ζήτησε να βάλει την κάμερα και τότε αντίκρισε μια πανέμορφη, όπως λέει, κοπέλα στην οθόνη του. Η συζήτηση συνέχισε μόνο με μηνύματα γιατί εκείνη του είπε πως δεν θέλει να την ακούσει η αυστηρή αδερφή της. Λίγο αργότερα του ζήτησε να της δείξει το πέος του κι αυτός το έκανε. Τότε εκείνη γδύθηκε, πήγε προς το κρεβάτι της κι άρχισε να αυνανίζεται on camera, ζητώντας του να κάνει το ίδιο αλλά και να της δείχνει ταυτόχρονα το πρόσωπό του. "Λίγα λεπτά αργότερα προσποιήθηκε πως ήρθε σε οργασμό. Σηκώθηκε από το κρεβάτι, ήρθε ξανά στο πληκτρολόγιο και με ρώτησε τι δουλειά κάνω κι αν είμαι πλούσιος. 'Τα φέρνω βόλτα' της είπα. Τότε μου είπε πως άκουσε την αδερφή της να έρχεται, ντύθηκε στα γρήγορα και βγήκε από το Skype" λέει ο Samir.

Τον εφιάλτη που θα ακολουθούσε δεν μπορούσε να τον φανταστεί. Λίγα λεπτά αργότερα δέχθηκε ένα μήνυμα στο WhatsApp. "Κοίτα, είμαι άντρας και μαγνητοσκόπησα ένα βίντεο που σε δείχνει να αυνανίζεσαι. Θέλεις να το δεις;", έγραφε το μήνυμα, πριν λάβει το σχετικό βίντεο. "Έχω μια λίστα με τους φίλους και την οικογένειά σου από το Facebook- την μητέρα, την αδερφή, τα ξαδέρφια σου. Έχεις μια εβδομάδα για να μου στείλεις 5.000 ευρώ αλλιώς θα τους στείλω το βίντεο", έγραφε δεύτερο απανωτό μήνυμα.

Η ιστορία του Samir είχε σχεδόν αίσιο τέλος, αφού δεν πλήρωσε ποτέ τα χρήματα ακόμη κι όταν ο εκβιαστής όντως ανέβασε το βίντεό του στο διαδίκτυο. Ομολογεί πως σκέφτηκε να πληρώσει τα χρήματα, αλλά φοβήθηκε πως έτσι θα στο μέλλον μπορεί αν του ζητούσε κι άλλα. Κάνοντας απανωτά report κατάφερε να κατέβει από την πλατφόρμα μέσα σε μία ώρα περίπου και μέχρι σήμερα ελπίζει πως κανείς δεν πρόλαβε να το δει. Ο ίδιος λέει πως το γεγονός πως επαναλάμβανε πως δεν είναι πλούσιος και πως έδειξε  αδιαφορία για το τι θα κάνει τελικά ο εκβιαστής, ίσως ήταν αυτό που τον έσωσε. "Είσαι τυχερός που είδα στο προφίλ σου πως δεν είσαι παντρεμένος, αλλιώς θα σου ζητούσα περισσότερα λεφτά", έγραφε άλλο μήνυμα.  

BBC: Πώς κυκλώματα Μαροκινών βιντεοσκοπούν μέσω skype Άραβες να αυνανίζονται και μετά τους εκβιάζουν κερδίζοντας εκατομμύρια Facebook Twitter

Το "23χρονο κορίτσι από τον Λίβανο" που αποπλάνησε τον Samir στο Skype είναι κατά πάσα πιθανότητα κάποιος νεαρός από το Oued Zem, μια μικρή πόλη στο κεντρικό Μαρόκο που έχει γίνει διάσημη ως η πρωτεύουσα της βιομηχανίας των "σεξουαλικών εκβιασμών".

Οι απατεώνες αναζητούν τα θύματά τους στο Facebook και μόλις κάποιος απαντήσει στην κλήση -παλιότερα περισσότερο στο Skype, πλέον και στο Facebook- ενεργοποιούν ένα λογισμικό που δείχνει ένα βίντεο- κονσέρβα από μια τυχαία κοπέλα, το οποίο έχουν κατεβάσει από κάποια πορνογραφική ιστοσελίδα. Είναι τόσο εξοικειωμένοι με το βίντεο που καταφέρνουν να κάνουν chat  με τα θύματα ακριβώς στα σημεία που η κοπέλα φαίνεται αντίστοιχα να πληκτρολογεί. 

"Τους ζητάμε να γδυθούν και να κάνουν διάφορες άσεμνες πράξεις" λέει ο Omar (ψευδώνυμο), νεαρός απατεώνας που κάνει εδώ και καιρό αυτή τη δουλειά. "Είναι σημαντικό να είναι ορατά τα γεννητικά τους όργανα ενώ κάνουν το ο,τιδήποτε. Και μαγνητοσκοπείται ενώ φαίνεται και το πρόσωπό του στην οθόνη ώστε να είναι αξιόπιστο το βίντεο. Όταν έχουμε στα χέρια μας το υλικό, το ανεβάζουμε στο Youtube και του το στέλνουμε σε προσωπικό μήνυμα. Και τότε ξεκινά ο εκβιασμός. Χρειάζονται 20 λεπτά κάνοντας τσατ, 20 λεπτά για το βίντεο και 20 λεπτά για τον εκβιασμό και τη διαπραγμάτευση. Όλοι πληρώνουν" λέει.

Όπως εξηγεί όλα στηρίζονται στο να βρουν το ευαίσθητο σημείο του εκάστοτε θύματος. "Το ευαίσθητο σημείο στους Άραβες είναι το σεξ. Οπότε ψάχνεις την αδυναμία τους για να τους εκμεταλλευθείς. Μια άλλη κατηγορία είναι οι παντρεμένοι. Κι αυτό μπορείς να το εκμεταλλευθείς. Την πατάνε άτομα υπεράνω υποψίας. Βλέπεις τον άλλον με το Κοράνι και λες αποκλείεται να τσιμπήσει, αλλά τελικά το πιστεύει", προσθέτει.

Ο Omar βγάζει περίπου 500 δολάρια την ημέρα από όλο αυτό, το οποίο κάνουν εκατοντάδες ακόμη νέοι στο Oued Zem. Μάλιστα για τον ίδιο σκοπό έχουν στηθεί και ολόκληρες επιχειρήσεις που με βιτρίνα ένα κατάστημα πώλησης αυτοκινήτων ή ένα εστιατόριο, προβαίνουν καθημερινά σε δεκάδες τέτοιους καλοστημένους εκβιασμούς με κέρδη μέχρι και 8.500 δολάρια την ημέρα. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Wayne May λειτουργεί μια online κοινότητα για τα θύματα των εκβιασμών  που προσφέρει συμβουλές και υποστήριξη. Από το 2012 έχει λάβει πάνω από 14.000 αιτήσεις για βοήθεια από θύματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Πολλοί είναι νέοι Άραβες άνδρες, λέει, και περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των υποθέσεων προέρχονται από το Μαρόκο.

 

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ