Το Φεστιβάλ του Τορόντο και τα Όσκαρ

Το Φεστιβάλ του Τορόντο και τα Όσκαρ Facebook Twitter
Oι πρωταγωνιστές του La La Land στο φεστιβάλ του Τορόντο: Η ταινία του Ντάμιεν Σαζέλ, που αποθεώθηκε και στη Βενετία, μοιάζει απίθανο να μην πάρει ένα ή περισσότερα Όσκαρ το Φεβρουάριο.
0



Το Φεστιβάλ του Τορόντο, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, έχει πετύχει αρκετά πράγματα στα 40 χρόνια που υπάρχει – πρωτοξεκίνησε το 1976. Το σημαντικότερο είναι πως θεωρείται πλέον ο ναός της αμερικανικής αγοράς, φέρνοντας όλους τους επαγγελματίες του χώρου να δουν μαζεμένες τις ταινίες που θα κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες αλλά και να προαγοράσουν δικαιώματα για παραγωγές που θα μας απασχολήσουν τουλάχιστον μετά από ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα αυτού του επιτεύγματος ήταν πως κάθε ταινία από τις ΗΠΑ που έχει υψηλές βλέψεις, να στριμώχνει σε μία ημέρα την παρουσία της στη Βενετία (το κατ' εξοχήν μεγάλο φεστιβάλ της εποχής) ή και να την εγκαταλείπει τελείως για το Τορόντο.


Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Το Τορόντο, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ που φτιάχνουν επιτροπές για να μοιράζουν αφειδώς βραβεία με αποτέλεσμα να βραβεύεται το μισό διαγωνιστικό τμήμα, στηρίζεται στο κοινό για την ανάδειξη της καλύτερης ταινίας. Το People's Choice Αward δίνεται από το 1978, το έχουν πάρει πολλές σημαντικές ταινίες, και ακολουθώντας την γιγάντωση του φεστιβάλ που ξεκίνησε στις αρχές του αιώνα μας, έχει φτάσει σήμερα να θεωρείται προάγγελος για τα Όσκαρ. Υπάρχει ένα σερί που ξεκινά από το 2008 και φτάνει μέχρι πέρυσι, καθώς κάθε αγγλόφωνη ταινία του βραβεύτηκε στο Τορόντο, πήρε ή ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας – εξαίρεση το αραβόφωνο Όταν Θέλουν οι Γυναίκες της Ναντίν Λαμπακί που κέρδισε το 2011. Ως το 2008 είχε συμβεί 2 φορές να κερδίζει το Όσκαρ ταινία που είχε πάρει πριν το βραβείο στο Τορόντο (Οι Δρόμοι της Φωτιάς το 1981 και το American Beauty το 1999), ενώ άλλες 5 ήταν υποψήφιες, αριθμός πάντως μικρός για να φανερωθεί μια σύνδεση.

Το People's Choice Αward δίνεται από το 1978, το έχουν πάρει πολλές σημαντικές ταινίες, και ακολουθώντας την γιγάντωση του φεστιβάλ που ξεκίνησε στις αρχές του αιώνα μας, έχει φτάσει σήμερα να θεωρείται προάγγελος για τα Όσκαρ.


Το εντυπωσιακό σε αυτές τις 7 συνεχόμενες ταινίες είναι πως δεν πρόκειται πάντα για προφανείς οσκαρικές επιλογές. Για παράδειγμα το Slumdog Millionaire που το ξεκίνησε το 2008 ήταν μια ταινία ενός σκηνοθέτη που προέρχονταν από αποτυχίες, με την αύρα που τον ακολουθούσε από το Trainspotting να έχει ήδη διαλυθεί, γυρισμένο στην Ινδία με άγνωστους (στο χολιγουντιανό σύστημα) ηθοποιούς. Κι όμως το βραβείο κοινού έδωσε ώθηση στον Ντάνι Μπόιλ, η ταινία έγινε sleeper hit τους επόμενους μήνες και έφτασε να κατακτά 8 Όσκαρ. Το 2009, ο Λι Ντάνιελς είχε ήδη πάρει την ώθησή του από το Σάντανς και τις Κάννες, όμως το Τορόντο το έβαλε και επίσημα στα φαβορί. Το Precious ήταν υποψήφιο για 6, κερδίζοντας τελικά 2 – καθόλου άσχημα.

Το Φεστιβάλ του Τορόντο και τα Όσκαρ Facebook Twitter
Tο βραβείο κοινού έδωσε ώθηση στον Ντάνι Μπόιλ και το Slumdog Millionaire έγινε sleeper hit τους επόμενους μήνες και έφτασε να κατακτά 8 Όσκαρ.


Το 2010, λίγο μετά την προβολή του στο επίσης επιδραστικό φεστιβάλ του Telluride στις ΗΠΑ (ένα τετραήμερο προβολών χωρίς κανένα διαγωνιστικό χαρακτήρα που πρωτοσυστήνει τις ταινίες της χειμερινής σεζόν), εμφανίζεται στο Τορόντο ο Λόγος του Βασιλιά του Τομ Χούπερ και η σχέση του βασιλιά Κόλιν Φερθ με τον λογοθεραπευτή Τζέφρεϊ Ρας συγκινεί τους πάντες. Μετά το βραβείο κοινού, η ταινία πάει φουριόζα για τα Όσκαρ, παίρνει τελικά 4 (ανάμεσά τους ταινίας και σκηνοθεσίας), ενώ όπως αναμενόταν θριαμβεύει και στα BAFTA με 7 βραβεύσεις. Το 2012, ένα χρόνο μετά το Όταν Θέλουν οι Γυναίκες που δεν πήγε στις τελικές επιλογές για τα ξενόγλωσσα Όσκαρ, επιστροφή στα συνηθισμένα. Ο Ντέιβιντ Ράσελ συστήνει στον Καναδά τον φιλόδοξο Οδηγό Αισιοδοξίας, που αν και δεν φαίνεται να έχει προφανή οσκαρική δυναμική, συμπαρασύρει θεατές και κριτικούς στον φρενήρη ρυθμό του. Παίρνει 8 υποψηφιότητες, ανάμεσά τους και τις 4 για ερμηνεία κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μετά το 1981 και τους Κόκκινους του Γουόρεν Μπίτι, και αν και φεύγει με μόλις ένα βραβείο, βάζει πρόωρα την Τζένιφερ Λόρενς στους μεγάλους σταρ της εποχής μας.


Τα τρία επόμενα χρόνια πιστοποιείται η δύναμη του φεστιβάλ. Βραβεύει το 12 Χρόνια Σκλάβος, κάτι που κάνει όλος ο πλανήτης αργότερα, στη συνέχεια το Παιχνίδι της Μίμησης (8 υποψηφιότητες, 1 Όσκαρ) και πέρυσι το Δωμάτιο, την υπέροχη ταινία του Λένι Άμπραμσον που είδε την πρωταγωνίστριά του Μπρι Λάρσον να θριαμβεύει. Που οδηγούν όλα αυτά; Στο προχθεσινό βραβείο που πήρε το La La Land του Ντάμιεν Σαζέλ, που αποθεώθηκε και στη Βενετία και μοιάζει απίθανο να μην πάρει ένα ή περισσότερα Όσκαρ το Φεβρουάριο. Ο Σαζέλ πάντως (που πέρυσι είχε φτάσει κοντά με το Whiplash) αν έχει μεγάλες προσδοκίες, θα πρέπει να θυμάται και μια άλλη παράδοση. Οι 3 ταινίες των τελευταίων χρόνων μαζί με τις 2 που αναφέραμε στην αρχή, οι οποίες κατάφεραν να πάρουν το σημαντικότερο βραβείο, το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, είναι όλες γυρισμένες από Βρετανούς.



Το καλό σινεμά όμως δε φτάνει πάντα στα Όσκαρ. Μεταξύ άλλων λοιπόν, βραβείο στο Τορόντο έχει πάρει το Bad Timing του Νίκολας Ρεγκ, Η Παρακμή της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας του Ντενίς Αρκάν, το Fisher King του Τέρι Γκίλιαμ, το Zatoichi του Τακέσι Κιτάνο και οι Επικίνδυνες Υποσχέσεις του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Πάνω απ' όλα, αυτό το φεστιβάλ βραβεύει ταινίες που προορίζονται να γίνουν κλασικές.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποστολή: Η Βενετία χορεύει στο ρυθμό του «La La Land»

Οθόνες / Αποστολή: Η Βενετία χορεύει στο ρυθμό του «La La Land»

Ανάμεσα στα τρυφερά νεοκυματικά μιούζικαλ του Ζακ Ντεμί και την ανθολόγηση της MGM στη μεγάλη της ακμή, το «La La Land» του Ντέιμιαν Σαζέλ είναι εντυπωσιακά περισσότερα πράγματα από μια νοσταλγική ωδή στο κλασικό μουσικοχορευτικό ιδίωμα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φεστιβάλ Bενετίας: Το πένθος του Νικ Κέιβ

Οθόνες / Φεστιβάλ Bενετίας: Το πένθος του Νικ Κέιβ

Το ντοκιμαντέρ «One more time with feeling» του Άντριου Ντόμινικ με αφορμή το νέο άλμπουμ του Nick Cave και των Bad Seeds εξελίσσεται σε εξομολογητικό ψυχογράφημα που προδίδει τον πόνο του και αποκαλύπτει την αξιοπρέπειά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ