Με τη Γροθιά του Έβλεπες (τα) Άστρα

Με τη Γροθιά του Έβλεπες (τα) Άστρα Facebook Twitter
1
Με τη Γροθιά του Έβλεπες (τα) Άστρα Facebook Twitter
O Mπαντ Σπένσερ, πριν γίνει ο άρχοντας αυτών των αναρχικών κωμικών buddy movies, είχε καταρχήν άλλο όνομα.


Αμφιβάλλω αν υπάρχουν πολλοί που πήγαιναν συχνά στον κινηματογράφο τη δεκαετία του 70 ή στις αρχές του 80 (τότε που πήγαιναν πολύ περισσότεροι σε σχέση με σήμερα) και δεν βρέθηκαν ποτέ σε μια προβολή ταινίας των Μπαντ Σπένσερ και Τέρενς Χιλ. Το δίδυμο που έδερνε ασταμάτητα, έσπαγε πλάκα και είχε μια ξεχωριστή ηθική και καλοσύνη, επηρεάστηκε από το slapstick κάνοντας τη βία των ταινιών του να ρέπει τόσο πολύ προς το κωμικό ώστε καταντούσε πραγματικά απενοχοποιημένη, μια λέξη που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην εποχή μας σε πολύ μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές με αποκαρδιωτικά λιγότερο χιούμορ πάνω στη δράση τους.


Παρότι πρόγονοι ενός τόσο δημοφιλούς είδους σήμερα, αλλά και περήφανοι συνεχιστές της κωμωδίας που έχει τις ρίζες της στο βωβό σινεμά, οι Σπένσερ και Χιλ και οι ταινίες τους αντιμετωπίζονται ως μια κακή συνήθεια του παρελθόντος, ως κάτι για το οποίο το σημερινό κοινό πιθανά θα αποκαλούσε «ταινίες για κατέβασμα» χωρίς να μπορεί να διανοηθεί ότι θα πλήρωνε κιόλας για να τις δει. Κι όμως πλήρωσαν πολλοί, και το καταχάρηκαν, και όσοι δεν είχαν προλάβει ηλικιακά να πληρώσουν τα σινεμά το έκαναν αργότερα στις βιντεοκασέτες όπου κι εκεί το δίδυμο (αλλά και μεμονωμένες ταινίες του Σπένσερ) είχε την τιμητική του, ενώ υπήρξε και μια τρίτη, χρονικά, καριέρα, καθώς αρκετές ταινίες παίχτηκαν στην ιδιωτική τηλεόραση τη δεκαετία του 90.

Με τη Γροθιά του Έβλεπες (τα) Άστρα Facebook Twitter
Oι Σπένσερ και Χιλ και οι ταινίες τους αντιμετωπίζονται ως μια κακή συνήθεια του παρελθόντος, ως κάτι για το οποίο το σημερινό κοινό πιθανά θα αποκαλούσε «ταινίες για κατέβασμα» χωρίς να μπορεί να διανοηθεί ότι θα πλήρωνε κιόλας για να τις δει.


Ο Μπαντ Σπένσερ, πριν γίνει ο άρχοντας αυτών των αναρχικών κωμικών buddy movies, είχε καταρχήν άλλο όνομα. Γεννήθηκε στη Νάπολη το 1929 ως Κάρλο Πεντερσόλι και έκανε πολλά σημαντικά πράγματα πριν καταλήξει στον κινηματογράφο. Ήταν πρωταθλητής στα 100 μέτρα ελεύθερο στην κολύμβηση και συμμετείχε με τα χρώματα της Ιταλίας σε 2 Ολυμπιακούς Αγώνες (1952, 1956), πέρασε για λίγο με επιτυχία από το πόλο ενώ τελείωσε τη νομική, κάνοντας επιπλέον σπουδές και στις ΗΠΑ. Ήθελε όμως να παίξει στο σινεμά, οι αμερικανοί γυρνούσαν ήδη κάποιες μεγάλες παραγωγές στην Ιταλία, στην αυγή της καταξίωσης της ταινίας-χλαμύδας, ο ίδιος πήρε έναν από τους πρώτους μικρούς ρόλους του στο Κβο Βάντις του 1951. Παράλληλα έγραψε τραγούδια για τραγουδιστές της χώρας του, εργάστηκε για λίγο και στη RAI και συνέχισε να παίρνει μικρούς ρόλους, ένας από αυτούς και στον Αννίβα του 1959, όπου επίσης μικρό ρόλο παίρνει ένας νεαρός με το όνομα Μάριο Γκιρότα. Οι δυο τους ξαναβρίσκονται, πρωταγωνιστές αυτή τη φορά, στο γουέστερν του 1967, Ο Θεός συγχωρεί, εγώ όχι, μάλλον από τύχη, κάτι που συνήθως συνέβαινε σε όλα τα σπουδαία κωμικά δίδυμα του σινεμά, και η χημεία ήταν σωστή και άμεση. Για να ξεπεράσουν τα ιταλικά όρια, οι 2 ηθοποιοί αλλάζουν τα ονόματά τους, και ο Σπένσερ θυμάται τον αγαπημένο του ηθοποιό, Σπένσερ Τρέισι, όταν έρχεται η στιγμή να αποφασίσει.


Οι περίπου 20 ταινίες που έκαναν μαζί μέχρι τη δεκαετία του 80, είναι μια γλυκιά ανάμνηση τουλάχιστον μιας γενιάς. Το επίκεντρό τους ήταν αυτό που γενικευμένα θα αποκαλείτο «ξύλο», που υπήρχε όμως σε αφθονία γιατί πάνω απ' όλα επανέφερε την ηθική τάξη. Πάνω σε αυτή την έννοια, η εγχώρια διανομή οργίασε. Δυο Τρινιτά, Δέρνουμε Ξανά (1971), Έλα να Φας το Ξύλο της Χρονιάς (1972), Θα σας Αλλάξω τα Φώτα στο Ξύλο (1973), Ελάτε να σας Δείρουμε (1977), Με τη Γροθιά μου Βλέπεις Άστρα (1978), Θα Σας Κάνω Σκόνη στο Ξύλο (1982), είναι μερικοί από τους τίτλους των ταινιών τους όπως προβλήθηκαν αλλά και έγιναν διάσημες εδώ, συνήθως εντελώς άσχετοι και με τον αυθεντικό ιταλικό και με τον μετριασμένο διεθνή, για ένα διψασμένο κοινό που διασκέδαζε με τη ψυχή του. Ο Σπένσερ ανακατεύτηκε και στο σενάριο αρκετών ταινιών του, έφτιαξε μια πολύ δυνατή, επαγγελματική και προσωπική σχέση με τον Τέρενς Χιλ (όπως μετονομάστηκε ο Γκαρότι), έπαιζαν ανελλιπώς μαζί ως το 1985 και ξανάπαιξαν για μια και τελευταία φορά στους Σαματατζήδες το 1994, όταν πλέον είχε περάσει η μπογιά τους.


Ο Σπένσερ άρχισε να εμφανίζεται όλο και λιγότερο συχνά σε φιλμ ενώ δε τον είδαμε ποτέ και σε κάποιο μεταμοντέρνο ρόλο, να παίζει ουσιαστικά τον εαυτό του σε αταίριαστο φιλμ αταίριαστου σκηνοθέτη, κάτι που ουκ ολίγοι action ηθοποιοί δοκίμασαν στη δύση της καριέρας τους. Μπλέχτηκε λίγο με την πολιτική και έζησε αθόρυβα μέχρι που πέθανε εξίσου αθόρυβα χθες στα 87 του, είδηση που υπενθύμισε το ευγενές και διόλου βίαιο προσωπείο του σε ένα κοινό - κυρίως 40something - που πέρασε πολύ περισσότερες ώρες σε κινηματογραφική αίθουσα εξαιτίας του και οφείλει (και) σε αυτόν ένα κομμάτι από την όποια σινεφιλία του.

Με τη Γροθιά του Έβλεπες (τα) Άστρα Facebook Twitter


1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Pulp Fiction / Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι, ο Μπάιντεν χιουμοριστικά και ο Τραμπ απειλητικά, επικαλούνται την προτίμησή της για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι των προεδρικών εκλογών, η Τέιλορ Σουίφτ ξεφουρνίζει ένα ακόμα μουσικό ημερολόγιο με επικάλυψη μελαγχολικής εκδίκησης έναντι των πρώην της και την ίδια synthpop μονοτονία που επιμένει να σπάει ρεκόρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ