Απεργία την Πρωτομαγιά

Στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το 4ο CU Restart Up@Ρομάντσο

Στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το 4ο CU Restart Up@Ρομάντσο Facebook Twitter
0

Πίσω από κάθε project, υπάρχουν άνθρωποι. Όπως και πίσω από κάθε ιδέα, μικρή ή μεγάλη, υπάρχουν άνθρωποι. Αυτούς και εμείς αναζητήσαμε, τους υπεύθυνους της γέννησης και άνθησης ενός πολλά υποσχόμενου CU project, του CU Restart Up@Ρομάντσο. Μιας ιδέας που έγινε project, που έγινε ετήσιος διαγωνισμός, που τρέχει πια τον 4ο χρόνο του και αγκαλιάστηκε από όλη τη δημιουργική κοινότητα της πόλης. Περισσότερα όμως από τους ίδιους τους ανθρώπους του CU.

 

 

Γιατί RestartUp; Πώς και πότε γεννήθηκε η ιδέα αυτού του project;

H σχέση μας με το Ρομάντσο ξεκίνησε κάπως συμπαντικά. Πριν 3,5 χρόνια «αναγεννήσαμε» το CU με το σύνθημα RESTART. Και πάνω στην αναγέννησή μας, έπεσε στα χέρια μας μια εφημερίδα, όπου σ ένα άρθρο της διαβάσαμε για την αναγέννηση του Ρομάντσο. Πήγαμε λοιπόν στην Αναξαγόρα, ψάξαμε την ομάδα του Bios που χρόνια γνωρίζαμε και αγαπούσαμε τη δουλειά τους. Κι ανάμεσα σε τόνους σκόνης και γκρεμισμένους τοίχους, τους βρήκαμε, μιλήσαμε και κάπως έτσι ταυτιστήκαμε με το δικό τους restart. Ένα restart στο εμπορικό κέντρο και τον ξεχασμένο πυρήνα της πόλης, ένα restart στο ιστορικό κτίριο του περιοδικού Ρομάντσο και ένα restart στον τρόπο & το χώρο που μπορούν οι νέοι να εργάζονται και να αλληλεπιδρούν. Αγκαλιάσαμε την ιδέα τους και την προσπάθειά τους και αναζητώντας τρόπους για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμα πιο έμπρακτα, προέκυψε η ιδέα του διαγωνισμού CU Restart Up@Ρομάντσο, που δίνει την ευκαιρία σε δημιουργικά άτομα και startup ομάδες της πόλης να φιλοξενηθούν στη μοναδική δομή που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη δημιουργική κοινότητα.  Ο διαγωνισμός έχει ήδη τρέξει τρεις φορές και έχει βοηθήσει περισσότερους από 60 νέους να κάνουν το δικό τους επαγγελματικό restart στη θερμοκοιτίδα του Ρομάντσο.

Πόσο σημαντική είναι η επανεκκίνηση στα πράγματα;

Απόλυτα. Ειδικά με όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια είναι μάλλον μονόδρομος. Επανεκκίνηση όποτε χρειάζεται και όσες φορές χρειάζεται. Επανεκκίνηση στις μικρές καθημερινές συνήθειες, αλλά και στις μεγάλες αποφάσεις. Επανεκκίνηση και προσαρμογή. Κρατάω τα καλά μου χαρακτηριστικά, ενσωματώνω νέα ακόμη καλύτερα, αφαιρώ τα περιττά, ακυρώνω τα λανθασμένα και πορεύομαι με τον καλύτερο εαυτό που διαθέτω. Είτε είμαι άτομο, είτε ομάδα, είτε εταιρεία ή μια ολόκληρη κοινωνία. Και μπορεί η επανεκκίνηση να θεωρούμε ότι αφορά μεγαλύτερους σε ηλικία, όμως μπορεί να αφορά εξίσου και τους πιο νέους. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού έχουμε γνωρίσει πολλές περιπτώσεις νέων που είχαν σπουδάσει κάτι συγκεκριμένο και ήρθαν σ΄εμάς με μια τελείως διαφορετική ιδέα και με τη διάθεση να κάνουν το δικό τους restart. Και τους δώσαμε την ευκαιρία.

Το CU Restart Up@Ρομάντσο απευθύνεται σε νέους 18-28 ετών, αυτόνομους δημιουργούς ή νέες startups από το χώρο του design, του προγραμματισμού, της φωτογραφίας, της μόδας ή νέους που κάνουν κάτι μοναδικό, έχουν μια ξεχωριστή ιδέα που δεν εντάσσεται αποκλειστικά σε έναν κλάδο, αλλά χρειάζονται ένα γραφείο.

 

 

Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο με δημιουργικές ανησυχίες; Πόσο εγκλωβισμένος αισθάνεται αλήθεια ο νέος σε αυτή την ιδιαίτερη οικονομικο-κοινωνική συγκυρία;

Έχοντας έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια στη δημιουργική κοινότητα, αυτό που θα τους έλεγα είναι να ανοιχτούν και να τολμήσουν. Να ανοιχτούν σε δομές υποστήριξης, σε συνεργασίες, σε ευκαιρίες που μπορούν να τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους και να το μετατρέψουν σε επιχειρηματική προσπάθεια. Διάβαζα σε μια πολύ πρόσφατη έρευνα για την επιχειρηματικότητα μέσα απ τα μάτια των νέων, ότι κόντρα στο περιβάλλον επίμονα υψηλής ανεργίας, οικονομικής στασιμότητας και αβεβαιότητας, η προοπτική τους αλλάζει. Η επόμενη γενιά, στη μεγάλη της πλειοψηφία, προβληματίζεται γόνιμα, έχει συνείδηση των αντικειμενικών δυσκολιών και των προσωπικών ορίων του καθενός αλλά θέλει να τολμήσει. Πάνω από το 70% των νέων έχουν σκεφτεί σοβαρά ή έχουν την πρόθεση να ξεκινήσουν  μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια. Και δεδομένου ότι η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη σε με περίοδο ιδιαίτερα φορτισμένη, υπό καθεστώς ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και με το κοινό να βομβαρδίζεται καθημερινά με αρνητικές ειδήσεις ως προς τις προοπτικές της οικονομίας, δεν μπορούμε παρά να δούμε θετικά κι ελπιδοφόρα την πρόθεσή τους να ξεφύγουν απ τον οποιοδήποτε εγκλωβισμό και να κάνουν το δικό τους restart.

Ένα project αυτού του ύφους/στυλ, σε ποιους κυρίως απευθύνεται;

Το CU Restart Up@Ρομάντσο απευθύνεται σε νέους 18-28 ετών, αυτόνομους δημιουργούς ή νέες startups από το χώρο του design, του προγραμματισμού, της φωτογραφίας, της μόδας ή νέους που κάνουν κάτι μοναδικό, έχουν μια ξεχωριστή ιδέα που δεν εντάσσεται αποκλειστικά σε έναν κλάδο, αλλά χρειάζονται ένα γραφείο.

 

Στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το 4ο CU Restart Up@Ρομάντσο Facebook Twitter

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας, καθότι θα τρέξει φέτος ο 4ος διαγωνισμός: οι 8 μήνες, με όλη την σημαντική υποστήριξη που προσφέρετε, φτάνουν για να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στους νέους δημιουργούς-επιχειρηματίες ώστε να συνεχίσουν μετά μόνοι τους;

Στόχος του διαγωνισμού και της φιλοξενίας στο Ρομάντσο είναι ακριβώς αυτό.  Η επιτυχής ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων και η μελλοντική αποκοπή τους από τη θερμοκοιτίδα, καθιερώνοντάς τες πλέον ως βιώσιμες επιχειρήσεις. Οι 8 μήνες είναι ένα ικανό διάστημα για μια ομάδα ή για έναν δημιουργό που έρχονται έχοντας τη διάθεση και το στόχο να εξελιχθούν και να προχωρήσουν, όντως να το κάνουν. Πέρα από τη στέγαση της δραστηριότητάς τους, οι νικητές έχουν την ευκαιρία να έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της θερμοκοιτίδας και με δημιουργούς με επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, να γνωρίζουν πρακτικές καταξιωμένων επαγγελματιών, να δικτυωθούν αλλά και να παρουσιάζουν στο κοινό δείγματα από τη δουλειά τους. Ένα απ τα ζωντανά παραδείγματα της υποστήριξης και της εξέλιξης που μπορεί να προσφέρει η φιλοξενία στο Ρομάντσο, είναι οι Lommer, νικήτριες του 2ου γύρου του διαγωνισμού που φτιάχνουν πολυχρηστικές, μοναδικές σε σχεδιασμό και κατασκευή, τσάντες. Η Αλκιόνη και η Δανάη, από το γκαράζ του σπιτιού τους που δούλευαν τα πρώτα σχέδια τους, βρέθηκαν στο γραφείο 203 του Ρομάντσο και 1,5 χρόνο μετά έχουν το δικό τους γραφείο, το δικό τους website, το δικό τους online shop, βρίσκονται στο πωλητήριο του Μπενάκη και σε διάφορα σημεία πώλησης εκτός Ελλάδος. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ομάδα του frapress.gr, ενός Youth Cultural Community, που η φιλοξενία στο Ρομάντσο τους έδωσε την ευκαιρία για καλύτερη οργάνωση, διενέργεια τακτικών φυσικών συναντήσεων και συντονισμού των 90 μελών τους, εξέλιξη της ιδέας τους με καταλυτικό τρόπο και για τον πετυχημένο σχεδιασμό του rebranding τους.

 

Ποιο είναι το feedback που παίρνετε από την κριτική επιτροπή αναφορικά με το επίπεδο των διαγωνιζομένων;

Όταν κάνεις ένα διαγωνισμό για δημιουργικά μυαλά και ιδέες, έρχεσαι αντιμέτωπος με τα πάντα. Κυριολεκτικά. Η κάθε συμμετοχή δίνει τη δική της ερμηνεία στο τι μπορεί να σημαίνει δημιουργικότητα ή επιχειρηματική ιδέα, οπότε δεν χορταίνουμε να λαμβάνουμε συμμετοχές, να μας εκπλήσσουν και να τις αξιολογούμε. Ακόμα πιο ενδιαφέροντα γίνονται τα πράγματα στη φάση της συνέντευξης, που βγαίνουμε πάντα μ ένα μεγάλο χαμόγελο που οφείλεται στην όρεξη και στο πάθος των παιδιών, είτε θέλουν το γραφείο για να το κάνουν εργαστήριο χρυσοχοΐας, είτε το θέλουν σαν σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του ποδηλάτου, είτε διαθέτουν το πιο hi tech portofolio και την πιο καινοτόμο ιδέα. Πολλές φορές η συνέντευξη είναι τελείως καθοριστική όπως στην περίπτωση των Media Neoperativa, που αξιολογώντας τη συμμετοχή τους δεν είχαμε καταλάβει ακριβώς, τι ακριβώς.. σχεδόν καθόλου, τι είναι και τι θέλουν να κάνουν, αλλά μας τράβηξαν την προσοχή και θέλαμε να τους δούμε από κοντά.  Γνωρίζοντάς τους, είδαμε 3 νέους που είχαν τόσο ξεκάθαρο όραμα, στόχο, πάθος και άποψη, που δεν μπορούσαμε παρά να τους δώσουμε μια θέση στην οικογένεια του Ρομάντσο.

 

Σκοπεύετε να κάνετε αυτόν τον διαγωνισμό θεσμό ή έχετε πλάνα για άλλου τύπου δράσεις στο άμεσο μέλλον;

Μέσα από τις δράσεις που κάνουμε τα τελευταία 3,5 χρόνια ακούμε, νιώθουμε και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους νέους. Και τελικά ό,τι σκεφτόμαστε, ό,τι σχεδιάζουμε και ό,τι δημιουργούμε είναι εμπνεύσεις που προέρχονται από τη ζωή τους και τις ανάγκες τους. Είναι μια γόνιμη σχέση σεβασμού και ανατροφοδότησης.  Μια σχέση η οποία λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Αντλούμε ερεθίσματα και προσφέρουμε έμπνευση. Αντλούμε έμπνευση και προσφέρουμε ερεθίσματα. Μπαίνουμε στη ζωή τους και το λιγότερο που τους οφείλουμε είναι μια ανταπόδοση.  Μια ανταπόδοση που θα βελτιώσει την καθημερινότητά τους ή θα τους βοηθήσει στο μέλλον τους. Με αυτό σαν γνώμονα φτιάχνουμε πλάνα και σχεδιάζουμε δράσεις. Και μια τέτοια δράση - ανταπόδοση είναι και το CU Restart Up@Ρομάντσο, που ήδη ψάχνει τους νικητές για τον 4ο γύρο του και έχουμε στόχο να τρέχει για πολλούς γύρους ακόμα.

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη την Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη επικοινωνίας Vodafone CU

Αν θέλεις κι εσύ το δικό σου δωρεάν γραφείο στο Ρομάντσο, πάρε μέρος στο διαγωνισμό CURestartUp@Ρομάντσο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Για πληροφορίες και συμμετοχή www.vodafonecu.gr/restartup

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ