Δύο με τρεις ώρες το πολύ, με μηχανή απ' την Αθήνα!

Δύο με τρεις ώρες το πολύ, με μηχανή απ' την Αθήνα! Facebook Twitter
Οι διαδρομές είναι κυρίως ασφάλτινες με ικανοποιητικό δείκτη οδικής ασφάλειας
0

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ, όταν κουραστείτε από την πόλη και χρειαστείτε οξυγόνο ηρεμίας ή αέρα δράσης: Κορινθία, Βοιωτία, Φωκίδα, Αττική κρύβουν θησαυρούς. Οι προτάσεις είναι χρονομετρημένες, δεν ξεπερνούν το όριο των δυόμισι ωρών απόστασης από Αθήνα, ενώ οι διαδρομές που προτείνουμε είναι κυρίως ασφάλτινες με ικανοποιητικό δείκτη οδικής ασφάλειας.

Νομός Κορινθίας

Ακροκόρινθος
87χλμ. από Αθήνα

Δύο με τρεις ώρες το πολύ, με μηχανή απ' την Αθήνα! Facebook Twitter
Ο Ακροκόρινθος σπάει όλα τα εγχώρια ρεκόρ «καστρολογίας», καθώς είναι το μεγαλύτερο, παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο κάστρο της Πελοποννήσου.

Όσο κόσμο κι αν έχω ρωτήσει εάν γνωρίζει τον Ακροκόρινθο, η απάντηση είναι μονότονα απογοητευτική: τι είν' αυτό;

Ο Ακροκόρινθος σπάει όλα τα εγχώρια ρεκόρ «καστρολογίας», καθώς είναι το μεγαλύτερο, παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο κάστρο της Πελοποννήσου.

Όσοι έχετε κινηθεί στην εθνική Αθηνών-Κορίνθου, πλησιάζοντας Κόρινθο θα έχετε δει στα αριστερά σας να υψώνεται ένα συμπαγές βραχοβουνό ύψους 575 μέτρων, με κυκλωμένη την κορυφή του από ανοιχτόχρωμα επιβλητικά τείχη. Αυτός είναι ο Ακροκόρινθος που αποτελούσε πάντα την οχυρωμένη ακρόπολη της Κορίνθου, από την οποία απέχει μόλις 3,5 χλμ.

Η θέα από την κορυφή είναι πανοραμική και πιάνει από τον Κορινθιακό ως το Σαρωνικό και από τον Ελικώνα και τον Παρνασσό ως τα αργολικά βουνά!

Από 'δω πάνω φουντάρισε με τ' άλογό του ο βυζαντινός δεσπότης Λέων Σγουρός για να μην παραδοθεί στους Φράγκους το 1204... Ευτυχώς σήμερα έχουν εκλείψει οι λόγοι για τέτοια απονενοημένα διαβήματα και καθώς ο ασφαλτοστρωμένος φιδίσιος δρόμος σάς βγάζει με ασφάλεια στην είσοδο του κάστρου, κάντε και μια στάση για καφέ στο μοναδικό καφενεδάκι-εστιατόριο-αναψυκτήριο που λειτουργεί σε καλό σημείο με απεριόριστη θέα.

Η άκανθος, το ορνιθόγαλο και οι ορχιδέες
Εκτός από τη θέα που προσφέρει ο Ακροκόρινθος, υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος να ανεβείτε στον πανύψηλο βράχο που θυμίζει το Γιβραλτάρ. Το βουνό είναι ένας πλούσιος βοτανικός κήπος με πάμπολλα ενδημικά αγριολούλουδα της ελληνικής γης και ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο οικοτόπων «NATURA 2000» - με απλά λόγια η περιοχή είναι γεμάτη μικρολούλουδα, βότανα και άγρια φυτά ιδιαίτερης ομορφιάς αλλά και αρχιτεκτονικής αξίας!

Περπατήστε προσεκτικά, κρατήστε τα μάτια ανοιχτά και ετοιμαστείτε να αντικρίσετε την άκανθο, το φυτό από το οποίο ο γλύπτης Καλλίμαχος εμπνεύστηκε το κορινθιακό κιονόκρανο. Θα δείτε σίγουρα το περίφημο ορνιθόγαλο, με το οποίο στόλιζαν τα νυφικά στεφάνια στην αρχαία Ελλάδα, ορχιδέες και αγριοβολβούς σε ζωηρά χρώματα, μια νόστιμη λιχουδιά του αρχαίου κόσμου.

Λίμνη Δόξα
179 χλμ. ΝΔ Αθήνας

Δύο με τρεις ώρες το πολύ, με μηχανή απ' την Αθήνα! Facebook Twitter
Πρόκειται για ένα πανέμορφο μέρος, έναν ειδυλλιακό τόπο από τους πολλούς που έχει η Ελλάδα

Ποντικονήσι δεν έχει μόνο η Κέρκυρα αλλά και η ορεινή Κορινθία και μάλιστα σε υψόμετρο 1.100 μ. Γύρω γύρω δασωμένα βουνά, στη μέση μια μινιόν λίμνη και καταμεσής της το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που συνδέεται με την όχθη με μια στενή λωρίδα γης μήκους 100 μέτρων. Πρόκειται για ένα πανέμορφο μέρος, έναν ειδυλλιακό τόπο από τους πολλούς που έχει η Ελλάδα και σε κάνουν να απορείς πώς γίνεται να υπάρχουν τέτοια απίστευτα μέρη κι εσύ να μην τα ξέρεις...

Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη, βρίσκεται στο χωριό Φενεός της Κορινθίας και απέχει 179 χλμ. από την Αθήνα. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και στηρίχτηκε στο χείμαρρο Δόξα που περνούσε από την περιοχή. Παλιότερα εκεί ήταν η Μονή Αγίου Γεωργίου, αλλά λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα.

Η λίμνη βρίσκεται χωμένη ανάμεσα στο όρος Ζήρεια (ή Κυλλήνη, 2.374 μ., το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου κι ένα απ' τα ελάχιστα της χώρας με τόσες κορυφές άνω των 2.000 μ.) και τη νότια πλευρά του Χελμού (ή Αροάνια όρη, 2.341 μ.). Τόσο οι κορυφές των βουνών όσο και η κοιλάδα της Ζήρειας έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο «NATURA 2000» και προστατεύονται από ειδική συνθήκη. Όχι άδικα. Αετοί, ερωδιοί, χαλκόκοτες, πολλά αποδημητικά αλλά και αλεπούδες και πολλά άλλα άγρια θηλαστικά ζουν εδώ. Ακόμη και μια αγέλη άγριων αλόγων κάνει την εμφάνισή της στα πιο ψηλά. Το μάτι πρασινίζει για τα καλά: έλατα, βελανιδιές, πεύκα, φτελιές, σφένδαμοι, κέδροι, πλατάνια, ίταμοι, αγραπιδιές, καστανιές, κυπαρίσσια, αγριοκορομηλιές, αγριοκερασιές, καρυδιές, ο κατάλογος της φύσης εδώ είναι ατελείωτος!

Νομός Φωκίδας

Άμφισσα
186 χλμ. από Αθήνα

Δύο με τρεις ώρες το πολύ, με μηχανή απ' την Αθήνα! Facebook Twitter
Στη συνοικία Χάρμαινα βρίσκονται τα Ταμπάκικα. Φωτο: Θοδωρής Αθανασιάδης

Η Άμφισσα, γνωστή στους παλιούς και ως «Σάλωνα», είναι μια όμορφη κωμόπολη 7.000 ανθρώπων με αξιόλογα μνημεία. Πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας, δεν έχει υποστεί δραματικές αλλοιώσεις στον οικιστικό της χαρακτήρα, καθώς ο σύγχρονος οικισμός διατηρεί την παραδοσιακή του όψη, ενώ ο απέραντος ελαιώνας και το κάστρο στην κορυφή της πόλης δίνουν ιδιαίτερο χρώμα.

Γιατί να πάω Άμφισσα;
Για να περπατήσω στη συνοικία Χάρμαινα, τη γειτονιά με τα βυρσοδεψεία και τα ιδιόρρυθμα κτίρια που βρίσκονται εκεί και χρονολογούνται από τον καιρό της Τουρκοκρατίας. Τα Ταμπάκικα (από τους ταμπάκηδες δηλαδή τους βυρσοδέψες) είναι κτίρια σκεπασμένα με θρύλους για στοιχειά και νεράιδες. Από τα πενήντα κάποτε εργαστήρια με πλήθος εργαζομένων σήμερα απομένουν ελάχιστα να ασχολούνται με την κατεργασία του δέρματος που προορίζεται κυρίως για πολυτελείς βιβλιοδεσίες.

Δασικό χωριό Καψίτσας
200 χλμ. από Αθήνα

Δύο με τρεις ώρες το πολύ, με μηχανή απ' την Αθήνα! Facebook Twitter
Φτιαγμένο από ξύλινα σπίτια μέσα σε δάσος από έλατα και δρύες, πνιγμένο στα σκουρόχρωμα δάση της κεφαλληνιακής ελάτης, το δασικό χωριό μπορεί να αποτελέσει ιδανικό ορμητήριο για πάμπολλες δραστηριότητες στη φύση

Το δασικό χωριό βρίσκεται σε ένα πανέμορφο τοπίο της ΝΑ πλευράς του βουνού της Γκιώνας, σε υψόμετρο 1.000 μ., στη θέση Καψίτσα του χωριού Προσήλιο. Απέχει από την Άμφισσα 15 χλμ. και φθάνει κανείς εκεί με άνετο δρόμο, ο οποίος στα 8 χλμ. είναι ασφαλτοστρωμένος (εθνική οδός Άμφισσας-Λιδορικίου) και ο υπόλοιπος σκυροστρωμένος.

Φτιαγμένο από ξύλινα σπίτια μέσα σε δάσος από έλατα και δρύες, πνιγμένο στα σκουρόχρωμα δάση της κεφαλληνιακής ελάτης, το δασικό χωριό μπορεί να αποτελέσει ιδανικό ορμητήριο για πάμπολλες δραστηριότητες στη φύση, από τοξοβολία (με εξοπλισμό που διατίθεται εδώ), ορεινή πεζοπορία και mountain bike μέχρι βόλτες με τη μηχανή ή το αυτοκίνητο. Εξοπλισμένο με άνετο γήπεδο, όργανα, παιδική χαρά, έχει επίσης ένα καλαίσθητο εστιατόριο με ειδίκευση στην τοπική κουζίνα και ένα μεγάλο σαλόνι με τζάκι που καίει 24ώρες την ημέρα.

Τα 20 κατάλληλα εξοπλισμένα οικήματα κατασκευάστηκαν αρκετά μακριά το ένα από το άλλο για να διασφαλίζεται η ηρεμία των ενοίκων αλλά και όσο κοντά χρειάζεται ώστε να μη χάνεται η αίσθηση του ενιαίου οικισμού.

Νομός Βοιωτίας

Λιβαδειά
116 χλμ. από Αθήνα

Δύο με τρεις ώρες το πολύ, με μηχανή απ' την Αθήνα! Facebook Twitter
Οι πηγές της Κρύας στης Λιβαδειά

Η Λιβαδειά απέχει από την Αθήνα 116 χλμ. Και, αν πιστεύατε πως δεν θα υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος να την επισκεφθείτε, πέραν κοψιδιών και συγγενών, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Στο βόρειο τμήμα της πόλης βρίσκονται οι πηγές της Κρύας, όπως λέγονται οι πηγές του ποταμού της Έρκυνας που διασχίζει την πόλη, και πρόκειται για ένα τοπίο μεγάλης ομορφιάς. Άφθονα νερά, πλούσια βλάστηση, πέτρινες γέφυρες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, μερικά παλιά κτίρια, πεζούλες και κανάλια σε κάνουν να ξεχνάς το πού βρίσκεσαι. Άλλωστε, κατά τον Παυσανία, εδώ είναι οι πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης.

Η περιοχή αποτελεί την έξοδο φαραγγιού, στον πυθμένα του οποίου υπάρχει χείμαρρος, μία μικρή τεχνητή λίμνη και ένα πέτρινο θέατρο υψηλής αισθητικής αξίας και ακουστικής που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης. Από εκεί ορθώνονται 700 σκαλοπάτια που βγάζουν στην Εκκλησία της Ιερουσαλήμ χτισμένη πάνω στους βράχους. Υπάρχει και αναρριχητικό πάρκο με 15 εξοπλισμένες διαδρομές, διανοιγμένες κατά μήκος λιθόστρωτου δρόμου μήκους 500 μ.

Νομός Αττικής

Βίλια
54 χλμ. από Αθήνα

Δύο με τρεις ώρες το πολύ, με μηχανή απ' την Αθήνα! Facebook Twitter
Ήσυχο, γαλήνιο και γραφικό, προσφέρεται για ηρεμία και ξεκούραση αλλά και για καλό φαγητό στα εξαιρετικά ταβερνάκια της περιοχής.

Τα Βίλια είναι ένα ορεινό χωριό της δυτικής Αττικής κτισμένο μέσα στα πεύκα στις πλαγιές του θρυλικού βουνού Κιθαιρώνα. Γενέτειρα της Έλλης Λαμπέτη (1926-1983), το χωριό βρίσκεται σε προνομιακή περιοχή της Αττικής. Ήσυχο, γαλήνιο και γραφικό, προσφέρεται για ηρεμία και ξεκούραση αλλά και για καλό φαγητό στα εξαιρετικά ταβερνάκια της περιοχής. Το άλλο καλό με τα Βίλια είναι πως μπορεί να αποτελέσουν βάση για εκδρομές στον Κιθαιρώνα που είναι κατάφυτος από πεύκα και έλατα. Οι κάτοικοι των Βιλίων ασχολούνται με τη συστηματική εκμετάλλευση της ρητίνης. Πολλές πλαγιές του βουνού είναι αδιάβατες από τη βλάστηση για τους πεζοπόρους, όχι όμως και για τις αλεπούδες, τα κουνάβια, τους λαγούς, τα γεράκια, τις τσίχλες και τα διάφορα νυχτόβια που αφθονούν στην περιοχή.

Στη θέση Πέταλο του βουνού, σε ύψος 1090 μ. και σε απόσταση 9 χλμ. από τα Βίλια, έχει δημιουργηθεί το καταφύγιο του ΕΟΣ Ελευσίνας με την ονομασία «Βαγγέλης Τσάκος» και διαθέτει 25 κλίνες. Λίγο πριν από την κορυφή και σε υψόμετρο 1400 μ. υπάρχει ένα μικρότερο καταφύγιο του ΕΟΣ Ελευσίνας, παλιό στρατιωτικό κτίσμα που ανακαινίστηκε και μπορεί να φιλοξενήσει 9-10 άτομα.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ