Η κουζίνα της υπαίθρου παραμερίστηκε και υποτιμήθηκε από συστάσεως νεοελληνικού κράτους. Όταν ο Όθων έκανε πρωτεύουσα την Αθήνα κι έφερε τους δικούς του- Βαυαρούς κι όχι μόνο - παρατρεχάμενους , για να δημιουργήσει τη δική του αυλή, οι ξενικές συνήθειες -από το ντύσιμο μέχρι τη μαγειρική -έγιναν της μόδας. Έβαλαν στην άκρη τον κόκορα με χυλοπίτες, τον τραχανά και ό,τι άλλο τους φαινόταν "χωριάτικο" και πασέ και αντέγραψαν συνταγές ξενόφερτες , που δημιούργησαν την αστική κουζίνα. Αυτή η περιφρόνηση στην παραδοσιακή , επαρχιακή κουζίνα της γιαγιάς, που εν πολλοίς ήταν αυτάρκης και χρησιμοποιούσε ό,τι παρήγαγε, δε σημειώθηκε ποτέ στη γείτονα Ιταλία για παράδειγμα, όπου ακόμα και σήμερα μεγαλουργούν μαγειρεύοντας τα φαγητά της γιαγιάς και τα έχουν κάνει πασίγνωστα στα πέρατα του κόσμου! Οπότε πράγματι τώρα τα φαγάκια της γιαγιάς παίρνουν την εκδίκησή τους! Κι αυτό το πιάτο τρώγεταί κρύο!
Σχολιάζει ο/η