Τζορτζ Φλόιντ: Η ιστορία πίσω από το νέο εμβληματικό εξώφυλλο του Time

Τζορτζ Φλόιντ: Η ιστορία πίσω από το νέο εμβληματικό εξώφυλλο του Time Facebook Twitter
0

Μία μητέρα που κρατάει το περίγραμμα του παιδιού της και τα 35 ονόματα μαύρων που έπεσαν θύματα «συστημικής βίας» βρίσκονται στο εξώφυλλο του Time για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Στην ελαιογραφία του Titus Kaphar, με τίτλο "Analogous Colors" αποτυπώνεται μία Αφροαμερικανή η οποία κρατάει στην αγκαλιά της το περίγραμμα του παιδιού της. Ο Titus Kaphar, για να δείξει την απώλεια, δεν έχει σχεδιάσει το παιδί. Ο 46χρονος Τζόρτζ Φλόιντ, κατά τα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα που παρέμεινε στο έδαφος με το γόνατο του αστυνομικού στον λαιμό του, επικαλέστηκε πολλές φορές τη μητέρα του. Η Λαρσενία Φλόιντ πέθανε στις 30 Μαΐου 2018, σχεδόν δύο χρόνια πριν την ημέρα θανάτου του γιου της. 

«Στην έκφρασή της διακρίνω τις "αόρατες" μαύρες μητέρες που είναι αβοήθητες σε αυτήν την οργή απέναντι στα παιδιά τους», γράφει ο Kaphar. Καθώς έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος βίας εναντίον των μαύρων ο Kaphar ζωγράφισε μία μαύρη μητέρα που με κλειστά τα μάτια και συνοφρυωμένη κρατάει «το περίγραμμα της απώλειας της». 

Στο εξώφυλλο του Time, στο χαρακτηριστικό κόκκινο περίγραμμα, για πρώτη φορά αναγράφονται ονόματα ανθρώπων. Είναι τα ονόματα 35 μαύρων ανδρών και γυναικών που «έπεσαν θύματα του συστημικού ρατσισμού» και η ζωή τους χάθηκε, πολλές φορές, από την ίδια την αστυνομία. Το περιοδικό σημειώνει ότι οι 35 αυτοί άνθρωποι αποτελούν μόνο «ένα κλάσμα των πολλών που έχασαν τη ζωή τους λόγω της ρατσιστικής βίας η οποία ήταν κομμάτι αυτού του έθνους από την γέννησή του».

Στο κομμάτι που συνοδεύει τον πίνακα ο Kaphar γράφει: «Αυτή η μαύρη μητέρα καταλαβαίνει τη φωτιά. Οι μαύρες μητέρες γνωρίζουν την απόγνωση. Δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα σε αυτόν τον κόσμο, αλλά στον πίνακα μπορώ να τη νιώσω. Αυτό που προκαλεί παρηγοριά. Όχι ελπίδα, αλλά παρηγοριά. (Η μαύρη μητέρα) με καθοδηγεί στις φλόγες της οργής. Η μαύρη μητέρα μου με σώζει ξανά. Πρέπει να είμαι σίγουρος ότι μπορούν να τη δουν. Θέλω να είμαι βέβαιος πως η ιστορία της θα ειπωθεί. Και αυτή τη φορά, η Αμερική πρέπει να ακούσει τη φωνή της». 

«Έχω σταματήσει να προσπαθώ να περιγράψω το συναίσθημα ότι γνωρίζω πως δεν μπορώ να είμαι ασφαλής στη χώρα που γεννήθηκα», λέει ο 44χρονος καλλιτέχνης, ο οποίος γεννήθηκε στο Καλαμαζού και εργάζεται στο Νιού Χέιβεν. 

«Πώς μπορώ να εξηγήσω στα παιδιά μου ότι το ίδιο το σύστημα που δημιουργήθηκε για την προστασία άλλων μπορεί να απειλήσει την ύπαρξή μας; Πώς μπορώ να τους προστατεύσω από την ψυχολογική επίπτωση του ότι γνωρίζουμε πως για το υπόλοιπο της ζωής μας πιθανότατα θα θεωρηθούμε ως απειλή;», αναρωτιέται ο Titus Kaphar. 

Τζορτζ Φλόιντ: Η ιστορία πίσω από το νέο εμβληματικό εξώφυλλο του Time Facebook Twitter
O Τζορτζ Φλόιντ και η μητέρα του

Τα 35 ονόματα στο εξώφυλλο του Time: Trayvon Martin, Yvette Smith, Eric Garner, Michael Brown, Laquan McDonald, Tanisha Anderson, Akai Gurley, Tamir Rice, Jerame Reid, Natasha McKenna, Eric Harris, Walter Scott, Freddie Gray, William Chapman, Sandra Bland, Darrius Stewart, Samuel DuBose, Janet Wilson, Calin Roquemore, Alton Sterling, Philando Castile, Joseph Mann, Terence Crutcher, Chad Robertson, Jordan Edwards, Aaron Bailey, Stephon Clark, Danny Ray Thomas, Antwon Rose, Botham Jean, Atatiana Jefferson, Michael Dean, Ahmaud Arbery, Breonna Taylor, George Floyd.
 

Με πληροφορίες από Time 

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM