Πριν καν ξεκινήσει η καριέρα τους, όλα τα συγκροτήματα του κόσμου παίρνουν μια απόφαση που -συνήθως- δεν έχει γυρισμό. Σίγουρα δεν είναι εύκολο και πλέον με το rock ‘n’ roll να μετράει αρκετές δεκαετίες ζωής, γίνεται όλο και πιο δύσκολο και πλέον τα συγκροτήματα, προσπαθούν να «βαφτιστούν» με σχεδόν τυχαίο τρόπο.

 

Ως άσκηση και μιας και το Release Athens 2024 ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες, ψάξαμε να βρούμε από που πήραν τα ονόματά τους, κάποια από τα headline συγκροτήματα της φετινής διοργάνωσης.

 

B-movies, φυλλάδια, η Jane Fonda και ο Bob Dylan: Ετσι βρίσκουν ονόματα οι μπάντες

 

The Offspring (9/6, Πλατεία Νερού με The Subways, Danko Jones, The Overjoyed)

Οι Αμερικανοί punk rockers δημιουργήθηκαν το 1984 από τους Dexter Holland και Greg Kriesel μετά από μια συναυλία των Social Distortion. Ξεκίνησαν την πορεία τους ως Manic Subsidal αλλά ευτυχώς για τους ίδιους κατάλαβαν νωρίς ότι δεν ήταν η καλύτερη ιδέα, αφού συχνά αναφέρονταν ως Maniac Suicidal. Τελικά, πήραν το όνομά τους από μια cult B-movie που λεγόταν “The Offrspring: They Were Born To Kill”.

 

Megadeth (14/6, Πλατεία Νερού με Blind Guardian, Grand Magus)

Αμέσως μετά την επεισοδιακή αποχώρηση του Dave Mustaine από τους Metallica, ο τελείως άφραγκος κιθαρίστας και τραγουδιστής, έφυγε από τη Νέα Υόρκη έχοντας μαζί του μια τσάντα άπλυτα ρούχα, την κιθάρα του και ένα εισιτήριο λεωφορείου για τη γενέτειρα του, την Καλιφόρνια. Στο πάτωμα του λεωφορείου βρήκε ένα φυλλάδιο του -τότε- γερουσιαστή της Καλιφόρνια Alan Cranston που προειδοποιούσε για τους κινδύνους που κρύβουν τα πυρηνικά όπλα. Ο τίτλος έγραφε: The Arsenal of Megadeath. Πόσο καλύτερο όνομα μπορείς να βρεις για μια thrash metal μπάντα;

 

The Smile (20/6, Πλατεία Νερού με Pulp, Ride, Tramhaus)

Το συγκρότημα που δημιούργησε ο πυρήνας των Radiohead, οι Thom Yorke και Jonny Greenwood, μαζί με τον Tom Skinner των Sons of Kemet, πήρε το όνομά του από το ομότιτλο ποίημα του Ted Hughes (ένας από τους κορυφαίους ποιητές του 20ου αιώνα), και όπως έχει εξηγήσει ο Yorke, «δεν πρόκειται για το ειλικρινές χαμόγελο, παρά για αυτό που κάνει κάποιος που σου λέει καθημερινά ψέματα».

 

Thievery Corporation (9/7, Πλατεία Νερού με Black Pumas, The Budos Band, Anduze)

Το θρυλικό ντουέτο του Rob Garza και του Eric Hilton, ήξερε από την πρώτη στιγμή τι ήθελε να κάνει και δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να καταλήξει στο όνομα που θα έγραφε η ούγια των δίσκων τους. Γνώριζαν πως θα «έκλεβαν» μέρη, ιδέες και samples από κάθε είδος μουσικής που τους άρεσαν και το κατάλληλο όνομα ήταν μόνο ένα: Thievery Corporation.

 

Massive Attack (17/7, Πλατεία Νερού με Beak>, Mount Kimbie)

Το συγκρότημα σχηματίστηκε στο Bristol το 1988. Το ιδρυτικό μέλος Robert «3D» Del Naja έχει σημειώσει πως το όνομά τους έχει κάτι το ειρωνικό, αφού όλοι τους είναι βαθιά πασιφιστές: «Είναι αστείο, ίσως και λίγο ατυχές, αλλά το Massive Attack προέρχεται από ένα warehouse party που γινόταν στο Bristol, το οποίο μας άρεσε πολύ». Το 1991, κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, μετονομάστηκαν για ένα μικρό διάστημα σε Massive, γιατί η δισκογραφική τους πίστευε πως η φράση “Massive Attack” ήταν ακατάλληλη για την εποχή και δεν θα τους έπαιζαν ποτέ στο ραδιόφωνο.

 

Duran Duran (18/7, Πλατεία Νερού με SOFI TUKKER)

Οι Duran Duran σχηματίστηκαν στο Birmingham το 1978. Το όνομα ήταν εμπνευσμένο από το ρόλο του Dr. Durand Durand που ενσάρκωνε ο Milo O'Shea στην περιβόητη ταινία του Roger Vadim, “Barbarella”, με πρωταγωνίστρια την Jane Fonda. Ο μπασίστας John Taylor έχει δηλώσει: «Θυμάμαι να κάθομαι στο σπίτι ένα βράδυ και να βλέπω το “Barbarella” στο  BBC. Πάντα μου άρεσε η ταινία, θεωρώντας την τόσο σέξι, αλλά αυτή τη φορά μου έκαναν εντύπωση περισσότερο οι λέξεις «Durand Durand», οι οποίες επαναλαμβάνονταν συνεχώς. Ένα ασυνήθιστο, ανδρικό όνομα που μου φάνηκε πως ταίριαζε γάντι σε αυτό σε αυτό που κάναμε».

 

Judas Priest (21/7, Πλατεία Νερού με Bruce Dickinson, Accept)

Αν και οι απόψεις διίστανται για το ποιος σκέφτηκε πρώτος το όνομα της μπάντας, το σίγουρο είναι ότι η έμπνευση προέρχεται από το τραγούδι του Bob Dylan “The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest”. Στα θετικά, ότι ήταν ταυτόχρονα αμφιλεγόμενο και προκλητικό. Εδώ που τα λέμε, ταίριαξε απόλυτα με την εικόνα της μπάντας εδώ και 50 περίπου χρόνια.

 

Το Release Athens 2024 ξεκινάει την Κυριακή 9 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού. Για όλες τις πληροφορίες (νέα, εισιτήρια, προσφορές κτλ.) επισκέψου το www.releaseathens.gr

 

Οδηγός Μουσικής