Ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Αλβανία ― «Ο πρώτος κρίκος σ' έναν δίκαιο αγώνα»

Αλβανία: Στα Τίρανα ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού Facebook Twitter
0

Ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Αλβανία είναι γεγονός και τελέστηκε στο δημαρχείο Τιράνων, παρουσία ιερέα, την Κυριακή 19 Μαΐου.

Πρόκειται μια συμβολική στιγμή στην ιστορία της Αλβανίας, με την Alba Ahmetaj και η Edlira Mara να ελπίζουν ότι θα προωθήσει τα LGBTQ+ δικαιώματα στη συντηρητική βαλκανική χώρα. Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου απαγορεύεται επί του παρόντος στην Αλβανία, ένα κυρίως μουσουλμανικό έθνος.

Το ζευγάρι αντιμετώπισε καταιγισμό ρητορικής μίσους όταν ανακοίνωσε τον γάμο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια έκθεση της ΕΕ πέρυσι έδειξε, ότι περίπου το 40% της αλβανικής LGBTQ+ κοινότητας αντιμετώπιζε διακρίσεις.

Η Alba και η Edlira αγωνίζονται επίσης να αναγνωριστούν νομικά ως κοινοί γονείς των δίδυμων κοριτσιών τους. Υπέβαλαν αίτηση για νόμιμο γάμο στο τοπικό δημοτικό γραφείο τους την Παρασκευή 17 Μαΐου. Ο αλβανικός οικογενειακός κώδικας ορίζει τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ωστόσο, το άρθρο 53 του Συντάγματος ορίζει ότι «καθένας έχει το δικαίωμα να παντρεύεται και να έχει οικογένεια».

Επέλεξαν το δημαρχείο των Τιράνων καθώς είναι «ένα δημόσιο περιβάλλον διαθέσιμο για χρήση από τους φορολογούμενους της πόλης για διάφορες εκδηλώσεις. Θα παντρευτούμε ενώπιον του Θεού και παρουσία των καλύτερων φίλων μας». Ωστόσο, το ζευγάρι δεν κατάφερε να βρει έναν ντόπιο ιερέα για να τους παντρέψει και έτσι προσκάλεσαν δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι συμφώνησαν να ταξιδέψουν ειδικά για την περίσταση.

Η Edlira υποστήριξε στον λογαριασμό της στο Facebook ότι ο οικογενειακός κώδικας παραβιάζει το Σύνταγμα, «κάνοντας διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και κατά παράβαση των συνταγματικών εγγυήσεων σε βάρος οποιουδήποτε άλλου ζευγαριού».

«Το αίτημά μας συμβολίζει τον πρώτο κρίκο σε έναν μακρύ και δύσκολο, αλλά πάνω απ’ όλα δίκαιο αγώνα. Είμαστε αποφασισμένες να ακολουθήσουμε τη νομική οδό και να σεβαστούμε τις διαδικασίες και τους θεσμούς της χώρας μας, αμφισβητώντας το περιεχόμενο του Οικογενειακού Κώδικα που προάγει τις διακρίσεις, για να επιδιώξουμε την αναγνώριση του δικαιώματός μας να παντρευτούμε, ισότιμα με κάθε άλλο ζευγάρι στην Αλβανία», έγραψε.

Η αίτηση θα εξεταστεί τώρα από το Ληξιαρχείο, το οποίο θα αποφασίσει αν και πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί ο γάμος.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Οι Τόρις υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό του φύλου

Διεθνή / Βρετανία: Όχι στον αυτοπροσδιορισμό, φύλο είναι μόνο το βιολογικό, λένε οι Τόρις για τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό του φύλου

Αν εκλεγούν στις 4 Ιουλίου, οι Συντηρητικοί και ο Ρίσι Σούνακ υπόσχονται να ξαναγράψουν τον νόμο περί ισότητας ώστε οι προστασίες που κατοχυρώνει να ισχύουν μόνο για το βιολογικό φύλο ενός ατόμου
NEWSROOM
Ο «γάμος της χρονιάς» στη Βρετανία στις 7 Ιουνίου: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Ουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Διεθνή / Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Ο 33χρονος Χιου Γκρόσβενορ είναι ο πλουσιότερος Βρετανός κάτω των 40 ετών και νονός του πρίγκιπα Άρτσι - Θα είναι καλεσμένος στο γάμο του ο πρίγκιπας Χάρι;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
NEWSROOM