Πυραμίδες της Αιγύπτου: Το μυστήριο που ισχυρίζονται πως έλυσαν επιστήμονες

Επιστήμονες μπορεί να έχουν λύσει το μυστήριο πίσω από τις πυραμίδες της Αιγύπτου Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν λύσει το μυστήριο του πώς χτίστηκαν οι 31 πυραμίδες της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίου φήμης συμπλέγματος της Γκίζας, πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψε ότι οι πυραμίδες είναι πιθανό να χτίστηκαν κατά μήκος ενός χαμένου, αρχαίου κλάδου του ποταμού Νείλου - ενός κλάδου, ο οποίος είναι τώρα κρυμμένος κάτω από την έρημο και τις γεωργικές εκτάσεις. 

Για πολλά χρόνια, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πρέπει να χρησιμοποιούσαν μια κοντινή πλωτή οδό για να μεταφέρουν υλικά όπως τους λίθους που χρειάζονταν για την κατασκευή των πυραμίδων στον ποταμό. Αλλά μέχρι τώρα, «κανείς δεν ήταν σίγουρος για την τοποθεσία, το σχήμα, το μέγεθος ή την εγγύτητα αυτής της μεγάλης υδάτινης οδού με την πραγματική τοποθεσία των πυραμίδων», σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, την καθηγήτρια Eman Ghoneim.

Σε μια διηπειρωτική προσπάθεια, η ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες δορυφόρων, ιστορικούς χάρτες, γεωφυσικές έρευνες και πυρήνα ιζήματος (μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι για να ανακτήσουν στοιχεία από δείγματα) για να χαρτογραφήσουν τον κλάδο του ποταμού που πιστεύουν ότι θάφτηκε από μεγάλη ξηρασία και αμμοθύελλες πριν από χιλιάδες χρόνια. 

Επιστήμονες μπορεί να έχουν λύσει το μυστήριο πίσω από τις πυραμίδες της Αιγύπτου Facebook Twitter
Η καθηγήτρια Ghoneim ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας που έκανε την ανακάλυψη (φωτ.: Eman Ghoneim/UNCW)

Η ομάδα κατάφερε να «διεισδύσει στην επιφάνεια της άμμου και να παράγει εικόνες» χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ραντάρ, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών υπήρχαν «θαμμένα ποτάμια και αρχαίες κατασκευές» που είναι διασκορπισμένα στους πρόποδες όπου βρίσκεται «η συντριπτική πλειονότητα των αρχαίων αιγυπτιακών πυραμίδων», είπε η Ghoneim.

Μιλώντας στο BBC, μια από τους συγγραφείς της μελέτης, η δρ. Suzanne Onstine, είπε «εντοπίζοντας το πραγματικό κλάδο [ποταμού] και έχοντας τα δεδομένα που δείχνουν ότι υπήρχε μια πλωτή οδός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βαρύτερων τεμαχίων, εξοπλισμού, ανθρώπων, κλπ. Τα πάντα, μας βοηθούν πραγματικά να εξηγήσουμε την κατασκευή των πυραμίδων».

Επιστήμονες μπορεί να έχουν λύσει το μυστήριο πίσω από τις πυραμίδες της Αιγύπτου Facebook Twitter
Ερευνητές από ΗΠΑ, Αίγυπτο και Αυστραλία συμμετείχαν όλες στη χαρτογράφηση του κλάδου Αχραμάτ του ποταμού Νείλου (φωτ.: Suzanne Onstine)

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο κλάδος του ποταμού που ονομάζεται κλάδος Ahramat ("ahramat" σημαίνει πυραμίδες στα αραβικά) είχε μήκος περίπου 64 χλμ και πλάτος μεταξύ 200-700 μ.. Και συνόρευε με 31 πυραμίδες, οι οποίες χτίστηκαν μεταξύ 4.700 και 3.700 ετών πριν.

Η ανακάλυψη αυτού του εξαφανισμένου κλάδου του Νείλου βοηθά στο να εξηγηθεί η υψηλή πυκνότητα πυραμίδων μεταξύ της Γκίζας και του Λιστ (τόπος ταφής του Μεσαίου Βασιλείου), σε μια αφιλόξενη περιοχή της ερήμου Σαχάρας. Η εγγύτητα του κλάδου του ποταμού με τα συγκροτήματα των πυραμίδων υποδηλώνει ότι ήταν «ενεργός και λειτουργικός κατά τη φάση κατασκευής αυτών των πυραμίδων». Η δρ. Onstine εξήγησε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορούσαν «να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια του ποταμού για να μεταφέρουν αυτά τα βαριά τετράγωνα, αντί για την ανθρώπινη εργασία», προσθέτοντας: «Απλώς είναι πολύ λιγότερη προσπάθεια». Ο ποταμός Νείλος ήταν η σανίδα σωτηρίας της Αρχαίας Αιγύπτου - και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM