Αποσύρεται από την αγορά το Aduhelm, το αμφιλεγόμενο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ

Αποσύρεται από την αγορά το Aduhelm, το αμφιλεγόμενο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ Facebook Twitter
Φωτ:ΑΠΕ
0

Αποσύρεται από την αγορά το πανάκριβο φάρμακο Aduhelm κατά του Αλτσχάιμερ. Για το αμφιλεγόμενο αυτό φάρμακο είχε γίνει έρευνα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την πιθανότητα ταχείας έγκρισης του ενώ έντονοι επίσης ήταν και οι φόβοι ότι η υπερβολική τιμή του είναι ικανή να προκαλέσει πτώχευση στο σύστημα υγείας.  

Παρά την κακή απόδοση του Aduhelm, η ταχεία έγκρισή του τον Ιούνιο του 2021 οδήγησε σε συζητήσεις σχετικά με το πώς το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα νέο κύμα ακριβών φαρμάκων. Το ζήτημα προέκυψε διότι για πρώτη φορά υπήρξε φάρμακο που επιβραδύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ, έστω και ήπια. 

Η εταιρεία Biogen δήλωσε πως θα δώσει προτεραιότητα στο φάρμακο Leqembi το οποίο και είναι προϊόν της συνεργασίας της με την ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Eisai. Το εν λόγω φάρμακο είχε εγκριθεί από τoν FDA τον Ιούλιο. Ακόμα η εταιρεία υπόσχεται να δώσει προτεραιότητα και σε άλλα δύο υποψήφια φάρμακα. 

Αποσύρεται από την αγορά το Aduhelm, το αμφιλεγόμενο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ

Η εσπευσμένη έγκριση του Aduhelm είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από ομάδες ασθενών καθώς ήταν το πρώτο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ που υποσχόταν θεραπεία μετά από δεκαετίες ερευνών.  

Γρήγορα όμως προκλήθηκαν πολλές ανησυχίες που σχετίζονταν με το πόσο ασφαλές είναι και με την υπερβολικά υψηλή τιμή του που στην αρχή έφτανε τα 56.000 δολάρια. Συζητήσεις είχε προκαλέσει και η πιθανολογούμενη συνεργασία ανάμεσα στην εταιρεία και τις ρυθμιστικές αρχές.  

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στην διεξαγωγή ερευνών αλλά και στον καθορισμό αυστηρών προϋποθέσεων για να πάρει κανείς το φάρμακο. 

Από τη μεριά της, η εταιρεία δηλώνει ότι δεν εγκαταλείπει το αμφιλεγόμενο φάρμακο για λόγους ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας. Η εταιρεία υποστήριξε ότι σταμάτησε μια διαδικασία για να πάρει την τελική έγκριση του FDA και τα δικαιώματα του φαρμάκου επιστρέφουν στην ελβετική φαρμακοβιομηχανία Neurimmune. 

Σε κάθε περίπτωση το φάρμακο έλαβαν μόλις 2.500 ασθενείς παγκοσμίως. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM