Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βιοτεχνολογία: νέοι δρόμοι (και πολλές ελπίδες) για την Ιατρική.

Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας καλλιεργεί αγγεία που θα χρησιμοποιούνται ως μοσχεύματα σε εγχειρήσεις.

Βιοτεχνολογία: νέοι δρόμοι (και πολλές ελπίδες) για την Ιατρική.

H Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Humacyte, σε συνεργασία με τις ερευνητικές ομάδες των πανεπιστημίων Duke, Ανατολικής Καρολίνας και Γέιλ, ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές δοκιμές καλλιεργημένων αιμοφόρων αγγείων, ένα project το οποίο φαίνεται πως θα αποτελέσει σταθμό στις επεμβάσεις by-pass και όχι μόνο.

Ασθενείς που χρειάζεται να υποβληθούν σε πολλαπλά by-pass αρκετές φορές αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του ότι τα δικά τους αγγεία δεν είναι αρκετά υγιή ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν μοσχεύματα.

Τη λύση του προβλήματος ήρθε να δώσει η Humacyte, η οποία κατάφερε να δημιουργήσει αιμοφόρα αγγεία καλλιεργώντας τα κύτταρα του ίδιου του ασθενή, τα οποία δεν προκαλούν αντιδράσεις στο ανοσοποιητικό του σύστημα ενώ ταυτόχρονα μπορούν να διατηρηθούν σε φυσιολογικό ορό ακόμη και για ένα χρόνο.

Βέβαια, η διαδικασία της καλλιέργειας έχει διάρκεια πολλών μηνών και το κόστος μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 15.000€.

Πέραν των καρδιοπαθών, η ιατρική κοινότητα ισχυρίζεται πως ένα τέτοιο εγχείρημα ενδέχεται να ωφελήσει και τους νεφροπαθείς που υπάγονται σε χρόνια αιμοκάθαρση και των οποίων τα αγγεία έχουν εξασθενίσει ή καταστραφεί.

Μέχρι στιγμής, οι δοκιμές έχουν γίνει σε πειραματόζωα έχοντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από πτωματικούς δότες, «δεν θα αργήσουν όμως οι κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους», ισχυρίζεται η εταιρεία.