Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το σκάνδαλο της Ζακύνθου, οι υποκλοπές και η σιωπή του ελληνικού Δημοσίου

Όλες οι πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της έκτασης γύρω από το Ναυάγιο της Ζακύνθου που πωλήθηκε κρυφά πριν από οκτώ χρόνια σε εταιρεία του πρώην εμίρη του Κατάρ.

Το σκάνδαλο της Ζακύνθου, οι υποκλοπές και η σιωπή του ελληνικού Δημοσίου

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση της έκτασης γύρω από το Ναυάγιο της Ζακύνθου που πωλήθηκε κρυφά πριν από οκτώ χρόνια σε εταιρεία του πρώην εμίρη του Κατάρ από άτομο που εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης. Με το βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη τελικά επτά άτομα: ο πωλητής, που δεν είχε τίτλους ιδιοκτησίας, η Λιβανέζα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της αγοράστριας εταιρείας, η συμβολαιογράφος, ο τοπογράφος και κρατικοί υπάλληλοι που συνέπραξαν στη μεταβίβαση, οι οποίοι θα δικαστούν με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και απάτης. 

Προηγήθηκε τον περασμένο Μάρτιο η εισαγγελική πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κ. Πολυκράτη, η οποία δικαίωνε τους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων της Ζακύνθου και τις μονές που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, όταν μια μέρα διαπίστωσαν ότι οι πατρικές τους περιουσίες και τα βυζαντινά μοναστήρια της περιοχής είχαν περάσει εν αγνοία τους στα χέρια του πρώην εμίρη του Κατάρ, Αλ Θάνι, και αυτό που εκείνοι βίωναν ως αρπαγή κάποιοι το διαφήμιζαν ως επένδυση.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η πωληθείσα έκταση των 14.467,49 στρεμμάτων δεν πέρασε στην ιδιοκτησία του πωλητή με νόμιμο τρόπο και η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου και των ΝΠΔΔ από την αγοραπωλησία αυτή υπερβαίνει το ποσό των 17.601.000 ευρώ. 

Το Κατάρ είναι στενός εταίρος και σύμμαχος της Τουρκίας οικονομικά και στρατιωτικά, οπότε όλες αυτές οι επιθετικές εξαγορές των Καταριανών στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, καθώς και κάποιες αμφιβολίες για την προέλευση των χρημάτων μαζί με κάποιες πληροφορίες της ΕΥΠ θεωρήθηκαν επαρκείς λόγοι για να κινήσουν το ενδιαφέρον της Υπηρεσίας.  

Έχει σημασία ότι η έκταση για την οποία ενδιαφερόταν ο Καταριανός Αλ Θάνι πρώτα πέρασε σε μια λιβανέζικη εταιρεία, την Pimana, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με πολλά παρακλάδια, και μετά μεταβιβάστηκε ξανά σε εταιρεία δικών του συμφερόντων. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο ίδιος θεωρούσε ότι είχε διαβεβαιώσεις από πολιτικά πρόσωπα πως τα «όποια εμπόδια» θα τα ξεπερνούσαν. Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια πολλοί πολιτικοί και ΜΜΕ, αδιαφορώντας για τη νομιμότητα της μεταβίβασης, διαφήμιζαν τη δραστηριότητα του Αλ Θάνι ως επένδυση που θα φέρει βροχή πετροδολαρίων στη Ζάκυνθο και τους κατοίκους, που διαμαρτύρονται ότι τους έκλεψαν τη γη, τους παρουσίαζαν ως εμπόδια για την ανάπτυξη. 

Έχει σημασία ότι η έκταση για την οποία ενδιαφερόταν ο Καταριανός Αλ Θάνι πρώτα πέρασε σε μια λιβανέζικη εταιρεία, την Pimana, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με πολλά παρακλάδια, και μετά μεταβιβάστηκε ξανά σε εταιρεία δικών του συμφερόντων.

Με την εταιρεία Pimana των Λιβανέζων, που μεσολαβούσε για λογαριασμό των Καταριανών, συνεργαζόταν και ο Στέργιος Πιτσιόρλας αλλά και γνωστός δημοσιογράφος-εκδότης, όπως προέκυψε από τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), οι οποίες, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την κατάθεση Ρουμπάτη στη Βουλή, ήταν νόμιμες και με εύλογο ενδιαφέρον για εθνικούς λόγους. 

Ο Γιάννης Ρουμπάτης, διοικητής της ΕΥΠ από το 2015 ως το 2019, επί Τσίπρα, φέρεται να παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ επί θητείας του παρακολουθούσε τον Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, και τον Σπύρο Σαγιά, πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Τσίπρα και δικηγόρο των Καταριανών. Υποστήριξε όμως ότι η επισύνδεση δεν ήταν στα δικά τους τηλέφωνα αλλά στων προσώπων που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με τα οποία αυτοί συνεργάζονταν. 

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο Θ. Δραβίλλας, ο οποίος ήταν ο προηγούμενος  διοικητής της ΕΥΠ, στην κυβέρνηση Σαμαρά, αρνήθηκε ότι οι Πιτσιόρλας και Σαγιάς παρακολουθούνταν στη δική του θητεία. Όπως φέρεται να είπε ο Γ. Ρουμπάτης, ωστόσο, οι επισυνδέσεις αυτές ξεκίνησαν επί κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά έγιναν στο πλαίσιο παρακολούθησης της υπόθεσης αγοράς της νησίδας Οξυά από Καταριανούς. Δεν ήταν στόχοι οι Σαγιάς και Πιτσιόρλας δηλαδή.

Εκείνη την περίοδο, επίσης, ούτε ο Σαγιάς ούτε ο Πιτσιόρλας είχαν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αργότερα, μετά το 2015, έγιναν και οι δύο στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα. Οπότε δεν προκύπτει ότι οι λόγοι για την παρακολούθηση ήταν πολιτικοί. Εξάλλου και ο ίδιος ο Γ. Ρουμπάτης έκρινε ότι λόγοι που την επέβαλαν ήταν εθνικοί. 

Το Κατάρ είναι στενός εταίρος και σύμμαχος της Τουρκίας οικονομικά και στρατιωτικά, οπότε όλες αυτές οι επιθετικές εξαγορές των Καταριανών στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, καθώς και κάποιες αμφιβολίες για την προέλευση των χρημάτων μαζί με κάποιες πληροφορίες της ΕΥΠ θεωρήθηκαν επαρκείς λόγοι για να κινήσουν το ενδιαφέρον της Υπηρεσίας.  

To ereportaz.gr, που είχε αποκαλύψει πριν από τρία χρόνια τις συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ για την υπόθεση της Ζακύνθου, αναφερόταν –χωρίς να το κατονομάζει– σε πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Τσίπρα «που υπήρξε στο τιμόνι μεγάλου ταμείου και στη συνέχεια μεταπήδησε στην κυβέρνηση», το οποίο καταγράφηκε να συνομιλεί και να «καθοδηγεί» όχι μόνο τους επενδυτές αλλά και κρατικά στελέχη. «Εμφανίζεται να "σκίζεται" όχι για τη νομιμότητα και την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου αλλά για την υλοποίηση μιας επένδυσης, για την οποία ομολογεί ότι γνώριζε πως βρίθει από σοβαρά θέματα απάτης, πλαστογραφιών κ.λπ.» ανέφερε το δημοσίευμα που αποκάλυψε τις συνομιλίες. 

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο Θ. Δραβίλλας, ο οποίος ήταν ο προηγούμενος  διοικητής της ΕΥΠ, στην κυβέρνηση Σαμαρά, αρνήθηκε ότι οι Πιτσιόρλας και Σαγιάς παρακολουθούνταν στη δική του θητεία.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι που κατέγραψε η ΕΥΠ

Σύμφωνα με το σάιτ που δημοσίευσε τα έγγραφα με τους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους της ΕΥΠ, ένας νομικός και πρώην στέλεχος στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται να διαπληκτίζεται με τον πρώην αν. υπουργό, που τότε ήταν πρόεδρος Ταμείου Αξιοποίησης Ακινήτων: «Εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τέτοιες ευθύνες. Με όλους αυτούς τους καλικάντζαρους….» του λέει και αναφέρει ονόματα, ενώ κατηγορεί κι εκείνον ότι του «σύστησε απατεώνες».

Στις συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ και δημοσιεύθηκαν λέγονται διάφορα για μια πλαστογραφημένη υπογραφή, για πληρωμές που θα γίνουν εάν τελειώσει το έργο, καθώς και παραδοχές για προβλήματα και την κυριότητα που δεν ανήκει στον πωλητή. Ακούγεται ένας τοπογράφος που εκφράζει την ανησυχία του ότι τελικά θα παραπεμφθούν και ο πρώην αν. υπουργός τού αναφέρει ονόματα δικηγόρων με τους οποίους θα μπορούσε να συζητήσει και τον συμβουλεύει πώς να κινηθεί. Καταγράφεται μια υπάλληλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου να μιλάει με στέλεχος της Pimana. Αυτός την πιέζει να του δώσει ένα έγγραφο που χρειάζονται κι εκείνη του λέει ότι «δεν μπορεί να ενοχλεί συνέχεια, γιατί θα την υποψιαστούν».

Η συγκεκριμένη υπάλληλος, σε άλλη στιγμή, καταγράφεται να λέει: «Δηλαδή οι Γερμανοί, που αγόρασαν τα ελληνικά αεροδρόμια, ξέρουμε εάν τα αγόρασαν σωστά; Η Pimana μας πείραξε! Εδώ έχει ξεπουληθεί η μισή Ελλάδα…».

Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα του κλίματος αλλά και του παρασκηνίου που υπήρχε. Η ΕΥΠ έχει καταγράψει πολύ πιο αποκαλυπτικούς διαλόγους. Ωστόσο, το υλικό της δεν έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία, παρότι οι κάτοικοι έχουν καταθέσει τις συνομιλίες που έχουν αποκαλυφθεί. 

Ο κ. Πιτσιόρλας, που δεν είχε αντιδράσει στις πρώτες αποκαλύψεις, μετά από όσα ακούστηκαν για τις υποκλοπές στη Βουλή, δήλωσε ότι προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την παρακολούθησή του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που παραδέχτηκε ο Γ. Ρουμπάτης. Ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης (όπως ήταν ο πραγματικός του τίτλος και όχι υφυπουργός) δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως δόθηκε εντολή από τον Τσίπρα για την παρακολούθησή του και πρόσθεσε ότι θα περιμένει απάντησή του δημόσια. 

«Υπήρξε διαδικασία νόμιμης παρακολούθησης; Δεν το βλέπω σε καμία δήλωση… Άρα μιλάμε για παρακολούθηση που λογικά είναι παράνομη», ισχυρίστηκε ο κ. Πιτσιόρλας, παρότι ο Γ. Ρουμπάτης όλα αυτά φέρεται να τα έχει απαντήσει.  Κατηγόρησε επίσης τον Γ. Ρουμπάτη ότι είπε ψέματα, πως ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ διαπραγματευόταν την πώληση νησιών και ταυτόχρονα ήταν διαχειριστής εταιρείας ακινήτων.

Απροσδόκητοι «σύμμαχοι» του κ. Πιτσιόρλα στην υπόθεση αυτή ήταν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που προσπάθησαν να παρουσιάσουν την παρακολούθησή του ως «σταλινική δίωξη» από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ από πουθενά δεν φαίνεται να εμπίπτει σε πολιτική δίωξη η συγκεκριμένη υπόθεση. Αντιθέτως, στη Βουλή παρουσιάστηκε η αιτιολόγηση, η οποία δεν αφορά πολιτικούς αλλά εθνικούς λόγους και υποψίες για οικονομικό έγκλημα. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτή που προσπαθεί να  παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία, που προσπαθεί να προσαρμόσει το γεγονός στο δικό της αφήγημα σχετικά με την τρέχουσα επικαιρότητα και τον συμψηφισμό των παρακολουθήσεων. 

Τα ερωτήματα των κατοίκων της Ζακύνθου

«Πολύ πρόσφατα, και με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων, έγινε γνωστό ότι οι άνθρωποι που διοικούν την εταιρεία, η οποία το 2014 αγόρασε την έκταση στη Ζάκυνθο και δύο χρόνια νωρίτερα, κατά το 2012-2014, για κάποιον λόγο άγνωστο σ' εμάς ήθελαν να αγοράσουν το μισό Ιόνιο Πέλαγος, διακινούσαν χρήματα στην Ελλάδα για τις αγορές βραχονησίδων και της εκτάσεως στη Ζάκυνθο, που προέρχονταν από εμβάσματα της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο και γι' αυτά τα εμβάσματα, τα οποία η Αρχή καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντόπισε και στη συνέχεια ενημέρωσε την ΕΥΠ για να γίνουν οι σχετικές έρευνες, η ΕΥΠ παρακολουθούσε αυτούς τους ανθρώπους από το 2009 μέχρι το 2016 σίγουρα, ίσως και πιο μετά, χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι γι' αυτό», λέει ο Σπύρος Ξένος, από τους βασικούς μάρτυρες στη δίκη, που γνωρίζει κάθε πτυχή της υπόθεσης και της δικογραφίας, όπως και το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων που δημοσιεύθηκε. 

«Ο κ. Σαγιάς, πριν ακόμα αναλάβει τον Ιανουάριο του 2015 καθήκοντα ως γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της συγκεκριμένης εταιρείας στην Ελλάδα. Η αγοραπωλησία ολοκληρώθηκε στις 7/5/14 και ήταν δικηγόρος τους τότε», αναφέρει. «Την ίδια περίοδο υπήρξε συνεργασία του κ. Πιτσιόρλα με την PiMA group», δηλαδή τον όμιλο, του οποίου μία από τις εταιρείες ήταν η «Pimana, που αγόρασε την έκταση στη Ζάκυνθο». 

«Οι συνομιλίες από τις υποκλοπές βγήκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο του 2019. Παρά τα όσα λέγονται εκεί, είναι απορίας άξιο το ότι δεν προκαλούν καμία απολύτως πολιτική ή άλλη αντίδραση», επισημαίνει. 

Ο Σπύρος Ξένος, μιλώντας στο podcast LiFO Politics της LiFO, αναρωτήθηκε αν θα βρίσκεται το ελληνικό Δημόσιο στην ποινική διαδικασία, καθώς έχει εκτιμηθεί ότι η ζημιά του ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ. «Από τον Νοέμβριο του 2014, που κάναμε τη μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μέχρι σήμερα δεν είδα το ελληνικό Δημόσιο να είναι παρόν στην ποινική διαδικασία. Θα δούμε αν θα είναι τώρα που το βούλευμα μιλάει για 17,5 εκατομμύρια ευρώ ζημιά του Δημοσίου».

Αναρωτιέται επίσης εάν οι εννέα σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών της ΕΥΠ θα αποχαρακτηριστούν, καθώς το περιεχόμενό τους ξεσκεπάζει τον τρόπο και τη μεθόδευση της αγοραπωλησίας της έκτασης της Ζακύνθου. «Θα αποσταλεί το υλικό αυτό στη δίκη για να αποτελέσει τεκμήριο στην ποινική διαδικασία και να μάθει όλος ο κόσμος την αλήθεια;» ρωτάει.