Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γιατί χαλαρώνουν τώρα τα μέτρα;

Η κυβέρνηση «ανοίγει» την αγορά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιαίτερες ενστάσεις, η προανακριτική για το Νίκο Παππά συνεχίζεται. Όλα όσα συνέβησαν την εβδομάδα που πέρασε.

Γιατί χαλαρώνουν τώρα τα μέτρα;

Στην κορυφή του επιδημικού κύματος στη χώρα μας άνοιξαν τα σχολεία, ξεκίνησαν τα μαζικά «κορωνοπάρτι» και άρχισε επισήμως η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων και άνοιγμα, το οποίο και επισπεύδεται, παρά τα γεμάτα νοσοκομεία και τις υπερπλήρεις ΜΕΘ. Οι επιλογές που είχε η κυβέρνηση δεν ήταν πολλές: ή θα έπαιρνε σκληρά μέτρα, όπως η Πορτογαλία, όπου τώρα η πανδημία είναι σε κατακόρυφη πτώση, ή θα έκανε αυτό που κάνουν κι άλλες χώρες, θα αποφάσιζε πόσα θύματα αντέχει. Βεβαίως, καμία κυβέρνηση, ούτε η ελληνική, δεν το λέει αυτό ανοιχτά, αλλά αυτό πράττει και το λέει με άλλα λόγια.


 

Το νέο ρίσκο της κυβέρνησης

Οι επιστήμονες το έχουν εξηγήσει από την αρχή, αν και δεν χρειάζονται επιστημονικές γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς ότι η χαλάρωση των μέτρων την ώρα της επιδημικής έξαρσης ισοδυναμεί με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Στη δεύτερη φάση της πανδημίας το όριο του κυνικού αυτού υπολογισμού ήταν οι αντοχές των ΜΕΘ (αντιθέτως, στην πρώτη φάση η προσπάθεια ήταν να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή). Η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ενώ είναι γεμάτες οι ΜΕΘ, με βάση τη λογική και την κραυγή επιστημόνων (που, όπως η Κασσάνδρα, δυστυχώς επιβεβαιώνονται στις δραματικές τους προβλέψεις κάθε φορά), μοιάζει με μεγάλο ρίσκο. Ήδη, το προηγούμενο ρίσκο του ανοίγματος των σχολείων δεν επιβεβαίωσε την αισιοδοξία του υπουργείου Παιδείας ότι όλα θα πήγαιναν καλά. Πολλά σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω κρουσμάτων σε μαθητές και καθηγητές, τα οποία (κρούσματα) τριπλασιάστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες, συμβάλλοντας στη συνολική επιδείνωση. Ο πρωθυπουργός, σε συνομιλίες του με στελέχη του κόμματος, μιλά για την ανάγκη ανοίγματος της οικονομίας και τονίζει διαρκώς ότι η Ελλάδα, σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα κατάφερε καλύτερα, «και παρακαλώ αυτό να το τονίζετε» τους λέει. 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επαναλειτουργία των σχολείων μπορεί να είναι ασφαλής αν γίνει με κανόνες και τήρηση των μέτρων προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοδιαγνωστικών τεστ, και επιμένει ότι το κλείσιμο των σχολείων επιβαρύνει σημαντικά τους μαθητές όχι μόνο σε επίπεδο μαθησιακό αλλά και ψυχικής υγείας.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο αριθμός των απωλειών και των διασωληνωμένων είναι σε δραματικά υψηλά επίπεδα και την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρακολουθούσε άπραγη να στήνονται καθημερινά παράνομα «κορωνοπάρτι» με χιλιάδες άτομα. Η απουσία κάθε ελέγχου και επιτήρησης των μέτρων από τις Αρχές στις περιοχές όπου αυτά γίνονταν ήταν εντυπωσιακή. Η κυβέρνηση δεν έδειξε καμία διάθεση να τα αποτρέψει, ενώ το ίδιο απρόθυμη ήταν και η αστυνομία. Μόνο μετά από από έντονες και κάποιες επώνυμες διαμαρτυρίες κατοίκων σε ορισμένες περιοχές (όπως στην πλατεία Βαρνάβα) εμφανίστηκε, τελικά, η αστυνομία και τα σταμάτησε, αλλά όχι παντού. Η απάντηση της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε και από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, ήταν ότι «η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση» και ότι «μια παρέμβαση της αστυνομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικότερη διασπορά του ιού, ακόμη και σε επεισόδια, καθώς μπορεί να υπάρχουν ομάδες μέσα σε αυτά τα πάρτι που να επιδιώκουν κλεφτοπόλεμο ή σύγκρουση με την αστυνομία». Στην Αιμιλίου Βεάκη στο Περιστέρι, ωστόσο, όπως και στην πλατεία Βαρνάβα, τα κορωνοπάρτι σταμάτησαν χωρίς βίαια επεισόδια, γεγονός που αποδεικνύει ότι εάν υπάρχει η βούληση για τήρηση των μέτρων, χωρίς χρήση βίας, αυτό είναι και εφικτό και αποτελεσματικό.

Πάντως, οι μόνοι που διαφοροποιούνται απέναντι στη γραμμή χαλάρωσης της κυβέρνησης δεν είναι οι πολιτικοί της αντίπαλοι αλλά επιστήμονες, όπως ο Γιώργος Παυλάκης ή ο Σωτήρης Τσιόδρας και αρκετοί άλλοι, των οποίων η φωνή δεν ακούγεται πια τόσο συχνά. 
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει άνοιγμα και παίρνει θέση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ζητώντας της να ανοίξει περισσότερο απ’ όσο έχει ανοίξει ήδη. Το προηγούμενο διάστημα χρησιμοποιούσε διπλή γλώσσα και όποτε η κυβέρνηση έπαιρνε αυστηρά μέτρα, την έκρινε γι’ αυτό, ενώ, όποτε χαλάρωνε, την κατέκρινε επίσης, αποφεύγοντας να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ ή εναντίον ενός lockdown. Τις προηγούμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πήρε ξεκάθαρη θέση και αυτή δεν είναι υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων για να αντιμετωπιστεί η έξαρση του επιδημικού κύματος αλλά υπέρ του ανοίγματος. Τη Δευτέρα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αποτυχημένο lockdown και κόπωση και ζήτησε ρητά το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, πράγμα που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την κυβέρνηση (αλλά όχι όλους τους επιστήμονες). 
 

Οι αποκαλύψεις της προανακριτικής

Η υπόθεση αυτή έχει σχεδόν παλιώσει και οι περισσότεροι (όσοι είχαν το κουράγιο να σκύψουν προσεκτικά πάνω από τα στοιχεία) έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η αλήθεια, ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκε ποτέ επισήμως, παρά τις σκοτεινές πλευρές που υπήρχαν από την πρώτη μέρα. Φωτ.: Eurokinissi

Παρά τους υψηλούς τόνους και το πολεμικο κλίμα, στην πραγματικότητα, όσον αφορά την πανδημία, υπάρχει σύγκλιση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης υπέρ του ανοίγματος, όπως υπήρξε και στα ελληνοτουρκικά την προηγούμενη εβδομάδα. Η μεγαλύτερη κόντρα αυτές μέρες έγινε στη Βουλή για το παρελθόν και τον Χρήστο Καλογρίτσα. Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που εξετάζει την υπόθεση του Νίκου Παππά και τη διαπλοκή του με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, ο μάρτυρας Κυριάκος Τόμπρας, που εξετάστηκε, φέρεται να υποστήριξε ότι το 2016 η λιβανέζικη κατασκευαστική CCC (που έδωσε στον Καλογρίτσα τα τρία εκατομμύρια) είχε ζητήσει από την τότε κυβέρνηση Τσίπρα ευνοϊκή ρύθμιση προκειμένου να απαλλαγεί από τη φορολογία που της είχε επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά κατά τη μνημονιακή περίοδο. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι η ρύθμιση αυτή έγινε, τελικά, με μορφή τροπολογίας τον Απρίλιο του 2019.

Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για συναλλαγή και σε ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει και τον συγκεκριμένο νόμο (ν. 4605, άρθρο 38 -39, 1/4/2019), κάλεσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο «να εξηγήσει αν ήταν δική του πρωτοβουλία οι ρυθμίσεις ή έλαβε εντολές από τον κ. Τσίπρα». Πάντως, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στο οποίο πέρασε η εν λόγω διάταξη, υπογράφεται από τον τότε αντιπρόεδρο και υπουργό Ανάπτυξης της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο. Στην ανακοίνωσή του για την εξέταση του μάρτυρα Κ.Τόμπρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει καμία αναφορά στο θέμα της ευνοϊκής διάταξης για τη λιβανέζικη CCC και επιμένει να μιλά για διμερή αστική διαφορά. «Μετά την κατάρρευση του έτσι κι αλλιώς σαθρού κατηγορητηρίου, είναι προφανές ότι η μόνη παράβαση είναι αυτή της ΝΔ να διώξει τους τους πολιτικούς της αντιπάλους, στηριζόμενη σε μυθεύματα και λασπολογία» δηλώνει.

Η υπόθεση αυτή έχει σχεδόν παλιώσει και οι περισσότεροι (όσοι είχαν το κουράγιο να σκύψουν προσεκτικά πάνω από τα στοιχεία) έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η αλήθεια, ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκε ποτέ επισήμως, παρά τις σκοτεινές πλευρές που υπήρχαν από την πρώτη μέρα. Ούτε έλεγχοι έγιναν ούτε η Δικαιοσύνη ασχολήθηκε όταν αυτά συνέβαιναν. Αλλά στην Ελλάδα έτσι γίνεται σχεδόν πάντα. Τα στόματα ανοίγουν όταν έχει παρέλθει πια ο κρίσιμος χρόνος. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.